Τζουντ Μπέλινγκχαμ: Στον αστερισμό του οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης!

Τζουντ Μπέλινγκχαμ: Στον αστερισμό του οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης!

Ταλέντο, ατόφιο. Ο κανόνας Νο.1 για το σωματείο της Ντόρτμουντ. Εκείνος που την καθοδηγηθεί, ο νόμος που την ορίζει. Εδώ και χρόνια άλλωστε οι Βεστφαλοί έχουν αποδεχθεί πλήρως τη θέση τους στην «τροφική αλυσίδα» του ποδοσφαιρικού κόσμου.

Αψηφώντας τους γενικότερους όρους που προστάζει ο πρωταθλητισμός, η Ντόρτμουντ έχει αποφασίσει να εξελιχθεί σε μια σύγχρονη σχολή για νεαρούς ποδοσφαιριστές που θα διαθέτουν μπόλικο ταλέντο ώστε μακροπρόθεσμα να της φέρουν.... πολλά εκατομμύρια στα ταμεία. Κι εκείνη από την πλευρά της έχει το χρέος να τους σμιλεύσει.

Να τους προσφέρει ευκαιρίες, ρυθμό, λεπτά στο χορτάρι, μα πάνω από όλα την απαραίτητη εμπειρία να για να θητεύσουν και να αποφοιτήσουν ως άριστοι από την ποδοσφαιρική της σχολή! Μετά την αποχώρηση του Έρλινγκ Χάαλαντ για τη Μάντσεστερ Σίτι, θέση για... πτυχίο ετοιμάζεται να πάρει ένα ακόμα μεγαλεπήβολο ταλέντο. Άλλωστε, μοιάζει σχεδόν δεδομένο πως ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ διανύει την τελευταία του σεζόν με τα κιτρινόμαυρα της Ντόρτμουντ.

Οι μεγαλοκαρχαρίες των ευρωπαϊκών γηπέδων βλέπουν έναν ώριμο καρπό στην ηλικία των... 19 ετών και στη Βεστφαλία μετρούν αντίστροφα για την αποχώρησή του, με τα κομπιουτεράκια ωστόσο έτοιμα για να υπολογιστεί επακριβώς η τιμή της επικείμενης πώλησης.

Ρεάλ Μαδρίτης, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα πληρώσουν όσο - όσο για ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της νέας γενιάς, το οποίο πριν καν προλάβει να πατήσει τα 20 έχει εξωθήσει τους μεγάλους της Ευρώπης σε μια από τις πιο ζωηρές και απρόβλεπτες παρτίδες μεταγραφικού «πόκερ».

Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος - Νίκος Κικίδης

image

Οι ύμνοι του Γκουαρδιόλα για έναν ώριμο χαφ ετών... 19

Προς τι όμως όλος αυτός ο... ντόρος για έναν 19χρονο χαφ; Ένας μέσος άλλωστε σπάνια συγκεντρώνει τα βλέμματα όπως ένας επιθετικός, όμως η περίπτωση του Τζουντ Μπέλιγκχαμ είναι ξεχωριστή. Από τα 17 του χρόνια κιόλας είχε φροντίσει να δείξει πως πρόκειται για ένα ιδιάζον ταλέντο. Η ωριμότητα που αναβλύζει μέσα από το παιχνίδι του, η ποδοσφαιρική του ευφυία αλλά και η σωματοδομή του είναι χαρακτηριστικά περιζήτητα στην παγκόσμια αγορά, πόσο μάλλον όταν όλο αυτό το πακέτο συναντάται σε έναν άγουρο teenager με ατελεύτητα περιθώρια εξέλιξης.

Αυτός ο αχαρτογράφητος ορίζοντας των δυνατοτήτων του πάντως ήταν και ο κύριος λόγος που η Ντόρτμουντ έκανε γερό μπάσιμο για την απόκτησή του από τη Μπέρμιγχαμ πίσω στο καλοκαίρι του 2020 κοντράροντας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λειψία, προτού τελικά ολοκληρώσει το deal έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ. Πολύ σύντομα ο νεαρός Άγγλος φρόντισε να αποδείξει ακόμα και στους πιο δύσπιστους τον λόγο που δαπανήθηκαν τόσα χρήματα, όμως τη φετινή σεζόν έχει κάνει το πραγματικό ξεπέταγμα.

«Τα έλεγα όταν ήταν ακόμα 17 χρονών. Δεν είναι απλώς η ποιότητα. Είναι το σουτ, η ηγετική του φυσιογνωμία, το πως κλωτσάει τη μπάλα και ο τρόπος που προσεγγίζει τον διαιτητή. Πάντα πίστευα ότι αυτό το παιδί ήταν κάτι το ξεχωριστό σε επίπεδο νοοτροπίας. Τώρα στα 19 του χρόνια είναι ήδη ένας από τους αρχηγούς της ομάδας και σε τέτοια ηλικία το καθιστά ακόμα πιο εντυπωσιακό. Όλοι γνωρίζουν την ποιότητα και τις ικανότητές του, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Έχει να κάνει με όλο το πακέτο».

Η... έκρηξη λατρείας του Πεπ Γκουαρδιόλα προς το πρόσωπό του αποτυπώνει πλήρως τον θαυμασμό που δείχνουν οι «μεγάλοι» για το ποδοσφαιρικό του προφίλ. Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε τα λόγια του Καταλανού προπονητή, ο οποίος λίγες ώρες πριν από το ραντεβού της Σίτι απέναντι στη Ντόρτμουντ αποφάσισε να εξάρει με πάθος τον 19χρονο Άγγλο.

Περισσότερες συμμετοχές στο Champions League ως teenagers

Σεσκ Φάμπρεγας

26

Μπόγιαν

23

Ικέρ Κασίγιας

23

Κιλιάν Μπαπέ

23

Ρόκε Σαντα Κρουζ

21

Τζουντ Μπέλινγκχαμ

20

Νάιτζελ ντε Γιονγκ

20

Αεικίνητος στο χορτάρι, μα παράλληλα και ο νους της ομάδας, ο μετρονόμος που καθορίζει την ταχύτητα του τέμπο. Με ένα του νεύμα οι Βεστφαλοί παίρνουν μπρος ή κατεβάζουν τις μηχανές, ακολουθώντας με πλήρη υπακοή το πρόσταγμα του χαρισματικού μέσου. Το γεγονός πως τη φετινή περίοδο έχει καταφέρει να εκτοξεύσει και την επιρροή του στο τελευταίο 1/3 του γηπέδου τον έχει καταστήσει ακόμα πιο θελκτικό στα μάτια των ευρωπαϊκών γιγάντων που πλέον αντικρίζουν έναν ώριμο μέσο, έτοιμο να αναλάβει τα ηνία οποιασδήποτε ομάδας.

Σεζόν

Γκολ ανα σεζόν με τη Ντόρτμουντ

Γκολ/ματς

2020/21

4

0.13

2021/22

6

0.14

2022/23

8

0.5

Μέσα σε 17 εμφανίσεις άλλωστε, ο Μπέλινγκχαμ έχει προλάβει να σκοράρει οκτώ φορές και να μοιράσει δυο ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα της Ντόρτμουντ, δείγμα της απότομης εξέλιξης στο end product που απαιτείται (πλέον) από τους χαφ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

3

Ο αριθμός των διαδοχικών αγώνων στο Champions League που έχει σκοράρει ο Μπέλινγκχαμ, ο μόνος Άγγλος teenager που το έκανε

3

Στη Σεβίλλη, στις 5 Οκτωβρίου, ο Μπέλινγκχαμ έγινε ο πρώτος μέσος που σκόραρε σε τρία σερί παιχνίδια Champions League ενώ ήταν ακόμα teenager.

4

Βρήκε δίχτυα εναντίον της Σεβίλλης στις 11 Οκτωβρίου και ο Μπέλινγκχαμ έγινε ο τρίτος teenager - μετά τον Χάαλαντ και τον Μπαπέ - που σκόραρε σε τέσσερις διαδοχικούς αγώνες Champions League.

72

Ο αριθμός των συμμετοχών στη Βundesliga που έχει κάνει ο Μπέλινγκχαμ- κανείς στην ιστορία δεν έχει παίξει περισσότερα ματς στην ηλικία του

image

Το Μουντιάλ, η ζήτηση και τα... 100 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία που ειδικεύονται στην τέχνη του μεταγραφικού ρεπορτάζ, το φλερτ και οι επαφές του Μπέλινγκχαμ με τους ενδιαφερόμενους έχει ήδη ξεκινήσει. Οι μνηστήρες θέλουν να αποκτήσουν από νωρίς το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στις προτιμήσεις του Άγγλου χαφ, όμως μέχρι το Μουντιάλ η Ντόρτμουντ έχει φροντίσει ώστε όλες οι διαπραγματεύσεις από την πλευρά της να παραμένουν «παγωμένες».

Στη Βεστφαλία άλλωστε βλέπουν το προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο σαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Μπέλινγκχαμ να... εκτοξεύσει στη στρατόσφαιρα την αγοραστική του αξία μέσα από τις εμφανίσεις του ως βασικό στέλεχος στης εθνικής Αγγλίας. Κι αν κρίνουμε από το τελευταίο δείγμα των αγώνων του Nations League, μοιάζει δεδομένο πως ο Σάουθγκεϊτ θα τον καθιερώσει στον χώρο του άξονα, (πιθανότατα) δίπλα στον έτερο wonderkid της Γουέστ Χαμ, Ντέκλαν Ράις.

Εφόσον όλα πάνε βάσει σχεδίου, τότε η Ντόρτμουντ έχει σκοπό να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τιμή εκκίνησης που θα ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Η μεγάλη ζήτηση μάλιστα που έχει ο Άγγλος έχει πείσει τους Βεστφαλούς πως πολύ σύντομα μπορεί να δημιουργηθεί ένας «πόλεμος» προσφορών για τα... μάτια του, γεγονός που θα αποφέρει ακόμα μεγαλύτερες προτάσεις και κέρδος στα γραφεία της γερμανικής ομάδας.

Ένα ποσό που πιθανότατα θα καταστήσει τη μεταγραφή του ως την πιο ακριβή που έχει ολοκληρωθεί ποτέ για την αγορά μέσου, ξεπερνώντας ακόμα και το deal των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γιουβέντους για την επιστροφή του Πολ Πογκμπά στο «Ολντ Τράφορντ» αξίας 105 εκατομμυρίων ευρώ!

image

Premier League και Ρεάλ στα πόδια του

Την παραμονή της περιοδείας της Λίβερπουλ στην Ασία τον Ιούλιο, ο Γιούργκεν Κλοπ ρωτήθηκε για τις συνεχιζόμενες εικασίες που συνδέουν τον Τζουντ Μπέλινγκχαμ με μια μετακόμιση στο Άνφιλντ. «Δεν είναι προς πώληση, οπότε αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα με αυτόν τον παίκτη. Στην πραγματικότητα, είναι το μόνο πρόβλημα με αυτόν τον παίκτη», χαμογέλασε.

Ο Κλοπ είναι ένας τεράστιος θαυμαστής του μέσου της Μπορούσια Ντόρτμουντ, αλλά η απόκτηση του Μπέλινγκχαμ αυτό το καλοκαίρι δεν ήταν ποτέ ρεαλιστική πρόταση για τη Λίβερπουλ. Έχοντας ήδη χάσει τον Έρλινγκ Χάαλαντ από τη Μάντσεστερ Σίτι, οι Βεστφαλοί δεν ήθελαν να χάσουν και άλλο σταρ. Ωστόσο, το τοπίο θα είναι διαφορετικό το επόμενο καλοκαίρι, μιας και η Λίβερπουλ θα είναι σίγουρα ανάμεσα στις υποψήφιες ομάδες που θα κινηθούν για την απόκτησή του.

Περισσότερα γκολ στο Champions League ως teenagers

Κιλιάν Μπαπέ

13

Ερλινγκ Χάαλαντ

10

Πάτρικ Κλάιφερτ

7

Τζουντ Μπέλινγκχαμ

6

Καρίμ Μπενζεμά

6

Ραούλ

6

Ρεάλ Μαδρίτης, Σίτι, Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ και Τσέλσι θα δώσουν τη δική τους μάχη για να τον κάνουν δικό τους. Λάθος. Η μάχη είναι ήδη σε εξέλιξη, με τους Βεστφαλούς να αδυνατούν να του ανανεώσουν το συμβόλαιο (λήγει το 2024).

«Δεν είναι μόνο τα γκολ, είναι όλο το πακέτο που είναι πολύ καλό. Παίζει ήδη για την Αγγλία στα 19 του» συμπλήρωσε ο Πεπ Γκουαρδιόλα για τον διεθνή μεσοεπιθετικό. Η Ρεάλ έχει εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον και η Ευρώπη τους επόμενους μήνες θα κινηθεί στον αστερισμό του Μπέλινγκχαμ.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image