Μακάμπι Χάιφα: Η μεγάλη δύναμη του Ισραήλ απειλεί τον Ολυμπιακό

Μακάμπι Χάιφα: Η μεγάλη δύναμη του Ισραήλ απειλεί τον Ολυμπιακό

Χάιφα, μια πόλη 250.000 κατοίκων, όμορφα απλωμένη σ’ ένα βουνό, αποτελεί μια από τις παραγωγικότερες περιοχές του Ισραήλ. Το λιμάνι της αποτελεί σημαντικό συνδετικό κόμβο στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού, ενώ εκεί έχει την έδρα της η κατασκευάστρια εταιρεία του Iron Dome, ενός εκ των πιο σύγχρονων αμυντικών όπλων στον πλανήτη!

Η Χάιφα σφύζει από ζωή, αλλά και ζει για το ποδόσφαιρο! Η πρωταθλήτρια Μακάμπι αποτελεί τη νέα μεγάλη δύναμη της χώρας και η αντίπαλος του Ολυμπιακού είναι έτοιμη να ξαναβάλει ακόμα ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στους Πειραιώτες. Αυτή την... κατάρα θα προσπαθήσει να σπάσει η ομάδα του Μαρτίνς, όμως η καυτή πόλη της Χάιφα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την παράδοση.

«Ο Ολυμπιακός έχει 55% πιθανότητες να περάσει, δεν ξεγράφω τη Μακάμπι. Πρέπει να παίξει την μπάλα της και να μην κοιτάζει τι κάνει ο Ολυμπιακός. Ο προπονητής θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει όπως θα αντιμετώπιζε κάθε ομάδα από το Ισραήλ» τονίζει ο Γιτζάκ Σουμ, όμως ο Μπαράκ Μπακχάρ διαφωνεί. Ο κορυφαίος Ισραηλινός τεχνικός άφησε τη Μπερ Σεβά και θέλει να ξανακάνει ζημιά στον Ολυμπιακό.

Πέντε σημαντικές μεταγραφές, μια γεμάτη χρονιά και μια καυτή έδρα «υπόσχονται» εκπλήξεις στον πρωταθλητή Ελλάδας. Το Gazzetta μερικές ώρες πριν το πρώτο μεγάλο ραντεβού των Πειραιωτών (20/7) σας δίνει την ευκαιρία να μάθετε όσα πρέπει να ξέρετε για την ομάδα που θέλει να αφήσει εκτός Champions League τους Πειραιώτες.

Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος - Νίκος Κικίδης

image

Η περσινή αποτυχία, οδηγός για την... ευρωπαϊκή εκτόξευση

Η Μακάμπι Χάιφα προέρχεται από μια σεζόν που παρουσίασε... δυο πρόσωπα. Από τη μια στην Ευρώπη δεν κατάφερε να κάνει το κάτι παραπάνω, αφού αποκλείστηκε από τον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League στα χέρια της Καϊράτ Αλμάτι, ποντάροντας κατόπιν σε μια αξιόλογη πορεία στο Conference League. Ακόμα και στην τρίτη τη τάξει κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της UEFA ωστόσο δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά αφού περιορίστηκε στην τέταρτη θέση του 5ου ομίλου (μαζί με Φέγενορντ, Σλάβια Πράγας και Ουνιόν Βερολίνου) με τη φτωχή συγκομιδή των τεσσάρων βαθμών.

Πίσω στο Ισραήλ πάντως τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά, με τους Ισραηλινούς να φτάνουν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για δεύτερη σερί φορά. Έπειτα από το πέρας 36 αγωνιστικών, οι «πράσινοι» τερμάτισαν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 78 βαθμούς, οκτώ περισσότερους δηλαδή από τη δεύτερη της κατάταξης, Χαποέλ Μπεέρ,

Παρόλα αυτά, η κατάκτηση του πρωταθλήματος δεν σημαίνει αυτομάτως πως η Μακάμπι ήταν... άτρωτη στα εγχώρια. Τουναντίον, υπήρξαν διαστήματα έντονου ντεφορμαρίσματος, με το σύνολο του Μπακχάρ να προβληματίζει με την εικόνα του και να σπαταλά σημαντικούς βαθμούς. Οι έξι ήττες και οι ισάριθμες ισοπαλίες άλλωστε μαρτυρούν μια ομάδα που αντιμετώπισε σκαμπανεβάσματα μεσούσης της σεζόν, τα οποία ωστόσο δεν ήταν αρκετά για να της στερήσουν τον τίτλο.

Οι «πράσινοι» δεν πτοήθηκαν ποτέ από τις αυξομειώσεις στην απόδοσή τους και μάλιστα έφτασαν μια ανάσα μακριά και από το εγχώριο τρεμπλ μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Toto Cup, όμως ηττήθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου από την Χαποέλ Μπερ Σεβά στη διαδικασία των πέναλτι. Ανάλογο πάντως ήταν και το ξεκίνημα της φετινής περιόδου, με τη Μακάμπι να αναβιώνει τον περσινό εφιάλτη απέναντι στη Χάποελ και να χάνει το Super Cup στη ρώσικη ρουλέτα.

Παρά το γεγονός ότι το σύνολο του Μπακχάρ ευτύχησε να προηγηθεί με το... καλημέρα (1΄) με τον συνήθη ύποπτο Ατζιλί, οι τυπικά φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν στο τελικό 1-1 και κατόπιν κατέκτησαν το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι (4-3). Μια εξέλιξη που δεδομένα δεν θα βοηθήσει ψυχολογικά τη Μακάμπι ενόψει των προκριματικών του Champions League, η οποία τέσσερα βράδια πριν από το πρώτο ραντεβού με τον Ολυμπιακό απώλεσε τον πρώτο τίτλο της σεζόν.

Ακόμα κι έτσι ωστόσο, η ατέρμονη δίψα της για ευρωπαϊκή διάκριση είναι αρκετή για να την καταστήσει εξαιρετικά επικίνδυνη ενόψει της πρώτης αναμέτρησης απέναντι στους «ερυθρόλευκους». Ιδίως από τη στιγμή που η περσινή αποτυχία της έδωσε ένα γερό μάθημα για το τι εστί Ευρώπη. Και με οδηγό τα όσα βίωσε τους τελευταίους μήνες είναι έτοιμη να αποφύγει τα λάθη και να κάνει το όνομά της ξακουστό και πέρα από τα στενά σύνορα του Ισραήλ.

image

Ο κορυφαίος Ισραηλινός τεχνικός ψάχνει τη... λύτρωσή του

Δεν είναι σύνηθες ο προπονητής μιας ομάδας να είναι και ο... σούπερσταρ της, όμως στην περίπτωση της Μακάμπι Χάιφα τα πράγματα είναι κάπως ιδιάζοντα. Γνωστός στον Ολυμπιακό από την εποχή που τον απέκλεισε από τα προκριματικά του Champions League ως τεχνικός της Χαποέλ Μπερ Σεβά (2016-2017), ο νεωτεριστής Μπαράκ Μπακχάρ έχει κερδίσει με το σπαθί του τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή στο Ισραήλ.

Από τη στιγμή που ανέλαβε τη Μακάμπι, πίσω στο καλοκαίρι του 2020, έχει οδηγήσει τον σύλλογο σε back to back πρωταθλήματα και το status στην πατρίδα του ανέρχεται στο κορυφαίο επίπεδο. Ποιο είναι ωστόσο πραγματικά το προφίλ του «αρχιτέκτονα» που θα βρει μπροστά του (ξανά) ο Ολυμπιακός;

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ευέλικτο προπονητή στο τεχνικό και το τακτικό κομμάτι που προτιμά τους σχηματισμούς 4-3-3 και 4-2-3-1. Παρόλα αυτά, απέναντι σε ισχυρότερες δεν είναι αφύσικο για εκείνον να... ανακατέψει την τράπουλα αλλάζοντας τη διάταξη, σε μια απόπειρα να μπερδέψει τον αντίπαλό του. Συνήθως αυτή η απρόβλεπτη αλλαγή παίρνει τη μορφή τριάδας στα στόπερ προκειμένου να γίνει πιο συμπαγής και να μειώσει τις απoστάσεις στο δικό του 1/3 του γηπέδoυ, κάνοντας δυσκολότερο το έργο της αντίπαλης ομάδας για εύρεση χώρων.

Σε γενικότερα πλαίσια πάντως, ο Μπακχάρ έχει δημιουργήσει ένα πολύ δημιουργικό και επιθετικό σύνολο που βασίζεται στο οργανωμένο παιχνίδι, ενώ χάρη στις φρέσκιες και ανανεωμένες ιδέες του εκπλήσσει συνεχώς τους αντιπάλους με τις κινήσεις της Μακάμπι στην επίθεση αλλά και με τον τρόπο λειτουργείας της σε στατικές φάσεις και κόρνερ.

Παρά την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του στα εγχώρια ωστόσο, ο Μπακχάρ ψάχνει μια ισχυρή επιβεβαίωση και στην Ευρώπη. Στο παρελθόν Μάριμπορ και Σέλτικ του έχουν κόψει τα φτερά με αποκλεισμό στα play off του Champions League, όμως φέτος ο Ισραηλινός έχει βάσιμες ελπίδες πως θα καταφέρει να εκπληρώσει το όνειρό και να μπει επιτέλους στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Το μπάτζετ άλλωστε αυξήθηκε από φέτος σημαντικά, όπως και οι προσδοκίες γύρω από τη Μακάμπι για να πετύχει κάτι μεγάλο στην Ευρώπη.

Η πιθανή ενδεκάδα της Μακάμπι για το ματς με τον Ολυμπιακό:

Μακάμπι Χάιφα: Κοέν, Σούντγκρεν, Πλάνιτς, Γκόλντμπεργκ, Κορνού - Μουχαμάντ, Λαβί, Αμπού Φανί - Τσέρι, Ατζιλί, Πιερό

image

Ο Μαρτίνς θέλει πίεση, τρεξίματα, αλλά ψάχνει και λύσεις στην… άμυνα!

Από την πρώτη στιγμή της κλήρωσης, ο Πέδρο Μαρτίνς στάθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν. Η πρωταθλήτρια Ισραήλ μετά την αποτυχημένη περσινή προσπάθεια να εξασφαλίσει την παρουσία της στους ομίλους του Champions League, έκανε την υπέρβαση στο μεταγραφικό κομμάτι, ανέβασε το μπάτζετ της και ενισχύθηκε αρκετά. Τι είδε όμως ο Πορτογάλος; Τι τον ανησύχησε; Τι τον ενθάρρυνε; Που πρέπει να χτυπήσει;

Στα… πάνω της:

  • Εξαιρετική επιθετικά, έχει καταφέρει την τελευταία διετία να προσαρμόσει στο παιχνίδι της πολλά νέα πλάνα και φυσικά να πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα.
  • Εξαιρετική λειτουργία στις στατικές φάσεις, λατρεύει τα κόρνερ και από εκεί έχει κερδίσει αρκετά τέρματα. Είχε με διαφορά την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος, μιας κι εκεί πέφτει το βάρος.
  • Πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας, ρίχνει το βάρος στα δυο άκρα με τους Ατζιλί και Τσέρι. Ο Ολλανδός έχει την εντολή να συγκλίνει και να δημιουργεί κινδύνους.
  • Επιστροφή στις στατικές φάσεις. Ο Μπακχάρ αφιερώνει μεγάλο μέρος των προπονήσεων στο πως θα σκοράρει με αυτό τον τρόπο. Αλλωστε, στο πρώτο επίσημο ματς, η ομάδα βρήκε αρκετές ευκαιρίες με αυτό τον τρόπο.
  • Πίεση με το… καλησπέρα και τρεξίματα. Κόντρα στη Χάποελ άρχισε δυνατά, πίεσε ψηλά, κυκλοφόρησε ιδανικά και θα μπορούσε να είχε πετύχει τρία και τέσσερα γκολ στο πρώτο μέρος.
  • Ψυχραιμία στα στημένα, ψυχραιμία στις μεταβιβάσεις, ψυχραιμία και στις αποφάσεις διαιτητών όταν αυτές είναι αντίθετες. Ο Μπακχάρ έχει κάνει σαφές στα αποδυτήρια πως δεν θα ανεχθεί ανόητες κίτρινες, δε θέλει οι παίκτες του να χάνουν τη συγκέντρωσή τους και το γεγονός αυτό έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Στα… κάτω της:

  • Σκοράρει από τις στατικές φάσεις, άλλο και δέχεται γκολ από τα στημένα. Αδυναμία στο ψηλό παιχνίδι, κάτι που φάνηκε αρκετά και στην πρόβα τζενεράλε με την Χάποελ. Ο Μπακχάρ έδωσε αρκετό βάρος αυτό το καλοκαίρι στην άμυνα, όμως το τελευταίο μισάωρο του Σούπερ Καπ δεν τον δικαίωσε .Θα πιέσει ψηλά, αν όμως πιεστεί σωστά, τότε τα προβλήματα είναι πολλά. Υποφέρει σε αυτό το κομμάτι, γι αυτό και την περσινή σεζόν εκτός συνόρων είχε σοβαρό θέμα.
  • Ο γκολκίπερ Κοέν είχε καλές επεμβάσεις στο ματς με τη Χάποελ, όμως έκανε και αρκετά λάθη. Κακός με τη μπάλα στα πόδια, έχει στο «βιογραφικό» του αρκετές γκάφες όταν βγαίνει έξω από την περιοχή.
  • Η κόπωση ήταν εμφανής μετά το 60’ και είναι χαρακτηριστικό πως δεν πιέστηκε αρκετά στο α’ μέρος. Τα τρεξίματα του Ολυμπιακού και η πίεση ψηλά σίγουρα μπορούν να φέρουν επιθυμητά αποτελέσματα για τους Πειραιώτες.
image

Το... πολυβόλο Ατζιλί και ο ηγέτης Πλάνιτς

Δεδομένα ο απόλυτος σταρ της Μακάμπι στο χόρτο και το όνομα που οφείλει να προσέξει περισσότερο ο Ολυμπιακός είναι εκείνο του δεξιού εξτρέμ των Ισραηλινών, Ομέρ Ατζιλί. Με απολογισμό 20 γκολ και 10 ασίστ, o 28χρονος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ την περσινή περίοδο στo πρωτάθλημα του Ισραήλ, ενώ με το ξεκίνημα της νέας σεζόν δείχνει ότι παραμένει «καυτός».

Το γκολ που σημείωσε άλλωστε στον τελικού του Super Cup απέναντι στην Χαποέλ Μπερ Σεβά αποδεικνύει του λόγου το αληθές και ο Ολυμπιακός δεδομένα πρέπει να είναι επιφυλακτικός απέναντι στο «φαρμακερό» αριστερό του. Ο Ατζιλί ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός παίκτης - κλειδί της Μακάμπι. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Ολλανδός, Τιαρόν Τσέρι, ο οποίος στελεχώνει επάξια την μεσοεπιθετική γραμμή, ενώ σημαντική μονάδα αποτελεί και ο Ντόλεβ Χαζίζα - ένας εξαιρετικά δημιουργικός παίκτης που αγωνίζεται ως αριστερός εξτρέμ με ανάποδο πόδι.

Δύο αξιοσημείωτες ακόμα περιπτώσεις του ρόστερ είναι ο Αλί Μουχαμάντ από τον Νίγηρα, κεντρικός χαφ, που είναι πολύ γρήγορος και καλός αμυντικά και στα τάκλιν, όπως και ο διεθνής Ισραηλινός, Μοχαμάντ Αμπού Φανί, που στέκεται μόλις στα 1.68 μέτρα αλλά είναι πολύ δυνατός και καλός τεχνίτης. Στην άμυνα, ο διακαής μεταγραφικός στόχος της ΑΕΚ, Μπόγκνταν Πλάνιτς αποτελεί τον μεγάλο ηγέτη, όμως δίπλα του εντοπίζονται κάποιες χτυπητές αδυναμίες.

Αδυναμίες που η Μακάμπι έτρεξε να καλύψει μέσω του μεταγραφικού παζαριού. Βλέποντας πως τα πλάγια μπακ... υπέφεραν την προηγούμενη περίοδο, οι «πράσινοι» ολοκλήρωσαν τη μεταγραφή του γνωστού μας από το πέρασμά του στον Άρη, Ντάνιελ Σούντγκρεν που ήρθε να βελτιώσει το δεξί άκρο, ενώ για την απέναντι πλευρά προχώρησαν στην προσθήκη του Πιέρ Κορνού από την Οβιέδο.

Η μεταγραφή ωστόσο που έκανε τον μεγαλύτερο θόρυβο ήταν εκείνη του Φράντζι Πιερό από τη γαλλική Γκινγκάμπ. Ο 27χρονος φορ από την Αϊτή αποκτήθηκε έναντι 1,6 εκατομμυρίων ευρώ και δεδομένα κατέφτασε με την ελπίδα πως θα προσθέσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στον εμπροσθοφυλακή της ομάδας. Σε επίπεδο αποχωρήσεων, εκείνη που θα στοιχίσει περισσότερο στη Μακάμπι είναι ο Ισπανός, Χοσέ Ροντρίγκες, ένα πολυεργαλείο στον χώρο του άξονα (έπαιζε και ως μπακ) που έφυγε ως ελεύθερος στο τέλος της σεζόν.

image

Οι πιο πιστοί οπαδοί με... φιλοπαναθηναϊκά αισθήματα!

Δεν αποτελεί προάστιο του Ισραήλ και μπορεί τα 81 χλμ να μην είναι μια μεγάλη απόσταση, ωστόσο η κουλτούρα των οπαδών της Χάιφα δεν έχει καμία σχέση με αυτών των ομάδων του Τελ Αβίβ. Μια πόλη – μια ομάδα και το «Ofer Stadium» δύσκολα θα το βρεις… μισογεμάτο. Ο κόσμος λατρεύει τη Μακάμπι, οπαδοί που την ακολουθούν παντού, θορυβώδεις, παθιασμένοι, ξέρουν να στηρίζουν μέχρι τέλους. Μάλιστα, έχει τους περισσότερους ποδοσφαιρικούς φιλάθλους από κάθε άλλον σύλλογο στη χώρα. Αλλωστε, με την παρουσία τους στα εκτός έδρας ματς εκτοξεύουν τον μέσο όρο εισιτηρίων.

Κόντρα στον Ολυμπιακό το sold out ήρθε με το… καλημέρα, ο αντίπαλος το έκανε πιο εύκολο, αν και φέτος υπάρχει η πίστη για την είσοδο στους ομίλους του Champions League. Περίπου 30.000 Ισραηλινοί κάνουν το Ofer Stadium… καμίνι. Φωνή από το πρώτο δευτερόλεπτο, δίνοντας έτσι ρυθμό και στην ομάδα. Οι Ultras «Green Apes» κάθονται στο βόρειο τμήμα του γηπέδου, δημιουργήθηκαν το 2002 κι από τότε έδωσαν στην ομάδα απίστευτη ώθηση. Κι όμως, έμπνευση για την καθιέρωση του ονόματος ήταν το σύνθημα των οπαδών της Μακάμπι Τελ Αβίβ, το οποίο και τους κατηγορούσε για κλοπή συνθημάτων «The green apes, copying songs».

Image

Βέβαια, οι Ισραηλινοί σχολιάζουν, πως είναι ένα… ανόητο σύνθημα, μιας και αυτοί της Μακάμπι αντιγράφουν συνθήματα. Συμπαθούν αρκετά τους Ελληνες οπαδούς, λίγο περισσότερο τον Παναθηναϊκό λόγω χρωμάτων και σίγουρα έχουν πάρει από την εξέδρα της Λεωφόρου αρκετές μελωδίες. Στο « Ofer Stadium» θα διακρίνει κανείς και… μπάντα, η οποία φροντίζει να εκτοξεύει τα συνθήματά τους. Ο δημιουργός της μπάντας είναι κιθαρίστας, αλλά και πολύ γνωστή φιγούρα ανάμεσα στους Ultras.

Όπως προαναφέραμε, θεωρούνται αρκετά πιστοί στην ομάδα, ακόμα κι όταν αυτή είναι στα χειρότερά της. Το διάστημα 2014-2019 η Μακάμπι δεν μπορούσε να μπει στην κούρσα του πρωταθλήματος, κι όμως πουλούσε με διαφορά τα περισσότερα διάρκειας (15.000-20.000). Μπορεί το «Ofer Stadium» να άνοιξε τις πύλες του το 2014, ωστόσο όλοι θυμούνται το κράξιμο του Ζοσέ Μουρίνιο το 2015, όταν είχε τονίσει πως η Μακάμπι πρέπει να έχει έναν καλύτερο αγωνιστικό χώρο.

Αφού δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα, το χορτάρι δεν… καταστρέφεται πλέον με τις έντονες θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν παγίδες και ο αγωνιστικός χώρος αποτελεί σύμμαχο για καλό ποδόσφαιρο. Τι λένε όμως οι Ισραηλινοί για τη θερμοκρασία; Την Τετάρτη θα αγγίξει τους 28 βαθμούς, ωστόσο η υγρασία είναι ο ανασταλτικός παράγοντας για κάθε αντίπαλο της Μακάμπι. Θα ξεπεράσει το 70%, κάνοντας έτσι δύσκολο το έργο των παικτών του Ολυμπιακού. Πέρσι, οι παίκτες της Σλασκ είχαν σταθεί στις άσχημες γι αυτούς συνθήκες, με την ομάδα να καταρρέει από τα πρώτα λεπτά κιόλας (0-4).

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image