Μπερλουσκόνι: Ο Cavaliere επέστρεψε και θέλει να φτιάξει τη νέα Μίλαν!

Μπερλουσκόνι: Ο Cavaliere επέστρεψε και θέλει να φτιάξει τη νέα Μίλαν!

Newsroom

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έσκυψε στη θέση του και φάνηκε να παίρνει έναν υπνάκο. Είχε περάσει μια κουραστική μέρα και, στα 85 του, τώρα κουράζεται πιο εύκολα. Αντί να κοιμάται στο κτήμα Arcore, ωστόσο, ο Μπερλουσκόνι ήταν στις κερκίδες στο Arena Garibaldi, όπου ο θόρυβος ήταν αρκετός για να ξυπνήσει και… νεκρούς, ενώ οι δονήσεις θα μπορούσαν να ρίξουν και τον Πύργο της Πίζα που βρίσκεται λίγο πιο πέρα. Η Πίζα πίστεψε ξαφνικά ξανά στην άνοδο. Ηταν το τελευταίο λεπτό ενός πραγματικά επικού τελικού των Play Off. O Mπερλουσκόνι κοιτούσε το ρολόι του, περίμενε τον διαιτητή να σφυρίξει και να αποχωρήσει. Ωστόσο, ένας μικρόσωμος εξτρέμ από τη Σαρδηνία με ένα υπέροχο σουτ τον ανάγκασε να κάτσει στη θέση του.

Φοβόταν ότι το μομέντουμ ήταν τώρα με την Πίζα, η οποία βρισκόταν ένα βήμα από την άνοδο στη Serie A για πρώτη φορά από το 1991, όταν ο Μιρτσέα Λουτσέσκου έδινε εντολές και ένας νεαρός, ο Ντιέγκο Σιμεόνε έπαιρνε πρώτη γεύση από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Η απροσδόκητη ήττα από την Περούτζια είχε στερήσει την απευθείας άνοδο από τη Μόντσα και τα εφιαλτικά σενάρια επέστρεφαν. Ο ιδρώτας έκανε την εμφάνιση στο μέτωπο του «Καβαλιέρε», όμως γρήγορα οι παίκτες του φρόντισαν να τον ηρεμήσουν. Το αφεντικό της Μόντσα έσφιξε τη γροθιά του βλέποντας τη νέα αγαπημένη του να κατακτά την άνοδο για πρώτη φορά στα 119 χρόνια ιστορίας της.

Αντίθετα, ο Αντριάνο Γκαλιάνι ήταν σε έκσταση, πανηγύριζε όπως ακριβώς όταν η Μίλαν κατακτούσε το Champions League σε Βαρκελώνη, Βιέννη, Μάντσεστερ και Αθήνα. Ο 77χρονος παράγοντας δεν πρέπει να παρακολούθησε περισσότερα από 150 λεπτά στα Playοffs, ήταν τέτοιο το άγχος και η ένταση που δεν μπορούσε να το αντέξει.

Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος - Βασίλης Μπαλατσός

image

Μπερλουσκόνι – Γκαλιάνι, το πιο ποδοσφαιρικό δίδυμο ονειρεύεται!

Για τον Γκαλιάνι, αυτό ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Η Μόντσα είναι ο σύλλογος της πόλης του. Ξεκίνησε στο ποδόσφαιρο ως αντιπρόεδρός τους και τους είδε να χάνουν 2-0 από την Πεσκάρα σε ένα παιχνίδι Play Off για την άνοδο της Serie A, αφού οι δύο ομάδες τερμάτισαν στην 3η θέση, το 1979.

Αυτή ήταν επίσης η χρονιά που ο Μπερλουσκόνι συνεργάστηκε με την Elettronica Industriale, την εταιρεία αποκωδικοποιητών και δορυφορικών υπηρεσιών «Γκαλιάνι», ως μέρος ενός τολμηρού σχεδίου που εκπόνησαν μαζί για να αντιμετωπίσουν τους κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και να εφεύρουν τη συνδρομητική τηλεόραση.

Είναι αναζωογονητικό, το ρομαντικό ενδιαφέρον του Μπερλουσκόνι και του Γκαλιάνι για το ποδόσφαιρο. Μετά από 25 χρόνια στη Μίλαν, δεν μπορούν να σταματήσουν την ποδοσφαιρική συνήθεια. Ένα χρόνο μετά την πώληση της Μίλαν το 2017, ο Γκαλιάνι ήταν στο Arcore για μεσημεριανό γεύμα με την οικογένεια του Μπερλουσκόνι και στελέχη της εταιρείας «Fininvest» του Σίλβιο, όταν τράβηξε τον παλιό του φίλο και τον ενημέρωσε ότι μια κοινοπραξία από τις ΗΠΑ ήταν σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την αγορά της Μόντσα.

Ο Μπερλουσκόνι άκουγε χωρίς να πει λέξη. Όλοι κάθισαν να φάνε, όμως το μυαλό του Μπερλουσκόνι ήταν αλλού. Σταμάτησε και ρώτησε τον οικονομικό διευθυντή, αν θα μπορούσε να εγκρίνει μια άλλη επιχείρηση στο ποδόσφαιρο. «Αντριάνο πήγαινε να την αγοράσεις» του είπε. Ελεγχος; Ο Γκαλιάνι είπε πως με 2.9 εκατομμύρια ευρώ η Μόντσα θα ήταν δική τους. Η ομάδα αγωνιζόταν στην 3η κατηγορία, αλλά αυτό δεν τον εμπόδιο να πιέσει τον Σίλβιο.

Πριν από τον τελευταίο τελικό, ο Μπερλουσκόνι έκανε μια βόλτα στην Piazza Dei Miracoli, στην Πλατεία των Θαυμάτων της Πίζας. Η επιστροφή της Μόντσα στη Serie B το 2020 για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες μπορεί να μετρήσει ως ένα. Το να φτάσει στη Serie A ήταν ακόμα ένα. Μπορεί ο Μπερλουσκόνι να μην έσπασε τα ταμεία, όπως το 1992 με τη μεταγραφή του Λεντίνι, αλλά με τις τεράστιες επενδύσεις του έδειξε πως μπορεί να ξαναγίνει ο άρχοντας του παιχνιδιού.

image

H άνοδος και η πτώση της αυτοκρατορίας της Μίλαν

«Στόχος να πάρουμε πρωτάθλημα και Champions League με τη Μόντσα». Αυτή ήταν η δήλωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Sky Sports λίγες μόλις στιγμές μετά την ιστορική άνοδο της ομάδας του στη Serie A. Φυσικά η πρώτη σκέψη των περισσότερων είναι πως ήταν λόγια του... αέρα με δόση χιούμορ πάνω στον ενθουσιασμό του για το επίτευγμα να ανεβάσει τον άσημο σύλλογο της Λομβαρδίας στα «σαλόνια» του «Καμπιονάτo» για πρώτη φορά στα 110 χρόνια ιστορίας του. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.

Η άνοδος στην πρώτη κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου ήταν ένα αναμενόμενο βήμα για το νέο ποδοσφαιρικό πρότζεκτ του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και φυσικά όχι το τελευταίο. Η φιλοδοξία του Μπερλουσκόνι είναι να δημιουργήσει μια νέα ποδοσφαιρική δύναμη που θα μπει «σφήνα» στις μεγάλες oμάδες της Serie A.

O «Καβαλιέρε» μπήκε στο «παιχνίδι» του ποδοσφαίρου το 1986 όταν μετά από... λαϊκή απαίτηση αγόρασε την «καταχρεωμένη» Μίλαν. Έδωσε 40 εκατομμύρια ευρώ στον Tζιουζέπε Φαρίνα και ο κόσμος τον Ροσονέρι τον υποδέχτηκε σαν τον «Μεσσία» που θα ανέβαζε την ομάδα τους και πάλι στην κορυφή του ιταλικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Όπως και έκανε.

Ο Μπερλουσκόνι δημιούργησε σε συνεργασία με τον CEO του κλαμπ, Αντριάνο Γκαλιάνι έναν «Κολοσσό» που μέσα σε 31 χρόνια σήκωσε 29 τρόπαια! Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οκτώ πρωταθλήματα και πέντε Champions League!

Για να τα καταφέρει ο Ιταλός μεγιστάνας να φτάσει τη Μίλαν σε αυτό το επίπεδο έκανε επένδυση δισεκατομμυρίων τα 31 χρόνια που ήταν στη διοικητική ηγεσία της ομάδας. Έντυσε στα «Ροσονέρι» παίκτες παγκοσμίου κλάσης όπως οι Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ροναλντίνιο, Ρονάλντο, Ρομπίνιο, Κακά, Σεβτσένκο, Ιμπραΐμοβιτς, Καφού και Πίρλο.

Μετά την περίοδο της ακμής και της κυριαρχίας μιας αυτοκρατορίας ακολουθεί η φθορά και η πτώση. Η δεκαετία του 2010 σήμανε το τέλος της εποχής της Μίλαν και του Μπερλουσκόνι στα ηνία της. Μετά το «Σκουντέτο» του 2011 ήρθε η αγωνιστική πτώση, η οποία συνδυάστηκε με τα σκάνδαλα του μέχρι εκείνη την περίοδο πρωθυπουργού της χώρας.

Ο Μπερλουσκόνι κατηγορήθηκε για κατάχρηση της εξουσίας του, σεξουαλική συνεύρεση με ανήλικη ιερόδουλη, ενώ καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και γλίτωσε τη φυλακή λόγω της προχωρημένης ηλικίας του. Όσον αφορά τη Μίλαν το 2015 η οικονομική απώλεια έφτασε τα 93,5 εκατομμύρια ευρώ και την επόμενη χρονιά η «χασούρα» ήταν στα 80 εκατομμύρια.

Εν τέλει ο τότε 80χρονος ιδιοκτήτης της Μίλαν αναγκάστηκε να πουλήσει το κλαμπ τον Απρίλιο του 2017 για το καλό και των δυο πλευρών. Το κινεζικό Consortium με μπροστάρη τον επιχειρηματία, Λι Γιονγκχονγκ εξαγόρασε τις μετοχές του Μπερλουσκόνι (99.93%) αντί 723 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 220 εκατομμύρια πήγαν στην αποπληρωμή των χρεών.

image

Η επιστροφή του «Καβαλιέρε» στο Καμπιονάτο

Ένα χρόνο μετά την απεμπλοκή του από τη Μίλαν, το 2018, αποφάσισε να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο και να ξεκινήσει ένα δικό του πρότζεκτ από το «μηδέν». Ο Μπερλουσκόνι αγόρασε τη Μόντσα για 2,9 εκατομμύρια ευρώ, έκανε τον αδελφό του, Πάολο, πρόεδρο και έφερε στην ομάδα τον για χρόνια συνεργατή του στους «Ροσονέρι», Αντριάνο Γκαλιάνι, ο οποίος κατάγεται από τη Μόντσα.

Τη σεζόν 2019/20 ανέβασε την ομάδα από την τρίτη κατηγορία στη δεύτερη, στην πρώτη του χρονιά στη Serie B έκανε αισθητή την επιστροφή του στον ποδοσφαιρικό χάρτη με την απόκτηση των Μάριο Μπαλοτέλι και Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ, όμως έχασε την άνοδο στα ημιτελικά των μπαράζ από τη Σιταντέλα. Η απώλεια του εισιτηρίου για το «Καμπιονάτο» συνδυάστηκε με μια οικονομική «πληγή» 31,2 εκατομμυρίων ευρώ. Εν τέλει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας πέτυχε τον στόχο του την ακριβώς επόμενη χρονιά, στα μπαράζ κόντρα στην Πίζα.

Φυσικά η «αποστολή» να ανεβάσει τη Μόντσα δύο κατηγορίες μέσα σε τέσσερα χρόνια και να την οδηγήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Serie A δεν ήταν φθηνή. Ο Μπερλουσκόνι μέσω της εταιρείας του «Fininvest» έχει... ρίξει στην ομάδα της Λομβαρδίας 71,7 εκατομμύρια ευρώ!

Ο Μπερλουσκόνι σε κανένα βήμα της επαγγελματικής και πολιτικής του σταδιοδρομίας δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Είναι μεθοδικός. Η πρώτη του προτεραιότητα ήταν να επιλέξει τον άνθρωπο που θα αναλάβει επιτελικό ρόλο στον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας του και αυτός είναι ο Φρανσουά Μοντεστό. Μια προσωπική επιλογή του ίδιου του Αντριάνο Γκαλιάνι.

Μετά από πετυχημένη θητεία έξι χρόνων ως στέλεχος στον Ολυμπιακό και την Νότιγχαμ Φόρεστ ο άλλοτε αρχηγός των Πειραιωτών είναι ο τεχνικός διευθυντής που σε συνεργασία με τον αθλητικό διευθυντή Φίλιπο Αντονέλι θα διαχειριστούν τα εκατομμύρια που θα διαθέσει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στο μυαλό του Γκαλιάνι ο Κορσικανός και ο Ιταλός μπορούν να συνθέσουν ένα δίδυμο ανάλογο των Μαλντίνι - Μασάρα στη Μίλαν.

To ερχόμενο καλοκαίρι, άλλωστε, αναμένεται «καυτό» για τη Μόντσα. Θα είναι το «χτίσιμο» της πρώτης της σεζόν στο «Καμπιονάτο» και η επιστροφή του Μπερλουσκόνι στην πρώτη κατηγορία. Ο εκ των πλουσιότερων ανθρώπων της Ιταλίας με εκτιμώμενη περιουσία άνω των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να βάλει... βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις απαραίτητες κινήσεις στη μεταγραφική αγορά. Τα πρώτα δυνατά ονόματα που έχουν ακουστεί για τη Μόντσα είναι οι Στέφανο Σένσι από την Ίντερ, ο Ζούνιορ Μεσίας της Μίλαν και ο διεθνής Ιταλός σέντερ φορ της Τορίνο, Αντρέα Μπελότι. Για να δούμε τι εκπλήξεις ετοιμάζει ο «Καβαλιέρε»...