Ολυμπιακός: Ο Ουί Τζο Χουάνγκ μιλάει μόνο μέσα στο γήπεδο

Ολυμπιακός: Ο Ουί Τζο Χουάνγκ μιλάει μόνο μέσα στο γήπεδο

Το τεχνολογικό πάρκο του Πάνγκιο (Pangyo Technovalley), στα περίχωρα της Σεονγκνάμ, είναι γνωστό ως «το Σίλικον Βάλεϊ της Κορέας», αφού πρόκειται για ένα τεχνολογικό hub που εξειδικεύεται σε ανερχόμενες εταιρείες τεχνολογίας και επικοινωνίας. Στα πάνω από 661 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα φιλοξενούνται 1.500 και πλέον τέτοιες εταιρείες.

bwin sponsred

Ο Ουί Τζο Χουάνγκ ξέρει ότι ο πατέρας του, Ντον Τζου, με Master στους υπολογιστές από το πανεπιστήμιο Κιούνγκπουκ και εργαζόμενος για 13 χρόνια στη Samsung, θα ήθελε να δει τον γιο του να εργάζεται με επιτυχία σε μια από αυτές τις εταιρείες, οι οποίες εδρεύουν άλλωστε στη γενέτειρα του Ουί Τζο.

Όπως, όμως, είπε στην παρουσίασή του από τον Ολυμπιακό ο Νοτιοκορεάτης επιθετικός, η μοίρα του ήταν το γκολ. Και, κυνηγώντας το, άφησε στην άκρη τους υπολογιστές και έπιασε την μπάλα. Ο ίδιος δεν το μετάνιωσε καθόλου.

Αλλά και ο πατέρας του, αθλητής του στίβου και μπασκετμπολίστας στα νιάτα του, καμαρώνει πλέον για τα πεπραγμένα του μικρού γιου της οικογένειας, έστω και αν τα pixel και τα δεδομένα αντικαταστάθηκαν από τις ντρίμπλες, τις κεφαλιές και, κυρίως, τα θαυμαστά curler του νέου άσου των Ερυθρολεύκων.

Ο Ουί Τζο Χουάνγκ φτάνει στον Ολυμπιακό σε μια κομβική σεζόν για εκείνον. Αφού πέρασε ένα καλοκαίρι αβεβαιότητας για την επόμενη ομάδα του μετά την γλυκόπικρη εμπειρία της Μπορντό, έχει μπροστά του ένα τρίμηνο όπου θέλει να ξεδιπλώσει το πολύπλευρο ταλέντο του στον μέγιστο βαθμό, ώστε να φτάσει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στο μεγαλύτερο ραντεβού της καριέρας του: Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Εκεί όπου, εκτός απροόπτου (τραυματισμός ή πολύ χαμηλή φόρμα), ο 30χρονος φορ (παρεμπιπτόντως, πολύχρονος!) θα βιώσει την πρώτη μουντιαλική του εμπειρία. Είναι, άλλωστε, ο πρώτος σκόρερ της εθνικής ομάδας της Νοτίου Κορέας από τότε που ανέλαβε ο νυν ομοσπονδιακός προπονητής, τον Αύγουστο του 2018. Πρώτος, πάνω ακόμα και από τον αρχηγό στους Τίγρεις της Ασίας, Χέουνγκ Μιν Σον.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο σταρ της Τότεναμ μετράει δέκα γκολ με την εθνική ομάδα, ενώ ο Χουάνγκ έχει αισίως 15. Στο πρόσωπό του, ο ομοσπονδιακός προπονητής βρήκε τον ιδανικό γκολτζή και, βεβαίως, ποντάρει επάνω του για τα ραντεβού με Ουρουγουάη, Γκάνα και Πορτογαλία. Ποιος είναι αυτός; Ο Πορτογάλος Πάουλο Μπέντο, ο οποίος κατέκτησε το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό την σεζόν 2016-17. Αγαπητέ Χουάνγκ, εκτός από το γκολ, μάλλον και οι Ερυθρόλευκοι ήταν στην μοίρα σου…

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Διαόλου κάλτσα με φονικό ένστικτο

Ο Σέο Γουάνγκ Βουν, προπονητής του στο σχολείο Πουνγκ Σάενγκ, δεν χόρταινε να τον βλέπει, παρ’ ότι «πιτσιρικάς ήταν πολύ μικρόσωμος και αδύναμος». Ο Χουάνγκ λάτρευε τις σκανδαλιές αλλά, όταν έμπαινε στο γήπεδο, ξεχνούσε τα πάντα, με όπλα την δημιουργικότητα και την τεχνική κατάρτιση. «Του είχα πει τότε ότι θα γίνει μεγάλος παίκτης» θυμάται ο Σέο.

Ο ίδιος ήξερε από μικρός ότι ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής. Δεν είχε διστάσει, μάλιστα, να υποκριθεί ότι είναι κάποιος άλλος, μεγαλύτερος σε ηλικία, για να μπορέσει να μπει στα δοκιμαστικά σε ένα επαρχιακό τουρνουά. Και, βεβαίως, από την στιγμή που μπήκε στην ομάδα, ακόμα και όταν ανακάλυψαν πως ήταν άλλος, μικρότερος, δεν ξαναβγήκε.

Στο Πανεπιστήμιο Γιονσέι, απ’ όπου έπρεπε να περάσει προτού γίνει επαγγελματίας, ο προπονητής δεν επέτρεπε στους παίκτες να έχουν κινητό. Κάποια στιγμή, όμως, ο ίδιος είχε δύο γιατί, ως αρχηγός, έπρεπε να μπορούν να τον βρουν ανά πάσα στιγμή οι προπονητές. Όχι, πάντως, ότι τα χρησιμοποιούσε πολύ για να μιλάει.

«Δεν είμαι πολύ ομιλητικός. Μου αρέσει να παίζω, να διασκεδάζω. Και, μέσω αυτού, ξέρω ότι το απολαμβάνει και ο κόσμος» λέει ο Χουάνγκ για το γεγονός ότι δεν του αρέσει να μιλάει πολύ έξω από το γήπεδο. Δεν πειράζει, όμως, το κάνει μέσα σε αυτό, όπου συνήθως τον πιάνει… λογοδιάρροια (βλέπε γκολ).

Στην Σεονγκνάμ, την ομάδα της γενέτειράς του που τον επέλεξε στο νούμερο ένα του Draft, σκόραρε στο ντεμπούτο του και έκτοτε δεν σταμάτησε. Την πρώτη σεζόν κατέκτησε το Κύπελλο και την δεύτερη, παρ’ ότι η ομάδα υποβιβάστηκε, παρέμεινε πιστός στο ραντεβού του με τα αντίπαλα δίχτυα.

«Πάντα είχε το φονικό ένστικτο. Είναι πάντα στην επικίνδυνη ζώνη και αυτό τον κάνει μεγάλο γκολτζή» λέει ο Κιμ Χακ Μπουμ, προπονητής του στη Σεονγκνάμ, ο μέντοράς του και ο άνθρωπος που, επί της ουσίας, του άλλαξε την ζωή με την εμπιστοσύνη που του έδειξε.

Ο Ουί Τζο Χουάνγκ δεν έπαιξε στην δεύτερη κατηγορία με τη Σεονγκνάμ, αφού μετακόμισε στην Ιαπωνία για λογαριασμό της Γκάμπα Οσάκα. Παρ’ ότι στην αρχή δυσκολεύτηκε λόγω της διαφοράς γλώσσας, κουλτούρας και ποδοσφαιρικού στιλ, αργά αλλά σταθερά προσαρμόστηκε στη νέα του ομάδα, χωρίς πάντως οι αριθμοί του να εντυπωσιάζουν.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μπουμ, ο οποίος τον ήξερε καλά από τη Σεονγκνάμ, του έδωσε μια από τις τρεις θέσεις των παικτών άνω των 23 ετών για την αποστολή της Κ23 της Κορέας για τους Πανασιατικούς Αγώνες του 2018. Η επιλογή του, μάλιστα, προκάλεσε πολλές και αρνητικές κριτικές.

Ο Χουάνγκ, ο οποίος δεν τοποθετήθηκε δημόσια για τις κριτικές, προτίμησε να μιλήσει εκεί που του αρέσει: Στο γήπεδο. Πραγματοποίησε ένα καταπληκτικό τουρνουά, σημείωσε εννέα γκολ σε επτά αγώνες (με δύο χατ – τρικ) και συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Ήταν το αστέρι της Κ23 της Κορέας, η επιτυχία της οποίας ήταν λυτρωτική για έναν από τους άλλους παίκτες άνω των 23 ετών που συμπεριλήφθηκε στην αποστολή: Στον Χέουνγκ Μιν Σον, παίκτης – παράδειγμα για τον Χουάνγκ, ο οποίος σε εκείνο το τουρνουά πέτυχε μόλις ένα γκολ, αλλά χάρη στο μετάλλιο γλίτωσε την «υποχρεωτική» στρατιωτική θητεία, διάρκειας 21 μηνών!

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

«Ο Μπενζεμά της Ασίας»

Ο νέος άσος του Ολυμπιακού, ο οποίος χάρη στις εμφανίσεις του στους Πανασιατικούς Αγώνες αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της χώρας για το 2018, αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη. Του το είπε, άλλωστε, και ο προπονητής που περισσότερο πίστεψε σε αυτόν, ο Κιμ Χακ Μπουμ: «Ή τώρα ή ποτέ».

Η Μπορντό τον πίστεψε και αυτός δεν την απογοήτευσε. «Δεν είμαι καλός στα γαλλικά και στα αγγλικά, αλλά μέσα στο γήπεδο όλοι μιλάμε την ίδια γλώσσα» έλεγε για την προσαρμογή του στο ευρωπαϊκό στιλ παιχνιδιού. Με τους Γιρονδίνους κατέγραψε 29 γκολ σε 98 συμμετοχές, έγινε ο πρώτος Ασιάτης σκόρερ στην ιστορία της Ligue 1 και πρόσφερε στον κόσμο μερικά πολύ εντυπωσιακά γκολ.

«Ο Μπενζεμά της Ασίας» τον αποκάλεσαν, με μεγάλη δόση υπερβολής, σε τηλεοπτική μετάδοση, αλλά ο ίδιος μάλλον θα συμφωνεί, τουλάχιστον εν μέρει. «Το στυλ παιχνιδιού είναι κοντά σε αυτό του Χάρι Κέιν ή του Καρίμ Μπενζεμά. Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο μου προσόν είναι το σουτ» λέει ο ίδιος για τον εαυτό του, έστω και αν μικρός θαύμαζε τον Ρονάλντο (το Φαινόμενο) και, πλέον, πορεύεται με οδηγό τον συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα, Χέουνγκ Μιν Σον, «ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για τους Νοτιοκορεάτες στην Ευρώπη».

Παρ’ ότι με τα γκολ του δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον υποβιβασμό της Μπορντό (τον δεύτερο που βιώνει στην καριέρα του), πάντα είχε την εκτίμηση των προπονητών του. «Έχει εξαιρετική κινητικότητα, προσαρμόζεται άψογα και τεχνικά είναι πολύ δυνατός» είχε πει για τον Χουάνγκ ο γνωστός μας Πάουλο Σόουζα, με τον διάδοχό του, Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς, να επισημαίνει για τον Νοτιοκορέατη ότι «δεν διστάζει ποτέ να τραβιέται στα πλάγια. Είναι πολύ δυνατός παίκτης όταν βρει το πόδι του. Εξαιρετικός στην κόντρα και ένας καταπληκτικός ποδοσφαιριστής για να προπονείς».

Οι συμπαίκτες του λένε, πάντως, ότι η μεγαλύτερή του δύναμη είναι ότι παραμένει θετικός ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Και έχει ζήσει ουκ ολίγες στην καριέρα του, η οποία τον φέρνει πλέον στην Ελλάδα, ενδεχομένως για μόνο μια σεζόν, από την στιγμή που είναι δανεικός από τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Όσο καιρό αν φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα του Ολυμπιακού, πάντως, ο Ουί Τζο Χουάνγκ εγγυάται φουλ κινητικότητα ως σέντερ φορ ή ως εξτρέμ, συνεννόηση με τους συμπαίκτες του (ειδικά τον συμπατριώτη του Χουάνγκ Ιν Μπεόμ), φαρμακερά σουτ και με τα δύο πόδια από οποιοδήποτε σημείο και πολύ καλή επαφή.

Και, ακόμα και παρόντος του Χέουνγκ Μιν Σον, θεωρείται ο κορυφαίος σέντερ φορ στη Νότιο Κορέα, αφού ο σταρ της Τότεναμ είναι περισσότερο περιφερειακός. Μπαμπά Ντον Τζου Χουάνγκ, μείνε ήσυχος. Ο κανακάρης σου τα καταφέρνει μια χαρά και χωρίς να ασχολείται με τους υπολογιστές...

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: INTIME, Getty Images/Ideal Image, NBA/Getty Images