Η τέχνη του Άντονι

Η τέχνη του Άντονι

Η πιο ακριβή μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού δεν θα ξεχάσει ποτέ το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, θα ήθελε να πάρει συνέντευξη από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τώρα η ζωή του έδωσε την ευκαιρία κι έπαιξε (;) δίπλα στο ίνδαλμά του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και σκόραρε μπροστά του.

Είχε χαλαρώσει, οι ερωτήσεις ήταν πιο light και, όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε «αν μπορούσες, από ποιον διάσημο θα σου άρεσε να πάρεις συνέντευξη;», ο Άντονι Ματέους ντος Σάντος δεν το σκέφτηκε καθόλου προτού απαντήσει.

bwin sponsred

«Θα μου άρεσε να ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Για όλα όσα έχει πετύχει, για το τι άνθρωπος είναι, για τη νοοτροπία νικητή που έχει. Είναι ένα μεγάλο παράδειγμα για εμένα και για πολλούς ακόμα ανθρώπους» εξήγησε η πιο ακριβή μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού στην Ευρώπη.

Για χάρη του, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άγγιξε το (εντυπωσιακό) ορόσημο των εκατό εκατομμυρίων ευρώ (95+5). Ο Άντονι έπαιξε στο «Ολντ Τράφορντ» με το ίνδαλμά του να τον κοιτάει.

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ, κατά σύμπτωση, έχει γενέθλια την ίδια ημέρα (5 Φεβρουαρίου) με τον ποδοσφαιριστή με τον οποίο έχουν συγκρίνει τον 22χρονο μεσοεπιθετικό από το Οσάσκο του Σάο Πάουλο: Τον Νεϊμάρ.

Ο λόγος; Λατρεύει και αυτός τις ντρίμπλες, να «χορεύει» τους αντιπάλους αμυντικούς και να ξεσηκώνει τις εξέδρες με τις εμπνεύσεις του. Μαγικές ενέργειες που… ξεπατίκωσε από τον Ροναλντίνιο, ένα ακόμα από τα ινδάλματα της παιδικής του ηλικίας, αλλά και από έναν Βραζιλιάνο θρύλο του παρελθόντος.

«Έχω παρακολουθήσει πολλά βίντεο του Ριβελίνο. Όλοι μιλούν για εκείνον και ήταν πράγματι καταπληκτικός» εξηγεί για την… αντιγραφή της «ελαστικής» ντρίμπλας που εφαρμόζει άψογα, αποκτώντας σχεδόν πάντα πλεονέκτημα σε σχέση με τον εκάστοτε αντίπαλο αμυντικό. «Μου βγαίνει φυσικά» λέει για μια από τις πιο ξεχωριστές του εμπνεύσεις ο νέος άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η Λαρίσα της καρδιάς του

Γελάει όταν του μιλούν για την πίεση του επαγγελματία ποδοσφαιριστή, πρώτα στη Σάο Πάουλο, μετά στον Άγιαξ και πλέον στη Γιουνάιτεντ. «Η πίεση ήταν πολύ μεγαλύτερη όταν έμενα στη φαβέλα, εννέα η ώρα το πρωί πήγαινα σχολείο και έτρωγα κάτι μόνο στις εννιά το βράδυ, μετά την προπόνηση» θυμάται για τα δύσκολα, παιδικά χρόνια, όπου συνδύαζε το σχολείο, την ζωή στην παραγκούπολη και το όνειρο να γίνει ποδοσφαιριστής για να βοηθήσει την οικογένειά του.

Ήταν μόλις οκτώ ετών όταν μπήκε στα τμήματα υποδομής της Τρικολόρ (παρατσούκλι της Σάο Πάουλο), την ομάδα που αγαπούσε και στην οποία έμαθε να αντιμετωπίζει τα εμπόδια της ζωής. «Μεγάλωσα ως παίκτης και ως άνθρωπος, έμαθα πολλά» θυμάται για τα πρώτα χρόνια της θητείας του στην ομάδα με την οποία ονειρευόταν να κάνει το επαγγελματικό του ντεμπούτο. Το όνειρο πραγματοποιήθηκε εννέα χρόνια αργότερα, παίζοντας και μαθαίνοντας δίπλα σε έναν θρύλο όπως ο Ντάνι Άλβες.

Παρ’ ότι ήταν μέλος της πρώτης ομάδας, η Σάο Πάουλο τον επανέφερε για λίγο στη δεύτερη για να πάρει μέρος στο περίφημο Κύπελλο του Σάο Πάουλο στην κατηγορία Κ20. Την περίφημη «Copinha» (Μικρό Κύπελλο), η οποία θεωρείται το κορυφαίο τουρνουά της Βραζιλίας σε αυτές τις ηλικίες και μια πρώτης τάξεως βιτρίνα για ανερχόμενα αστέρια και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.

Το τηλεφώνημα – εξήγηση για τον (προσωρινό) υποβιβασμό από τον Ραΐ, θρύλο του συλλόγου και παράγοντα του εκείνη την εποχή, τον καθησύχασε. Και η γνωριμία του με την Λαρίσα, τον απογείωσε. Ένα κοριτσάκι επτά ετών που έδινε μάχη με τον καρκίνο λόγω όγκου στον εγκέφαλο, είχε ως ίνδαλμα τον Άντονι και ήθελε να τον γνωρίσει από κοντά.

Από την πρώτη στιγμή που γνωρίστηκαν, συνδέθηκαν. Για πάντα. «Η Λαρίσα με δίδαξε πως να ζω την ζωή. Έμαθα να εκτιμώ την ζωή» εξηγεί για τη γνωριμία του με τη Λαρίσα, για χάρη της οποίας ο Άντονι προέτρεψε τους συμπαίκτες του στη Σάο Πάουλο Κ23 να ξυρίσουν τα κεφάλια τους, αφού εκείνη την εποχή το κορίτσι δεν είχε μαλλιά, εξαιτίας των χημειοθεραπειών.

Η Λαρίσα έμπαινε σε κάθε αγώνα της «Copinha» στην αγκαλιά του Άντονι. Και μαζί του πανηγύρισε τον πρώτο σημαντικό τίτλο στη ζωή του φίλου της. «Από την πρώτη στιγμή που την είδα, ένιωσα κάτι διαφορετικό. Μου δίνει κίνητρο για να είμαι όλο και πιο δυνατός» προσθέτει για την καλή του φίλη, η οποία τον επισκέφθηκε και όταν έπαιζε στον Άγιαξ και, λογικά, θα το κάνει και τώρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Εξαιτίας της ασθένειάς της, η Λαρίσα έχει μόνο 30% όραση σε ένα από τα μάτια της. Αυτό δεν την πτοεί. Τον Άντονι, άλλωστε, τον βλέπει πάντα με τα μάτια της καρδιάς της, όπως κάνει και εκείνος. «Πάντα θα είναι μαζί μου, στις προσευχές και στην καρδιά μου» καταλήγει για το πλασματάκι που αγαπάει περισσότερο στην ζωή, μετά βεβαίως από τον γιό του Λορέντσο.

Τον καρπό του έρωτά του με τη Ροζιλένι Μπατίστα, ο γάμος με την οποία όμως δεν έμελλε να στεριώσει. Παρασυρόμενος από την αφέλεια της νιότης, ο Άντονι σύναψε εξωσυζυγική σχέση με τη DJ Γκάβι Καβαλίν, η οποία έμεινε έγκυος, χάνοντας το παιδί στον τέταρτο μήνα της κύησης.

Ο δεσμός έγινε viral, η Ροζιλένι έβαλε τέλος στον γάμο τους, αλλά ο Άντονι πάντα έχει ως πρώτη προτεραιότητα τον μικρό Λορέντσο, ο οποίος τον βλέπει στην τηλεόραση να παίζει μπάλα και φωνάζει γεμάτος χαρά «ο μπαμπάς, ο μπαμπάς».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το χρυσό όνειρο, το Μουντιάλ και η «κατάρα»

Στη Σάο Πάουλο, ο Άντονι ξεχωρίζει αμέσως με τις ντρίμπλες, τις ασίστ και τα γκολ του. Ο Άγιαξ, ο οποίος έχει ένα εξαιρετικό δίκτυο σκάουτινγκ στη Λατινική Αμερική, προλαβαίνει άλλους μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης και, τον Φεβρουάριο του 2020, τον κάνει δικό του αντί 17 εκατομμυρίων ευρώ.

Όταν κλείνει η μεταγραφή, την ανακοινώνει στην οικογένειά του. Όλοι κλαίνε από χαρά. Στο Άμστερνταμ, η προσαρμογή στο κρύο και το ευρωπαϊκό στυλ ζωής και ποδοσφαίρου, δεν είναι εύκολη. Έχει μάθει, όμως, να ξεπερνάει τις δυσκολίες και να παλεύει για τα όνειρά του. Στήριγμά του, τους πρώτους δύσκολους μήνες, ο συμπατριώτης του, Νταβίντ Νέρες. Ο αδελφός του, όπως τον χαρακτηρίζει πλέον.

Υπό την καθοδήγηση του Έρικ Τεν Χαγκ, προπονητή του πλέον και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Άντονι ανεβάζει επίπεδο το παιχνίδι του, εξελίσσεται σε ηγέτη μιας ακόμα γεμάτης ταλέντο ομάδας του Αίαντα και, συν τοις άλλοις, κάνει πραγματικότητα ένα ακόμα παιδικό όνειρο: Να παίξει σε Ολυμπιακούς Αγώνες με την Σελεσάο.

Πηγαίνει στο Τόκιο στους… εξ’ αναβολής Αγώνες του 2021, είναι βασικός σε όλα τα παιχνίδια και, στον τελικό, δίνει στον Μάλκομ την ασίστ για το γκολ της νίκης επί της Ισπανίας. «Αυτή η ασίστ για το γκολ του τίτλου δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό μου» λέει για το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, το οποίο έχει «χτυπήσει» πλέον τατουάζ στον αριστερό του μηρό.

Το επόμενο (ποδοσφαιρικό) τατουάζ ονειρεύεται να είναι το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παρά το ερωτικό του σκάνδαλο, άλλωστε, ο Τίτε τον θεωρεί βασικό στέλεχος της Σελεσάο, με την οποία ο Άντονι σκόραρε στο ντεμπούτο του (σε ματς με την Βενεζουέλα για τα προκριματικά του Μουντιάλ) και περιμένει πως και πως το ραντεβού του Νοεμβρίου στο Κατάρ.

Πριν από αυτό, βεβαίως, φιλοδοξεί να δείξει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ότι ορθά έδωσε σχεδόν εκατό εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της. Καλείται, συν τοις άλλοις, να ξεπεράσει τη βραζιλιάνικη «κατάρα» στο «Ολντ Τράφορντ», όπου δεν έχει ευδοκιμήσει κανένας εκπρόσωπος από τη χώρα της σάμπας και του καφέ.

Οκτώ Βραζιλιάνοι (Άντερσον, Φρεντ, οι δίδυμοι Ράφαελ και Φάμπιο Ντα Σίλβα, Αντρέας Περέιρα, Άλεξ Τέλες, Κλέμπερσον και Ροντρίγκο Ποσεμπόν), κανένας άξιος αναφοράς στην ιστορία των Κόκκινων Διαβόλων.

Μέχρι τώρα τουλάχιστον, αφού πλέον ο Τεν Χαγκ έχει στη διάθεσή του τον Κασεμίρο, αλλά και τον Άντονι, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι «ποτέ δεν τα παρατάω και βάζω νέους στόχους. Είμαι νέος και έχω πολύ δρόμο να διανύσω». Έναν δρόμο γεμάτο εμπόδια, προκλήσεις, ασίστ, γκολ και εμπνευσμένες ντρίμπλες.

Και στο ντεμπούτο του κόντρα στην Αρσεναλ έδειξε τις διαθέσεις του.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Associated Press