Ντιόγκο Κόστα: Ο «μαγνήτης» στα πέναλτι που εγγυάται το παρόν της Πόρτο και το μέλλον της Πορτογαλίας

Ντιόγκο Κόστα: Ο «μαγνήτης» στα πέναλτι που εγγυάται το παρόν της Πόρτο και το μέλλον της Πορτογαλίας

Πόσο συχνό είναι για έναν παίκτη να έχει καθιερωθεί στον σύλλογό του και την εθνική του, να έχει κατακτήσει δύο φορές την κορυφή της Ευρώπης, να έχει σηκώσει οκτώ τρόπαια και να κατέχει ένα all-time ρεκόρ στο Champions League, από τα 23 του χρόνια; Οριακά, ανέφικτο.

Για την ακρίβεια, όλα τα παραπάνω φίλτρα για μια τέτοια αναζήτηση οδηγούν νομοτελειακά σε ένα αποτέλεσμα. Το όνομά αυτού; Ντιόγκο Κόστα.

bwin sponsred

Σε μια θέση που απαιτεί περισσότερες ποιότητες από ποτέ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ο γεννημένος στο Ρότριστ της Ελβετίας και μεγαλωμένος στην περιοχή του Σάντο Τίρσο τερματοφύλακας, είναι παράλληλα γεννημένος για να πρωταγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο. Έχοντας ως τώρα στο παλμαρέ του δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την Κ-17 και την Κ-19 της Πορτογαλίας, ένα Youth League με την Πόρτο, πέραν των δύο νταμπλ και του ενός Σούπερ Καπ υπό τις οδηγίες του Σέρτζιο Κονσεϊσάο.

Το «πακέτο» του δυσεύρετο. Δυναμικές και εύστοχες έξοδοι, εντυπωσιακά και έγκαιρα ρεφλέξ, ικανός με την μπάλα στα πόδια. Ωριμότητα που δεν συνάδει με το γεγονός πως γεννήθηκε τρεις μήνες πριν από την έλευση του 21ου αιώνα.

Το σχετικά μετρίων διαστάσεων ανάστημά του για τερματοφύλακα (1,86 μ.), «κουμπώνει» το προφίλ του με αυτό δύο θρυλικών προκατόχων του στην Πόρτο. Του Βίτορ Μπαΐα, τον χαρακτηριστικό αριθμό του οποίου (99) φέρει στη φανέλα του και του Ίκερ Κασίγιας, ο οποίος είδε από κοντά την εξέλιξη και την αναρρίχησή του από τους εφήβους, στην ανάληψη του Νο1 των Δράκων όταν εκείνος έριξε τους τίτλους τέλους στην καριέρα του. Βαριά κληρονομιά που, όμως, την κουβαλά με άνεση.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

O «κέρβερος» της Πόρτο και το 6/11 από την άσπρη βούλα

Όσοι παρακολούθησαν το παιχνίδι της Πόρτο κόντρα στη Λεβερκούζεν, απόλαυσαν μια παράσταση κάτω από τα γκολπόστ κι επιβεβαιώθηκαν για του λόγου το αληθές. Δεν ήταν η πρώτη περίσταση που το όνομα του Ντιόγκο Κόστα έκανε «κρότο». Παίζει, άλλωστε, στο Champions League από το 2020. Η εμφάνισή του, όμως, περιλάμβανε highlights με κατάληξη και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Για δεύτερο σερί παιχνίδι Champions League απέκρουσε πέναλτι κι αυτή τη φορά συνόδευσε την επίδοση και με ασίστ. Η Πόρτο νίκησε με 3-0 στην έδρα της Λεβερκούζεν κι εκείνος άνοιξε τον δρόμο με μπαλιά ακριβείας από την εστία στον προπορευόμενο Γκαλένο, ο οποίος χάρη και στο «μαγικό» του κατέβασμα της μπάλας έγραψε το 1-0 στο 6'.

Εννέα λεπτά αργότερα, η Πόρτο δεν είχε κανέναν άλλον παρά μόνο τον Ντιόγκο Κόστα να ευχαριστεί, αφού ο Πορτογάλος κίπερ είπε «όχι» στο πέναλτι του Ντεμιρμπάι, έτσι όπως είχε κάνει και οκτώ ημέρες νωρίτερα στο Οπόρτο απέναντι στον Σικ. Τον Τσέχο φορ, μάλιστα, τον νίκησε και στο Τσεχία-Πορτογαλία του Nations League στα τέλη Σεπτεμβρίου!

Κόστα
Το masterclass του Ντιόγκο Κόστα κόντρα στη Λεβερκούζεν

Μέσα σε εννέα λεπτά, ο Ντιόγκο Κόστα πέτυχε κάτι που κανείς τερματοφύλακας στο Champions League δεν είχε πετύχει σε 90': να αποκρούσει πέναλτι και να δώσει ασίστ. Κι αυτό μόνο τυχαίο δεν ήταν, όπως παραδέχθηκε μετά το τέλος του ματς, αφού έχει δουλέψει πολύ στην προπόνηση τις μεταβιβάσεις του και τα βαθιά του γεμίσματα προκειμένου να βλέπει γήπεδο και να σημαδεύει τους δύο εξτρέμ και τους δύο φορ που συνήθως περιμένουν για να τρέξουν στην αντεπίθεση.

Όσο για τα πέναλτι; Αρκεί κανείς για να καταλάβει την αξία του ακόμα κι αν δεν έχει δει καμία από τις αποκρούσεις, ότι μετά τις δύο επεμβάσεις του κόντρα στις Ασπιρίνες, εκτόξευσε το ποσοστό επιτυχίας του άνω του 50%, έχοντας βγει νικητής από την άσπρη βούλα σε έξι από τις έντεκα περιπτώσεις με την πρώτη ομάδα της Πόρτο και την εθνική Πορτογαλίας (τέσσερα και δύο αντίστοιχα). Σε όλα, η ομάδα του πήρε τη νίκη στο φινάλε!

Κόστα
Η εξέλιξη του Ντιόγκο Κόστα τις τελευταίες 4 σεζόν 

Όπως φαίνεται και με τη βοήθεια του SofaScore, η εξέλιξη του διεθνούς κίπερ είναι εμφανής σε όλες τις βασικές στατιστικές κατηγορίες στην πάροδο των τεσσάρων σεζόν που μετρά ως επαγγελματίας. Η συνολική του απόδοση σε πρωτάθλημα και Ευρώπη έχει πιάσει limit-up και στην εκκίνηση της φετινής σεζόν ξεπερνά όλους τους δείκτες με τους οποίους έκλεισε την περασμένη χρονιά. Απόρροια φυσικά και των δυσκολιών που βίωσε η άμυνα της Πόρτο σε αυτό το πρώτο δίμηνο, καθιστώντας μεγαλύτερο τον φόρτο του Κόστα κάτω από τα δοκάρια: 2,38 από 1,81 αποκρούσεις, σχεδόν δύο σε κάθε παιχνίδι σε τελικές μέσα από την περιοχή, μετρώντας παράλληλα και το καλύτερο ποσοστό επιτυχίας σε πάσες (73,6%), δείγμα της εξέλιξής του με την μπάλα στα πόδια.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το Μουντιάλ, η Γιουνάιτεντ και η επόμενη «χρυσή» πώληση της Πόρτο

Με λιγότερο από ένα γκολ ανά ματς κατά μέσο όρο σε 81 συμμετοχές στην Πόρτο (73 παιχνίδια) και σταθερά εντυπωσιακές εμφανίσεις, θα ήταν αδύνατον να μην δεχθεί κλήση από τον Φερνάντο Σάντος στην εθνική Πορτογαλίας. Το... κατόρθωμά του, όμως, είναι ότι πέτυχε να εισχωρήσει στα βασικά πλάνα του άλλοτε ομοσπονδιακού τεχνικού της Ελλάδας, όντας η μοναδική αλλαγή του στο αρχικό σχήμα από το περασμένο Euro ως το επερχόμενο Μουντιάλ.

Το γεγονός ότι φόρεσε γάντια βασικού στα κρίσιμα μπαράζ τον περασμένο Μάρτιο και στην πλειονότητα των αγώνων του περασμένου Nations League δείχνουν ότι θα είναι το Νο1 της Πορτογαλίας στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Κι όχι μόνο σε αυτό, αλλά και στα επόμενα μεγάλα τουρνουά που θα ακολουθήσουν, προβάλλοντας έτσι την πιο αξιόπιστη λύση κάτω από τα γκολπόστ για τους Ίβηρες ίσως μετά από δεκαετίες (Ρικάρντο, Εντουάρντο δεν είχαν σε καμία περίπτωση την ανάλογη ποιότητα).

Ο βετεράνος Ρούι Πατρίσιο ολοένα και φθείρεται με τον χρόνο υποπίπτοντας σε λάθη, συνεπώς, ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος για τον Κόστα, ώστε να λάμψει με το εθνόσημο και να πάρει έτσι το εισιτήριο για το επόμενο επίπεδο. Ήδη το όνομά του φιγουράρει στην κορυφή της λίστας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που ψάχνει τον διάδοχο του Νταβίντ Ντε Χέα και σίγουρα, δεν θα είναι η μόνη ομάδα της Premier League και συνολικά της Ευρώπης που θα μπει στην κούρσα της αγοράς του.

Το πιο σίγουρο στοίχημα από όλα είναι ότι η Πόρτο ετοιμάζεται να γευτεί τους καρπούς μιας ακόμα επικερδούς πώλησης για ένα από τα δικά της «προϊόντα». Με τη ρήτρα του στα 60 εκατομμύρια ευρώ και δεδομένου ότι ο Κόστα εκπροσωπείται από τη Gestifute του κορυφαίου agent, Ζόρζε Μέντες, ακόμα κι αν ρίξει τις απαιτήσεις της, η Πόρτο μπορεί να σημειώσει την ακριβότερη πώληση της ιστορίας της (προς το παρόν είναι αυτή του Μιλιτάο στη Ρεάλ για 50 εκατ.). Μέχρι τότε, η εστία των Δράκων θα βρίσκεται σε ασφαλή χέρια.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image