ΠΑΟΚ: Δέκα χρόνια Ιβάν Σαββίδης

ΠΑΟΚ: Δέκα χρόνια Ιβάν Σαββίδης

Πριν από 10 χρόνια ακριβώς, γράφτηκε ιστορία! Ο ΠΑΟΚ των χιλίων προβλημάτων και της απαξίωσης, άλλαξε ριζικά σελίδα. Και είδε ένα ελπιδοφόρο μέλλον να ανατέλλει! Με την υπογραφή ενός ανθρώπου: Ιβάν Σαββίδης.

Το καλοκαίρι του 2012 αποφάσισε να μπει δυναμικά στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και των επιχειρήσεων. «Σκέφτομαι τι πρέπει να κάνω για να φτιάξω των ΠΑΟΚ, όπως τον επιθυμείτε. Και θέλω να σας ακούσω για να κάνω τα λιγότερα δυνατά λάθη. Ήρθα εδώ και ήρθα για να μείνω καιρό», είχε πει στις πρώτες-πρώτες δηλώσεις-εξαγγελίες για τα επόμενα χρόνια..

Ο Έλληνας ομογενείς επιχειρηματίας από το Ροστόφ βρήκε μια ομάδα στο χείλος του γκρεμού, σχεδόν υπό διάλυση στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία της Ελλάδας. Όχι, μόνο κατόρθωσε να τη βγάλει απ’ την εντατική, αλλά την επανέφερε στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Δέκα υπέροχα χρόνια για τον ΠΑΟΚτσή, και ας συνέπεσαν με την πιο δύσκολη συγκυρία που συνάντησε μεταπολεμικά την Ελλάδα και παγκοσμίως άπαντες να έρθουμε αντιμέτωποι με την πανδημία του κορονοϊού.

Στις 10 Αυγούστου του 2012 ολοκληρώθηκε η αλλαγή σκυτάλης στον μεγαλύτερο σύλλογο της Βορείου Ελλάδας. Μια ιστορική στιγμή. Μια αλλαγή σκυτάλης που έμελλε να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ σε θριάμβους, επιτυχίες, ιστορικές νίκες και τίτλους, που χρόνια είχαν να δουν οι «ασπρόμαυροι» οπαδοί.

Ο Ιβάν Σαββίδης, αρέσει, δεν αρέσει, έχει πετύχει σπουδαία πράγματα σε όποιον στίβο κι αν μπήκε για να αγωνιστεί. Στον αθλητικό δημιούργησε έναν ΠΑΟΚ, που έφτασε στην κατάκτηση ενός αήττητου πρωταθλήματος και τεσσάρων κυπέλλων, στο επιχειρηματικό επένδυσε εκατομμύρια σε κύρια πόστα ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με κομμάτι των media.

Ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή, ήταν εκεί για να ηγηθεί, να αποφασίσει, να πάρει κεφάλια, να προκαλέσει αίσθηση με πράξεις ή δηλώσεις. Μέχρι που προέκυψε στις ζωές όλων μας ο κορονοϊός. Αποφάσισε να αποκλειστεί στο ράντζο που διατηρεί έξω από την πόλη του Ροστόφ. Να στερηθεί τα παιδιά του. Να βλέπει αραιά και που τα εγγόνια του και να δραστηριοποιείται επαγγελματικά δίχως τη φυσική παρουσία στις έδρες των επιχειρήσεων του.

Γιατί, όσο δεν τον βλέπουν στη Μικράς Ασίας, άλλο τόσο δεν τον βλέπουν στις υπόλοιπες εταιρείες που απαρτίζουν την αυτοκρατορία του Πόντιου επιχειρηματία από τη Σάντα της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας.

image

10 χρόνια - Ιβάν Σαββίδης: Το χρονικό και το παρασκήνιο της αγοράς του ΠΑΟΚ

Το μεσημέρι της 10ης Αυγούστου του 2012 ο περήφανος Πόντιος από την Σάντα ήταν έτοιμος να κάνει πράξη το όνειρό του: να κάνει τον ΠΑΟΚ δικό του! Η οικονομική δύναμη και κυρίως η αγάπη για τον τόπο του αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη ασφάλεια για τον σύλλογο της Μακεδονίας και η αφορμή να αφήσει πίσω του το προβληματικό παρελθόν.

Στις 15.20 δόθηκε η εντολή για την καταβολή του ποσού των 9.951.000 ευρώ, που ισοδυναμούσε στην εξαγορά του 51% των μετοχών της εταιρείας. Οι άνθρωποι του Σαββίδη είχαν φροντίσει να υπάρχει υπάλληλος στην κυπριακή τράπεζα, πέραν του ωραρίου, που θα φρόντιζε για τη μεταφορά του εμβάσματος στην ελληνική τράπεζα και στο λογαριασμό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Τα χαρμόσυνα νέα είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν μέρες πριν στη Θεσσαλονίκη, όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι άγνωστοι μέχρι τότε στενοί συνεργάτες του ομογενή επιχειρηματία, έχοντας μια συγκεκριμένη αποστολή: Να τελειώσουν όλες τις διαδικασίες δίχως χρονοτριβή. Ανάμεσα στους στενούς συνεργάτες ήταν και η Μαρία Γκοντσαρόβα, η οποία έκτοτε δεν έφυγε ποτέ από τη Θεσσαλονίκη, διαδραματίζοντας μέσα σ’ αυτή τη μια δεκαετία πρωταγωνιστικό ρόλο στην «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ.

Στις 12:48 στην κεντρική σελίδα του Gazzetta αρχίζει να «παίζει» ψηλά η είδηση: «Μπαίνει ο Σαββίδης στον ΠΑΟΚ!».

Gazzetta-Ιβάν Σαββίδης

Η τελευταία πράξη της εξαγοράς έγινε γνωστή από τους στενούς συνεργάτες του ομογενή επιχειρηματία λίγες ώρες αργότερα όταν το έμβασμα και τα χρήματα, ενώ όπως έλεγαν οι τραπεζικοί υπάλληλοι «θα φανούν τη Δευτέρα», τελικά εμφανίστηκαν το ίδιο βράδυ στο λογαριασμό και ο Σαββίδης ολοκλήρωνε στην πράξη μια υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό του και στους φίλους του «Δικεφάλου», λέγοντας με πάσα βεβαιότητα πως «μέχρι το Δεκαπενταύγουστο ο ΠΑΟΚ θα είναι δικός μου»!

image

10 χρόνια - Ιβάν Σαββίδης: Ποδόσφαιρο και επενδύσεις

Δέκα χρόνια μετά, έχοντας επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι ολοφάνερο και αποδεδειγμένο ότι ΠΑΟΚ και Σαββίδης είναι πια «ταυτόσημες» έννοιες.

Στην εποχή πρώτου μνημονίου η Ελλάδα δεν συγκαταλεγόταν στις ελκυστικές χώρες για επενδύσεις, αλλά ο Ιβάν Σαββίδης άκουσε το ένστικτό του και ακολουθώντας την συμβουλή, όπως ο ίδιος έχει εκμυστηρευτεί, που του έδωσε ένας θείος του από την Ελλάδα την ημέρα του γάμου του χαρίζοντας μια φανέλα του «Δικεφάλου».

«Με διάφορους τρόπους ο Θεός με οδηγούσε στον ΠΑΟΚ», έχει παραδεχτεί ο άνθρωπος και επιχειρηματίας που μέσα σ’ αυτή τη δεκαετία έχει αποκτήσει σχέσεις βαθιάς εμπιστοσύνης με τον κόσμο του «Δικεφάλου», τον οποίο όταν ανέλαβε υποσχέθηκε να τον κάνει ανεξάρτητο -«τα χρέη του ΠΑΟΚ, είναι δικά μου χρέη»- οδηγώντας με ασφάλεια την ομάδα σε μια νέα εποχή.

ΠΑΟΚ-Σαββίδης - 10 χρόνια

Τα νούμερα είναι άκρως εντυπωσιακά, στο δρόμο που έχει θέσει με πρωταρχικό σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος της αυτάρκειας που είχε θέσει ευθύς εξαρχής ο ομογενής επιχειρηματίας και θα βοηθήσει τον Σύλλογο να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Μετά και την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που προκηρύχθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, η συνολική επένδυση στην «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ σ’ αυτά τα δέκα χρόνια που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο του «Δικεφάλου» έχει ξεπεράσει τα 160 εκατομμύρια ευρώ. Ούτε 100, ούτε 120, ούτε 130. Για την ακρίβεια έφτασε στα 164.024.000 ευρώ.

Στον Ιβάν Σαββίδη ανήκει το 86-87% των μετοχών της εταιρείας κι αυτά τα σχεδόν 165 εκατ. ευρώ είναι χρήματα που έχουν μπει στο ταμείο της ομάδας (ο ιδιοκτήτης έχει αποφασίσει να τα μετοχοποιεί) προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές την τελευταία δεκαετία, όπου τα ανοίγματα ήταν μεγάλα με στόχο την ενίσχυση του Συλλόγου.

Τα χρήματα μέσω των ΑΜΚ που έχουν μπει στην ομάδα δεν σχετίζονται με όσα έχουν προκύψει όλα αυτά τα χρόνια υπό μορφή ενδοχορηγικών προγραμμάτων από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις (πχ. Μακεδονία Παλλάς, Σουρωτή, ΟΠΕΝ, ΟΛΘ κ.α.) του ομίλου Σαββίδη. Σύμφωνα με τους πρόχειρους υπολογισμούς των στενών συνεργατών του, το συγκεκριμένο ποσό ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ.

Η «σούμα», λοιπόν, μας βγάζει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ της επένδυσης μόνο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Αν κάποιος, μάλιστα, προσθέσει και τις υπόλοιπες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα από το 2012 μέχρι σήμερα το σύνολο των χρημάτων που έχει ρίξει στην ελληνική οικονομία έχει ξεπεράσει τα 700.000.000 ευρώ.

«Η στρατηγική ανάπτυξης των υποδομών του ΠΑΟΚ, που θα οδηγήσουν τελικά στην αυτάρκεια, ήταν ο πρώτος μου στόχος όταν ανέλαβα την ομάδα. Αντιλήφθηκα όμως πόσο μεγάλη ανάγκη είχε η οικογένεια του ΠΑΟΚ τους τίτλους που στερήθηκε σε 90 χρόνια ζωής. Δεν αλλάξαμε στρατηγική, αλλά αναπροσαρμόσαμε λίγο την τακτική μας. Κάναμε "ογκολογικές" παρεμβάσεις στο σύστημα του ποδοσφαίρου ώστε να είναι δυνατή η κατάκτηση των τίτλων και είμαι ευγνώμων σε όσους πολέμησαν μαζί μου χωρίς να φοβηθούν. Κατακτήσαμε πρωταθλήματα και Κύπελλα σε 5 χρόνια, όσα μαζί είχαν κατακτηθεί σε 90. Αυξήσαμε την βάση φιλάθλων μας. Και σήμερα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα του γηπέδου και του προπονητικού κέντρου», είχε πει το περασμένο Αύγουστο από το Πόρτο Καρράς στην τελευταία επίσημη τοποθέτηση του, σ’ ότι αφορά τη χάραξη της στρατηγικής για την ανάπτυξη και την «επόμενη μέρα» του κλαμπ μέσω της ομιλίας του σε στελέχη της ΠΑΕ, προς τον κόσμο της ομάδας.

image

10 χρόνια - Ιβάν Σαββίδης: Η επόμενη δεκαετία εκτός από τίτλους θα έχει νέο γήπεδο και προπονητικό

Την Κυριακή 19 Αυγούστου του 2012 ο Ιβάν Σαββίδης έστειλε το πρώτο του μήνυμα προς τους φίλους του «Δικεφάλου», με κείμενο που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως για τον ίδιο «ο ΠΑΟΚ είναι θρησκεία»!

Συγκεκριμένα ο επίλογος του γραπτού μηνύματος έγραφε: «Όπως εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ θεωρούν ότι η ομάδα είναι «θρησκεία», έτσι κι εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση»!

Οι φίλοι του «Δικεφάλου» είναι ευγνώμονες για τα όσα έχει προσφέρει στον Σύλλογο. Με τα καλά και τα στραβά του. Σε μια διαδρομή εννιά και πλέον ετών, σε μια πορεία που έχει πολλά χρόνια μπροστά της. Δεν το λέμε εμείς, το έχει πει ο ίδιος την εποχή της καραντίνας και του σκληρού lockdown απευθυνόμενος προς τους νέους Έλληνες ομογενείς: «Θα εκπληρώσω τα πάντα στον ΠΑΟΚ. Εάν ο άνθρωπος αγαπάει κάτι θα πρέπει να το αγαπάει για πάντα. Εγώ είμαι ΠΑΟΚ. Μπορώ να κάνω κάτι εναντίον του εαυτού μου; Όχι! Ούτε εναντίον του ΠΑΟΚ».

Όσοι τον ξέρουν καλά γνωρίζουν από πρώτο χέρι, ότι δεν παίρνει πίσω τα λόγια του! Ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που, ίσως, μπορεί να του αλλάξει γνώμη είναι η πεντάχρονη εγγονή του, για την οποία όπως έχει παραδεχθεί «είναι εκείνη που με κάνει να χαμογελώ περισσότερο από όλους, με κάνει ευτυχισμένο».

ΠΑΟΚ-Σαββίδης - 10 χρόνια

Ο απολογισμός των πεπραγμένων της πορείας προς την αλλαγή του στάτους και την εκτόξευση του Συλλόγου είναι εντυπωσιακότατος. Γι’ αυτό και τα λόγια του Θανάση Κατσαρή, εκείνο το μεσημέρι της 10ης Αυγούστου αποδείχθηκαν προφητικά.

«Εύχομαι η σημερινή ημέρα να είναι ιστορική για τον ΠΑΟΚ και να ξεκινήσει μία νέα πορεία για την ομάδα. Εύχομαι ο κ. Σαββίδης να κάνει το όνειρό του στον ΠΑΟΚ πραγματικότητα και εμείς στο πρόσωπό του να βρούμε τον επενδυτή που ψάχναμε εδώ και χρόνια», ευχήθηκε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη μέσα από την καρδιά του και δέκα χρόνια μετά ο «Δικέφαλος» έχει αλλάξει επίπεδο. Μεγάλωσε, γιγάντωσε, έγινε κυρίαρχος σ’ όλα τα επίπεδα.

Η επόμενη μέρα του «Δικεφάλου του Βορρά» έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ο «ασπρόμαυρος» οργανισμός φτάνει σιγά σιγά στην ολοκλήρωση των απαραίτητων βημάτων για την έναρξη της κατασκευής του νέου γηπέδου.

Η «Νέα Τούμπα» αποτελεί το μεγάλο όραμα του ιδιοκτήτη της ομάδας, που έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη καθ’ όλα έτοιμος να χρηματοδοτήσει εκείνος το συγκεκριμένο έργο, που αφορά αποκλειστικά την κατασκευή του νέου γηπέδου, µε το υπόλοιπο κόστος των έργων στον περιβάλλοντα χώρο να καλύπτεται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της Περιφέρειας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το Προεδρικό Διάταγμα ορίζει τους κανόνες κατασκευής της «Νέας Τούμπας», η συμφωνία με δύο κορυφαίες εταιρείες, όπως η «ΣΑΛΦΩ» και η Populous, προβλέπει καταρχήν τη δημιουργία τριών διαφορετικών σχεδίων που θα γίνουν γνωστά μέσα στον επόμενο μήνα, ενώ το επόμενο βήμα αφορά την κατασκευή νέου προπονητικού κέντρου σε έκταση που έχει βρεθεί στην περιοχή της Θέρμης στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.