Φέντε Βαλβέρδε: Η ώρα της αποδοχής στο κλαμπ των κορυφαίων

Φέντε Βαλβέρδε: Η ώρα της αποδοχής στο κλαμπ των κορυφαίων

Συστήθηκε ως παιδί για τη «βρώμικη δουλειά». Ως πολυεργαλείο, με σημαία τη σκληράδα και το ταμπεραμέντο που συνάδει με καταγωγή από την Ουρουγουάη. Αν και στην πατρίδα του τον φώναζαν «Pajarito», δηλαδή «παπαγαλάκι» λόγω της κοψιάς του, οι πρώτες γνωριμίες με το ευρύ κοινό τον έχρισαν στερεοτυπικά ως γνήσιο εκπρόσωπο της σχολής της Σελέστε. Ρωτήστε καλύτερα τους φίλους της Ατλέτικο Μαδρίτης, οι οποίοι είδαν τον τίτλο του Σούπερ Καπ να γλιστράει μέσα από τα χέρια τους το 2020.

bwin sponsred

Έτσι όπως γλίστρησε, ή καλύτερα, σύρθηκε στο χορτάρι ο Φεντερίκο Βαλβέρδε απλώνοντας τα πόδια του στη «φωτιά», στον άξονα του προπορευόμενου Άλβαρο Μοράτα. Χωρίς διέξοδο, χωρίς επιλογή από το να υποπέσει στο «εγκληματικό», το επαγγελματικό «φάουλ και κόκκινη κάρτα» στον τελευταίο επιτιθέμενο, ένα στιγμιότυπο που μονομιάς τον μετέτρεψε σε πανί ίδιου χρώματος προς τις τάξεις των Ροχιμπλάνκος κι άνοιξε κουβέντα στην Ισπανία μέχρι και για... ήθη και έθιμα.

Flash forward στο σήμερα. Το πρώτο Clasico της χρονιάς καταλήγει θριαμβευτικά στην «κυνική» Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Φέντε Βαλβέρδε, εκείνος ο ανορθόδοξος ήρωας της τελευταίας στιγμής, αποτελεί πια πρωταγωνιστή με όλες τις στοιχειώδεις έννοιες. Παίζει πια βασικός, σκοράρει, πείθει και τον τελευταίο δύσπιστο. Το κλαμπ της ελίτ είναι έτοιμο να τον υποδεχθεί με ανοιχτές αγκάλες, δεν υπάρχει πια αμφιβολία πως μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους στο είδος του.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Ο εκ των περίοπτων μελών της λέσχης, αν και ολίγον τι μεροληπτικός λόγω της συνύπαρξής τους, Τόνι Κρόος, σφραγίζει και τυπικά την αποδοχή του:

image

Με ένα τάκλιν για... ελπίδα, στην ελίτ των μέσων

Η φάση με τον Μοράτα σημάδεψε το στιλ του, αλλά και τις προδιαγραφές του. Όταν η συντριπτική μερίδα οπαδών και media τον αποδοκίμαζαν για την ενέργειά του, ο Τσόλο Σιμεόνε στην άκρη του πάγκου αναγνώριζε τον νεαρό εαυτό του στο πρόσωπό του και του έδινε ένα φιλικό χτύπημα στο σβέρκο καθώς αποχωρούσε προς τα αποδυτήρια. Δικαιωμένος, πλην όμως απογοητευμένος που ήταν εκείνος ο οποίος έπρεπε να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Σε εκείνο το ντέρμπι, είχε καταθέσει διαπιστευτήρια για τον «τσαμπουκά» του. Το θάρρος του, τον χαρακτήρα του. Στην τριετία που ακολούθησε μέχρι σήμερα, κανείς ποτέ δεν αμφέβαλλε για την ένταση που μπορεί να βγάλει στο παιχνίδι του, για το ποδοσφαιρικό «τσαγανό» του. Η εικόνα του, όμως, έχει αλλάξει άρδην προς το καλύτερο από ένα ευρύτερο πρίσμα.

Ο Βαλβέρδε είναι ο πρώιμος MVP της Βασίλισσας στη φετινή σεζόν. Ο τρίτος παίκτης με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής, μόλις πίσω από τους Βινίσιους και Αλάμπα. Μετά από μια χρονιά με σημαντική συνεισφορά στο ταξίδι μέχρι την 14η κούπα του Champions League και highlight το γκολ κόντρα στην Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ (του πάει πολύ αυτός ο θεσμός), ο Ουρουγουανός χαφ εξελίσσεται σε σταθερά για το οικοδόμημα των Μερένγκες.

Τέρμα πια ο όρος «μπαλαντέρ». Μπορεί πράγματι στο γήπεδο να αναλαμβάνει με την ίδια επιτυχία οποιονδήποτε ρόλο του ζητηθεί, αλλά ο ρόλος «πασπαρτού» είναι πλέον λίγος για να τον χαρακτηρίσει. Είτε στην τριπλέτα της μεσαίας γραμμής (έξι ματς), τη φυσική του θέση, είτε ως δεξιός χαφ-εξτρέμ στην επιθετική τριπλέτα (εννέα φορές), δεν μπαλώνει απλά τρύπες. Μεταθέτει ουσιαστικά το ταλέντο και την ποιότητά του σε διαφορετικό σημείο στο γήπεδο, με την ίδια επάρκεια και απόδοση για τη λειτουργία της Βασίλισσας.

«Υπερόπλο» στην πίεση σε χαμηλό ή ψηλό μπλοκ, μάστερ στις αλληλοκαλύψεις και στις τοποθετήσεις του μέσα στο γήπεδο. Ξέρει πού πρέπει να βρίσκεται για να υποδεχθεί κάθε φορά την μπάλα και να μην μπλοκάρει τις διόδους για τον Καρβαχάλ και τον Μόντριτς, τους παίκτες με τους οποίους συνεργάζεται πιο συχνά και άμεσα. Ενέργεια και ένταση στο 100%, με ειδοποιό διαφορά φέτος από κάθε άλλη χρονιά; Το γκολ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

«Αν δεν βάλεις 10 γκολ θα βγω στη σύνταξη»

Ο Κάρλο Αντσελότι ήθελε κάτι συγκεκριμένο από εκείνον στην αρχή της σεζόν και του το έθεσε όσο πιο... περιεκτικά μπορούσε.

Δεν ήταν κρυφό πως ο Βαλβέρδε στη λίστα με τα τεχνικά του χαρίσματα, έχει πολύ ψηλά το σουτ. Ξέρει να εκτελεί εκτός περιοχής, αλλά για μεγάλο διάστημα δεν το τολμούσε. Αποτέλεσμα ήταν να πετύχει μόλις ένα γκολ σε 46 συμμετοχές την περασμένη σεζόν, πράγμα που προκάλεσε απορία στον Καρλέτο, ο οποίος και φρόντισε να μεταδόσει την ανάγκη να τον δει να σκοράρει με ένα ιδιότυπο στοίχημα:

«Αυτό που μου φαινόταν περίεργο πέρυσι είναι ότι σκόραρε μόλις μία φορά. Του είπα ότι έχει έναν βράχο στο πόδι του και πως αν δεν σκοράρει τουλάχιστον δέκα γκολ φέτος, θα σκίσω το δίπλωμά μου και θα συνταξιοδοτηθώ».

Σε 15 συμμετοχές φέτος, μετράει ήδη έξι γκολ, όσα μετρούσε συνολικά στις τέσσερις προηγούμενες σεζόν με τη Βασίλισσα! Και το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Κόντρα στην Μπαρτσελόνα, πέτυχε το καθοριστικό δεύτερο γκολ με ένα άπιαστο μονοκόμματο σουτ εκτός περιοχής. Απέναντι στην Έλτσε, με το ανάποδο πόδι, το αριστερό, έστειλε την μπάλα να αναπαυθεί στη γωνία από ακόμα πιο μακρινή απόσταση. Η αυτοπεποίθηση και η ψυχολογία του είναι στα ύψη, αλλά χρειάστηκε καιρός και προσπάθεια για να φτάσουν εκεί.

Οι σχέσεις του Βαλβέρδε με τον Αντσελότι, δεν ήταν εξαρχής ιδανικές. Όχι ασφαλώς σε προσωπικό, αλλά σε επαγγελματικό επίπεδο. Μετά τη φυγή του Ζινεντίν Ζιντάν και την επιστροφή του Καρλέτο στον πάγκο της Ρεάλ, ο Βαλβέρδε χρειάστηκε αρκετό καιρό για να μεταπείσει τον Ιταλό και να μπει ξανά στα αρχικά πλάνα του. Στο πρώτο μισό της περασμένης περιόδου, λόγω και ενός τραυματισμού, δεν στέριωνε εύκολα στη βασική ενδεκάδα και χρησίμευε περισσότερο σε παιχνίδια με μικρότερες ομάδες της La Liga ή και στο να προφυλάσσει/ξεκουράζει τους υπασπιστές της Βασίλισσας στη μεσαία γραμμή (Κρόος, Μόντριτς). Υπήρχε λόγος.

Εκτός από ένα πρόβλημα τραυματισμού, ο Βαλβέρδε έβγαζε προβλήματα στη φυσική του κατάσταση. Όπως δήλωσε κι ο ίδιος εκ των υστέρων, όταν πλέον η πίστη του Αντσελότι στο πρόσωπό του είχε αποκατασταθεί, αντιμετώπιζε θέματα με τη διατροφή του. Αναγνώρισε πως οι εμμονές και το... ξερό κεφάλι του, τον είχαν αφήσει πίσω.

«Ήμουν ξεροκέφαλος, δύσκολος εντός κι εκτός γηπέδο. Αν έπρεπε να χτυπήσω έναν τοίχο για να συνεχίσω να δρω με τον δικό μου τρόπο, θα το έκανα. Ο προπονητής μου με βοήθησε να ωριμάσω.

Δεν θα σας πω πως δεν φρόντιζα 100% τον εαυτό μου, αλλά κάποιες φορές αφηνόμουν. Δεν είναι ότι δεν έτρωγα καλά, απλά μετά από ένα παιχνίδι κάποιες φορές δεν έτρωγα όπως θα έπρεπε. Μιλήσαμε σε έναν διατροφολόγο, μου έφτιαξε καλύτερη διατροφή, πήγα στην Ουρουγουάη, έπαιξα καλά κι αυτό με έκανε να αλλάξω. Ένιωσα καλύτερα από ποτέ. Δεν σταμάτησα να τρώω κάτι συγκεκριμένο, αλλά είχα πια τον έλεγχο. Η αλλαγή διατροφής και ο προπονητής μου αναβάθμισαν την καριέρα μου».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

«Μαθαίνω από τους καλύτερους»

Ο Κρόος τον τοποθέτησε στο βάθρο των κορυφαίων μέσων παγκοσμίως. Τραβηγμένο; Πιθανότατα όχι, με βάση τους αριθμούς και όσα κάνει τη δεδομένη χρονική στιγμή μέσα στο χορτάρι.

Ο ίδιος, όμως, παραμένει χαμηλών τόνων. Έτσι όπως ήταν από μικρός στην Πενιαρόλ. Για να εκμεταλλευτεί το hype των πρόσφατων εμφανίσεών του, οι διαχειριστές των social media της Ρεάλ τον επισκέφθηκαν στο προπονητικό κέντρο για ένα σύντομο Q&A και του έδειξαν το χαρακτηριστικό tweet του Γερμανού συμπαίκτη του μετά το Clasico. Γέλασε αμήχανα, σχεδόν κοκκίνισε, μόνο στη θέα αυτής της φράσης. «Είναι τρελό», απάντησε, τονίζοντας πως μαθαίνει από τους καλύτερους.

Κι αφού μπορεί να τιτλοφορείται «κορυφαίος» στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης, σίγουρα μπορεί να το κάνει επάξια και στο παγκόσμιο στερέωμα.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image