Champions League 2022-23: Οι κορυφαίοι επιστρέφουν!

Champions League 2022-23: Οι κορυφαίοι επιστρέφουν!

.Σε αυτό το τουρνουά ο Λιονέλ Μέσι έχει την ευκαιρία να φτάσει το ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο, μιας και ο Πορτογάλος σταρ έπειτα από 20 χρόνια χρόνια δεν θα βρεθεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ο Αργεντινός σταρ έχει 125 τέρματα, όταν ο CR7 μετρά 140. Βέβαια, ποτέ ο Μέσι δεν έχει καταφέρει σε μια σεζόν να πετύχει περισσότερα από 14.

Η Μάντσεστερ Σίτι ελπίζει ότι η υπογραφή του Χάαλαντ θα είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ στην αποστολή της να κερδίσει το Champions League. Αυτή θα είναι η 12η της σεζόν στο τουρνουά, το οποίο δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ποτέ. Βέβαια, μόνο 14 ομάδες έχουν κερδίσει περισσότερους αγώνες Champions League από το 1992 από τη Μάντσεστερ Σίτι (56). Οι 56 επιτυχίες της Σίτι έχουν έρθει από το 2011-12 και μόνο Ρεάλ Μαδρίτης (85), Μπάγερν Μονάχου (85) και Μπαρτσελόνα (69) έχουν περισσότερες σε αυτό το διάστημα.

Από την άλλη, υπάρχει και η Παρί Σεν Ζερμέν η οποία ψάχνει απεγνωσμένα το πρώτο της. Το 2011-12 ανέλαβε την ομάδα ο Ταμίμ Χαμάντ Αλ Θάνι και την εκτόξευσε! Η Παρί μέχρι τότε είχε κερδίσει 16 αγώνες. Από την εξαγορά εκείνη κι έπειτα όλα είναι διαφορετικό, μιας και ο απολογισμός είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερος από το 2011-12. Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση αρχίζει!

Γράφουν οι: Πολύδωρος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Κωλαΐτης, Νίκος Κικίδης και Βασίλης Μπαλατσός

image

1ος όμιλος: Άγιαξ, Λίβερπουλ, Νάπολι, Ρέιντζερς

Mε το… καλησπέρα της κλήρωσης ήταν όλοι σίγουροι για ένα τεράστιο φαβορί και τρεις ομάδες να δίνουν μάχη πρόκρισης. Τώρα; Ναι, οι Reds δεν έχουν κάνει καλό ξεκίνημα, όμως είναι το τεράστιο φαβορί για την κατάκτηση της πρωτιάς. Οι περσινοί φιναλίστ είχαν νικήσει όλα τα έξι ματς τους σε επίπεδο φάσης ομίλων το 2021-2022. Θα στοχεύσουν σε ίδια πορεία. Με παίκτες όπως οι Σαλάχ, Λουίς Ντίας και Νούνιες στην επίθεση ποιος μπορεί να αποκλείσει το να έχουν πάλι έξι στα έξι; Η Λίβερπουλ θα πρέπει να ξαναβρεί τον καλό εαυτό της, όχι γιατί θα κινδυνεύσει, αλλά γιατί στόχος της είναι η κατάκτηση του Champions League.

Πάμε για τη δεύτερη θέση! Η ραχοκοκαλιά της Νάπολι έχει αλλάξει. Πολύ σημαντικοί παίκτες για την ομάδα όπως οι Κουλιμπαλί, Ινσίνιε και Μέρτενς έφυγαν. Η Νάπολι οφείλει να κοιτάξει μπροστά με τον Σπαλέτι και με νέα πρόσωπα όπως ο Κιμ - Μιν Γιάε και ο Κβαρατσχέλια. Είναι μία ομάδα με ταλέντο και καλή επιθετική γραμμή. Ο Άγιαξ είναι μία ομάδα που επίσης άλλαξε και ποιος ξέρει πόσοι παίκτες θα μπορούσαν ακόμα να είχαν πάει στη Γιουνάιτεντ. Έχει κάνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα στην Ολλανδία αλλά η απώλεια του Άντονι είναι μεγάλη.

Επειτα από 12 χρόνια μακριά από το Champions League, η Ρέιντζερς είναι ξανά στην Elite. Άγιαξ και Νάπολι δεν είναι αντίπαλοι βαρέων βαρών αυτή τη στιγμή, οπότε υπάρχει πιθανότητα το Ibrox να έχει μερικές αξέχαστες βραδιές. Σκληροτράχηλη ομάδα με εξαιρετική έδρα γι αυτό και μια έκπληξη είναι πιθανή.

Η Λίβερπουλ δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά την ομάδα της Ρέιντζερς σε ευρωπαϊκό θεσμό. Οπότε αυτά τα ματς σε Αϊμπροξ και Άνφιλντ θα έχουν τρομερή ατμόσφαιρα. Όσο για τη Νάπολι μάλλον φαίνεται να έχει γίνει κάτι σαν παράδοση να αντιμετωπίζει τη Λίβερπουλ στην εποχή Κλοπ (εκτός έδρας ήττες για τον Γερμανό).

Συναρπαστικός όμιλος με ένα μεγάλο φαβορί και τρεις ομάδες που θα δώσουν τη δική τους μάχη. Η Ρέιντζερς είναι έτοιμη για τη δική της αντεπίθεση και οι εντός έδρας αναμετρήσεις της θα κρίνουν πολλά. Αρέσει η Νάπολι, η οποία είναι το μπαλαντέρ του ομίλου. Πιο αποδυναμωμένος ο Άγιαξ μετά τις καλοκαιρινές αποχωρήσεις.

Fact: To χει η μοίρα τους, Νάπολι και Λίβερπουλ βρίσκονται σε φάση ομίλων για τρίτη φορά στην τελευταία πενταετία. Οι Ιταλοί νίκησαν εντός τόσο τη σεζόν 2018-19 όσο και την επόμενη.

Η πρόβλεψη

  1. Λίβερπουλ
  2. Ρέιντζερς
  3. Νάπολι
  4. Άγιαξ
image

2ος όμιλος: Πόρτο, Ατλέτικο, Λεβερκούζεν, Μπριζ

Από τον 2ο όμιλο λείπει το ξεκάθαρο φαβορί. Μπορεί κάποιοι να προσδίδουν στην Ατλέτικο τον συγκεκριμένο τίτλο, όμως η αλήθεια είναι πως οι «Κολτσονέρος» δεν είναι δεδομένο πως θα καταλάβουν με ευκολία την πρωτιά του ομίλου τους. Ιδίως εφόσον αναλογιστούμε πως σαν αντίπαλοί της στέκονται η έμπειρη Πόρτο που την περσινή περίοδο έβαλε... δύσκολα στον όμιλο του θανάτου (Λίβερπουλ, Ατλέτικο, Πόρτο, Μίλαν) αλλά και η Λεβερκούζεν που διψάει για διακρίσεις. Αν πάρουμε βέβαια σαν παράδειγμα τα περσινά, η Ατλέτικο έχει πράγματι ένα προβάδισμα έναντι των Πορτογάλων.

Εκείνη ήταν άλλωστε που πήρε την πρόκριση μαζί με τη Λίβερπουλ και άφησε εκτός συνέχειας τους Δράκους, οι οποίοι αυτή τη φορά θέλουν να γράψουν το έργο κάπως διαφορετικά. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός πως οι Μαδριλένοι ήταν αρκετά φειδωλοί στο μεταγραφικό παζάρι, η Πόρτο έχει βάσιμα στοιχεία για να ελπίζει πως μπορεί να κάνει τη ζημιά στους Ισπανούς, ακόμα και αν στην... εκκίνηση λογίζεται ως αουτσάιντερ. Την ίδια στιγμή η Λεβερκούζεν θα κυνηγήσει όσες πιθανότητες έχει για να προκαλέσει προβλήματα σε Ατλέτικο και ειδικά στην Πόρτο, όμως η λογική ισχυρίζεται πως το... safe bet είναι η τρίτη θέση και το το εισιτήριο του Europa League.

Από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας ξεπρόβαλλε το όνομα της Μπριζ, η οποία φέτος μπορεί να χαμογελά λίγο πιο εύκολα. Πέρσι άλλωστε της έτυχε γκρουπ παρέα με τις Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι και Λειψία, με αποτέλεσμα να τερματίσει τελευταία και... καταϊδρωμένη. Ωστόσο, η φετινή κλήρωση με Ατλέτικο, Πόρτο και Λεβερκούζεν της παρέχει περισσότερες ελπίδες για ευρωπαϊκή διάκριση, από τη στιγμή που από τον όμιλο λείπουν οι superteams και τα ξεκάθαρα φαβορί. Ακόμα κι έτσι βέβαια οι Βέλγοι σε θεωρητικό επίπεδο ξεκινούν από το τελευταίο σκαλί και θα πρέπει να μοχθήσουν για να κάνουν την έκπληξη, ξεφεύγοντας από την - αναμενόμενα - τελευταία θέση του 2ου ομίλου.

H Aτλέτικο εύκολα ή δύσκολα θα πάρει την πρώτη θέση, μιας και ξέρει πώς να τα καταφέρνει. Η Πόρτο με την εμπειρία της είναι το φαβορί για την πρόκριση, ενώ η Λεβερκούζεν για τη συμμετοχή στο Εuropa League.

Fact: Σύμμαχος για τους Μαδριλένους και η παράδοση, με τους ισπανικούς συλλόγους να έχουν έξι νίκες και δυο ισοπαλίες στα τελευταία εννέα ματς κόντρα στους Πορτογάλους.

Η πρόβλεψη

  1. Ατλέτικο Μαδρίτης
  2. Πόρτο
  3. Λεβερκούζεν
  4. Μπριζ

image

3ος όμιλος: Μπάγερν, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Πλζεν

«Όμιλος του θανάτου». «Όμιλος-φωτιά». Πολλές οι υπερβολές και τα κλισέ που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο μετά την καθιερωμένη κλήρωση του Champions League, μα πώς αλλιώς να αποδώσεις την εντύπωση που προκαλεί αυτό το γκρουπ; Μπάγερν, Μπαρτσελόνα, Τσέλσι. Ή εναλλακτικά, 14 κούπες με τα μεγάλα αυτιά στην «αρένα», για μόνο δύο θέσεις στους «16». Φυσικά, παρέα με τον Δαυίδ της υπόθεσης, τη Βικτόρια Πλζεν, που η τύχη την έφερε μαζί με τα θηρία.

Οι Βαυαροί είναι οι πιο σταθεροί στο ραντεβού τους με τα νοκ-άουτ, δεν έχουν μείνει ποτέ εκτός συνέχειας με το νέο φορμάτ (από σεζόν 2003-04) και αγωνιστικά έχουν τον τρόπο να επιβάλλονται κόντρα σε μεγάλους αντιπάλους. Η εκκίνηση στη φετινή Bundesliga ήταν εκρηκτική, πριν βέβαια μετριαστεί από τις δύο απρόσμενες απώλειες βαθμών με Γκλάντμπαχ (εντός) και Ουνιόν (εκτός) που την έριξαν από την πρώιμη κορυφή. Η ποιότητα και η εμπειρία του ρόστερ, ο ερχομός του Σαντιό Μανέ και του Ματάις Ντε Λιχτ, η «έκρηξη» των ανερχόμενων σταρ όπως ο Τζαμάλ Μουσιάλα και ο χαρακτήρας του συνόλου του Γιούλιαν Νάγκελσμαν δεν χωρούν αμφιβολίες για το αν η Μπάγερν θα πάρει το εισιτήριο για τους «16», τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο αφού, είπαμε, σε αυτόν τον όμιλο όλα μπορούν να συμβούν.

Αν υπάρχει, όμως, αστάθμητος παράγοντας για τους πρωταθλητές Γερμανίας, αυτός είναι τα στάνταρ γκολ στον όμιλο του πρώην «πολυβόλου» τους, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Τα οποία μεταφέρονται στο ταμπλό της μονομάχου της Μπάγερν, Μπαρτσελόνα! Ο Πολωνός «killer» άφησε το Μόναχο μετά από οκτώ χρόνια και θα επιστρέψει πολύ σύντομα, για να αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του με τα Μπλαουγκράνα. Και η άφιξή του στην Καταλονία, μαζί με Ραφίνια, Κουντέ, Κρίστενσεν, Αλόνσο, Κεσί, αλλάζουν άρδην τη δυναμική της Μπάρτσα, η οποία πέρυσι χωρίς τον Τσάβι στο τιμόνι, κατέληξε τρίτη ξανά σε γκρουπ μαζί με την Μπάγερν. Το πρώτο δείγμα είναι άκρως ενθαρρυντικό, ιδίως στο πόσο δύσκολα δέχεται το γκολ, αλλά αναμφίβολα, η Μπαρτσελόνα έχει δρόμο ακόμα για να αποδείξει ότι επέστρεψε στην ελίτ, με πολύ πρόσφατες τις «σφαλιάρες» από τους Βαυαρούς (14-2 τα γκολ στις τρεις τελευταίες αναμετρήσεις τους).

Η Ίντερ ξεπέρασε πέρυσι επιτέλους τον σκόπελο των ομίλων που έδειχνε να την ταλάνιζε. Έχει ξανά τον Ρομέλου Λουκάκου στις τάξεις της, που αυτομάτως καθιστά πιο απειλητική τη γραμμή κρούσης. Διατήρησε τα βαριά χαρτιά σε όλες τις γραμμές πλην του Πέρισιτς (Σκρίνιαρ, Μπρόζοβιτς, Μπαρέλα, Λαουτάρο) και παρά τον υψηλό ανταγωνισμό που συναντά στη Serie A και που της στοιχίζει στο να βρει ρυθμό, θα παλέψει μέχρι τέλους για την πρόκριση. Το εμπόδιο της πρωταθλήτριας Τσεχίας, Πλζεν φαντάζει βατό για τις υπόλοιπες, αλλά τυχόν «στραβοπάτημα» από μία εκ των τριών θα τη βάλει αυτομάτως σε μπελάδες. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, τι έκανε πέρυσι η Σέριφ, την οποία απέκλεισε για να επιστρέψει στους ομίλους.

Fact: Η Ίντερ απέκλεισε την Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα με τον Τσάβι στη σύνθεσή της και νίκησε την Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του «Μπερναμπέου», φτάνοντας στην κατάκτηση το 2010.

Η πρόβλεψη

  1. Μπάγερν
  2. Μπαρτσελόνα
  3. Ίντερ
  4. Βικτόρια Πλζεν

image

4ος όμιλος: Άιντραχτ, Τότεναμ, Σπόρτινγκ, Μαρσέιγ

Η τύχη χαμογέλασε στην Τότεναμ, στην επιστροφή της στο Champions League μετά από τρία χρόνια. Κι αυτό διότι έπεσε στον ίδιο όμιλο με την κάτοχο του Europa League, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η οποία δεν θα είχε εξασφαλίσει αλλιώς την ευρωπαϊκή της συμμετοχή (μέσω πρωταθλήματος ή Κυπέλλου). Η δευτεραθλήτρια Πορτογαλίας, αυτή τη φορά, Σπόρτινγκ Λισαβόνας του Ρούμπεν Αμορίμ και πλέον του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου, όπως και η Μαρσέιγ του άλλοτε τεχνικού του ΠΑΟΚ, Ιγκόρ Τούντορ, συμπληρώνουν το παζλ του με διαφορά πιο αμφίρροπου γκρουπ, στον οποίο τα γκρουπ δυναμικότητας πήγαν… περίπατο.

Μαζί με την Τότεναμ, επιστρέφει στα «αστέρια» και ο Αντόνιο Κόντε. Με την αρνητική του πάντως παράδοση σε ομίλους, αφού στις πέντε παρουσίες του, τις τρεις οι ομάδες του αποκλείστηκαν (Γιουβέντους το 2013, Ίντερ το 2019 και το 2020). Ο δρόμος φέτος είναι ορθάνοιχτος για την πρόκριση, όσο όμως και «ύπουλος» μια και οι εκ πρώτης όψεως ισοδύναμες αντίπαλοι των Σπερς δεν συνιστούν επανάπαυση.

Τα Λιοντάρια της Λισαβόνας έχουν τη σφραγίδα του προπονητή τους, το ομοιογενές σύνολο, αλλά και το πρόσφατο know how, αφού πέρυσι σε αντίστοιχα ανοιχτό όμιλο (Άγιαξ, Ντόρτμουντ, Μπεσίκτας), επιβίωσαν και μάλιστα άφησαν εκτός συνέχειας τη Μπορούσια. Οι Μαρσεγιέζοι, από την άλλη, έχουν την πιο «καυτή» έδρα του γκρουπ, ενισχύθηκαν σημαντικά (Αλέξις, Γκεντουζί, Βερετού, Μπαϊγί, Κλος, Ταβάρες), αν και στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου έχασαν Μίλικ και Τσάλετα-Τσαρ. Στο πρωτάθλημα, πάντως, πηγαίνουν «τρένο», με 16 από τους 18 διαθέσιμους βαθμούς σε έξι αγωνιστικές.

Πολλά θα εξαρτηθούν, πάντως, από το πώς θα εμφανιστεί η Άιντραχτ στην παρθενική της συμμετοχή σε Champions League (μοναδική παρουσία στο παρελθόν τη σεζόν 1959-60 που έφτασε τελικό). Θα έχει το ίδιο focus όπως στα περσινά νοκ-άουτ του Europa League, ή θα επηρεαστεί από την αστάθειά της στο γερμανικό πρωτάθλημα; Η τελευταία εμφατική νίκη επί της Λειψίας (4-0) δείχνει ότι είναι ικανή για το καλύτερο, αλλά σε τέτοιον όμιλο μπορεί να αποδείξει και το αντίθετο. Τρίτη πάντως σε χρηματιστηριακή αξία ρόστερ, πάνω από τη Σπόρτινγκ.

Fact: Εννέα φορές έχει συμβεί στο παρελθόν μία ομάδα από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας να τερματίσει τέταρτη στον όμιλο: Ζενίτ (δύο φορές), Μπενφίκα (δύο φορές), Λάτσιο, Λα Κορούνια, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μονακό, Λοκομοτίβ Μόσχας

Πρόβλεψη:

  1. Τότεναμ

  2. Μαρσέιγ

  3. Σπόρτινγκ Λισαβόνας

  4. Άιντραχτ Φρανκφούρτης

image

5ος όμιλος: Μίλαν, Τσέλσι, Ζάλτσμπουργκ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Πρόκειται για τον όμιλο που ουσιαστικά μια και μόνο ματιά αρκεί για να ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου τη διαβάθμιση. Υπάρχουν δυο φαβορί που - σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο - θα παλέψουν για την πρωτιά και δυο ομάδες - κομπάρσοι που θα δώσουν τη δική τους μάχη για το τρίτο εισιτήριο που οδηγεί στο Europa League. Φυσικά στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι Τσέλσι και Μίλαν.

Οι Μπλε, αν και πέρσι έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά του Champions League και κατέλαβαν την τρίτη θέση στην Premier, στο ξεκίνημα της φετινής περιόδου παρουσιάζουν αρκετές παθογένειες. Απόρροια φυσιολογική αν αναλογιστεί κανείς πως διανύουν την πιο μεταβατική περίοδο στη σύγχρονη ιστορία τους, με τον Μπόελι να αναλαμβάνει τις τύχες της ομάδας και να σκορπάει ένα κάρο χρήματα μέσα στο καλοκαίρι για να την ενισχύσει. Σε πρώτη ανάγνωση ωστόσο το «γλυκό» ακόμα δεν έχει δέσει, καθώς η Τσέλσι δυσκολεύεται να βρει μια ισορροπία και μια ταυτότητα που θα της χαρίσει την απαιτούμενη συνέπεια για μια υποσχόμενη σεζόν. Ακόμα και με τα αποδεδειγμένα προβλήματά τους ωστόσο, οι Λονδρέζοι έχουν την ποιότητα και την εμπειρία για να καταλάβουν την πρωτιά. Δυο στοιχεία που σε συγκριτικό επίπεδο λείπουν από τη μεγάλη τους αντίπαλο, Μίλαν.

Οι Ροσονέρι άλλωστε μέχρι πέρσι απείχαν μια ολόκληρη επταετία από το Champions League και η επιστροφή τους τελικά συνδυάστηκε με το πικρό ποτήρι του πρώιμου αποκλεισμού από τη φάση των ομίλων. Δεδομένα λοιπόν έχουν ακόμα... δρόμο να διανύσουν προκειμένου να αποκτήσουν ξανά τον τίτλο του φόβητρου στη διοργάνωση, όμως σε πρώτη φάση διαθέτουν ό,τι χρειάζεται για να επιστρέψουν στα νοκ-άουτ για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ χρόνια.

Από εκεί και πέρα δεσπόζει το όνομα της Ζάλτσμπουργκ, η οποία μπορεί να έχασε το μεγάλο της ταλέντο, Καρίμ Αντεγιέμι από τη Ντόρτμουντ αλλά έχει αποδείξει και στο παρελθόν πως αποτελεί υπολογίσιμο αντίπαλο. Μόλις πέρσι εξάλλου οι Αυστριακοί κατάφεραν να εκπληρώσουν έναν πολύχρονο στόχο και να προκριθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στη φάση των «16», κάτι που σκοπεύουν να επαναλάβουν και φέτος. Όσο για τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ; Το ρόστερ της δεν δείχνει ικανό να «πονοκεφαλιάσει» τους άλλους τρεις του ομίλου, αν και το σίγουρο είναι πως θα κυνηγήσει όσες πιθανότητες έχει για το εισιτήριο και τα... χρήματα του Europa League.

Fact: H Ντιναμό Ζάγκρεμπ έχει κερδίσει μόλις στα τρία από τα 36 συνολικά ματς που έχει δώσει στη φάση των ομίλων του Champions League.

Η πρόβλεψη

  1. Τσέλσι
  2. Μίλαν
  3. Ζάλτσμπουργκ
  4. Ντιναμό Ζάγκρεμπ
image

6ος όμιλος: Ρεάλ, Λειψία, Σαχτάρ, Σέλτικ

Ένας όμιλος με ξεκάθαρο φαβορί πρόκρισης, αλλά και με μπόλικο ενδιαφέρον για τη «μάχη» της δεύτερης και τρίτης θέσης. Η Ρεάλ επιστρέφει στην αγαπημένη της διοργάνωση ως πρωταθλήτρια Ευρώπης και σε αντίθεση με τα περσινά νοκ -άουτ, το... μονοπάτι για την πρόκριση αυτή τη φορά είναι στρωμένο με ροδοπέταλα.

Οι Μερένγκες άλλωστε έχουν το know how για να κλειδώσουν με συνοπτικές διαδικασίες την πρωτιά, διαθέτοντας στις τάξεις τους παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως οι Μόντριτς, Κρόος και Μπενζεμά που κουβαλούν στην πλάτη τους το παράσημο των πέντε Champions League. Κι αν οι Μαδριλένοι χρησιμοποιήσουν σαν δίδαγμα το περσινό... πάθημα από τη Σέριφ των Αθανασιάδη - Κολοβού, τότε μπορούν να περάσουν ακόμα και «απόλυτοι» στην επόμενη φάση. Το πραγματικό ερώτημα του 6ου ομίλου έγκειται στο ποια εκ των τριών αντιπάλων τους θα τους ακολουθήσει στους «16» του Champions League.

Σε πρώτη ανάλυση, η Λειψία διαθέτει καλύτερο ρόστερ από Σέλτικ και Σαχτάρ Ντόνετσκ, αλλά αυτή η ασυνέπεια που την χαρακτηρίζει στην Ευρώπη είναι ικανή να της δημιουργήσει προβλήματα και φέτος. Η επιστροφή του Βέρνερ δεν αρκεί στο σύνολο του Τεντέσκο ώστε να θεωρεί εξασφαλισμένο το δεύτερο εισιτήριο, ιδίως από τη στιγμή που οι Σκωτσέζοι του Γιακουμάκη έχουν εμφανίσει σαφή βελτίωση κάτω από τις οδηγίες του Άγγελου Ποστέκογλου.

Πιο δύσκολα δείχνουν τα πράγματα για τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, η οποία λαβωμένη από τον πόλεμο και από την απώλεια των μεγάλων της αστέρων δείχνει δύσκολο να παλέψει για κάτι περισσότερο. Σε συνδυασμό μάλιστα πως οι Ουκρανοί θα έχουν αναγκαστικά ως έδρα τους το «Municipal Stadium» της... Λέγκια Βαρσοβίας, τα περιθώρια για όνειρα πρόκρισης στενεύουν ακόμα περισσότερο. Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες πάντως, η Σαχτάρ μπορεί να παλέψει για το Europa League και να δημιουργήσει ένα... μπάχαλο από τις θέσεις 2 έως 4. Η λογική λέει πως η τελική διαβάθμιση θα κριθεί στις λεπτομέρειες, όμως Λειψία και Σέλτικ έχουν παραπάνω λόγους για να μένουν αισιόδοξες.

Fact: Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η μοναδική ομάδα από καταβολής Champions League (δηλαδή από τη σεζόν 1992/1993) που δεν έχει αποκλειστεί ποτέ από τους ομίλους της διοργάνωσης.

Η πρόβλεψη

  1. Ρεάλ Μαδρίτης
  2. Λειψία
  3. Σέλτικ
  4. Σαχτάρ Ντόνετσκ
image

7ος όμιλος: Σίτι, Ντόρτμουντ, Σεβίλλη, Κοπεγχάγη

Η Μάντσεστερ Σίτι για ακόμα μια χρονιά έφτασε κοντά στον επί σειρά ετών στον «απόλυτο» στόχο της. Tην κατάκτηση του Champions League. Tον Μάιο ήταν «αγκαλιά» με την πρόκριση στον τελικό που την περίμενε η εγχώρια αντίπαλος της, Λίβερπουλ, όμως Μπενζεμά και Ροντρίγκο της «χάλασαν» τα σχέδια και έφεραν τη Ρεάλ Μαδρίτης ένα βήμα πριν το 14ο τρόπαιο της ιστορίας της. Μετά τον αποκλεισμό στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» ο εμφανώς απογοητευμένος Πεπ Γκουαρδιόλα ανέφερε πως ίσως να μην είναι αρκετά... καλός για να πάρει το τρόπαιο με τη Σίτι. Φυσικά όλοι ξέρουμε πως ο Καταλανός είναι ένας από τους μεγαλύτερους προπονητές (αν όχι ο μεγαλύτερος) της εποχής μας. Φέτος η ομάδα του είναι ακόμα πιο... τρομακτική, έχοντας ενισχυθεί με το «βαρύ πυροβολικό» που λέγεται Έρλινγκ Χάαλαντ. Ο Νορβηγός έχει σπάσει όλα τα κοντέρ με τα δέκα γκολ του σε έξι αγωνιστικές της Premier League και φαίνεται ο ιδανικός «finisher» για τις φάσεις που δημιουργούν οι Ντε Μπρόινε, Σίλβα, Μαχρέζ και Φόντεν. Η εξαιρετική για ακόμα μια σεζόν Σίτι φαίνεται πως δεν θα δυσκολευτεί να περάσει ως πρώτη από αυτόν τον όμιλο.

Η Σεβίλλη έχει ξεκινήσει απογοητευτικά τη σεζόν, καθώς έχει μόλις έναν βαθμό σε τέσσερις αγωνιστικές της La Liga, έχοντας και αρκετά κακή αγωνιστική εικόνα. Mάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρχουν και εξελίξεις στην τεχνική ηγεσία με τον Ζουλιάν Λοπετέγκι να οδεύει προς την έξοδο και τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο να είναι στη λίστα των διαδόχων. Πάντως οι Ανδαλουσιανοί έχουν καλό ρόστερ και σε βάθος χρόνου θα βρουν τα πατήματα τους. Φαίνεται ένα κλικ πίσω από τη Ντόρτμουντ για την δεύτερη θέση και είναι το μεγάλο φαβορί κόντρα στην Κοπεγχάγη για την τρίτη θέση που οδηγεί στο (αγαπημένο της) Europa League.

Η Ντόρτμουντ μπορεί να έχασε τον Έρλινγκ Χάαλαντ, τον οποίο θα βρει αντιμέτωπο στον όμιλο, όμως έκανε αρκετές και καλές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι. «Έδεσε» την άμυνα της με Σίλε και Σλότερμπεκ, ενισχύθηκε στο «6» με τον Οζκάν, έβαλε στην επίθεση της ένα «wonder-boy» όπως ο Καρίμ Αντεγέμι, ενώ επένδυσε στον Σεμπαστιάν Αλέ, ο οποίος όμως δυστυχώς αυτόν τον καιρό κάνει χημειοθεραπείες και δίνει γενναία μάχη με τον καρκίνο. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι συμπαίκτες του παίζουν και γι' αυτόν. Μετά την αγωνιστική απώλεια του Αφρικανού φορ οι Κιτρινόμαυροι ενισχύθηκαν με έναν έμπειρο σκόρερ όπως είναι ο Μοντεστ. Με εξαίρεση το «κάζο» από τη Βέρντερ Βρέμης η ομάδα του Τέρζιτς «πείθει» περισσότερο από τη Σεβίλλη πως θα ακολουθήσει τη Σίτι στους «16».

H Kοπεγχάγη μετά από έξι χρόνια επέστρεψε στo Champions League, όμως είναι το μεγάλο αουτσάιντερ του 7ου ομίλου. Η πρωταθλήτρια Δανίας με αρχηγό και ηγέτη τον Ζέκα απέκλεισε στα playoffs την πρωταθλήτρια Τουρκίας, Τράμπζονσπορ των Μπακασέτα - Σιώπη, παρουσιάζοντας ένα καλά οργανωμένο σύνολο. Φυσικά η Κοπεγχάγη έχασε τον Πεπ Μπιέλ που είναι πλέον παίκτης του Ολυμπιακού, όμως έκανε την ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της με την αγορά του 29χρονου Δανού φορ, Αντρέας Κορνέλιους. Ο πρώην επιθετικός της Τράμπζον θα δώσει λύσεις στο σκοράρισμα, όμως το κενό του Μπιέλ στη δημιουργία παραμένει. Θα είναι ανταγωνιστική, όμως αν δεν τερματίσει στην τελευταία θέση του ομίλου θα πρόκειται για μεγάλη υπέρβαση.

Fact: Ο διεθνής με την Εθνική Ελλάδος χαφ, Ζέκα, στα 34 του χρόνια είναι έτοιμος να αγωνιστεί για πρώτη φορά στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Πρόβεψη

  1. Μάντσεστερ Σίτι
  2. Ντόρτμουντ
  3. Σεβίλλη
  4. Κοπεγχάγη
image

8ος όμιλος: Παρί, Γιουβέντους, Μπενφίκα, Μακάμπι Χάιφα

Στην ίδια κατηγορία με την Μάντσεστερ Σίτι ανήκει και η Παρί Σεν Ζερμέν. Πρόκειται για δυο κλαμπ που τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει... αστρονομικά ποσά για να φτάσουν στην κατάκτηση του πολυπόθητου Champions League, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έχουν καταφέρει αμφότερες να πάνε σε έναν τελικό, όπου έφυγαν με σκυμένα κεφάλια. Φέτος η κατάσταση στους πρωταθλητές Γαλλίας μοιάζει πιο... οργανωμένη, με τον Λουίς Κάμπος να έχει αναλάβει τον αγωνιστικό σχεδιασμό και να έχει επενδύσει στη μεσαία γραμμή, ενώ ο Κριστόφ Γκαλτιέ είναι ένας σοβαρός προπονητής. Σημαντική είναι η παραμονή του Κιλιάν Μπαπέ, ενώ καθοριστική θα είναι η συνεργασία του με τον Νεϊμάρ. Πάντως οι φίλοι της Παρί μπορούν να χαμογελάνε με τις πρώτες εμφανίσεις του «μεταμορφωμένου» Λιονέλ Μέσι στην τρέχουσα σεζόν, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να «σβήσει» την προηγούμενη απογοητευτική σεζόν που έκανε.

Τη Γιουβέντους στους ομίλους μη τη... φοβάσαι. Οι Μπιανκονέρι τα οκτώ τελευταία χρόνια προκρίνονται ανελλιπώς στους «16», όμως στα νοκ άουτ προβληματίζουν, παρόλο που η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο το 2018 ήταν «μήνυμα» για το Champions League. Τι έγινε έκτοτε; Αποκλεισμός στα προημιτελικά από τον Άγιαξ του Τεν Χαγκ το 2019 και αποκλεισμοί στους «16» από Λυών, Πόρτο και Βιγιαρεάλ. Η ομάδα του έμπειρου Μασιμιλιάνο Αλέγκρι αναμένεται εύκολα ή δύσκολα να ακολουθήσει την Παρί στην επόμενη φάση. Μετά αρχίζουν τα δύσκολα...

H Μπενφίκα στα προκριματικά πέρασε... σβηστά στον επόμενο γύρο, καθώς απέκλεισε με ευκολία την Μίντιλαντ (7-2 συνολικό σκορ) και τη Ντιναμό Κιέβου(5-0 συνολικό σκορ). H ομάδα του Οδυσσέα Βλαχοδήμου θα προσπαθήσει να κάνει τη «ζημιά», να σπάσει το σερί της Γιουβέντους και να ανταγωνιστεί την Μακάμπι Χάιφα για την τρίτη θέση που οδηγεί στο Europa League. Πρόκειται για ομάδα με μεσοεπιθετική ταχύτητα και ποιότητα. Ξεχωρίζουν ο δανεικός από την Παρί Σεν Ζερμέν, Γιούλιαν Ντράξλερ, ο Νταβίντ Νέρες και ο νέος «killer» των Αετών Γκονσάλο Ράμος.

H Μακάμπι Χάιφα μας έδειξε στα προκριματικά πως είναι μια πάρα πολύ καλή και δουλεμένη ομάδα. Οι Ισραηλινοί απέκλεισαν τον Ολυμπιακό με το εμφατικό 4-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στην επόμενη φάση «καθάρισε» με δεύτερη διαδοχική «τεσσάρα» τον Απόλλωνα Λεμεσού και στα playoffs χρειάστηκε μια δόση τύχης για να αποκλείσει τον Ερυθρό Αστέρα μέσα στο κατάμεστο «Rajko Mitic Stadium». O Μπάρακ Μπακχάρ είναι ένας εξαιρετικός προπονητής που έχει δημιουργήσει μια ανταγωνιστική ομάδα με χαμηλό μπάτζετ, όμως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταγωνιστεί τρεις πιο ποιοτικές και πιο έμπειρες ομάδες.

Fact: Από τις 32 ομάδες που θα αγωνιστούν στη φάση των ομίλων του Champions League η Μακάμπι Χάιφα βρίσκεται πιο χαμηλά στο Ranking της UEFA.

Πρόβεψη

  1. Παρί Σεν Ζερμέν
  2. Γιουβέντους
  3. Μπενφίκα
  4. Μακάμπι Χάιφα
@Photo credits: Getty Images/Ideal Image