Το όνομα μου είναι Ροντρίγκες, Χάμες Ροντρίγκες

Το όνομα μου είναι Ροντρίγκες, Χάμες Ροντρίγκες

Ήταν δεν ήταν 18 ετών. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε τολμήσει να αφήσει την Κολομβία και την Ενβιγκάδο για να πάει να παίξει μπάλα στην Αργεντινή. Και, μάλιστα, όχι σε ένα από τα παραδοσιακά μεγαθήρια τύπου Μπόκα Τζούνιορς ή Ρίβερ Πλέιτ, αλλά σε μια από τις μικρομεσαίες ομάδες της χώρας, την Μπάνφιλντ.

bwin sponsred

Μια μέρα, ενώ βρισκόταν στην προπόνηση, τον πλησίασε ένας παππούς που θα ήταν πάνω από 90 ετών. Είχε ζήσει, δηλαδή, σχεδόν όλη την πορεία της Μπάνφιλντ μέσα στον χρόνο, αφού τότε η ομάδα του Μπουένος Άιρες απαριθμούσε 113 χρόνια ζωής. Ο ηλικιωμένος οπαδός είχε δει νίκες, ανόδους, υποβιβασμούς, αλλά δεν είχε γευτεί ποτέ το ξεχωριστό νέκταρ ενός τίτλου, όπως το πρωτάθλημα «Apertura» που κυνηγούσε η ομάδα το 2009.

«Σας παρακαλώ, κατακτήστε τον τίτλο γιατί εγώ θα πεθάνω» του είπε, σχεδόν τον παρακάλεσε. Ο Χάμες Νταβίντ Ροντρίγκες Ρούμπιο και οι συμπαίκτες του τον άκουσαν με ορθάνοιχτα τα αυτιά. Και, όταν οι δύο τους συναντήθηκαν ξανά, ο παππούς τον έσφιξε στην αγκαλιά του σαν να ήταν το αγαπημένο εγγόνι που είχε πάρα πολλά χρόνια να δει από κοντά. «Σε ευχαριστώ αγόρι μου!» του είπε με δάκρυα στα μάτια και ο Κολομβιανός πιτσιρικάς ένιωσε ακόμα πιο γεμάτος για τον πρώτο τίτλο της καριέρας του.

Μιας καριέρας στην οποία ο νέος σταρ του Ολυμπιακού, όπως αποκάλυψε το Gazzetta, έζησε όλα όσα θα ζήλευαν τα 2/3 των ποδοσφαιριστών του πλανήτη. Φόρεσε την φανέλα ομάδων – θρύλων όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπάγερν Μονάχου, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, κατέκτησε δύο Champions League και, συνολικά, έκανε μεταγραφές ύψους 148,63 εκατομμυρίων ευρώ!

Στα 31 του χρόνια, ο μπαλαδόρος από την Κούκουτα διαπίστωσε με τον χειρότερο τρόπο ότι τα (πολλά) λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, αν δεν συνοδεύονται από ιδεατές συνθήκες για ποδόσφαιρο (Αλ Ραγιάν). Και, για να μην βαλτώσει και άλλο στα… πετρέλαια του Κατάρ, έκανε τα αδύνατα δυνατά για να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ευρώπη, όπου έπαιξε για έντεκα χρόνια, ξεκινώντας από Πόρτο και Μονακό, για να συνεχίσει σε Ρεάλ, Μπάγερν και Έβερτον.

Ο Ολυμπιακός, στον οποίο υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες ο καλύτερός του φίλος στη Βασίλισσα, Μαρσέλο, του άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά του. Και ο ποδοσφαιριστής που κάποτε ο θρυλικός προπονητής της Ουρουγουάης, Όσκαρ Ουάσινγκτον Ταμπάρες, έβαλε στην ίδια κουβέντα με Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, Λιονέλ Μέσι και Λουίς Σουάρες, φτάνει στον Πειραιά με στόχο να υπενθυμίσει ποιος πραγματικά ήταν (και είναι) ο Χάμες Ροντρίγκες. Για όποιον τυχόν μπορεί να το έχει ξεχάσει…

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ο τραυλισμός, ο πραγματικός πατέρας και το ξεπέταγμα

Αν αναζητήσετε κυρίως βίντεο παλαιότερων συνεντεύξεων του Χάμες Ροντρίγκες, θα διαπιστώσετε ότι σε αρκετές απαντήσεις τραυλίζει, κολλάει σε μια συγκεκριμένη λέξη και δυσκολεύεται να δώσει συνέχεια στον λόγο του.

Ο τραυλισμός ταλαιπωρεί τον Κολομβιανό από τότε που ήταν πιτσιρικάς, αν και εσχάτως το έχει βελτιώσει πολύ, με σκληρή δουλειά. Η μπάλα, πάντως, αποδείχθηκε το καλύτερο στήριγμα στον αγώνα του. Ο Χάμες, ο οποίος ήταν ένα ντροπαλό, συνεσταλμένο και λιγομίλητο παιδί, ήταν ταυτόχρονα και ένας τεράστιος… φαφλατάς μέσα στο γήπεδο, όπου άρχισε να σκοράρει ακόμα και από κόρνερ (!) σε τρυφερή ηλικία και να κερδίζει με το σπαθί του τα πρώτα λεπτά δημοσιότητας. Ακόμα πιο μικρός, άλλωστε, δεν είχε παιχνίδια γύρω του, αλλά μπάλες και μόνο μπάλες.

Στο πλευρό του για την είσοδο σε έναν τόσο λαμπερό αλλά και ταυτόχρονα σκληρό κόσμο, ήταν πάντα η μητέρα του Πιλάρ, η οποία έμεινε μόνη της όταν ο Χάμες ήταν μόλις πέντε ετών. Ο βιολογικός του πατέρας, Γουίλσον Χάμες Ροντρίγκες Μπεντόγια, υπήρξε ένα μεγάλο ταλέντο με την μπάλα στα πόδια και έφτασε μέχρι την εθνική ομάδα Νέων που πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας στην Σοβιετική Ένωση, το 1985.

Παρά το πολύ ελπιδοφόρο ξεκίνημα, δεν είχε ποτέ την ανάλογη συνέχεια. Ο λόγος; Η αδυναμία του στις καταχρήσεις και κυρίως το αλκοόλ, εξαιτίας της οποίας η Πιλάρ αποφάσισε να πάρει το παιδί της από την Ιμπαγκέ της Τολίμα όπου διέμεναν (και έπαιζε μπάλα ο Γουίλσον) για να επιστρέψουν στην γενέτειρα του γιου, την Κούκουτα. Η μοίρα, μάλιστα, δεν την άφησε απροστάτευτη.

Σύντομα γνώρισε έναν άλλο άνδρα, τον Χουάν Κάρλος Ρεστρέπο, με τον οποίο παντρεύτηκε. Ο μηχανικός συστημάτων (ιδιότητα για την οποία σπούδασε και ο Ροντρίγκες) εξελίχθηκε σε έναν πραγματικό πατέρα για τον Χάμες, ο οποίος τον νιώθει έτσι, παρ’ ότι αργότερα συγχώρεσε τον Γουίλσον και του επέτρεψε να μπει ξανά στην ζωή του, έστω και υπό έλεγχο.

Με την στήριξη και προτροπή του Ρεστρέπο, ο Χάμες άρχισε να ξεδιπλώνει το τεράστιο ταλέντο του και να παρουσιάζει ένα ρεπερτόριο ενεργειών που μοιάζει (αλλά δεν είναι) απίστευτο για ένα παιδί 10-11 ετών. Ένα παιδί που υποχρέωσε τον σκάουτ να φρόντισε να είναι προσεγμένα τα πρώτα του βήματα (σε ομάδες όπως η Ενβιγκάδο και η Μπάνφιλντ), προτού κάνει το άλμα για την Ευρώπη και το όνειρό του: Να φορέσει την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η Ευρώπη και η μουντιαλική «έκρηξη»

Η Πόρτο, εξπέρ στο να ανακαλύπτει ταλέντα εκεί όπου οι άλλοι δεν βλέπουν (σχεδόν ) τίποτα, έδωσε 7,3 εκατομμύρια ευρώ στην Μπάνφιλντ και έφερε την Ευρώπη, σε ηλικία 19 ετών, ένα από τα μεγαλύτερα πρόσπεκτ της Λατινικής Αμερικής, το οποίο με την Ενβιγκάδο είχε κάνει το επαγγελματικό του ντεμπούτο σε ηλικία… 14 ετών και 309 ημερών!

Όταν μεγάλωνε με μια μπάλα στα πόδια, ο Χάμες δεν ονειρεύονταν να βαδίσει στα χνάρια θρύλων της χώρας όπως ο Κάρλος Βαλντεράμα ή ο Φρέντι Ρινκόν. Είδωλό του ήταν ο Όλιβερ Άτομ, ο πρωταγωνιστής μιας ιαπωνικής, ποδοσφαιρικής σειράς κινουμένων σχεδίων με σουτ – κεραυνό.

Αυτό, δηλαδή, που απέκτησε και ο χαρισματικός Κολομβιανός, ο οποίος είχε δύο μεγάλα όνειρα για την καριέρα του: Να παίξει στη Ρεάλ Μαδρίτης και να πάρει την «Χρυσή Μπάλα». Για να πετύχει και τα δύο, όπως έλεγε, «σηκώνομαι από τα άγρια χαράματα και προπονούμαι σκληρά κάθε μέρα».

Στο «Ντραγκάο» έμαθε πραγματικά τι σημαίνει να αγωνίζεσαι στο υψηλότερο επίπεδο, παρ’ ότι είχε προλάβει ήδη να παίξει στο Copa Libertadores (και να βγει πρώτος σκόρερ με την ομάδα του) και να περάσει με επιτυχία απ’ όλες τις μικρές εθνικές ομάδες στην Κολομβία.

Σε τρία χρόνια κατέκτησε οκτώ τίτλους (ξεχωρίζουν τα τρία πρωταθλήματα και το Europa League του 2011), σημείωσε το μοναδικό χατ – τρικ της μέχρι τώρα καριέρας του (στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στην Βιτόρια Γκιμαράες, τον Μάιο του 2011) και προετοίμασε το έδαφος για τα καλύτερα που έρχονταν.

Ο Ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ έμπαινε δυναμικά στον χώρο του ποδοσφαίρου αγοράζοντας τη Μονακό και δεν δίστασε να δώσει 45 εκατομμύρια ευρώ για τον πιο «καυτό» Κ23 ποδοσφαιριστή του πλανήτη εκείνη την εποχή.

Δεν έμελλε, όμως, να στεριώσει στο Πριγκιπάτο. Όχι γιατί δεν έπαιζε καλά, αλλά γιατί… παραέπαιζε καλά! Μετά την πρώτη του σεζόν, όπου άφησε το στίγμα του, έμοιαζε έτοιμος για να αντιμετωπίσει με αξιώσεις το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του. Όχι, δεν έμοιαζε. Ήταν και μάλιστα στον απόλυτο βαθμό.

Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Μουντιάλ της Βραζιλίας με έξι γκολ (ο μοναδικός Κολομβιανός που το έχει καταφέρει ποτέ), η ασύλληπτη γκολάρα του κόντρα στην Ουρουγουάη πήρε το βραβείο «Puskas» για το καλύτερο γκολ της χρονιάς από την FIFA, κόντεψε να πάει σχεδόν μόνος του τους Καφετέρος μέχρι τα ημιτελικά (τους σταμάτησαν στην οκτάδα η οικοδέσποινα) και εκτόξευσε την μετοχή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Είχε έρθει η ώρα για το άλμα ζωής.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πάντα λάτρης των ποδοσφαιριστών που λάμπουν στις μεγάλες διοργανώσεις και είναι εν δυνάμει «galacticos» (διαστημικοί), τον ερωτεύτηκε. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ήθελε ταυτόχρονα να κάνει άνοιγμα στην Κολομβία για τις δουλειές της κατασκευαστικής εταιρείας του, της ACS, γι’ αυτό και αποφάσισε να κινηθεί δυναμικά για τον παίκτη – αποκάλυψη του Μουντιάλ.

Το καλοκαίρι του 2014 και αντί 80 εκατομμυρίων ευρώ, τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί ποτέ για Κολομβιανό ποδοσφαιριστή, ο Χάμες Ροντρίγκες έκανε πραγματικότητα το παιδικό του όνειρο: Να φορέσει την λευκή, βαριά φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. Του είχε μπει αυτή η ιδέα απ’ όταν ήταν δέκα ετών και μια θεία του, η οποία ζούσε στην Ισπανία, του πήγε για δώρο μια φανέλα της Ρεάλ. Αυτό ήταν, ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος.

Στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», ο Χάμες συνδύασε αξέχαστες με δύσκολες στιγμές. Σε δύο διαφορετικής θητείες, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, δύο Champions League, δύο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, δύο Μουντιάλ Συλλόγων και ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας.

Ο Κάρλο Αντσελότι, με τον οποίο αντάμωσε όταν προσγειώθηκε στην Μαδρίτη, είχαν πάντα έναν ξεχωριστό κώδικας επικοινωνίας. Ήταν τέτοιος ο ποδοσφαιρικός έρωτας του Καρλέτο για τον Χάμες, που τον πήρε τόσο όσο ανέλαβε την Μπάγερν Μονάχου, όσο αργότερα όταν κάθισε στον πάγκο της Έβερτον.

Γιατί, εκτός γηπέδων, ο μεγάλος του έρωτας, από νεαρός μάλιστα, ήταν η βολεϊμπολίστρια Ντανιέλα Οσπίνα, αδελφή του τερματοφύλακα της Νάπολι και συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα, Νταβίντ. Παντρεύτηκαν όταν ο Χάμες ήταν 19 ετών, ο γάμος τους κράτησε έξι χρόνια και τους χάρισε την Σαλομέ (εννέα ετών σήμερα). Το ένα από τα δύο παιδιά του Ροντρίγκες, ο οποίος πάντα ήθελε ένα αγόρι και, μέσω παρένθετης μητέρας (άγνωστη η ταυτότητά της), έχει εδώ και τρία χρόνια στην ζωή του και τον Σαμουέλ.

Στην Ρεάλ έζησε απίστευτες στιγμές, έγινε κολλητός φίλος με τον Μαρσέλο (ο Βραζιλιάνος τον αποκαλεί «μικρό αδελφό» του), αλλά η συνύπαρξη με τον Ζινεντίν Ζιντάν δεν ήταν ποτέ εύκολη. Στον δανεισμό του στη Μπάγερν, «υποχρέωσε» τους Βαυαρούς με τις εμφανίσεις του σε μια διετία να ζητήσουν την απόκτησή του, αλλά ο ίδιος ήθελε να επιστρέψει στη Μαδρίτη.

Πιθανόν και να το μετάνιωσε, έστω και αν ο Αντσελότι (ναι, πάλι αυτός), του έτεινε μια χείρα βοηθείας με την Έβερτον, στην οποία πήγε ως ελεύθερος, παρ’ ότι η Ρεάλ είχε δώσει 80 «τούβλα» για να τον κάνει δικό της.

Στο Λίβερπουλ, το ξεκίνημα ήταν ελπιδοφόρο και γεμάτο όμορφα συναισθήματα και στιγμές, όχι όμως και η συνέχεια. Οι συχνοί τραυματισμοί, αυτοί που ταλαιπωρούν πρωτίστως τον Χάμες στις γάμπες και στο καλάμι, άρχισαν να τον λυγίζουν. Δούλεψε σκληρά για να τους ξεπεράσει, αλλά αυτοί πάντα επέστρεφαν.

Η Αλ Ραγιάν του Κατάρ, η οποία έδωσε οκτώ εκατομμύρια ευρώ στα Ζαχαρωτά και έξι εκατομμύρια ευρώ ετησίως στον ίδιο για να τον δελεάσει, αποδείχθηκε μια πολύ κακή επιλογή. Μια επιλογή που συνδυάστηκε με την άστατη ζωή που έκανε μετά τον χωρισμό του από τη Ντανιέλα Οσπίνα, καθώς και τους καταραμένους τραυματισμούς που δεν τον άφησαν σε ησυχία.

Τα τελευταία 3,5 χρόνια, ο Χάμες υπέστη συνολικά 21 (!) τραυματισμούς. Κανένας πολύ σοβαρός, οι περισσότεροι μυϊκοί (και σε αστράγαλο, μετατάρσιο, πλάτη, γοφό, προσαγωγούς και βουβωνική χώρα), που τον άφησαν εκτός δράσης για 426 ημέρες από τις 1.275 που έχουν περάσει έκτοτε, ήτοι το 33% των ημερών που έχουν παρέλθει!

Η ψυχολογία του ήταν στα… πατώματα, στην Αλ Ραγιάν απαιτούσαν να έχουν τον παγκόσμιο σούπερ σταρ που πλήρωναν, αλλά ήταν ξεκάθαρο πως το γυαλί είχε ραγίσει στην μεταξύ τους σχέση. Βάσει ηλικίας, ο Χάμες βρίσκεται στην απόλυτη ωριμότητά του. Και ο Ολυμπιακός φιλοδοξεί ότι, σε ένα πολύ καλύτερο περιβάλλον (από ποδοσφαιρικής πλευράς), θα βρει τις δυνάμεις και το κίνητρο για να ξεδιπλώσει ξανά τον καλό του εαυτό.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image