Βέροια VS Λαμία και... όποιος αντέξει

Βέροια VS Λαμία και... όποιος αντέξει

Αντίστροφα μετράμε πλέον για το φινάλε της φετινής σεζόν στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αφού σε λίγη ώρα (18:45) η Βέροια θα υποδεχθεί τη Λαμία στο πρώτο από τα δύο μεταξύ τους ματς που θα καθορίσει τον τελευταίο – χρονικά – συμμετέχοντα της Super League 1 για τη σεζόν που ακολουθεί.

Η πρώτη κατέκτησε τον τίτλο στο Βόρειο Ομιλο της Super League 2 αλλά έχασε από το Λεβαδειακό στα μπαράζ των πρωταθλητών και έτσι θα έχει εκ νέου την ευκαιρία να διεκδικήσει το προβιβασμό της μέσω του νέου που προκύπτει κόντρα στον 13ο της μεγάλης κατηγορίας. Εκεί δηλαδή που τερμάτισε η δεύτερη και πλέον οι συγκεκριμένες ομάδες θα παίξουν σε 180 – ίσως και περισσότερα – λεπτά τους κόπους μιας χρονιάς, αφού απόψε και στη ρεβάνς του «Αθανάσιος Διάκος» που ακολουθεί σε μερικές ημέρες (18/6) θα αποσαφηνιστεί το μέλλον τους.

Το διακύβευμα τεράστιο, το ζητούμενο πολύ μεγάλο,η αγωνία βρίσκεται στο κατακόρυφο και σε αγώνες όπως οι συγκεκριμένοι απαιτείται το 100% σε σωματικά αλλά και ψυχικά αποθέματα, ξέχωρα από τις εντός του γηπέδου ικανότητες και την αυτονόητη προσήλωση αφού κάθε λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Συμπλήρωσαν ένα μήνα αγωνιστική απραξία

Πριν πούμε το οτιδήποτε θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως οι ομάδες προέρχονται από παρατεταμένη αγωνιστική απραξία. Τα μπαράζ πήγαν «πίσω» επειδή εκκρεμούσαν διάφορες δικαστικές υποθέσεις και αμφότερες καλούνται να διαχειριστούν ένα ζήτημα που τις προβληματίζει - και λογικά - ιδιαίτερα.

Δεν είναι τυχαίο πως συμπλήρωσαν σχεδόν ένα μήνα μόνο με προπονήσεις, αφού το τελευταίο τους επίσημο ματς ήταν στις 15 Μαΐου, όταν η μεν Λαμία παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στον Ατρόμητο για το φινάλε των play outs και η δε Βέροια ηττήθηκε 1-0 στη Λιβαδειά, στο δεύτερο παιχνίδι των πρωταθλητών της Super League 2. Το παραπάνω στοιχείο σε συνάρτηση με την ψυχολογική φόρτιση των παικτών από το (συνεχές) «περίμενε», είναι εύλογα (πολύ) κατά τους.

Σκεφτείτε να είστε στη θέση των ποδοσφαιριστών που για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα πήγαιναν στο γήπεδο και δεν ήξεραν πότε, με ποιον και αν θα παίξουν την κατηγορία τους. Πώς να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στο στόχο τους;

image

Τα πρώτα τους «βιολιά»...

Πάμε τώρα στα της μπάλας. Σε σειρά αγώνων όπως αυτή που έχουμε μπροστά μας τα πάντα μπορεί να κριθούν σε «μισή» φάση, οπότε κάθε τέρμα ενδέχεται και να ισοδυναμεί με «μία κατηγορία»

Αυτόματα τα φώτα... πέφτουν στα «πρώτα βιολιά» των clubs. Στη Λαμία κορυφαίος «μπομπέρ» είναι ο Μανούσος που μέχρι στιγμής έχει βρει δίχτυα έξι φορές σε 22 εμφανίσεις του στη Super League 1, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ο Αραμπούλι με τέσσερα. Γενικότερα στο «Αθάνασιος Διάκος» δεν έχουν το λεγόμενο «εύκολο γκολ» και σημείωσαν μόλις 24 στα 33 παιχνίδια της κανονικής διάρκειας και των play outs.

Τόσα (24) πέτυχε μόνος ο Πασάς, καθώς στη Βέροια αγωνίζεται το κορυφαίο «κανόνι» της Super League 2 και ευρύτερα η «βασίλισσα» είναι μία ομάδα που διατηρεί επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα (61 σε 34 ματς). Αμέσως μετά τον 32χρονο στράικερ ακολουθούν Μούργος και Γιακουμάκης με οκτώ και επτά τέρματα αντίστοιχα, δείγμα ότι μπορεί να απειλήσει με αρκετούς παίκτες.

Στο κομμάτι της δημιουργίας οι Ρόμανιτς, Τιρόνε, Νούνιες έχουν για τη Λαμία από δύο ασίστ, ενώ στη Βέροια πρώτος στη σχετική λίστα φιγουράρει ο Γιακουμάκης με έξι και ακολουθεί ο Πασάς με πέντε, κάτι που σημαίνει πως ο τελευταίος είναι «μέσα» στα 30 από τα 61 τέρματά της στη σεζόν.

Βέβαια δεν θα πρέπει να λησμονούμε τη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των κατηγοριών που αγωνίζονταν οι «μονομάχοι» (προσοχή δεν εννοούμε των ομάδων αλλά των αντιπάλων τους αφού η Λαμία έδωσε πολύ πιο δύσκολα ματς από τη Βέροια), οπότε και μοιάζει φυσιολογικό η «βασίλισσα» να παρουσιάζεται πολύ πιο παραγωγική. Πάντως η σχετική καταγραφή αποτυπώνει που θα πέσει το (επιθετικό) βάρος.

image

Αξίζει να προσέξουμε...

Συνεχίζουμε με ορισμένα ενδεικτικά ευρήματα από τη μέχρι στιγμής εικόνα τους, τα οποία και θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μία εικόνα από το τι περιμένουμε να δούμε σήμερα, αλλά και στη ρεβάνς που θα ακολουθήσει σε λίγες ημέρες. Αλλωστε μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να υπάρξει, αφού όπως αναφέραμε οι ομάδες έπαιζαν σε διαφορετικής δυναμικότητας κατηγορίες, οπότε τα στοιχεία δεν είναι ανάλογα.

Η Λαμία δείχνει να αρέσκεται αρκετά στο ψηλό και μακρινό παιχνίδι και τα στόπερ της, κυρίως ο Τζανετόπουλος, ψάχνουν με 30αρες μπαλιές τους συμπαίκτες τους στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Ευρύτερα είναι μία ικανότατη ομάδα με την μπάλα στον αέρα και για αυτό παίρνει γκολ σε στατικές φάσες (τα έξι από τα 24 προήλθαν με ανάλογο τρόπο), ενώ παίκτης της «κλειδί» είναι ο Μπεχαράνο. Ο Βολιβιανός χαφ παρουσιάζεται ως το βαρόμετρο της μεσαίας της γραμμής και μαζί με τον Καραμάνο που βγαίνει συνήθως για την πρώτη πάσα αποτελούν το Α και το Ω του άξονά της. Από τα άκρα αρκετές πρωτοβουλίες παίρνει ο μπακ Προβυδάκης, ενώ κατά μέσο όρο σε κάθε αγώνα της βγάζει περίπου οκτώ τελικές και δέχεται σχεδόν 12.

Την ίδια στιγμή η «βασίλισσα» πάει πολύ από τα πλάγια, αφού οι μπακ της Πεταυράκης, Μπουκουβάλας πηγαίνουν στο 1 vs 1, ενώ και ο Γιακουμάκης τραβιέται συχνά στα αριστερά και δημιουργεί υπεραρυθμία. Ο τελευταίος μαζί με τον πρώτο της σκόρερ Πασά είναι οι βασικοί εκφραστές των επιθετικών της ενεργειών, ενώ ο κεντρικός χαφ Γαβρηιλίδης παρουσιάζεται άκρως κομβικός στον άξονα και είναι εκείνος που «ψάχνει» (περισσότερο) την κάθετη. Κατά μέσο όρο στη σεζόν βγάζει περίπου 12 τελικές σε κάθε αναμέτρησή της και δέχεται λίγο περισσότερες από επτά.

Εδώ μπορούμε να σημειώσουμε κάτι. Στη Λαμία παρατηρείται μεγαλύτερη «διασπορά» του χρόνου συμμετοχής των παικτών, απόρροια ίσως και των προσθαφαιρέσεων που υπήρξαν τον Γενάρη στο ρόστερ, αλλά και του ότι ορισμένοι άλλοι (π.χ. Σιμόν) ντεμπουτάρισαν στα play outs. Ετσι στο έμψυχο δυναμικό της υπάρχουν 19 ποδοσφαιριστές με περισσότερα από 900 λεπτά μπάλας στο πρωτάθλημα των 33 αγωνιστικών (26 regular season+7 play outs), σε αντίθεση με τη Βέροια που παρότι έχει στο ενεργητικό της ένα παιχνίδι περισσότερο (32 regular season+2 μπαράζ με Λεβαδειακό) βλέπουμε πως μόλις 12 έχουν περάσει το σχετικό όριο.

Αυτόματα στην πρώτη δεν υπάρχουν πολλοί «ξεκάθαροι» πρωταγωνιστές, ενώ για τη δεύτερη μπορεί να ειπωθεί πως τρόπο τινά διαθέτει μεγαλύτερο βαθμό ομοιογένειας.

image

Τα έξι (βασικά) «θέλω» των ομάδων

Ως follow up του παραπάνω, προσπαθείστε να έρθετε στη θέση των προπονητών Παύλου Δερμιτζάκη και Τζιανλούκα Φέστα, κατά αλφαβητική σειρά, και σκεφτείτε με τι θα είστε ικανοποιημένοι απόψε το βράδυ. Η προφανής απάντηση είναι «με τη νίκη», αλλά για να έρθει αυτή θα πρέπει η ομάδα σας να λειτουργήσει πάρα πολύ καλά σε κομβικούς τομείς του παιχνιδιού της.

Η Βέροια π.χ. θα έχει τον πρώτο λόγο αν α) Οι Πασάς. Γιακουμάκης παρουσιαστούν το ίδιο απειλητικοί ως δίδυμο, όπως μας έχουν συνηθίσει μέχει στιγμής, β) Ο Μούργος πάρει από τα άκρα πρωτοβουλίες και τους δώσει βοήθειες, γ) Οι Γαβρηιλίδης, Οικονόμου, Κάτσε (όποιοι δύο εκ των τριών βρεθούν στα 6αρο-8άρια) «επικρατήσουν» στον άξονα, δ) Οι Μπουκουβάλας, Πεταυράκης «κυριαρχήσουν» στις πλευρές τους, ε) Οι Μαραγκός, Σκόνδρας, Δημόπουλος (οι δύο εκ των τριών θα ξεκινήσουν στα στόπερ) «κερδίσουν» τις αμυντικές στατικές μπάλες που θα κληθούν να «διεκδικήσουν και στ) Βρει ένα γρήγορο γκολ, αφού αρέσκεται σε δυναμικές «εκκινήσεις».

Τα αντίστοιχα «ζητούμενα» για τη Λαμία είναι α) Οι Μανούσος, Αραμπούλι να κάνουν γκολ τη «μισή» φάση που θα βρουν, καθώς μέχρι στιγμής η ομάδα δεν βγάζει πολλές τελικές, β) Οι Ελευθεριάδης, Ρόμανιτς εκμεταλλευτούν την ταχύτητά τους από τα άκρα, γ) Οι Σαραμαντάς, Σιμόν, Προβυδάκης (είναι πιθανό να ξεκινήσουν και οι τρεις μπακ) πάνε καλά ανασταλτικά, δ) Οι Μπεχαράνο, Τζανδάρης «πάρουν» τον άξονα, ε) Οι Καραμάνος, Νούνιες (κυρίως ο πρώτος) «κερδίσουν» τις πρώτες μπάλες που τους ψάχνουν οι συμπαίκτες του (ο Ελληνας επιθετικός κάνει... πολύ αθόρυβη δουλειά) και στ) Οι στόπερ Τζανετόπουλος, Αντέτζο εκμεταλλευτούν την ικανότητά τους στο ψηλό παιχνίδι (ξέχωρα από την εν γένει καλή τους αμυντική παρουσία ατομικά και ως δίδυμο) μπροστά και από τις δύο εστίες.

Οποιο club πετύχει έστω τα τέσσερα από τα παραπάνω έξι βασικά του «θέλω», αυτόματα θα αποκτήσει το προβάδισμα.

Το παρελθόν... είναι με τη Βέροια

Η παράδοση δεν παίζει μπάλα, αλλά ορισμένες φορές αποτελεί έναν «μπούσουλα» για ένα ποδοσφαιρικό ζευγάρι. Βέροια και Λαμία δεν διαθέτουν «έντονο» παρελθόν αφού σήμερα θα συγκρουστούν μόλις για 8η φορά στην ιστορία τους, ενώ στις προηγούμενες επτά η πρώτη μετρά τέσσερις νίκες (το απόλυτο 3χ3 ως γηπεδούχος) και μόλις δύο ήττες (υπάρχει και μία ισοπαλία).

Τελευταία φορά που τα... είπαν ήταν στις 16 Δεκεμβρίου του 2015 για το Κύπελλο όπου η «βασίλισσα» επικράτησε 1-0 και ευρύτερα το παρελθόν φαίνεται πως... είναι με το club της Ημαθίας.

image

Σε ισχύ το εκτός έδρας γκολ

Κλείνουμε με τα διαδικαστικά, καθώς υπάρχει μία τεράστια διαφορά σε σχέση με το διπλό μπαράζ που έδωσαν οι πρωταθλητές των ομίλων της Super League 2, όπου η Βέροια ηττήθηκε από τον Λεβαδειακό.

Πιο συγκεκριμένα στη σειρά θα ισχύει ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ, άρα κάθε τέρμα του εκάστοτε φιλοξενούμενου θα προσμετράται για διπλό.

Παράλληλα θα υπάρχει VAR, ενώ η αποψινή αναμέτρηση θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ3 και η ρεβάνς της Λαμίας από την Cosmote TV.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi