Καρίμ Μπενζεμά, ζούμε στην εποχή σου!

Καρίμ Μπενζεμά, ζούμε στην εποχή σου!

17 Οκτωβρίου 2022, μια ημερομηνία που θα περάσει στην ιστορία! Ζούμε στην εποχή, όπου ο Μέσι είναι εκτός των 30 κορυφαίων και ο Κριστιάνο στην 20η θέση. Απολαμβάνουμε τον καλύτερο, τον Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος σάρωσε τα πάντα στο διάβα του και πήρε ίσως την ευκολότερη Χρυσή Μπάλα στην ιστορία του θεσμού. Ο Γάλλος δεν είναι ο παίκτης με τη λάμψη του CR7 και του Αργεντίνου, είναι αυτός όμως που θα ήθελε να έχει κάθε προπονητής στην ενδεκάδα του.

Ο Μπενζεμά είχε υπομονή, αντοχές, ξεπέρασε τους δαίμονές του, κατάπιε τις φαρμακερές ατάκες του Μουρίνιο και όταν αποφάσισε να επικεντρωθεί μόνο στο γήπεδο, τότε έγινε ο «Βασιλιάς» της Ευρώπης. Ακόμα και στις εποχές του Κριστιάνο Ρονάλντο στο «Μπερναμπέου» δεν υπήρχε παίκτης με τέτοια επίδραση και κυριαρχία στο επιθετικό παιχνίδι της Ρεάλ σε πορεία πρωταθλητισμού.

Ο Μπενζεμά εξελίχθηκε στον απόλυτο ηγέτη της ομάδας, ξεπερνώντας ακόμα και τον τρομερό Σέρχιο Ράμος. Υπήρχαν περίοδοι που είχε αμφισβητηθεί ως παίκτης, ως προσωπικότητα και ως στιλ αλλά αυτά δεν ισχύουν πια, οι οπαδοί της Ρεάλ και όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι υποκλίθηκαν στον καλύτερο.

Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος – Νίκος Κικίδης

image

Από το «όχι» της Μπαρτσελόνα, μέλος των Galacticos

Ο πρόλογος της ιστορίας του πάντως ήταν τόσο λαμπρός όσο και το άστρο που θα τον ακολουθούσε για το υπόλοιπο της καριέρας του. Από τη σεζόν που έκανε το ξεπέταγμα το 2007 με τη φανέλα της Λυών με την οποία σκόραρε 23 γκολ, ο Καρίμ Μπενζεμά κατάφερε να τραβήξει σαν μαγνήτης όλα τα φώτα της προσοχής και φυσικά τους μεγενθυντικούς φακούς των σκάουτερς που ξεψάχνιζαν την αγορά για το επόμενο κορυφαίο ταλέντο.

Η επόμενη σεζόν που τον βρήκε να ανεβάζει τα στατιστικά του στα 31 γκολ απλώς απέδειξε πως ο Γάλλος ουδέποτε επρόκειτο για «πυροτέχνημα», με τη Μπαρτσελόνα να κάνει πρώτη κίνηση για την απόκτησή του. Το ραντεβού ωστόσο μεταξύ των δυο πλευρών μετατράπηκε σε φιάσκο. Ο Τσίκι Μπέγκιρισταϊν, τότε τεχνικός διευθυντής των Καταλανών και νυν αθλητικός διευθυντής της Μάντσεστερ Σίτι, είχε κανονίσει συνάντηση στο σπίτι του νεαρού επιθετικού, μόνο που η εικόνα που αντίκρισε δεν ήταν αυτή που θα περίμενε.

Ο Γάλλος άλλωστε όσο ξέφρενος και «ομιλητικός» ήταν στο χορτάρι, άλλο τόσο ντροπαλός και δυσπρόσιτος ήταν στην προσωπική του ζωή. Ο Ισπανός έμεινε απογοητευμένος από την απόμακρη στάση που συνάντησε, με τον Μπενζεμά φημολογουμένως να διστάζει ακόμα και να τον κοιτάξει στα μάτια κατά την ιδιωτική τους συνάντηση. Το αποτέλεσμα; Αναμενόμενο. Ο τεχνικός διευθυντής της Μπάρτσα τράβηξε χειρόφρενο στη μεταγραφή, αλλάζοντας οριστικά τον ρου της ιστορίας. Μια εξέλιξη ωστόσο που δεν αποτέλεσε το πρώιμο τέλος μιας υποσχόμενης καριέρας, παρά μόνο την αρχή της!

Ο Μπενζεμά μπορεί τελικά να έκλεισε συνειδητά ή ασυνείδητα την πόρτα των Μπλαουγκράνα, όμως λίγο καιρό αργότερα εμφανίστηκε η Ρεάλ. Οι διαπραγματεύσεις με τους Μερένγκες αποδείχθηκαν πολύ πιο ομαλές, με τον Φλορεντίνο Πέρεθ να τον ξεχωρίζει για τη νέα στρατιά Galacticos που ετοίμαζε ενόψει της νέας του θητείας στον προεδρικό θώκο της ομάδας πίσω στο 2009. Οι εξαιρετικές σχέσεις που διατηρούσε με τον πρόεδρο της Λυών, Μισέλ Ολάς, επέτρεψαν τελικά στον μεγιστάνα της κατασκευαστικής εταιρείας, ACS, να ολοκληρώσει το deal για το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ, καλωσορίζοντας έτσι τον Μπενζεμά στη Μαδρίτη.

Ξαφνικά ο Γάλλος από τα γήπεδα της Ligue 1 βρέθηκε να ποζάρει δίπλα σε ονόματα όπως οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρικάρντο Κακά και Τσάμπι Αλόνσο για χάρη ενός κοιμώμενου γίγαντα που εκείνη την εποχή είχε πάρει την απόφαση να ξυπνήσει! Μια απόφαση που έμελλε να αποτυπωθεί για πάντα σαν σφραγίδα στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

image

Όταν ο Μουρίνιο τον είπε… γατάκι!

Το 2009 όταν και είχε υπογράψει στη Ρεάλ από τη Λυών, 20.000 φίλαθλοι της Ρεάλ τον καλωσόρισαν στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Η παρουσία όμως του Κριστιάνο Ρονάλντο, ενός τέτοιου σταρ με ένα ποσό - ρεκόρ στα 96 εκατομμύρια δεν έκανε εύκολη την ποδοσφαιρική ζωή του Μπενζεμά.

Οι παγκόσμιοι αστέρες Κακά και Τσάμπι Αλόνσο επίσης θα έπαιρναν μεταγραφή εκείνο το καλοκαίρι, με τον Φλορεντίνο Πέρεθ ως πρόεδρο να δαπανά στη 2η θητεία του ένα ποσό 200 εκατομμυρίων. Ηταν εκείνο το καλοκαίρι που άλλαξε τη μοίρα του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ο 21χρονος Μπενζεμά ήταν μεγάλο όνομα στη Λυών. Στη Ρεάλ όμως έπρεπε να δώσει ξανά διαπιστευτήρια.

Στο ντεμπούτο του χρειάστηκε μόνο 25 λεπτά για την πρώτη του ασίστ φτιάχνοντας δίδυμο με τον Ραούλ στη νίκη με 3-2 επί της Λα Κορούνια. Έβαλε γκολ σε τρία από τα πέντε πρώτα παιχνίδια του, όμως όσο προχωρούσε η χρονιά έμεινε πίσω από τον Ιγουαΐν στις επιλογές του κόουτς Πελεγκρίνι, τελειώνοντας τη σεζόν με 9 γκολ.

Ούτε ο διάδοχος του Πελεγκρίνι είχε πειστεί για την αξία του Μπενζεμά. Η περίφημη ατάκα του Ζοσέ Μουρίνιο ήταν «Αν δεν έχεις έναν σκύλο να πας για κυνήγι τότε θα πρέπει να πάρεις τη γάτα σου. Με τον σκύλο κυνηγάς περισσότερο και καλύτερα. Αλλά αν δεν έχεις σκύλο και έχεις γάτα, κυνηγάς με τη γάτα». Μία φράση που συνόψιζε τα πάντα για τη σχέση τους.

Ο Μπενζεμά θα «αντιμετώπιζε» τον Μουρίνιο για όλα όσα είχε πει για εκείνον. Ίσως κάποιοι να ισχυριστούν πως ο Πορτογάλος του έδωσε έξτρα κίνητρο, καθώς το 2011-2012 είχε 21 γκολ στο πρωτάθλημα και πήρε το πρώτο του μετάλλιο ως πρωταθλητής. Όμως ο Μπενζεμά κατά καιρούς δεν έβγαζε αυτό το ένστικτο του killer επιθετικού και αυτό ενοχλούσε και τους προπονητές του και τον κόσμο. Άλλοι ανέφεραν πως ήταν παίκτης που άνοιγε ιδανικά χώρους για τον Ρονάλντο και τον Μπέιλ. Άλλοι ότι έχανε πολλές ευκαιρίες για τέτοιο επίπεδο παίκτη. Αρκετοί ήταν εκείνοι που προτιμούσαν έναν παίκτη τύπου Φαλκάο και Λεβαντόφσκι αντί για τον Γάλλο.

Πολλά χρόνια αργότερα, ο Ζοσέ Μουρίνιο άλλαξε την απόφασή του, τονίζοντας πως το… κακό παιδί, ωρίμασε κι έγινε παίκτης παγκοσμίου κλάσης

«Όταν λέω κακό παιδί, λέω ότι ήταν νέος, όχι παντρεμένος, όχι με παιδιά και την οικογενειακή ζωή. Είναι πολύ σταθερός και ώριμος. Σκέφτεται το ποδόσφαιρο, σκέφτεται τη νίκη και σκέφτεται να γίνει θρύλος με αυτόν τον σύλλογο, που είναι ήδη».

image

Όταν το «Μπερναμπέου» του γύρισε την πλάτη

Η έλλειψη εμπιστοσύνης και στήριξης προς το πρόσωπό του άρχισε να... ξεφεύγει για τα καλά. Τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε αποδοκιμαστεί με γιουχαϊσματα όταν είχε χάσει γκολ με τη Χετάφε. Οι Ultras άρχισαν να τραγουδούν ζητώντας πίσω τον Μοράτα. Ο τότε τεχνικός της Ρέαλ, Κάρλο Αντσελότι, τον στήριξε λέγοντας πως του αρέσει η δουλειά του και ότι δεν ήταν πρόβλημα πως οι οπαδοί τον γιούχαραν..

Δεν έλειψαν και οι στιγμές αποθέωσης, όπου έδειξε το ταλέντο του, όπως το ψαλιδάκι με τον Άγιαξ τον Οκτώβριο του 2012. Ο Γάλλος ήταν επίσης στη φάση του μοναδικού γκολ με τη Μπάγερν Μονάχου το 2013-2014 για τα ημιτελικά του Champions League. Ο τελικός με την Ατλέτικο Μαδρίτης όμως ήταν μία προσωπική απογοήτευση. Ο Αντσελότι τον αντικατέστησε με τον πιτσιρικά τότε Μοράτα και η ομάδα πήρε τις επιθετικές της βοήθειες από Μπέιλ και Ρονάλντο. Μία νίκη που έδωσε το 4ο Champions League στη Ρεάλ σε ένα διάστημα πέντε ετών.

Εντός των συνόρων όμως υπήρχαν δυσκολίες. Και όποτε τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά ο εύκολος στόχος ήταν ο Μπενζεμά. Για όλους ένας εύκολος στόχος. Ακόμα και ο Μπέιλ είχε να παρουσιάσει σπουδαία γκολ στο Champions League και σε τελικούς Κυπέλλου.

Ο Μπενζεμά δεχόταν έντονη κριτική και εκτός Ισπανίας, με τον βετεράνο σταρ, Γκάρι Λίνεκερ στη διάρκεια του 1-1 με την Τότεναμ τον Οκτώβριο του 2017 για το Champions League να τον «κράζει» διαρκώς. Ο Λίνεκερ ούτε λίγο ούτε πολύ τον θεωρούσε υπερτιμημένο και ότι τον 'έσωζε' ο Ρονάλντο «Είναι ιδέα μου ή ο Μπενζεμά είναι υπερεκτιμημένος; Σαν ένα τσαντάκι που εμφανίζεται πιο ακριβό από αυτό που πρέπει».

image

Η φυγή του Κριστιάνο και η «γλυκιά» αναγέννηση

Πίσω στο 2015 παραδεχόταν με αλαζονική ειλικρίνεια πως κάποια μέρα θα μπορούσε να κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα. Καλυμμένος ωστόσο από τη σκιά του Κριστιάνο Ρονάλντο, κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε από τη στιγμή που ο Γάλλος ήταν μια ποδοσφαιρική εκδοχή του... Ρόμπιν για τον Πορτογάλο, ένας επιθετικός που έκανε τα πάντα στο χορτάρι πέρα από το να... βάζει γκολ. Αυτό το αμάρτημα αρκούσε για να τον κρατήσει μακριά από τα φώτα της προσοχής, έως ότου το φαινόμενο της πεταλούδας να εμφανιστεί ξανά.

Μετά το τρίτο σερί Champions League και αφού οι σχέσεις του με τον Φλορεντίνο Πέρεθ είχαν οδηγηθεί σε τέλμα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο συγκλόνισε την πλανήτη αποφασίζοντας να αποχωρήσει από την αγαπημένη του Μαδρίτη για χάρη της Γιουβέντους και μιας νέας πρόκλησης. Για κάθε καταστροφή ωστόσο, κάπου ξεπροβάλλει και μια ευκαιρία. Στη Ρεάλ μπορεί να είδαν τον δικό τους ποδοσφαιρικό Θεό, μια ακούραστη μηχανή παραγωγής γκολ να μαζεύει βαλίτσες για άλλες πολιτείες, όμως την ίδια ώρα ένας περιθωριοποιημένος - σχεδόν παρηκμασμένος σταρ περίμενε καρτερικά τη δική του ευκαιρία.

Από την πρώτη κιόλας σεζόν στη μετά Κριστιάνο εποχή, ο Καρίμ Μπενζεμά έκανε το απροσδόκητο step up σκοράροντας 30 γκολ για τους Μερένγκες, τα οποία ωστόσο πέρασαν στη λήθη λόγω μιας απογοητευτικής χρονιάς που βρήκε τους Μερένγκες άτιτλους και βαριά λαβωμένους στο τέλος της περιόδου (2019). Τα νούμερα του Γάλλου αποδείχθηκαν μάταια, με το κοινό να αγνοεί τα πρώτα δείγματα μιας ηγετικής εξέλιξης μέσα στο συλλογικό χάος που είχε παρασύρει την ομάδα. Η αλήθεια ωστόσο είναι προορισμένη για να λάμψει, ακόμα κι αν στην αρχή την περιφρονούν.

Ο Μπενζεμά συνέχισε τις επόμενες χρονιές τις εντυπωσιακές επιδόσεις με 27 και 30 γκολ αντίστοιχα τις σεζόν 2019- 2020 και 2020-2021, οδηγώντας τη Ρεάλ στην κατάκτηση της La Liga (2020) καθώς και σε μια αξιοπρόσεκτη πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Champions League (2021). Την περσινή περίοδο ωστόσο ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Με 44 γκολ και ορισμένες εμφανίσεις που θα χαραχθούν για πάντα στην ιστορία του Champions League, ο Μπενζεμά ανάγκασε ακόμα και τους πιο δύσπιστους να υποκλιθούν στο ταλέντο του.

Παρί Σεν Ζερμέν, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, όλες τους μαρτύρησαν στα χέρια του αναγεννημένου Γάλλου σταρ, ο οποίος οδήγησε τη Ρεάλ σε μια ανεπανάληπτη σεζόν, όπου το αουστάιντερ κατέκτησε τα πάντα. Πρωτάθλημα, Super Cup και Champions League προστέθηκαν στο σακούλι των Μαδριλένων, όμως ο ίδιος περίμενε υπομονετικά ένα ακόμα βραβείο για να ολοκληρώσει τη συλλογή του. Ένα βραβείο που παρέλαβε στην φανταχτερή τελετή του Παρισιού το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου, μιας ημερομηνίας που είναι καταδικασμένη να χαραχθεί για πάντα στη μνήμη του.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image