Ο Ράμος λείπει, αλλά ο Σαλάχ δεν ξεχνά!

Ο Ράμος λείπει, αλλά ο Σαλάχ δεν ξεχνά!

Το ματς στο «Μαδριγάλ» ολοκληρώνεται, η Λίβερπουλ ακάθεκτη (ρεκόρ με εννέα νίκες) καλπάζει για την κούπα και όλοι όσοι βρίσκονται απέναντι από τον Μο Σαλάχ ρωτούν «Μάντσεστερ Σίτι ή Ρεάλ Μαδρίτης»; Πίστεψαν πως θα έδινε την εύκολη απάντηση. «Δεν με πειράζει και οι δύο είναι μεγάλες ομάδες, είμαι απλά χαρούμενος που είμαστε στον τελικό. Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι».

Φυσικά και τους διέψευσε… Ο Αιγύπτιος σταρ κούνησε το κεφάλι του από τα δεξιά στα αριστερά σα να ζύγιζε τις επιλογές του και είπε «Λοιπόν… ναι… θέλω να παίξω με τη Ρεάλ. Πρέπει να είμαι ειλικρινής. Αν με ρωτάτε προσωπικά, θέλω να παίξω με τη Ρεάλ . Γιατί χάσαμε στον τελικό από αυτούς». Όταν η Ρεάλ ολοκλήρωσε αυτή την απίθανη ανατροπή κόντρα στη Σίτι έστειλε το… καρφάκι του: «Έχουμε μια εκκρεμότητα να διευθετήσουμε».

Και σε περίπτωση που δεν λάβαμε το μήνυμα, την επόμενη μέρα στο δείπνο των βραβείων της Ένωσης Συγγραφέων Ποδοσφαίρου, ρωτήθηκε: «Το βλέπεις ως αποστολή εκδίκησης;»

«Ναι. Χάσαμε στον τελικό (το 2018). Ήταν μια θλιβερή μέρα για όλους μας, αλλά… είναι ώρα για εκδίκηση». Φυσικά, δεν είναι απλώς ένας παίκτης που θέλει να κερδίσει μια ομάδα από την οποία έχασε πριν από τέσσερα χρόνια. Είναι ένας άνθρωπος που εξακολουθεί να νιώθει ξεκάθαρα θλιμμένος που ο πρώτος του τελικός Champions League ολοκληρώθηκε πρόωρα.

image

To χρονικό του τραυματισμού, οργή και δάκρυα!

Ένας μεγάλος παίκτης που έπεσε από έναν υπερβολικά επιθετικό αντίπαλο στην καλύτερη περίπτωση, ή στη χειρότερη εσκεμμένα στοχοποιήθηκε από το πιο διακοσμημένο "τσεκούρι" του ποδοσφαίρου.

«Ο Σαλάχ δεν θα ξεχάσει ποτέ το περιστατικό με τον Ράμος», είπε το 2021 ο Χαμντί Νουχ, ένας από τους πρώτους προπονητές του Σαλάχ στην Αλ Μοκαουλούν στην Αίγυπτο. Ο Νουχ φαίνεται να έχει δίκιο, παρόλο που ο Σέρχιο Ράμος, ο άνθρωπος του οποίου το μαρκάρισμα στο Κίεβο βρίσκεται στο επίκεντρο είναι πλέον παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ας επιστρέψουμε στις 26 Μαΐου 2018, στο στάδιο Olimpiyskiy στο Κίεβο. Είναι 0-0 στο πρώτο ημίχρονο του τελικού του Champions League ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Λίβερπουλ. Συμβαίνουν πολλά, αλλά πρόκειται να δούμε τη γένεση μιας μακροχρόνιας αντιπαλότητας

Ήταν ένα αρκετά αβλαβές περιστατικό, ή τουλάχιστον το ένιωθα έτσι εκείνη τη στιγμή, και πιθανώς προήλθε από μια λανθασμένη απόφαση υπέρ της Λίβερπουλ στο 25ο λεπτό. Ο Μαρσέλο και ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ διεκδικούσαν τη μπάλα στα δεξιά της Λίβερπουλ, περίπου στο ένα τρίτο του μισού της Ρεάλ. Η μπάλα φάνηκε να βγαίνει από τον Βαϊνάλντουμ και να αναπηδά εκτός παιχνιδιού. Ο βοηθός υπέδειξε άουτ της Ρεάλ, αλλά ο διαιτητής τον αγνόησε.

Ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ εκτέλεσε το άουτ στο κενό. Ο Ράμος ήταν... σκιά του Σαλάχ από την αρχή του παιχνιδιού και τον ακολούθησε καθώς ο Αιγύπτιος έτρεξε στο γήπεδο για να πάρει τη μπάλα από τον Αλεξάντερ-Άρνολντ. Ο Ράμος προσπάθησε να πιάσει τον Σαλάχ γύρω από τους ώμους, δεν μπόρεσε να τον πιάσει αρκετά καλά και στη συνέχεια, στη δεύτερη προσπάθεια, κλείδωσε το δεξί χέρι του Σαλάχ κάτω από το αριστερό του και έπεσαν και οι δύο στο έδαφος, με τον Αιγύπτιο να προσγειώνεται στον αριστερό του ώμο. Ο Ράμος είχε μια ελαφρώς πιο ήπια προσγείωση πάνω στον ίδιο τον Σαλάχ, που προκάλεσε το πρόβλημα. Μετά από μερικά λεπτά θεραπείας, ο επιθετικός της Λίβερπουλ σηκώνεται και τρέχει προς τη γραμμή του πλαγίου, αγγίζοντας τον ώμο του και προσπαθεί να συνεχίσει.

Ένα λεπτό περίπου αργότερα, ο Σάντιο Μανέ κερδίζει ένα κόρνερ, αλλά ο Σαλάχ κρύβεται στην άκρη της μεγάλης περιοχής και σκύβει, με τα χέρια στα γόνατά του, εμφανώς πονώντας. Μετά πέφτει ξανά, ξαπλωμένος ανάσκελα με τα χέρια πάνω στο πρόσωπό του. Ξέρει ότι το παιχνίδι του έχει τελειώσει. Είναι στα πρόθυρα των δακρύων και αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ο πρώτος του τελικός Champions League έχει τελειώσει.

Οι φυσιοθεραπευτές έρχονται για να χορηγήσουν περισσότερη θεραπεία, αλλά δεν ωφελεί: τα δάκρυα τρέχουν τώρα και πρέπει να φύγει. Ο Άνταμ Λαλάνα, ο οποίος είχε υποστεί ο ίδιος μια σεζόν με τραυματισμούς και είχε μόνο 16 λεπτά ποδοσφαίρου σε σχεδόν δύο μήνες - έρχεται στη θέση του. Η τηλεοπτική κάλυψη εστιάζει στον Ράμος και το πρόσωπό του εμφανίζεται στις μεγάλες οθόνες του γηπέδου.

Ο Ράμος δεν τελείωσε εκεί, φυσικά. Στο δεύτερο ημίχρονο μάρκαρε τον Λόρις Κάριους στο τέρμα της Λίβερπουλ: όπως και με τον Σαλάχ, μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα σχετικά με το αν σκόπιμα προσπάθησε να βλάψει και να εξασθενίσει έναν αντίπαλο, αλλά η Λίβερπουλ αργότερα είπε ότι ο Κάριους υπέστη διάσειση για να εξηγήσει τα καταστροφικά λάθη.

Αυτά τα λάθη οδήγησαν τελικά σε νίκη 3-1 για τη Ρεάλ - τον τέταρτο τίτλο του Champions League σε πέντε σεζόν. Δεν το καταλάβαμε εκείνη τη στιγμή, αλλά θα αποδεικνυόταν ότι ήταν το τελευταίο παιχνίδι της Ρεάλ τόσο για τον Ζινεντίν Ζιντάν (προσωρινά) όσο και για τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

image

Ο Ράμος με το τρόπαιο, ο Σαλάχ με τον… επίδεσμο!

Λίγο μετά το τελευταίο σφύριγμα, μια ομάδα δημοσιογράφων περίμενε στη μικτή ζώνη, όπου οι παίκτες θεωρητικά σταματούν για να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης, με την ελπίδα να πάρουν λίγα λόγια από τον Ράμος. Ο αρχηγός της Ρεάλ ήταν ο τελευταίος παίκτης που βγήκε, κουβαλώντας το τρόπαιο του Champions League. Ένας Άγγλος δημοσιογράφος ρώτησε αν μπορούσε να πει μια λέξη.

Ο Ράμος είπε «Ναι» καθώς έβγαινε από το γήπεδο. Ο Νουσρέτ Γκότσε - γνωστός περισσότερο ως Salt Bae - τριγυρνούσε σαν κάποιου είδος γύπα του Instagram και συνάντησε έναν εμφανώς αναστατωμένο Σαλάχ για μια φωτογραφία μετά το παιχνίδι. Με τον απίστευτα διάσημο μάγειρα να μουτρώνει και να δείχνει προς την κάμερα, ο Σαλάχ στέκεται εκεί και κοιτάζει έκθαμβος με ένα μπλουζάκι φόρμας της Λίβερπουλ στους ώμους του. Ο Νουσρέτ πήρε επίσης φωτογραφίες με τους λίγο πιο πρόθυμους Ράμος, Ρονάλντο, Μαρσέλο και Γκάρεθ Μπέιλ μετά το παιχνίδι.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι ο ώμος του Σαλάχ είχε εξαρθρωθεί. Τελικά αποδείχτηκε ότι «έστρεψε» μόνο συνδέσμους, όχι ότι έχει τεράστια σημασία: ο πιο επικίνδυνος επιθετικός της Λίβερπουλ είχε αποκλειστεί από τον τελικό και ενώ συνέχισε να σκοράρει δύο φορές για την Αίγυπτο στο Παγκόσμιο Κύπελλο εκείνο το καλοκαίρι, έχασε το πρώτο τους παιχνίδι. Η ζημιά είχε γίνει — ο ακριβής ορισμός της ζημιάς δεν ήταν πραγματικά σημαντικός.

image

500.000 υπογραφές, μηνύσεις και… Τζούντο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Τζούντο τοποθετήθηκε, εντοπίζοντας την κίνηση του Ράμος - waki-gatame, προφανώς - και την κήρυξε "επικίνδυνη" και εξηγώντας ότι "δεν επιτρέπεται στο Τζούντο να χρησιμοποιείται για μετάβαση στο ne-waza".

Ένας Αιγύπτιος δικηγόρος που ονομάζεται Μπασέμ Γουαχμπά υπέβαλε μήνυση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ εκ μέρους του Σαλάχ και ολόκληρης της Αιγύπτου για «σκόπιμα» κακό στον επιθετικό της Λίβερπουλ και έτσι διακινδύνευσε τις πιθανότητες της χώρας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. «Όλος ο κόσμος το είδε αυτό (ο Ράμος πλήγωσε τον Σαλάχ)», είπε ο Γουάχμπα, «και μπορούμε να το θεωρήσουμε έγκλημα. Δυστυχώς, ο νόμος δεν επιβάλλει επαρκείς κυρώσεις σε αυτό το σημείο, αλλά φταίει ο νόμος, όχι εμείς».

Image

image

Το ήθελε τελικά ο Σέρχιο Ράμος;

Ο Σαλάχ, ωστόσο, προφανώς παρηγορήθηκε βαθιά από το tweet του Ράμος μετά τον αγώνα. Τις ημέρες που ακολούθησαν τον τελικό, πάνω από 500.000 άνθρωποι υπέγραψαν μια αναφορά ζητώντας από τη FIFA να «λάβει μέτρα» εναντίον του Ράμος, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε ο εμπνευστής της αναφοράς, «αντιπροσωπεύει ένα απαίσιο παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές ποδοσφαιριστών».

Το ήθελε; Ο Ράμος πάντα το αρνιόταν, λέγοντας το 2019: «Είναι μέρος της ζωής μου, πρέπει να το αντιμετωπίσω… αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Δεν θα έκανα ποτέ κακό σε έναν παίκτη επίτηδες». Αλλά ο πρώην Αιγύπτιος επιθετικός Μίντο -ομολογουμένως όχι εντελώς αμερόληπτος παρατηρητής- εξέφρασε τις σκέψεις πολλών. «Όποιος καταλαβαίνει το ποδόσφαιρο ξέρει ότι ο Σέρχιο Ράμος τραυμάτισε εσκεμμένα τον Σαλάχ», είπε.

Ο Ράμος έλαβε σχόλιο από έναν... συμπατριώτη γέροντα των σκοτεινών τεχνών. «Αυτό που έκανε στον Σαλάχ ήταν ένα αριστούργημα», είπε ο Ιταλός σέντερ μπακ Τζόρτζιο Κιελίνι το 2020. «Αυτός έλεγε πάντα ότι ήταν ακούσιο, αλλά γνώριζε ότι έπεσε με τον τρόπο που τον έκανε, χωρίς να χαλαρώσει τη λαβή του σε αυτό το κράτημα, εννέα στις δέκα φορές μπορείς να σπάσεις το χέρι του αντιπάλου σου».

Ο Ράμος, από την πλευρά του, έπαιξε θαυμάσια τον ρόλο του κακού των καρτούν, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης μια εβδομάδα περίπου μετά τον τελικό. «Εδωσαν μεγάλη προσοχή σε αυτό το πράγμα του Σαλάχ», είπε. «Δεν ήθελα να μιλήσω γιατί όλα μεγεθύνονται. Θυμάμαι καλά το παιχνίδι: με πιάνει πρώτος από το χέρι και έπεσα στην άλλη πλευρά, ο τραυματισμός συνέβη στο άλλο χέρι και είπαν ότι του έκανα ένα κράτημα στο τζούντο. Μετά από αυτό ο τερματοφύλακας είπε ότι τον ζάλισα με μια σύγκρουση.

Μίλησα με τον Σαλάχ μέσω μηνυμάτων, ήταν πολύ καλός. Θα μπορούσε να παίξει αν έπαιρνε ένεση για το δεύτερο ημίχρονο. Το έχω κάνει μερικές φορές, αλλά όταν ο Ράμος κάνει κάτι τέτοιο, κολλάει λίγο περισσότερο. Μου λείπει μόνο να πει ο Ρομπέρτο Φιρμίνο ότι κρυολόγησε επειδή μια σταγόνα από τον ιδρώτα μου έπεσε πάνω του». «Μου έστειλε ένα μήνυμα, αλλά ποτέ δεν του είπα ότι ήταν εντάξει», είπε ο Σαλάχ, λίγο μετά την άφιξή του στη Ρωσία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. «Το σχόλιό μου είναι ότι είναι πάντα εντάξει όταν αυτός που σε έκανε να κλάψεις πρώτα, μετά σε κάνει να γελάσεις. Ίσως θα μπορούσε επίσης να μου πει αν θα είμαι έτοιμος για το Παγκόσμιο Κύπελλο;»

Επίσης, αμέσως μετά την προσγείωση στη Ρωσία, ο Σαλάχ χρειάστηκε να αντιμετωπίσει έναν υπερβολικά ενθουσιώδη οπαδό που, αφού ο παίκτης συμφώνησε σε μια γρήγορη selfie πριν μπει στο λεωφορείο της ομάδας, άρπαξε τον επιθετικό γύρω από τον τραυματισμένο ώμο καθώς προσπαθούσε να τραβήξει τη φωτογραφία. Ο Σαλάχ φαινόταν καταλλήλως τρομοκρατημένος και ο οπαδός απομακρύνθηκε από την ασφάλεια.

image

Πως είδε η Αγγλία το μαρκάρισμα στον Σαλάχ;

Ενώ το όλο θέμα εξακολουθεί να κολλάει με τον Σαλάχ, τι γίνεται με τους συμπαίκτες του στη Λίβερπουλ; Προφανώς ήταν ακόμα στο μυαλό του Ντέγιαν Λόβρεν όταν η Κροατία έπαιξε με την Ισπανία τον Νοέμβριο του 2018, περηφανεύοντας ότι είχε δώσει λίγο επιπλέον αγκώνα στον Ράμος όταν ήρθαν αντιμέτωποι. «Χτύπησα εσκεμμένα τον Ράμος επειδή πλήγωσε τον Σαλάχ; Ναι, αυτό είναι δυνατό», είπε ο Λόβρεν στη συνέχεια.

«Νομίζω ότι αυτό που έκανε ο Ράμος ήταν σκόπιμα για να τραυματίσει τον φίλο μου, οπότε ήρθε η ώρα να πληρώσει για αυτό που έκανε». Ο Ράμος αποδοκιμάστηκε επίσης όταν η Ισπανία έπαιξε με την Αγγλία εκείνη τη χρονιά. «Φυσικά, θα ήθελα μια άλλη υποδοχή», είπε, «γιατί θυμούνται μια συγκεκριμένη ενέργεια στον τελικό, αλλά όχι τις απειλές θανάτου που έχει δεχθεί η οικογένειά μου. Η συνείδησή μου είναι καθαρή, γιατί δεν προσπαθούσα να κάνω κανένα κακό».

Αν το να ζεις καλά είναι η καλύτερη εκδίκηση, τότε η Λίβερπουλ πήρε κάποια μορφή ανταπόδοσης έναν χρόνο αργότερα, όταν κέρδισε το Champions League (η Ρεάλ είχε αποκλειστεί από τον Άγιαξ), νικώντας την Τότεναμ στον τελικό, εν μέρει χάρη σε ένα πέναλτι από νωρίς στον Σαλάχ.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα παίξω έναν δεύτερο συνεχόμενο τελικό και θα παίξω 90 λεπτά, επιτέλους!» είπε μετά το παιχνίδι. «Κοίταξα τη φωτογραφία από το μαρκάρισμα για να παρακινήσω τον εαυτό μου να κερδίσει τον τελικό αυτή τη φορά. Σκέφτηκα ότι έπρεπε να το θυμάμαι. Ειλικρινά, δεν το κοίταξα για πολύ καιρό. Ήταν κάτι που συνήθιζα να δίνω κίνητρο στον εαυτό μου και το κοίταξα μόνο μία φορά και σκέφτηκα: ''Εντάξει, αυτό δεν θα ξανασυμβεί, ας βγούμε έξω και ας κερδίσουμε».

Και η Λίβερπουλ αντιμετώπισε τη Ρεάλ από τότε, αλλά οι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να ήταν πιο διαφορετικές: ήταν στον προημιτελικό 2020-21, κεκλεισμένων των θυρών, οι τραυματισμοί σήμαιναν ότι ο Οζάν Κάμπακ και ο Νατ Φίλιπς ήταν οι σέντερ μπακ τους, ο Ράμος δεν έπαιξε και η Ρεάλ κέρδισε με 3-1 στο σύνολο.

Το πιο κοντινό που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον Σαλάχ και τον Ράμος ήταν στα βραβεία του Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς 2018 από την UEFA. Κατά την επιστροφή του από τη σκηνή όπου είχε ανακηρυχθεί ως ο αμυντικός της χρονιάς, ο Ράμος χτύπησε τον Σαλάχ στον ώμο - τον αριστερό ώμο, φυσικά - ενώ ο Σαλάχ κοίταζε άφωνος μπροστά, χωρίς να αναγνωρίζει τον εχθρό του.

Ίσως ο Κλοπ δεν ήθελε τότε και δεν θέλει ούτε τώρα. Αλλά ο Σαλάχ θέλει. Αν ένας τελικός Champions League μεταξύ ομάδων που μαζί έχουν 19 τρόπαια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση χρειάζεται περισσότερο κίνητρο, αυτό είναι.

Πηγή: Τimes, Athletic

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image