Βαλβέρδε στο Gazzetta: «Ενα ματς θα ξαναέπαιζα με τον Ολυμπιακό και δε θα το χάναμε ξανά»

Βαλβέρδε στο Gazzetta: «Ενα ματς θα ξαναέπαιζα με τον Ολυμπιακό και δε θα το χάναμε ξανά»

Το ματς που θα ήθελε να παίξει ξανά με τον Ολυμπιακό, οι παίκτες που αγάπησε, το μεγαλύτερο όνειρό του και η προοπτική να γυρίσει κάποια στιγμή στους Πειραιώτες. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε στο Gazzetta!

Γιατί λοιπόν ο Ερνέστο Βαλβέρδε αγαπήθηκε από τους φίλους του Ολυμπιακού, με τους περισσότερους να τον θεωρούν ως τον κορυφαίο προπονητή στη σύχρονη ιστορία της ομάδας; Τι έβλεπε ο κόσμος που τον έκανε να αλαλάζει, εν χορώ και σε απόλυτη ηχητική ταύτιση, το όνομά του; Χωρίς να έχει αξιώσεις φωτοστέφανου, ο Ισπανός έμοιαζε φωτεινός και άφθαρτος σε κάθε πάγκο. Στον Πειραιά, αλλά και όπου αλλού δούλεψε.

Και δεν είναι λίγες οι ειδικές συνθήκες που αντιμετώπισε, ούτε μετρημένες οι φορές που θα μπορούσε να αναζητήσει συμμάχους ή λυκοφιλίες. Ένας τύπος φιλοσοφημένος δίχως ανάγκη να πουλήσει λαϊκισμό για να γίνει αρεστός, ούτε να απευθύνεται στο πηγούνι του ώστε να μεταδίδει την αίσθηση του μορφωμένου. Ο Βαλβέρδε δεν αυταπατήθηκε σε αυτό το ταξίδι, υπήρξε καθ’ επίγνωση πρωτίστως άνθρωπος και αυτή την ιδιότητα επικοινωνούσε αυτομάτως, διαχειριζόμενος χαρές και αποτυχίες.

Ένας πραγματικά ωραίος τύπος που απόλαυσε μια ζωή πλούσια σε εμπειρίες, από τις δικές του ανεξάρτητες επιλογές, εξηγώντας στο Gazzetta πως «το όνειρό μου είναι να δω και να κάνω πράγματα που λόγω της δουλειάς μου, δεν μπορούσα να κάνω εδώ και πολύ καιρό».

Πλέον κάθε φορά που χαλαρώνει, οι αναμνήσεις εισβάλουν στο μυαλό του. Δεν χρειάζεται να συγκεντρωθεί ή να προσπαθήσει πολύ για να θυμηθεί. Όλες οι στιγμές που έζησε στον Ολυμπιακό ήταν τόσο έντονες που στήνουν παράσταση και του φέρνουν έναν ζεστό παλμό. Τα τρία πρωταθλήματα και δυο Κύπελλα Ελλάδας, το εξαιρετικό ποδόσφαιρο που έπαιξαν οι Πειραιώτες επί ημερών του, νίκες όπως το 5-1 επί της Μπενφίκα, το 4-0 με τη Χέρτα ή το 3-1 με την Ντόρτμουντ θα τον ακολουθούν για πάντα. Το ίδιο και η υποδοχή στο «Καραϊσκάκης» όταν επέστρεψε ως προπονητής της Μπαρτσελόνα.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε στο Gazzetta. Σε μια πιο προσωπική συνέντευξη. Για τη ζωή, το ποδόσφαιρο και τις αρχές του, τον λόγο που ασχολήθηκε με την μπάλα, την αξία του να κοιμάται κανείς ήσυχος τα βράδια, αυτό που σιχαίνεται στη δουλειά που κάνει... Και φυσικά τον Ολυμπιακό κι εκείνο το σύνθημα σε ρυθμούς Seven Nation Army. Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που έχουν συμβεί στη ζωή του.

image

«Δεν θα μπορούσα να γεράσω σε μια ομάδα, είμαι πολύ ανυπόμονος»

Ο Ερνέστο πόσο έχει πιέσει τον Βαλβέρδε σε αυτή τη διαδρομή;

Όταν βρίσκεσαι σε αυτόν τον χώρο, όταν εμπλέκεσαι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε μια δουλειά όπως είναι το ποδόσφαιρο, ξέρεις ότι στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Ότι πρέπει να φέρεις αποτελέσματα... Από αυτή την άποψη, πρέπει να μάθεις να ζεις με την πίεση με φυσικό τρόπο.

Τι θα θέλατε να βάλει ο κόσμος πλάι στη φράση «ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι...»

Θέλω να αφήνω καλές αναμνήσεις στις ομάδες που δουλεύω, πέρα από τα αποτελέσματα.

Έχετε καταλήξει αν ο Θεός σας έχει φερθεί καλά μέχρι τώρα;

Δεν είμαι τόσο πιστός, σίγουρα όμως δεν μπορώ να παραπονεθώ για την τύχη που είχα στη ζωή μου. Σε γενικές γραμμές, νομίζω πως ήμουν αρκετά τυχερός.

Από ποιο λάθος σας πήρατε το μεγαλύτερο μάθημα;

Δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο... Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου. Λάθη που με βοήθησαν να μεγαλώσω και να αποκτήσω αυτοπεποίθηση. Στο ποδόσφαιρο γίνονται συνεχώς λάθη όμως σε ό,τι αφορά τη μεγάλη εικόνα, δεν θεωρώ πως είναι σημαντικά.

Τι σας έχει κάνει περισσότερο έξαλλο όλα αυτά τα χρόνια;

Πολλά πράγματα. Η διαφθορά. Ο φθηνός λαϊκισμός. Η προδοσία. Η έλλειψη αφοσίωσης....

Θα θέλατε να γεράσετε σε μια ομάδα;

Δεν θα μπορούσα να το κάνω! Ξέρεις, είμαι πολύ ανυπόμονος σαν άνθρωπος. Δεν μπορώ να περάσω πολύ χρόνο στην ίδια ομάδα.

Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που έχει γραφτεί για εσάς;

Δεν έχω ιδέα, ούτε με νοιάζει.

Πως γίνεται κάποιος φίλος σας;

Υποθέτω με το να μοιραζόμαστε πράγματα. Στον κόσμο του ποδοσφαίρου γνωρίζεις ανθρώπους και αποκτάς φίλους που γίνονται σημαντικοί στη ζωή σου με το πέρασμα του χρόνου, επειδή ακριβώς έχεις περάσει πολλές στιγμές μαζί τους. Το ποδόσφαιρο ενώνει.

Ποιο περιστατικό σας καταδιώκει;

Δεν θυμάμαι κάποιο συγκεκριμένο.

Ως παίκτης, για ποιον προπονητή πέφτατε στη φωτιά; Ποιος πήρε το 100% από εσάς;

Σχεδόν όλοι. Γενικώς, ήμουν εύκολος παίκτης για να συνεννοηθεί κανείς μαζί μου και να με πείσει. Μου άρεσε πολύ η προπόνηση. Απολάμβανα τις προπονήσεις και προσπαθούσα να τα δίνω όλα, με περισσότερη ή λιγότερη επιτυχία κάθε φορά.

Κάνετε όνειρα; Λίγο πριν από τα 60, ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σας;

Πλέον το όνειρό μου είναι να δω και να κάνω πράγματα που λόγω της δουλειάς μου, δεν μπορούσα να κάνω εδώ και πολύ καιρο.

Πως είναι να δουλεύει κανείς σε ένα κλαμπ και παράλληλα να ζει με έναν προβολέα διαρκώς πάνω του; Τι είναι πιο κουραστικό σε αυτή τη διαδικασία;

Από ένα σημείο και μετά, συνηθίζεις να είσαι στο επίκεντρο για πολλούς ανθρώπους. Για τους φιλάθλους, τους θαυμαστές και τους δημοσιογράφους. Στη δική μου περίπτωση, έχω πάντα στο μυαλό μου πως όλο αυτό είναι κάτι παροδικό. Ο φόρτος δουλειάς και η υπευθυνότητα είναι σημαντικά για έναν προπονητή. Είναι αγχωτικό, όμως δεν μπορώ να πω ότι είναι κουραστικό

image

«Σιχαίνομαι ότι η δουλειά μου έχει γίνει show business»

Σας ενοχλεί ότι με το Instagram οι παίκτες βγάζουν τη ζωή τους στη φόρα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν με ενδιαφέρουν καθόλου τα social media.

Το συναίσθημα ή η λογική είναι η πυξίδα σας;

Η λογική με βοηθά να αποδραματοποιήσω το ποδόσφαιρο όμως δίχως το συναίσθημα, το ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτα.

Ο προπονητής Βαλβέρδε θα έπαιρνε στην ομάδα του τον παίκτη Βαλβέρδε;

Υποθέτω πως ναι. Δεν ξέρω βέβαια αν θα έπαιζε πολύ, αλλά θα τον υπέγραφα (γέλια)! Ήμουν καλός συμπαίκτης.

Τι είναι αυτό που σιχαίνεστε στη δουλειά που κάνετε;

Το ότι η δουλειά μου έχει γίνει show business! Ξέρω ότι χάρη σε αυτή την κατάσταση οι παίκτες και οι προπονητές έχουμε καλύτερους μισθούς ωστόσο το ποδόσφαιρο έχει γίνει πλέον ένα μαζικό θέαμα και πρέπει συνεχώς να το τροφοδοτούμε. Το γεγονός ότι είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι δεν είναι κάτι που μπορώ να χειριστώ και να το κάνω καλά.

Τι σας φοβίζει περισσότερο σε αυτή τη δουλειά;

Δεν με τρομάζει κάτι συγκεκριμένο. Σε αυτόν τον κόσμο μαθαίνεις να ξεπερνάς τους φόβους σου αντιμετωπίζοντάς τους καθημερινά.

Από τον πιτσιρικά που μεγάλωσε στη Βιαντάρ Ντε λα Βέρα, τι έχει μείνει στον άνδρα του σήμερα;

Δεν είναι απολύτως ακριβές αυτό. Γεννήθηκα μεν στη Βιαντάρ Ντε λα Βέρα όμως όταν ήμουν 7 μηνών, οι γονείς μου μετακόμισαν στη Βιτόρια, στη Χώρα των Βάσκων. Μεγάλωσα σε μια εργατική γειτονιά στη Βιτόρια, όπου έζησα ως τα 21 μου. Δεν ξέρω αν είμαι πλέον ο ίδιος που μεγάλωσε εκεί ή αν υπάρχει συνέπεια. Βασικά, είμαι ο ίδιος με πριν... Που γεννήθηκε σε ένα χωριό στο Κάθερες και μεγάλωσε στη Βιτόρια, με λίγο βερνίκι στα μαλλιά!

Οι εχθροί σας τι μπορεί να σας καταλογίσουν;

Πραγματικά, δεν νομίζω ότι έχω εχθρούς. Είναι μόνο προσωρινοί "εχθροί". Αν προπονείς την Μπαρτσελόνα, όλη η Μαδρίτη είναι εχθρός σου. Αν προπονείς τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ είναι εχθροί σου. Αλλά πραγματικά, κανείς δεν σε γνωρίζει προσωπικά. Στο ποδόσφαιρο, όλα είναι υπερβολικά. Σε κάθε περίπτωση, οι αντίπαλοι οδηγούν στην επιθυμία για "εκδίκηση". Στην επιθυμία να νικήσουν, να είναι καλύτεροι... Είναι κάτι που τροφοδοτεί την ανταγωνιστικότητα.

Τι συμβουλή θα δίνατε στον έφηβο Ερνέστο;
Μην σκέφτεσαι αν πρέπει να το κάνεις. Απλώς, κάν'το.

Αν μπορούσατε να είστε ήρωας ενός βιβλίου, ποιον θα διαλέγατε;
Ο Αστερίξ. Θα έπινα όλη μέρα το μαγικό φίλτρο!

Τι σας έκανε να θέλετε να κάνετε τη δουλειά που κάνετε;
Ψάχνοντας το "γιατί" για τα πράγματα και η συγκίνηση του ποδοσφαίρου.

Πως ξεκινάτε μια συζήτηση με ανθρώπους που βλέπετε για πρώτη φορά στη ζωή σας;
Προσπαθώ να είμαι αυθόρμητος.

Μια φορά που τα κάνατε θάλασσα;
Κάποια στιγμή έκανα κάποιες σκληρές δηλώσεις εναντίον ενός παίκτη της ομάδας μου για απειθαρχία. Ήταν μεγάλο λάθος.

image

«Έχω νιώσει πολλές φορές ότι ο διπλανός προπονητής βλέπει άλλο ματς»

Έχετε νιώσει ποτέ ότι ο διπλανός προπονητής στη συνέντευξη Τύπου βλέπει άλλο ματς;

Ναι. Πολλές φορές. Οι προπονητές είναι πολύ υποκειμενικοί και όπως κάθε άνθρωπος, πιστεύουμε πως είμαστε ο ομφαλός του κόσμου. Βλέπουμε τα πάντα από τη δική μας οπτική γωνία. Προσωπικά, προσπαθώ πάντα να σέβομαι τον αντίπαλο, αλλά δεν ξέρω αν ισχύει το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Εξάλλου, ξέρω ήδη ότι ο ομφαλός του κόσμου είναι στους Δελφούς, έχω πάει.

Ποιους παίκτες σας αγαπήσατε;

Πολλούς. Ήμουν πολύ τυχερός που είχα την ευκαιρία να δουλέψω στην Αθλέτικ, την Μπαρτσελόνα, τη Βαλένθια, την Εσπανιόλ, τη Βιγιαρεάλ... Σχεδόν όλους που προπόνησα στην Ελλάδα. Τον Νικοπολίδη, τον Πάντο, τον Κοβάτσεβιτς, τον Τζόλε, τον Ιμπαγάσα, τον Ορμπάιθ, τον Τοροσίδη, τον Στολτίδη, τον Γκαλέτι. Και πολλούς άλλους.

Ποιον παίκτη είχατε αφίσα;

Δεν είχα κανένα πόστερ, κανενός παίκτη.

Πού νιώσατε περισσότερο σπίτι σας;

Στην Αθλέτικ πάνω απ' όλα. Μετά στον Ολυμπιακό.

Θυμάστε το πρώτο παιχνίδι σας;

Το πρώτο παιχνίδι μου ως παίκτης στην Primera División ήταν ένα ματς Αθλέτικ Μπιλμπάο - Εσπανιόλ, το 1986. Ήλθε ισόπαλο 1-1, έπαιξα 30 λεπτά και τα πήγα καλά. Το πρώτο παιχνίδι ως προπονητής ήταν ένα Αθλέτικ Μπιλμπάο - Μπαρτσελόνα. Χάσαμε 0-1 και η αλήθεια είναι ότι παίξαμε καλά. Και στις δυο περιπτώσεις το παιχνίδι ήταν καλό αλλά δεν κερδίσαμε.

Πόσο κοστολογείτε να κοιμάστε ήσυχος τα βράδια;

Είναι ανυπολόγιστο! Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά τώρα που δεν προπονώ. Έχω συνειδητοποιήσει ότι μπορώ να κοιμάμαι καλά.

Σε 20 χρόνια που θα κοιτάτε το παρελθόν, τι θα θέλατε να δείτε;

Δεν θέλω να κοιτάζω τόσο πίσω. Ό,τι έγινε, έγινε. Θέλω απλώς να δω τα παιδιά μου χαρούμενα.

Τι είναι αυτό στην κοινωνία που σας απογοητεύει;

Η έλλειψη αλληλεγγύης, ο ατομικισμός και η αποδοχή της άγνοιας.

Πότε κλάψατε τελευταία φορά;

Στον θάνατο ενός δικού μου ανθρώπου.

image

«Θα ήθελα να παίξω ξανά το ματς με τη Μέταλιστ»

Ποια φωτογραφία έχετε κρατήσει και την θυμάστε περισσότερο από τα χρόνια σας στον Ολυμπιακό;

Μια στην οποία είμαι με όλους όσοι δούλεψαν μαζί μου στον Ρέντη.

Υπάρχει κάποιο ματς που θα θέλατε να ξαναπαίξετε με τον Ολυμπιακό; Ίσως αυτό με τη Μέταλιστ στο Καραϊσκάκης;

Η ατμόσφαιρα στο Καραϊσκάκη είναι μοναδική. Ναι! Θα ήθελα να επαναλάβω εκείνο το ματς. Είναι αδύνατο να το χάσεις ξανά! Ήμασταν πολύ άτυχοι.

Παρακολουθείτε καθόλου το ελληνικό ποδόσφαιρο; Τι κάνει ο Ολυμπιακός οι άλλες ομάδες;

Παρακολουθώ τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο, όχι όμως τόσο πολύ. Ξέρω ότι είναι ξανά πρωταθλητές και παρακολουθώ ιδιαίτερα τι κάνουν όταν παίζουν στην Ευρώπη.

Υπάρχουν φορές που θυμάστε τις στιγμές σας στον Ολυμπιακό; Ποιες ειναι αυτές που σας έρχονται πιο γρήγορα και πιο έντονα στο μυαλό;

Πάντα θυμάμαι πιο έντονα τις νίκες και τους τίτλους. Στην περίπτωσή μου, έρχεται πάντα στο μυαλό η στοργή του κόσμου του Ολυμπιακού στο πρόσωπό μου! Όλη η αυτή η αγάπη που πήρα στον Ολυμπιακό! Από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο οπαδό!

Τι σας λείπει περισσότερο από τον Ολυμπιακό και την Ελλάδα;

Η γενναιοδωρία των Ελλήνων και η τρέλα με την οποία ζουν τα πάντα

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 47ο πρωτάθλημα. Θέλει άλλα 3 για να ράψει το 5ο του αστέρι. Κάποιοι ονειρεύονται να το κάνει με τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Πόσο πιθανό είναι αυτό το όνειρο να γινει πραγματικότητα;

Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον. Ο Ολυμπιακός έχει ήδη έναν σπουδαίο προπονητή.

Το σύνθημα των οπαδών του Ολυμπιακού, το «Ερνέστοοο Βαλβέρδεεε» είναι το καλύτερο που έχετε ακούσει στα γήπεδα;

Χωρίς αμφιβολία! Το να το ακούω είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μου έχουν συμβεί! Είναι συναρπαστικό!