Conference League: Μουρίνιο και Φέγενορντ διεκδικούν το πρώτο ευρωπαϊκό... τρεμπλ!

Conference League: Μουρίνιο και Φέγενορντ διεκδικούν το πρώτο ευρωπαϊκό... τρεμπλ!

Ποδοσφαιρική ιστορία θα γραφτεί απόψε (25/5, Cosmote Sport 2, EΡΤ 1) στα Τίρανα. Στις 22:00 το «στολίδι» της Αλβανίας, «Air Albania Stadium» θα φιλοξενήσει τον πρώτο τελικό του νεοσύστατου Conference League, με τη Ρόμα και τη Φέγενορντ να διεκδικούν το βαρύτιμο τρόπαιο της τρίτης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA σε ένα γήπεδο «καμίνι», που θα φιλοξενήσει 16.000 πιστούς οπαδούς των δυο ομάδων από τους συνολικά 100.000 που ακολούθησαν τις δυο ομάδες.

Οι «Τζιαλορόσι» διεκδικούν το πρώτο τους τρόπαιο στην Ευρώπη με έναν τεχνικό που έχει... εξειδίκευση στους τελικούς και που από την πλευρά του αναζητά την πέμπτη του ευρωπαϊκή κούπα. Ο «Special One», Ζοσέ Μουρίνιο, έχει κερδίσει δυο Champions League (Πόρτο - Ίντερ), δυο Europa League (Πόρτο - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και απόψε έχει την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος κόουτς που θα έχει στο παλμαρέ του και τους τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους.

Από την πλευρά της, η Φέγενορντ επιστρέφει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 20 χρόνια και μπορεί να γίνει η πρώτη ομάδα που θα έχει κατακτήσει και τις τρεις μεγάλες διοργανώσεις της UEFA.

Γράφουν οι Βασίλης Μπαλατσός - Νίκος Κικίδης

image

Ρόμα: Ραντεβού με την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα

Η ημερομηνία έγραφε 24 Μαΐου του 2008 όταν η Ρόμα κατακτούσε τον τελευταίο της τίτλο. Ήταν το Coppa Italia απέναντι στην παντοδύναμη τότε Ίντερ του Ζοσέ Μουρίνιο, όμως 5.000 και βάλε μέρες αργότερα η περίφημη «Piazza del Popolo» έχει περάσει στη λήθη για τους οπαδούς των Ρωμαίων. Με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες ιστορικές στιγμές, όπως η επική ανατροπή κόντρα στη Μπαρτσελόνα, ο κόσμος της Ρόμα δεν είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την πλατεία και να πλημμυρίσει τους δρόμους της Ρώμης για κάποιο μεγάλο τίτλο που θα τους προσέφεραν οι Τζιαλορόσι.

14 χρόνια αργότερα όμως η «Piazza del Popolo» προετοιμάζεται ξανά να υποδεχτεί τους οπαδούς της Ρόμα που ευελπιστούν να επιστρέψουν στον τόπο λατρείας τους. Οι Τζιαλορόσι βρίσκονται στον τελικό του Conference League όπου θα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους απέναντι στη Φέγενορντ, με στόχο τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας τους.

Τις προηγούμενες δυο φορές άλλωστε που οι Ιταλοί βρέθηκαν να μονομαχούν για ευρωπαϊκό τίτλο τελικά έμειναν με την... πίκρα. Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1984 ηττήθηκαν στα πέναλτι από την Λίβερπουλ που έσπερνε τον τρόμο στα 80s, ενώ επτά χρόνια αργότερα η Ίντερ επικράτησε στον τελικό του UEFA με 2-1 και της στέρησε το τρόπαιο.

Έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια όμως, η Ρόμα επιστρέφει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης και αυτή τη φορά θέτει στόχο να σπάσει την κατάρα. Οι Τζιαλορόσι δείχνουν πιο έτοιμοι από ποτέ για να πάρουν στα χέρια τους τον τίτλο και ο... μάστερ του είδους, Ζοσέ Μουρίνιο, αποτελεί την καλύτερη ελπίδα τους για να το καταφέρουν. Μοναδικό εμπόδιο πλέον οι Ολλανδοί που διψούν για την επιστροφή τους σε ευρωπαϊκό θρόνο, όμως η πορεία της Ρόμα στη διοργάνωση αποδεικνύει πως έχει το know how για να ανταπεξέλθει σε τέτοιου είδους προκλήσεις.

Μια πορεία βέβαια που ξεκίνησε με τους χείριστους οιωνούς. Αυτή η ιστορική ήττα με 6-1 από τη νορβηγική Μπόντο τον περασμένο Οκτώβριο άφησε ανεξίτηλο σημάδι στους Τζιαλορόσι, οι οποίοι στα πρώτα τους βήματα έδειχναν πως δύσκολα θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον τελικό των Τιράνων. Όσο όμως ο καιρός περνούσε, τόσο καλύτερα έδειχναν τα πράγματα για τη Ρόμα. Και το σημείο που οι Τζιαλορόσι πίστεψαν πως ο διακόπτης πλέον είχε γυρίσει υπέρ τους ήταν η νίκη - εκδίκηση επί της Μπόντο στα προημιτελικά του Conference League.

Παρά την ήττα στον πρώτο αγώνα με 2-1, οι Ρωμαίοι έστησαν πάρτι στην ιταλική πρωτεύουσα και με άνετη τεσσάρα σφράγισαν μια για πάντα το φάντασμα της ταπεινωτικής εξάρας στη λήθη του παρελθόντος. Επόμενος αντίπαλος η Λέστερ του Μπρένταν Ρότζερς, με το 1-1 στην Αγγλία να αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς της Ρώμης. Στην έδρα τους ωστόσο, οι Τζιαλορόσι δεν αστειεύονταν.

Το τελικό 1-0 δεν απεικόνιζε την πραγματική εικόνα του αγώνα, αφού οι πολεμιστές του Μουρίνιο έπιασαν κατευθείαν από το λαιμό τις Αλεπούδες και δεν τις άφησαν να πιστέψουν ποτέ στην πρόκριση. Πλέον, μια ανάλογη εικόνα θέλουν να παρουσιάσουν και στο κρίσιμο ραντεβού απέναντι στη Φέγενορντ, με την ελπίδα πως η τρίτη τους παρουσία σε ευρωπαϊκό τελικό θα είναι και η... τυχερή.

image

Μουρίνιο: Ο ιδανικός για την πιο... Special αποστολή

«Πρόκειται για τον πιο σημαντικό τελικό της καριέρας μου» έλεγε με αφοπλιστική ειλικρίνεια στη συνέντευξη Τύπου και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί... Έχοντας κατακτήσει δυο Champions League (Πόρτο, Ίντερ) και ισάριθμα Europa (Πόρτο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει τη δυνατότητα να γίνει ο πρώτος τεχνικός στην ιστορία του ποδοσφαίρου που θα κρατήσει στα χέρια του και τις τρεις μεγάλες κούπες της UEFA (Champions League, Europa, Conference).

Και η αλήθεια είναι πως δύσκολα κάποιος άλλος θα μπορούσε να του κλέψει αυτή τη διάκριση! Ο Πορτογάλος άλλωστε έχει αποδειχθεί πολλάκις... Special One στην Ευρώπη και δη σε τελικούς, με τη Ρόμα να είναι το τελευταίο κλαμπ που οδηγεί στο τελευταίο σκαλί μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Παρόλα αυτά, ο έμπειρος τεχνικός ενδεχομένως να έχει μπροστά του το πιο δύσκολο έργο των τελευταίων ετών.

Να αποτινάξει δηλαδή την ηττοπάθεια πάνω από τους ώμους της Ρόμα, η οποία έχει καταφέρει να φτάσει δυο φορές στην πηγή, δίχως ωστόσο να γευτεί ποτέ το γάργαρο νερό. Ο Μουρίνιο όμως είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να την οδηγήσει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή κορυφή. Ως serial winner, αρνητής της... ήττας και της κακής νοοτροπίας, ο 59χρονος διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να δώσει στη Ρόμα την έξτρα ώθηση που χρειάζεται για να στεφθεί νικήτρια.

Το περίφημα χάρισμα που έχει εξάλλου να φουσκώνει με περηφάνια και αυτοπεποίθηση τα στήθη των παικτών του αποτελεί κλειδί ενόψει τέτοιου είδους αναμετρήσεων. Αλλά πέρα από την αποστολή του να οδηγήσει τη Ρόμα στην κούπα, ο Μουρίνιο παράλληλα έχει την ευκαιρία να αποδείξει πως ανήκει ακόμα στην ελίτ! Με την κατάκτηση του τροπαίου, ο Πορτογάλος θα κλείσει μια και καλή τα... στόματα των επικριτών του, οι οποίοι εδώ και καιρό συνεχίζουν να τον απαξιώνουν, να τον μειώνουν, να αμφισβητούν τις ικανότητές του.

Για τον Special One πλέον αυτός ο τελικός λειτουργεί σαν την ιδανική ευκαιρία να αποδείξει πως δεν είναι «τελειωμένος». Τη στιγμή που το όνομά του απασχολεί τα ΜΜΕ κυρίως μέσω δηλώσεων και λιγότερο για τα πεπραγμένα του στους πάγκους, ο πρώην τεχνικός των Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέστρεψε σε ευρωπαϊκό τελικό και σίγασε (προς στιγμήν) τα αδηφάγα πλήθη. Πλέον απομένει ακόμα ένα εμπόδιο μέχρι την ποδοσφαιρική του λύτρωση. Και είναι δεδομένο πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να ολοκληρώσει με επιτυχία την πιο... Special αποστολή.

image

Φέγενορντ: Επιστροφή σε ευρωπαϊκούς τελικούς μετά από 20 χρόνια

Στα Play Off για τους «16» του Conference League είχε ξεκαθαρίσει το «τοπίο» σχετικά με τα φαβορί για τη νεοσύστατη διοργάνωση της UEFA. Κατά κοινή ομολογία τα μεγάλα φαβορί ήταν η Ρόμα, η Λέστερ και η Μαρσέιγ, ενώ η Φέγενορντ ήταν από τα καλά «ονόματα» της διοργάνωσης, όμως έμοιαζε πιο πολύ με αουτσάιντερ.

Η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο δικαίωσε τις προσδοκίες και βρίσκεται στον μεγάλο «ραντεβού» στο Air Albania Stadium των Τιράνων, αποκλείοντας σε έναν διπλό τελικό πριν τον... τελικό τις «Αλεπούδες» του Μπρένταν Ρότζερς, όμως η Μαρσέιγ δεν μπόρεσε να «λυγίσει» την αντίσταση της Φέγενορντ.

Οι Ολλανδοί στο «Ντε Κάιπ» σε ένα ανοιχτό ματς, όπως μας έχουν... συνηθίσει στη διοργάνωση νίκησαν την ομάδα του Σαμπάολι με 3-2 και στη ρεβάνς του «Βελοντρόμ» έμειναν «όρθιοι» παρά την ασφυκτική πίεση των γηπεδούχων. Οι Μαρσεγέζοι είχαν γεμίσει για ακόμα μια φορά το γήπεδο «καμίνι» της δεύτερης ομάδας της Ligue 1, όμως η Φέγενορντ έδειξε «μέταλλο» και ψυχή, κράτησε το «μηδέν» μόλις για δεύτερη φορά στην τελική φάση της διοργάνωσης (0-0) και πήρε μια ιστορική πρόκριση.

Σήμερα (25/5) οι Ολλανδοί θα επιστρέψουν σε ευρωπαϊκό τελικό μετά από αναμονή 20 χρόνων! Στις 8 Μαΐου του 2002 η Φέγενορντ αντιμετώπισε τη Μπορούσια Ντόρτμουντ, μέσα στο σπίτι της, στο Ρότερνταμ, την υπέταξε με 3-2 και σήκωσε το Κύπελλο UEFA.

Η Φέγενορντ εκτός από τα 15 πρωταθλήματα και τα 13 Κύπελλα Ολλανδίας έχει και τέσσερις διεθνείς κούπες στο εντυπωσιακό παλμαρέ της. Το 1970 η «ομάδα του λαού» στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, όταν νίκησε τη Σέλτικ με 2-1 στο Σαν Σίρο και στις αρχές της επόμενης σεζόν σήκωσε το διηπειρωτικό τρόπαιο κόντρα στην Εστουδιάντες.

Τρία χρόνια μετά τον ευρωπαϊκό της θρίαμβο στο Μιλάνο η ομάδα του Ρότερνταμ έβαλε στην τροπαιοθήκη της το πρώτο της Κύπελλο UEFA, στην τρίτη χρονιά διεξαγωγής της διοργάνωσης, καθώς νίκησε σε διπλούς τελικούς την Τότεναμ με συνολικό σκορ 4-2. Η Φέγενορντ πήρε το δεύτερο τρόπαιο της στην δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της UEFA 28 χρόνια αργότερα κόντρα στους Βεστφαλούς.

Στον τελικό με τη Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο η oμάδα του Ερνέ Σλοτ έχει μια ιστορική ευκαιρία. Aν το σφύριγμα της λήξης του Ρουμάνου διαιτητή, Ίστβαν Κόβακς, βρει τους Ολλανδούς να πανηγυρίζουν στον αγωνιστικό χώρο του Air Albania Stadium, τότε η Φέγενορντ θα γίνει η πρώτη ομάδα που θα έχει κατακτήσει και τις τρεις διοργανώσεις της UEFA!

image

Air Albania: To παλάτι της Αλβανίας

Ο ιστορικός πρώτος τελικός της νεοσύστατης διοργάνωσης της UEFA θα φιλοξενηθεί στο «κόσμημα» του αλβανικού ποδοσφαίρου. Το χωρητικότητας 22.500 θεατών Air Albania Stadium ή Arena Kombëtare άνοιξε τις πύλες του στις 17 Νοεμβρίου του 2019 και χρησιμοποιείται ως έδρα της Ντιναμό Τιράνων, της Παρτιζάνι και της εθνικής ομάδας της Αλβανίας. Απόψε στο «παλάτι» που σχεδίασε ο Μάρκο Κασαμόντι και κόστισε 85 εκατομμύρια θα διεξαχθεί μια πραγματική ποδοσφαιρική γιορτή, όπως του αξίζει.

Στη θέση που τώρα βρίσκεται το Air Albania Stadium ήταν για 70 χρόνια το εμβληματικό στάδιο Κεμάλ Στάφα. Το άλλοτε σπίτι της εθνικής ομάδας της Αλβανίας χτίστηκε το 1946 και ήταν σύμβολο για την πόλη των Τιράνων, όμως η ομοσπονδία στα μισά της δεκαετίας του 2010 ήθελε να κάνει το βήμα μπροστά και να εκσυγχρονίσει το εθνικό της γήπεδο.

Την κατεδάφιση του παλιού γηπέδου και τη δημιουργία του Air Albania Stadium ανέλαβε η κατασκευάστρια εταιρεία AlbStar. Όπως στο Κεμάλ Στάφα έτσι και στο νέο η αρχιτεκτονική είναι από την Ιταλία και ειδικότερα από τη Φλωρεντία. Ο Κασαμόντι πρότεινε ένα στάδιο που να έχει έμπνευση από την τοποθεσία και τα γεωγραφικά κριτήρια της Αλβανίας.

Αρχικά είχε γίνει γνωστό πως το στάδιο θα παραδοθεί το 2018, ωστόσο παραδόθηκε τον Νοέμβριο του 2019, με αργοπορία ενός έτους. Οι καθυστερήσεις επέφεραν και οικονομική επιβάρυνση που ξεκίνησε από 45 εκατoμμύρια ευρώ και έφτασε έως τα 85. Αυτές οι καθυστερήσεις πυροδότησαν και διαμάχες ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και την αντιπολίτευση, αφήνοντας έτσι μια… οσμή σκανδάλου.

«Είναι ένα αρχιτεκτονικό έργο τέχνης και θα ήθελα να συγχαρώ την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αλβανίας και τους άλλους μετόχους που βοήθησαν στην υλοποίησή του. Θα έλεγα ότι είναι το στάδιο στο οποίο διασκέδασα περισσότερο στα Βαλκάνια. Είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στάδια της περιοχής. Δεν θα το συγκρίνω με το Wembley γιατί δεν υπάρχει σημείο σύγκρισης. Δεν μπορώ να υποσχεθώ έναν ευρωπαϊκό τελικό, αλλά σίγουρα η Αλβανία έχει πιθανότητες να διεκδικήσει ένα τέτοιο ραντεβού» τόνιζε τον Νοέμβριο του 2019 στα εγκαίνια του Αir Albania ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

image

Ο τελικός του Conference μέσα από τη «γλώσσα» των αριθμών

Ενόψει της σέντρα του τελικού πάντως, τα στατιστικά των Ρόμα και Φέγενορντ μπορούν να δώσουν μια πρώτη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι:

  • Η Φέγενορντ θα επιχειρήσει να κατακτήσει την τέταρτη ευρωπαϊκή της κούπα μετά το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1970 και το UEFA τις σεζόν 1973/1974 και 2001/2002
  • Η Ρόμα έφτασε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για τρίτη φορά στην ιστορία της και πρώτη στον 21ο αιώνα. Και στις δυο προηγούμενες περιπτώσεις ηττήθηκε από Λίβερπουλ (Κύπελλο Πρωταθλητριών) και Ίντερ (UEFA)
  • Αυτό θα είναι το τρίτο ματς μεταξύ Φέγενορντ και Ρόμα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, αφού είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους στους «32» του Europa League τη σεζόν 2014/2015. Η Ρόμα πήρε την πρόκριση με συνολικό σκορ 3-2
  • Η Φέγενορντ είναι αήττητη στα 12 τελευταία παιχνίδια της στο Conference League αυτή τη σεζόν
  • Η Ρόμα έχει ηττηθεί μόλις σε δυο από τα συνολικά 12 ματς που έχει δώσει στο Conference, αμφότερα με αντίπαλο την Μπόντο
  • Η Φέγενορντ και η Ρόμα έχουν σκοράρει από 10 γκολ στα πρώτα 30 λεπτά των αγώνων τους, τα περισσότερα από όλες τις ομάδες στο UEFA Conference League το 2021/22. Η Ρόμα έχει σημειώσει τα περισσότερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο (15) ενώ μόνο η Μπόντο (16) έχει σκοράρει περισσότερα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο από τη Φέγενορντ (15)
  • Η Ρόμα έχει σκοράρει έξι γκολ από κόρνερ, τουλάχιστον τα διπλάσια από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στο UEFA Conference League το 2021/22, ενώ η Φέγενορντ έχει δεχτεί τρία γκολ από κόρνερ, το υψηλότερο ποσοστό στη διοργάνωση φέτος (μαζί με Ράντερς και Κοπεγχάγη)
  • Η Φέγενορντ έχει πετύχει τα 26 από τα 28 γκολ της στο UEFA Conference League από ανοιχτό παιχνίδι. Από την άλλη πλευρά, τα 14 από τα 15 γκολ που έχει δεχτεί η Ρόμα προέρχονται με τον ίδιο τρόπο (93%)
  • Οι Σινιστέρα και Ντεσέρς έχουν σκοράρει περισσότερο από το 50% των γκολ της Φέγενορντ στο UEFA Conference League, με το δίδυμο να έχει 16 από τα 28 γκολ της ομάδας τους, συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων έξι: ο Ντεσέρς έχει σκοράρει 10 γκολ ενώ ο Σινιστέρα έξι
@Photo credits: Getty Images/Ideal Image