Μπενζεμά VS. Σαλάχ: Μια μάχη με φόντο τη Χρυσή Μπάλα

Μπενζεμά VS. Σαλάχ: Μια μάχη με φόντο τη Χρυσή Μπάλα

Κώστας Ζάλιαρης

Στη μεγάλη κόντρα Ρεάλ Λίβερπουλ που αναβιώνει, συναντώνται ξανά οι Σαλάχ και Μπενζεμά. Και αυτή τη φορά με διαφορετικά δεδομένα από το Κίεβο. Τώρα εκείνοι είναι οι απόλυτοι σταρ και οδηγοί των ομάδων τους...

Από την ουκρανική πόλη το 2018, στο Παρίσι για το 2022...

Η Λίβερπουλ και η Ρεάλ διεκδικούν ξανά το τρόπαιο του Champions League και αυτή τη φορά δυο απόλυτοι πρωταγωνιστές της φετινής σεζόν στην Ευρώπη έχουν κλειδώσει τον στόχο τους. Εκείνο το μεγάλο τρόπαιο με τα μεγάλα «αυτιά», όπως αποκαλούνται οι λαβές της λαμπερής και πολυπόθητης κούπας της διοργάνωσης.

Μήνυμα στους Konstantinos Zaliarhs

Μοχάμεντ Σαλάχ και Καρίμ Μπενζεμά σαν σε μια κούρσα... κατορθωμάτων μέσα στην αγωνιστική περίοδο 2021-2022, έκαναν ο καθένας το καλύτερο δυνατό για τις φετινές φιναλίστ, πανηγύρισαν τρόπαια στα εγχώρια τουρνουά και τώρα ήρθε η ώρα για την κορυφή της Ευρώπης. Και μετέπειτα για την... κορυφή του κόσμου σε ατομικό επίπεδο, με τη Χρυσή Μπάλα για το 2022.

image

Μοχάμεντ Σαλάχ: Ο «Φαραώ» έτοιμος για την εκδίκηση

Τα ήθελε όλα. Η ζωή όμως δεν τα φέρνει πάντοτε όπως τα σχεδιάζει ο καθένας ή όσο στρωτά και δίκαια θα μπορούσε να περιμένει κάποιος.

Το quadruple ήταν κάτι ονειρικό και φυσικά στη Λίβερπουλ μπορεί να το σκέφτονταν, όμως, αντιλαμβάνονταν πως ήταν τρομερά δύσκολο.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, ωστόσο, δεν ήταν αρκετό για την ομάδα του ώστε να φτάσει και στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά το Carabao Cup και το Κύπελλο Αγγλίας...

image

Το πάλεψε σε κάθε «μέτωπο»

Ο Αιγύπτιος σούπερ σταρ ολοκλήρωσε το φετινό πρωτάθλημα έχοντας μοιραστεί το βραβείο του πρώτου σκόρερ με τον πανάξιο, Χέουνγκ Μιν Σον της Τότεναμ. Αμφότεροι βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα 23 φορές, με τον Αιγύπτιο να πετυχαίνει το δεύτερο από τα τρία τέρματα της Λίβερπουλ κόντρα στην Γουλβς και τον Νοτιοκορεάτη να σκοράρει δις στο 5-0 των «σπιρουνιών» απέναντι στην υποβιβασμένη Νόριτς.

Ο Σαλάχ πήρε και την διάκριση του κορυφαίου playmaker αφού έκανε 13 ασίστ, τις περισσότερες από κάθε άλλον στη φετινή Premier League. Κι όμως ήταν... δυσαρεστημένος καθώς παραλάμβανε τα βραβεία του και δεν χαμογελούσε καν. Το έβλεπε ως αγγαρεία κι ας ήταν διακρίσεις που τον επιβράβευαν για την εξαιρετική σεζόν που έκανε.

Μέσα στην ποδοσφαιρική χρονιά που ολοκληρώθηκε, κατάφερε να γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής που ως φιλοξενούμενος στο «Ολντ Τράφορντ» κατάφερε να σκοράρει τρεις φορές μετά τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο, που το είχε κάνει με τη Ρεάλ σε ματς του Champions League, τον Απρίλη του 2003.

Επίσης, είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ με χατ-τρικ κόντρα στη Γιουνάιτεντ μετά τον Ντιρκ Κάουτ από το 2011 και ο πρώτος παίκτης του κλαμπ του λιμανιού με χατ-τρικ στο «Θέατρο των Ονείρων» μετά τον Νοέμβρη του 1936!

Όντας ο πρώτος ποδοσφαιριστής με γκολ σε πέντε διαδοχικές πρεμιέρες στο πρωτάθλημα, με 7 νικητήρια τέρματα στις αναμετρήσεις της Λίβερπουλ και ξεπερνώντας και τον δείκτη των xGoals του που είχε 21,8 και τελικά σκόραρε 23 φορές, ο Μοχάμεντ Σαλάχ έκανε τη δεύτερη καλύτερη σεζόν του με τα κόκκινα.

image

«Δεν τελειώσαμε ακόμα...»

Στις αρχές του έτους έμαθε ότι στη Χρυσή Μπάλα κατετάγη στην 7η θέση και ο Λιονέλ Μέσι κατέκτησε ακόμα μια φορά το πολυτιμότερο ατομικό βραβείο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Και όταν είχε κληθεί να τοποθετηθεί γι' αυτή την εξέλιξη, ο Μοχάμεντ Σαλάχ είχε βάλει απλά τα γέλια και δεν ήθελε να μιλήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Έχοντας κάνει απίστευτα πράγματα στο πρώτο μισό της φετινής αγωνιστικής περιόδου σχεδόν... μη έχοντας αντίπαλο, ο «Φαραώ» θα ήλπιζε σε κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που τελικά έλαβε ως «επιβράβευση» για τις προσπάθειές του. Η αλήθεια είναι πως το δεύτερο κομμάτι της αγωνιστικής περιόδου δεν κύλησε τόσο καλά, όσο θα ήθελε κι εκείνος.

Η κόπωση και η απογοήτευση από την απώλεια του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής τον επηρέασε, έπειτα έχασε και την πρόκριση στο Μουντιάλ του Κατάρ για την εθνική ομάδα της πατρίδας του, όμως, ήταν αποφασισμένος και αφοσιωμένος στους στόχους που είχε θέσει με την κόκκινη φανέλα. Πανηγύρισε το Carabao Cup, αλλά και το Κύπελλο Αγγλίας – αν και αποχώρησε τραυματίας στο πρώτο ημίχρονο του τελικού – και τώρα... ετοιμάζεται για τη μεγάλη κούπα.

Μπορεί να χάθηκε το πρωτάθλημα, ωστόσο, το μήνυμα που έστειλε μέσω social media μια μέρα μετά το φινάλε της Premier, ήταν σαφές. «Δεν τελειώσαμε ακόμα» έγραψε και με αυτό τον τρόπο προετοιμάστηκε για το Παρίσι. Ενδεχομένως και για το νέο συμβόλαιο, στη σκιά του οποίου έχει κινηθεί όλη η σεζόν για τον Αιγύπτιο.

Εκείνος ακόμα περιμένει, θέλει να δει την επιβράβευση από το κλαμπ, θέλει πολύ να συνεχίσει με την κόκκινη φανέλα, όμως τα πάντα ακόμα είναι στον «αέρα»...

image

Καρίμ Μπενζεμά: Η σεζόν της... ζωής του

Όσα κάνει φαντάζουν εξωπραγματικά. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι Πρωταθλήτρια Ισπανίας με τον Μπενζεμά, τον Βινίσιους, τον Μόντριτς και τα υπόλοιπα παιδιά να έχουν προσφέρει τον τίτλο στους «μερένγκες», ωστόσο, ο Γάλλος επιθετικός έκανε φέτος... ανεξήγητα πράγματα.

Κι αν στην LaLiga τα πράγματα κάπως ήταν πιο εύκολα λόγω των αδυναμιών των Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο, στο Champions League ο Μπενζεμά με θεότρελους τρόπους και έβαζε πλάτη στα δύσκολα, για να φτάσει η «βασίλισσα» να διεκδικεί ακόμα ένα στέμμα.

image

Τρέλανε όλη την Ευρώπη, υπέταξε Παρί, Τσέλσι και Σίτι

Αδιανόητος. Αυτή η λέξη τον χαρακτηρίζει ίσως περισσότερο από κάθε άλλη. Όχι απλά σούπερ γκολτζής. Αδιανόητα επικίνδυνος για κάθε αντίπαλη εστία. Γκολ σε τέσσερα διαδοχικά παιχνίδια στη φάση των ομίλων (με brace στο εντός έδρας ματς με την Σαχτάρ) και έπειτα ήρθε το... απόλυτο πάρτι με πέντε σερί παιχνίδια κατά τα οποία βρήκε δίχτυα στα νοκ-άουτ του Champions League, αποτελειώνοντας με τη σειρά τις Παρί, Τσέλσι και Σίτι.

Ο Καρίμ Μπενζεμά μέτρησε 15 γκολ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο φτάνοντας στο Παρίσι ώστε να κυνηγήσει το τρόπαιο. Πέτυχε χατ-τρικ σε διαδοχικές αναμετρήσεις με τις Παρί και Τσέλσι. Η Ρεάλ μαζί του αισθανόταν απόλυτη σιγουριά πως ακόμα κι όταν τα πράγματα στράβωναν τρομερά, εκείνος θα ήταν παρών.

Θα μπορούσε από το πουθενά να σκοράρει και ν' αλλάξει ολόκληρη τη μοίρα μιας αναμέτρησης. Όπως για παράδειγμα το έκανε και στο Etihad, όπου η ζαλισμένη ομάδα της Μαδρίτης κρατήθηκε ζωντανή για την πρόκριση χάρη στον Γάλλο.

Στη φετινή μαγική του σεζόν στ' αστέρια, έφτασε τα 15 γκολ στο τουρνουά σε μόλις 11 εμφανίσεις. Μέχρι και πριν τον τελικό, μετράει 1.059' συμμετοχής, μαζί με τις καθυστερήσεις. Και αυτοί οι αριθμοί του, παρουσιάζουν έναν μέσο όρο που λέει ότι ο Γάλλος σκόραρε κάθε 70,5 αγωνιστικά λεπτά! Φυσικά η συγκεκριμένη επίδοση προκαλεί θαυμασμό αλλά και... τρόμο, όταν βρίσκεις αυτό τον παίκτη απέναντί σου...

image

Πρώτη φορά το Pichichi, ανάσανε δίχως τον Κριστιάνο

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, μπορεί να ακούγεται έως και... προκλητικό για τους υποστηρικτές του Κριστιάνο Ρονάλντο, ωστόσο, όσο ο Καρίμ Μπενζεμά βρισκόταν στη σκιά του Πορτογάλου σούπερ σταρ, δεν μπορούσε να κάνει και πολλά. Δεν μπορούσε ν' αποκτήσει την ελευθερία που ήθελε στον αγωνιστικό χώρο. Και φυσικά δεν μπορούσε να βρεθεί στην κορυφή της επίθεσης. Να κινηθεί όπως ξέρει στην περιοχή και να τελειώσει τις φάσεις με τρόπο που απαγορεύει σε οποιονδήποτε τερματοφύλακα να του αρνηθεί το γκολ.

Η σεζόν 2021-2022 είναι πραγματικά τέτοια... ζωής για τον Καρίμ Μπενζεμά στην Ρεάλ Μαδρίτης. Και με όσα έχει κάνει, έχει αποκτήσει τεράστια δύναμη από ανθρώπους και συναδέλφους του που θέλουν να τον δουν να κατακτά τη φετινή Χρυσή Μπάλα. Ακόμα και ο αντίπαλός του στα μεγάλα clasico της Ισπανίας, αλλά και μετέπειτα στα ντέρμπι με την Ατλέτικο, Λουίς Σουάρες, παραδέχθηκε ότι: «Για εμένα ο Μέσι θα είναι πάντοτε ο κορυφαίος όλων, αλλά ο Μπενζεμά φέτος αξίζει τη Χρυσή Μπάλα. Όταν τον είδα να πετυχαίνει το πρώτο γκολ κόντρα στην Τσέλσι με τη δυνατή κεφαλιά, ομολογώ πως απλά σηκώθηκα και άρχισα να χειροκροτώ».

Έχοντας στεφθεί Πρωταθλητής Ισπανίας, κατέκτησε για πρώτη φορά στην καριέρα του και το Pichichi, το βραβείο του πρώτου σκόρερ, έχοντας πετύχει 27 τέρματα και έχοντας 12 ασίστ στο φετινό πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Και φυσικά έπαιξε σημαντικότατο ρόλο η συνεργασία που είχε με τον Βινίσιους (17 γκολ εκείνος), με τον Βραζιλιάνο να τον πλαισιώνει εξαιρετικά στην επίθεση και τους δυο τους να γίνονται ένα από τα πιο παραγωγικά δίδυμα που έχει δει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια.

Η αλήθεια είναι πως οτιδήποτε άλλο πέρα από τη δική του νίκη στη Χρυσή Μπάλα, ειδικά από τη στιγμή που λαμβάνεται υπόψιν η σεζόν κι όχι το ημερολογιακό έτος, θα ήταν άδικο...