Elite League: Η Α2 μπαίνει στην... ελίτ του ελληνικού μπάσκετ

Elite League: Η Α2 μπαίνει στην... ελίτ του ελληνικού μπάσκετ

των Νίκου Καρφή, Σταυρούλας Μουστακάτου και Δημήτρη Οικονόμου

H περσινή σεζόν είχε θριαμβεύτρια στην Α2 την Καρδίτσα του Γιάννη Μπουρούση, η οποία πλέον ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πορεία της στην Basket League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Φέτος το πρωτάθλημα θα έχει αρκετές αλλαγές όπως ανακοίνωσε η ΕΟΚ και μετονομάστηκε σε Elite League, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Βαγγέλη Λιόλιο, να τονίζει πως είναι η κορυφαία κατηγορία στην Ελλάδα.

Τρεις ομάδες δείχνουν στο ξεκίνημα πιο μπροστά από τους υπολοίπους, όμως μένει να το αποδείξουν μέσα στο γήπεδο, εκεί όπου δίνονται οι αληθινές μάχες. Ο Τρίτωνας, η Ελευθερούπολη και το Ψυχικό φαντάζουν αυτή τη στιγμή ως τα μεγάλα φαβορί για την άνοδο, ενώ η ΦΕΑ των τεσσάρων σερί ανόδων και ο Παπάγος με μια... πρώτη ματιά ανήκουν στο γκρουπ που θα πρέπει να υπερβάλλει εαυτό για να παραμείνει στην κατηγορία. Πάντως μιλάμε για ένα σκληρό πρωτάθλημα που οι αρχικές προβλέψεις μπορούν να πάνε περίπατο μέσα στη σεζόν.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η Α2 φέτος θα έχει καινοτομίες με στόχο να μπει στο σπίτι κάθε τηλεθεατή. Ξεκινά συνεργασία με περιφερειακά κανάλια από την Αττική μέχρι τη Θεσσαλονίκη, από την Πάτρα μέχρι την Κρήτη, από τη Στερεά Ελλάδα μέχρι την Ήπειρο και από την Θεσσαλία μέχρι την Ανατολική και Δυτική Μακεδονία. Το πράγμα αλλάζει, γίνεται πιο προσιτό το πρωτάθλημα με σκοπό να προσελκύσει περισσότερο κόσμο σε όλους τους τομείς.

Τέλος προκαλεί ενδιαφέρον το πως θα λειτουργήσει η εισαγωγή των δύο ξένων ανά ομάδα στο πρωτάθλημα, με τον πρόεδρο της ΕΟΚ να τονίζει πως θέλει να δώσει την ευκαιρία στις ομάδες να δημιουργήσουν ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με στόχο να μπουν πολλούς Έλληνες νέους παίκτες.

image

Οι ξένοι ξαναμπήκαν στη ζωή μας

Η λογική της… αναβάθμισης της -μέχρι πρότινος Α2- και πλέον Elite League βασίζεται στο νόημα του ανταγωνισμού και της εξέλιξης! Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΚ αποφασίστηκε η αύξηση των ξένων παικτών ανά ομάδα από την αγωνιστική περίοδο 2022/23.

Το δικαίωμα για ένα ξένο παίκτη (και δη κοινοτικό) για κάθε σύνολο της λίγκας, υπήρχε μέχρι και τη σεζόβ 2019/20, ωστόσο αφαιρέθηκε την επόμενη χρονιά εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοΪού και επανήλθε με την έναρξη της περιόδου 2021/22, με την όποια… κανικότητα επιζητούσε το πρωτάθλημα.

Από εδώ και στο εξής, ο αριθμός ξένων παικτών στα ρόστερ αλλάζει! Η νέα συνθήκη ορίζει πως έχουν δικαίωμα συμμετοχής μέχρι δύο αλλοδαποί αθλητές, βγαίνοντας ανεξαρτήτου υπηκοότητας και βγαίνοντας από το πλαίσιο των κοινοτικών. Σε περίπτωση που κάποια ομάδα έχει επιλέξει να πορευθεί με δύο ξένους παίκτες, τότε ο συνολικός χρόνος συμμετοχής τους αθροιστικά δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 650 λεπτά ανά γύρο, Κάτι που αν παραβιαστεί, παρά τις υποδείξεις της γραμματείας των αγώνων, θα επιφέρει κυρώσεις (από το αντίστοιχο άρθρο του Πειθαρχικού κανονισμού της ΕΟΚ αλλά και πρόστιμο 2000 ευρώ).

Επίσης, εφόσον υπάρχουν στην αποστολή δύο αλλοδαποί αθλητές, τότε υποχρεωτικά θα πρέπει η ομάδα να έχει και δύο αθλητές κάτω των 23 ετών, γεννημένους δηλαδή από το 2000 και μετά.

Αν κάποιος σύλλογος επιλέξει να προχωρήσει με έναν ξένο, τότε δεν υφίστανται και οι παραπάνω περιορισμοί. Στη νέα Elite League , οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν όποιον αλλοδαπό αθλητή θέλουν είτε μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου, είτε μέχρι τη 10η αγωνιστική του δεύτερου, την ώρα που θα μπορούν να συμφωνήσουν για τη μεταγραφή (από και προς την ομάδα) ξένου αθλητή από την Basket League.

Η νέα εποχή τοποθετεί και τις βάσεις για ένα πρωτάθλημα με αυξημένο ανταγωνισμό και… κίνητρο για την αγωνιστική εξέλιξη των Ελλήνων παικτών που απαρτίζουν τον προθάλαμο της μεγάλης κατηγορίας.

image

Το πρωτάθλημα των τριών... ταχυτήτων

H Elite League όπως πρέπει να συνηθίσουμε πλέον να τη λέμε, μπορεί με μία πρώτη ματιά θα είναι άκρος ανταγωνιστική. Άλλωστε η άνοδος θα κριθεί στο νήμα, καθώς από φέτος υπάρχουν playoffs για την πρώτη οκτάδα, με τις ομάδες να κουβαλάνε τις νίκες τους από την κανονική περίοδο. Οι πρώτοι οκτώ της βαθμολογίας θα ψάξουν την είσοδό τους στην τετράδα και το Final-4 με τους μονούς ημιτελικούς ουσιαστικά να κρίνουν και την άνοδο. Οι νικητές των ημιτελικών θα πάρουν το εισιτήριο για την Basket League της σεζόν 2023-24 και το μόνο που θα απομείνει για να κριθεί ο πρωταθλητής θα είναι ο τελικός.

Φυσικά η δυναμικότητα των ομάδων διαφέρει αφού υπάρχουν αυτές που θα διεκδικήσουν την άνοδό τους, αυτές που θα «παλέψουν» για να διατηρηθούν στην κατηγορία και φυσικά τις μικρομεσαίες που θα δε θα κινδυνέψουν αλλά δε θα αναζητήσουν κάτι περισσότερο.

Στην πρώτη τριάδα βρίσκονται φαντάζουν οι Τρίτωνας, Ελευθερούπολη και Ψυχικό. Η ομάδα του Γιώργου Ρεμεντέλα προσέθεσε στη «μηχανή» της τους Σεγκού, Αρφαρά, Αμβράζη και Παύλο, στον ήδη δυνατό κορμό των Ελλήνων με τους Παπανικολάου, Κουκά, Αθανασούλα και Αναγνωστόπουλο.

Αυτό θα είναι και ένα σημαντικό πλεονέκτημα για το Ψυχικό απέναντι στους ανταγωνιστές του, με την Ελευθερούπολη και τον Τρίτωνα, ομάδες δηλαδή που έχουν προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές. Ο Τρίτωνας συνεχίζει με τον Μιχάλη Μιχελάκο στον Πάγκο και προσέθεσε παίκτες αρκετά έμπειρους, μεταξύ άλλων το δίδυμο του Ψυχικού, Πολυτάρχου και Κουφόπουλο, αλλά και τους Μιχάλη Καμπερίδη, Κάδρα, Πράπα που έχουν εμπειρία από την Basket League. Ο Ντράσκοβιτς μετακομίζει από την Καρδίτσα, στο πλαίσιο αυτής της ολικής αναδόμησης και την αποχώρηση έμπειρων παικτών όπως του Μαυροκεφαλίδη (από τα τέλη της περσινής σεζόν), του Μελισσαράτου, του Τσόχλα και του Αντώνη Μάντζαρη.

Η Ελευθερούπολη του Διονύση Σκουλίδα από τη μεριά της, έχοντας σταθερές τους Τουτζιαράκη, Γεωργίου, Ναούμη και Σκουλίδα, ενισχύθηκε με τον Ξύδη του Αμαρουσίου, καθώς και τους Χάντσον, Τσουμάνη, Αμπατζά, Βύρλα, Γράβα, Φιλοξενίδη και Γκατζιούρα.

Ενδιαφέρον έχει να φανεί ποιο είναι το ταβάνι ομάδων που δε συγκαταλέγονται σε αυτήν την πρώτη τριάδα. Ο Πανερυθραϊκός μπορεί να έχασε παίκτες όπως ο Σκάνδαλος ή ο Τσάμης αλλά οι προσθήκες των Αρνόκουρου, Παπαδημητρίου, Ματαλιωτάκη και του δανεικού από τον Ολυμπιακό Οικονομόπουλου, προσθέτουν ευελιξία στον Δημήτρη Χουχούλη. Σε παίκτες έμπειρους ποντάρει και ο Γιώργος Σκαραφίγκας για το Μαρούσι. Στασινός και Ξυδάς παραμένουν στο ρόστερ και Καμαριανός, Θεοδώρου, Σταυρακούκας, Παπαδημητρίου συνθέτουν ένα γκρουπ Ελλήνων με δυναμική και γνώση της κατηγορίας.

Αξίζει φυσικά να ρίξουμε και μία ματιά στον Ηρακλή που τα προβλήματά του τον έφεραν ξανά στον υποβιβασμό την περσινή σεζόν από την Basket League. Ο Χαριτόπουλος είναι αυτός που θα συνδέει την περσινή με τη φετινή σεζόν, παραμένοντας στο ρόστερ δίπλα στους Λιάπη, Γεωργάκη, Τσορμπατζόγλου, Γκάθραιτ και Παπαντωνίου, με τον «Γηραιό» να αναζητά ακόμα μερικά κομμάτια του ρόστερ του. Το έργο του Γιάννη Ντάγιου δε θα είναι εύκολο, όμως οι «Θεσσαλονικείς» θα ήθελαν αρχικά να αποφύγουν τα... μπλεξίματα και να δοκιμάσουν την τύχη τους όσον αφορά την προνομιούχο οκτάδα.

Για να φτάσουμε και στα χαμηλά στρώματα, εκεί όπου ΦΕΑ και Παπάγος φαντάζουν τούτη την ώρα οι δύο πιο αδύναμες ομάδες. Η ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας μετράει σερί ανόδων από την Β' ΕΣΚΑ ως την Α2, με τον αρχηγό Στεργιάκη να παραμένει, δίπλα στον Καραλευτέρη που έχει ζήσει μία ζωή στη ΦΕΑ. Λίγο πιο μπροστά φαντάζει ο Παπάγος σε αυτήν την κούρσα για δύο. Με τον Μιχάλη Κουρή στον πάγκο, οι Μπέλης, Γεωργοπαπαδάκος, Πέτερσον, Σανδραμάνης, Γιοβάνης και Μπαλός έρχονται να ενισχύσουν την προσπάθεια παραμονής.

image

Η πρωτοποριακή κίνηση της τηλεοπτικής μετάδοσης από την ΕΟΚ

«Η Elite League είναι μια κορυφαία κατηγορία και θα προχωρήσουν κάποια πράγματα για την προβολή της. Πέρσι βοήθησε η προβολή αγώνων από το ERTFlix. Φέτος συνεργαζόμαστε με περιφερειακά κανάλια, γιατί η Elite League αφορά όλη την Ελλάδα...» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Λιόλιος, στην συνέντευξη Τύπου για τα... αποκαλυπτήρια του νέου πρωταθλήματος.

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, Νίκος Νικολόπουλος, παίρνοντας το λόγο μίλησε για τους σταθμούς που θα αναλάβουν τη μετάδοση ονοματίζοντάς τους. Πιο συγκεκριμένα, «το Kontra Channel της περιφέρειας Αττικής, το TV100 της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, Το Ionian TV σε Πάτρα και Πελοπόννησο, το Star Κεντρικής Ελλάδας, το Κρήτη TV, το Ena Channel σε Καβάλα και Ανατολική Μακεδονία, το Ήπειρος TV στην περιοχή των Ιωαννίνων, το TRT στη Θεσσαλία και το Flash TV στην Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία» αναλαμβάνουν να συντονίσουν την εικόνα του μπασκετικού κοινού (ταυτόχρονα) σε διάφορα μέρη της χώρας για το πιο σημαντικό παιχνίδι κάθε Κυριακή "φιλοξενώντας" το στη συχνότητά τους.

Από εκεί και πέρα, οι ομάδες που διαθέτουν κανάλια στο YouTube θα συνεχίσουν να καλύπτουν τις αναμετρήσεις της εκάστοτε αγωνιστικής, ενώ οι ιθύνοντες της Ομοσπονδίας βρίσκονται σε επαφή με τη δημόσια τηλεόραση προκειμένου να βρεθεί η "χρυσή τομή" και η Elite League να γίνει κομμάτι της σε μία σταθερή βάση.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Λίγκα ξεκινά σε νέες βάσεις και η διάθεση για αλλαγή και εξέλιξη γίνεται όλο και πιο έντονη. Η αφετηρία της Elite League αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον!