Καλαϊτζάκης στο Gazzetta: «Θέλω να συνεχίσω στο ΝΒΑ, μετά τους Μπακς πίστεψα ότι έσβησε το όνειρό μου» (vids)

Καλαϊτζάκης στο Gazzetta: «Θέλω να συνεχίσω στο ΝΒΑ, μετά τους Μπακς πίστεψα ότι έσβησε το όνειρό μου» (vids)

«Hard work beats talent, when talent fails to work hard...» ή αν προτιμάτε «η σκληρή δουλειά κερδίζει το ταλέντο όταν το ταλέντο αποτυγχάνει να δουλέψει σκληρά».

Η εν λόγω ατάκα ανήκει στον Κέβιν Ντουράντ. Και δεν επιλέξαμε τυχαία τον «KD» στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Καλαϊτζάκης στο Gazzetta. Απλούστατα ο 23χρονος γκαρντ/φόργουορντ μεγάλωσε παρακολουθώντας και θαυμάζοντας τον νυν σούπερ σταρ των Μπρούκλιν Νετς από την εποχή που ήταν ακόμα μέλος της Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ.

Και το αγαπημένο «quote» του Ντουράντ (όπως ο ίδιος έχει ποστάρει τον Ιανουάριο του 2012) αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του Γιώργου Καλαϊτζάκη, ο οποίος χάρη στη δουλειά, το πείσμα, την αποφασιστικότητα, την υπομονή και τη θέληση βρέθηκε στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ!

Και όχι... όπου και όπου, αλλά στους πρωταθλητές Μιλγουόκι Μπακς. Αν μη τι άλλο κατάφερε να πραγματοποιήσει και να ζήσει το όνειρό του! Να βρεθεί ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου και να προσπαθήσει από τη πλευρά του να ξεδιπλώσει στα παρκέ του ΝΒΑ τις ικανότητές του. Βέβαια κάποια πράγματα δεν κύλησαν σύμφωνα με το πώς τα είχε σχεδιάσει στο μυαλό του. Και ας μην ήταν αγωνιστικοί οι λόγοι.

Απογοητεύτηκε. Στεναχωρήθηκε. Σκέφτηκε να τα... παρατήσει. Όμως δεν το έκανε. Έσφιξε τα δόντια και περίμενε την επόμενη μεγάλη ευκαιρία την οποία και βρήκε στην Οκλαχόμα όπου πραγματοποίησε τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του!

Είδε πολλά και έζησε περισσότερα. Και τα μοιράστηκε στο Gazzetta, σε μια αποκλειστική συνέντευξη μετά το «american dream» στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη! Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης εξήγησε όλα όσα συνέβησαν στο ΝΒΑ, τους λόγους που αποχώρησε από τους Μιλγουόκι Μπακς, το πώς βρέθηκε στην Οκλαχόμα, τη στιγμή που σκέφτηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα χωρίς να... κάνει τίποτα έως το τέλος της σεζόν, ενώ απάντησε και στην ερώτηση για το ενδεχόμενο να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό. Όπως και για τις συζητήσεις που υπάρχουν μεταξύ των «πρασίνων» και τον αδερφό του, Παναγιώτη. Όπως και για τον Γιώργο Βόβορα που επέστρεψε στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Όπως και για το δεύτερο μεγάλο όνειρο της Εθνικής ομάδας...

image

Η βραδιά του draft, το πρώτο μήνυμα του Θανάση, η ατάκα του Γιάννη και η άμεση μετακόμιση στις ΗΠΑ

- Ας το πάρουμε από την αρχή. Από τη βραδιά του draft. Και αν δεν κάνω λάθος, δεν το παρακολούθησες ολόκληρο αλλά κοιμήθηκες. Και ενημερώθηκες από τον πατέρα σου ότι είχες επιλεγεί...

«Μιλούσα όλο το βράδυ με τον μάνατζέρ μου ο οποίος μου είχε πει ότι ήμασταν σε καλό δρόμο. Με πήρε μετά πάλι τηλέφωνο για να με ενημερώσει ότι δεν υπήρχαν ακόμα νέα αλλά ότι υπάρχουν 2-3 ομάδες που ενδιαφέρονται. Βέβαια μου είχε πει για το Μιλγουόκι και ήταν κάτι που γνώριζα ωστόσο δεν είχαν draft picks και έπρεπε να γίνει κάποιο trade. Πήγαμε έξω με τους γονείς μου εκείνο το βράδυ, φάγαμε, δεν είχα άλλα νέα και έπεσα για ύπνο. Ξύπνησα μόλις ολοκληρώθηκε α' γύρος, δεν είχε γίνει τίποτα και ξανακοιμήθηκα. Ώσπου με ξύπνησε ο πατέρας μου για να μου πει ότι τελικά επιλεχθηκα».

- Και το όνομά σου ακούστηκε τελευταίο, στο νούμερο 60...

«Ναι χάρηκα πάρα πολύ που είχα επιλεγεί. Το έμαθα περίπου στις 8 το πρωί. Αγκάλιασα τους γονείς μου, τα αδέρφια μου, χαρήκαμε όλοι μαζί και στη συνέχεια μίλησα με τον GM των Μπακς, τον Τζον Χορστ ο οποίος μου είπε ότι πιστεύουν σε εμένα»

.- Και πρώτο μήνυμα καλωσορίσματος;

«Από τον Θανάση (σ.σ. Αντετοκούνμπο). Και μου έγραψε 'συγχαρητήρια σε περιμένουμε στο Μιλγουόκι'».

- Ο Γιάννης; Πότε επικοινώνησε μαζί σου;

«Δυο-τρεις ημέρες μετά το draft. Λίγο πριν φύγω για το Summer League».

- Και; Τι σου έγραψε;

«Συγχαρητήρια παικταρά μου, πάμε να πάρουμε ένα ακόμα πρωτάθλημα».

- Πάντως όταν έγινε η επιλογή σου στο draft ήσουν ακόμα παίκτης του Παναθηναϊκού. Περίμενες ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν τόσο άμεσα και ότι θα μετακόμιζες αμέσως στην Αμερική;

«Μίλησα τόσο με τον GM όσο και με τον μάνατζέρ μου και μου είπαν ότι θα πληρωθεί άμεσα. Όπως και έγινε!»

- Πρόλαβες να σκεφτείς κάτι ή όλα έγιναν πολύ γρήγορα; Δηλαδή είχες στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι 'από αύριο θα είμαι στο ΝΒΑ;'

«Όχι. Δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς πολλά πράγματα. Το μόνο πράγμα που είχα στο μυαλό μου ήταν το Summer League και να δείξω τι μπορούσα να κάνω. Σίγουρα ήμουν χαρούμενος καθώς ένα μεγάλο μου όνειρο γινόταν πραγματικότητα. Και όταν πήγα στις ΗΠΑ άρχισα αμέσως προπόνηση».

«Στο πρώτο ματς του Summer League, απλά μου είπαν 'μπες μέσα και δείξε μας τι μπορείς να κάνεις'»

- Πρώτες σου μέρες στο Μιλγουόκι, τι έκανες;

«Ναι πήγα πρώτα στο Μιλγουόκι όπου έκανα όλα τα απαραίτητα τεστ. Στη συνέχεια πετάξαμε για το Λας Βέγκας όπου θα γινόταν το Summer League. Όμως δεν είχε έρθει το letter of clearence και δεν μπορούσα ούτε να παίξω, αλλά ούτε καν να προπονηθώ. Να φανταστείς τις τρεις πρώτες ημέρες έμενα στο ξενοδοχείο και απλά πήγαινα στα meetings της ομάδας. Όμως όταν ήρθαν τα χαρτιά μου έκανα μία προπόνηση με τον Μπόμπι Πόρτις, την επόμενη ημέρα μια προπόνηση με την ομάδα και στη συνέχεια έδωσα τον πρώτο μου αγώνα...»

- Πώς ένιωθες μέσα σου; Άγχος;

«Πρώτο παιχνίδι ήταν εναντίον του Μπρούκλιν. Δεν ήξερα ούτε συστήματα, ούτε τίποτα. Μου είχαν πει χαρακτηριστικά 'δεν χρειάζεται, πάρε μπάλα, παίξε pick n roll και δείξε μας τι ξέρεις να κάνεις'. Σίγουρα στην αρχή έκανα ένα λάθος ή φάουλ αν θυμάμαι καλά (γέλια). Μετά όμως οι πρώτοι μου πόντοι ήταν με βολές, ακολούθησε ένα καλάθι και φάουλ, ένα layup και σε γενικές γραμμές ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Κατάλαβα με το καλημέρα ότι είσαι αλλού! Το μπάσκετ είναι τελείως διαφορετικό με πάρα πολύ ταλέντο. Δεν υπήρχε παίκτης που να μην ήταν ταλαντούχος. Και κατάλαβα ότι πλέον ήμουν εκεί. Μάλιστα έλεγα στον αδερφό μου ότι μπορώ να αντεπεξέλθω και ότι μπορώ να παίξω.»

- Είχε έρθει και ο Γιάννης στο Λας Βέγκας, ε;

«Ναι είχε έρθει στο Λας Βέγκας μαζί με τον Θανάση και τον Κώστα γιατί θα έβλεπαν και τον μικρότερο αδερφό τους, τον Άλεξ, ο οποίος έπαιζε με τους Κινγκς. Ο Θανάσης είχε δει και το πρώτο του ματς, ενώ στη συνέχεια ο Γιάννης μου είπε στο Summer League ότι του αρέσω πολύ, του έκανα πολύ μεγάλη εντύπωση, το πώς διαβάζω το παιχνίδι, ο τρόπος που πασάρω και ότι θα τους βοηθούσα πάρα πολύ. Κάτι που δυστυχώς δεν έγινε. Και όταν άκουσα αυτά τα λόγια από τον Γιάννη μου έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο για να δουλέψω».

- Όταν ήσουν στον Παναθηναϊκό είχε πάει σε πολλά γήπεδα της Euroleague, ήσουν στο ΟΑΚΑ, αλλά αυτά που αντίκρισες εκεί δεν είχαν καμία σχέση να υποθέσω...

«Σίγουρα είχα δει πολλές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη οι οποίες ήταν σε αξιόλογο επίπεδο αλλά η διαφορά με την Αμερική είναι ότι εκεί έχεις εναν δικό σου κωδικό ή αναγνώριση δαχτύλου και μπορείς να πας ανά πάσα ώρα και στιγμή για να προπονηθείς. Εκεί έχεις τον δικό σου προπονητή. Δηλαδή υπάρχει ένας προπονητής για 3-4 παίκτες. Μπορείς να πας και μόνος σου, αλλά όποτε θέλεις τον παίρνεις τηλέφωνο και έρχεται να σου κάνει ατομική και να δουλέψει μαζί σου».

image

- Πάμε τώρα στο ντεμπούτο σου στο ΝΒΑ απέναντι στους Μπρούκλιν Νετς. Πώς ήταν η κρυάδα που έφαγες;

«Αν και είχα παίξει σε όλα τα ματς της preseason, δεν συγκρίνεται με τίποτα το πρώτο σου ματς στο ΝΒΑ. Δεν... υπήρχε το άγχος που είχα. Και στο πρώτο μου παιχνίδι στην preaseason με τους Γκρίζλις ήμουν αγχωμένος, αλλά όχι αυτό το πράγμα στο πρώτο ματς τη σεζόν στο ΝΒΑ. Θυμάμαι να μας λέει ο προπονητής, σ' εμένα και στον Σάντρο (σ.σ. Μαμουκελασβίλι) που ήμασταν οι rookies να μπούμε στο παιχνίδι. Βέβαια δεν προλαβαίνεις να κάνεις πολλά σε κάτι περισσότερο από ένα λεπτό που είχαμε παίξει. Δύο φορές πάνω-κάτω και θυμάμαι ότι έχασα ένα φόλοου...»

- Και στην αντίπερα όχθη του παρκέ υπήρχε ο Κέβιν Ντουράντ...

«Μεγάλωσα με τον Κέβιν Ντουράντ! Ήταν το είδωλό μου και τον παρακολουθούσα από την εποχή που έπαιζε στην Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Και όταν έπαιξα μαζί του ήταν κάτι το τρομερό! Μάλιστα το πρώτο σοκ το έπαθα όταν βγήκα για το warm up και έκανε ζέσταμα και ο Ντουράντ. Δεν πίστευα ότι ήμουν στο ίδιο παρκέ μαζί του. Ήταν κάτι το φοβερό! Ο Ντουράντ ήταν ένας από τους λόγους που ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ»

- Όμως μετά από δύο ημέρες έπαιξες 17 λεπτά! Αν και οι Μπακς είχαν γνωρίσει βαριά ήττα από τους Χιτ.

«Είχαμε θυμάμαι τότε εννέα παίκτες σ' εκείνο το ματς. Και μου είχαν πει τόσο ο GM όσο και ο προπονητής μου να είμαι έτοιμος για να παίξω. Στο ΝΒΑ, εάν δεν είσαι παίκτης πρώτης γραμμής και στο βασικό rotation, πολύ δύσκολα θα έρθει ο προπονητής να σου μιλήσει και να σου πει 'θέλω από εσένα αυτό και αυτό το πράγμα'. Σου μιλάει ο βοηθός και πιο συγκεκριμένα ο προπονητής ο οποίος σου ανέφερα και προηγουμένως και είναι υπεύθυνος για εσένα...»

«Δεν... υπήρχε το άγχος μου στο πρώτο επίσημο ματς του ΝΒΑ, ήμουν στο ίδιο παρκέ με το είδωλό μου»

«Ο κόουτς Μπουντενχόλζερ μου είχε πει να είμαι παίκτης catch and go και να παίζω off ball»

-Ποιος ήταν ο δικός σου προπονητής;

«Ο Τζος Οπενχάιμερ, ο οποίος έχει και τον Γιάννη. Μάλιστα είχε παίξει και Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Μακάμπι αλλά και σε άλλη ομάδα του Ισραήλ. Είναι πολύ καλός και με βοήθησε πάρα πολύ. Μου είχε πει να είμαι έτοιμος. Θυμάμαι ότι ήμουν πολύ χαρούμενος ενώ σ' εκείνο το ματς δεν είχα καθόλου άγχος. Τα είχα πάει καλά, είχα σημειώσει τα πρώτα μου καλάθια, αν και είχα αστοχήσει σε τρεις βολές. Πραγματικά δεν ξέρω τι έγινε με τις βολές φέτος. Πρέπει να το δουλέψω. Πάντως ήταν φοβερό το συναίσθημα να είμαι απέναντι σε παίκτες του ΝΒΑ...»

- Δηλαδή με τον Μπουντεχόλζερ δεν είχες απευθείας επαφή και επικοινωνία;

«Όχι, μου είχε μιλήσει. Και μου είχε πει χαρακτηριστικά ότι θέλει να είμαι παίκτης 'catch and go' και όχι στατικός. Να παίζω off ball γιατί είμαι καλός και σε αυτό το κομμάτι, ενώ είχα φτιάξει πολύ το σουτ στο Μιλγουόκι. Εκεί θέλουν να κάνεις 2-3 δουλειές πολύ καλά. Γνώριζαν επίσης ότι έπαιζα καλή άμυνα και μάλιστα ο Τζρου (σ.σ. Χόλιντεϊ) τον οποίο παρακολουθούσα για την άμυνά του, μου είχε πει ότι εγώ εκείνος και ο Σάμι (σ.σ. Οτζελέγιε) ήμασταν οι τρεις καλύτεροι περιφερειακοί αμυντικοί της ομάδας. Και ότι όντως με πιστεύουν. Και αν σε πιστεύουν οι σταρ της ομάδας τότε πας πολύ καλά. Όμως έγινε αυτή η ατυχία...»

image

Η... υποχρέωση των ντόνατς ως rookie, οι Ουισκόνσον Χερντ και οι εκτός μπάσκετ συμβουλές του Γιάννη Αντετοκούνμπο

- Ως rookie στην ομάδα κουβάλησες τσάντες;

«Τσάντες όχι, αλλά τους είχα πάει ντόνατς, φαγητά, κάτι κάρτες...».

- Και δεν μπορείς να πεις και όχι, ε;

«Όχι, δεν μπορείς!»

- Ο Γιάννης; Σε έβαλε σε αυτήν την διαδικασία;

«Όχι! Καθόλου! Ο Γιάννης είναι εξαιρετικό παιδί. Σίγουρα ήμουν πολύ κοντά με τον Γιάννη ο οποίος με είχε από κοντά και μου έδινε πολλές συμβουλές. Ήταν όνειρο. Αν δεν είσαι κοντά με τον Γιάννη, δεν μπορείς να καταλάβεις ποιος είναι. Ξέρεις ότι είναι ταπεινός και δουλευταράς, αλλά αν δεν τον ζήσεις, πραγματικά δεν μπορείς να το καταλάβεις. Το παιδί τα αξίζει όλα! Όλα!»

- Εσύ που τον έζησες από τότε κοντά και σε καθημερινή βάση, τι ήταν αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει;

«Η ταπεινότητά του. Και εγώ έλεγα για παράδειγμα 'πόσο ταπεινός μπορεί να είναι;' Γιατί όλοι το έλεγαν. Και ο Θανάσης είναι ταπεινό και εξαιρετικό παιδί. Όμως αυτό που έχει ο Γιάννης δεν περιγράφεται με λόγια. Έχει καταλάβει τι είναι, ξέρει ποιος είναι, αλλά είναι πολύ απλό παιδί. Ήταν ευλογία που ήμουν δίπλα του. Με βοήθησε πάρα πολύ. Μου μιλούσε συνέχεια και όχι μπασκετικά. Γιατί ο Γιάννης όταν φεύγει από το γήπεδο δεν θέλει να μιλάει για μπάσκετ. Μου έλεγε για τη ζωή, τα χρήματα, τι πρέπει να κάνω, πώς να τα διαχειριστώ, την πίεση, το άγχος, τα media. Το έχει κανόνα να μην μιλάει για μπάσκετ».

- Στη συνέχεια αγωνίστηκες και για λίγο στους Ουισκόνσιν Χερντ, την θυγατρική ομάδα των Μπακς στην G-League...

«Έπαιξα τρία ματς όπου ήμουν αρκετά καλός. Εκεί είναι διαφορετικά. Όταν κατεβαίνεις σαν assignment, είσαι two way ή έχεις κανονικό συμβόλαιο, είναι αναγκασμένοι να σε βάλουν να παίξεις 30-35 λεπτά. Δεν μπορείς να παίξεις 20 λεπτά. Καλώς ή κακώς πρέπει να παίξεις 30-35 λεπτά. H πόλη που παίζαμε ήταν το Όσκος, μιάμιση ώρα από το Μιλγουόκι. Το πρωί κάναμε προπόνηση με τους Χερντς, το βράδυ παίζαμε το ματς στην G-League, την επόμενη ημέρα το πρωί είχαμε το shootaround με τους Μπακς και το βράδυ το παιχνίδι με τους Μπακς. Μετά πάλι το ίδιο. Όμως ήταν πολύ ωραία».

- Εσύ Μιλγουόκι έμενες, ε;

«Ναι στο Μιλγουόκι. Στην αρχή έμεινα τρεις ημέρες σε ξενοδοχείο, αλλά στη συνέχεια, και αν έχεις κανονικό συμβόλαιο, είσαι αναγκασμένος να βρεις σπίτι. Τον πρώτο ενάμιση μήνα έμενα σε ένα διαμέρισμα κοντά στο γήπεδο και στη συνέχεια που ήρθαν οι γονείς μου, βρήκαμε σπίτι. Με όλα τα έξοδα δικά σου. Πρέπει να βρεις έπιπλά τα πάντα. Σε βοηθούν εάν το χρειαστείς, αλλά δεν το χρειάστηκα.»

- Και μετά που έφυγες; Τσάμπα κόπος η όλη διαδικασία;

«Μετά τα έπιπλα τα δίνεις πάλι πίσω. Εάν τα επιστρέψεις πριν από τους τρεις μήνες, σου δίνουν ένα μέρος των χρημάτων σου, πίσω».

image

- Τι έγινε τελικά τον Δεκέμβριο και δεν συνέχισες στους Μπακς;

«Είχα ένα προαίσθημα μέσα μου ότι κάτι θα γίνει με την ομάδα. Θυμάμαι είχε τελειώσει το παιχνίδ με τους Σάρλος Χόρνετς στο fiserv forum και είχε έρθει ο μάνατζέρ μου. Και ήταν πολύ down. Τον ρώτησα τι έγινε και μου είπε να πάω με την ομάδα στον Καναδά που θα παίζαμε με τους Ράπτορς και ότι θα μου έλεγε μετά την επιστροφή μου. Πράγματι πήγαμε, γυρίσαμε και ο Σάντρο (σ.σ. Μαμουκελασβίλι) με τον οποίο κάναμε πολύ καλή παρέα και εξακολουθούμε να έχουμε πολύ καλή σχέση, μου έδειξε μια ομαδική συνομιλία στην οποία δεν ήμουν εγώ μέσα. Συγκεκριμένα την είχε φτιάξει η γυμνάστρια της ομάδας, η Σούκι Χόμπσον ότι θα κάναμε ένα 5-0 walkthrough για τον Κάζινς. Και όπως σου είπα εγώ δεν ήμουν μέσα. Και λέω... κάτι έγινε. Θυμήθηκα και τον Γιώργο (σ.σ. Πάνου) που ήταν πεσμένος ενώ και ο πατέρας μου ήταν χάλια. Ο Γιώργος το είχε πει στον Γιάννη και ο Γιάννης είχε τρελαθεί. Δεν το ήξερε. Και συνήθως οι αστέρες της ομάδας γνωρίζουν τα όσα γίνονται. Θυμάμαι ο Γιάννης είχε στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Τελικά τι είχε γίνει; Οι Μπακς δεν είχαν ανοικτή θέση στο ρόστερ και επειδή είχε μπει ο Μπρουκ Λόπεζ χειρουργείο έπρεπε αναγκαστικά να με κόψουν γιατί ήθελαν παίκτη. Ο GM μου είχε ότι το θέμα δεν ήταν αγωνιστικό και ότι είχα δουλέψει πολύ καλά. Ένιωθα και εγώ τη βελτίωση στον εαυτό μου. Βέβαια προσπάθησαν να με κάνουν two way αλλά δεν τους άφησε το ΝΒΑ γιατί είχαν πληρώσει το buy out μου. Και όταν πληρώσεις το buy out δεν γίνεται να το κάνεις two way. Και έτσι με έκοψαν. Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ, αλλά πιο πολύ στεναχωρήθηκε ο Γιώργος και οι γονείς μου».

-Ήταν η στιγμή που σκέφτηκες και είπες στον εαυτό σου 'ως εδώ ήταν το ΝΒΑ'; Και ότι θα επέστρεφες οριστικά στην Ευρώπη;

«Ναι, σκέφτηκα να γυρίσω. Είχα ξενερώσει τόσο πολύ που έλεγα 'τέλος το όνειρό μου'.Αν και γνώριζα ότι δεν ήταν μπασκετικό το θέμα, ήθελα να γυρίσω Ελλάδα και να κάνω μόνο προπονήσεις. Να μην έπαιζα άλλο για τη φετινή σεζόν. Δεν ήθελα να παίξω. Μου είπε ο Γιώργος να ηρεμήσω και ότι θα βρεθεί λύση, μου τηλεφώνησε και ο προπονητής μου στους Μπακς ο οποίος με τη σειρά του δεν γνώριζε τι είχε συμβεί».

- Και τελικά; Τι έγινε στη συνέχεια;

«Γενικά εκείνη την περίοδο ήμουν πάρα πολύ down. Είχα κλείσει όλα τα social media. Δεν ήθελα καθόλου επικοινωνία. Μόνο με τον αδερφό μου, τον Παναγιώτη μιλούσαμε. Ευτυχώς ήταν εκεί ο πατέρας μου ο οποίος με βοήθησε πολύ πνευματικά και αγωνιστικά και καθίσαμε έναν μήνα όπου έκανα κάθε μέρα προπονήσεις στο γήπεδο. Μου είχε πει ο GM των Μπακς ότι μπορούσα να το χρησιμοποιήσω όποτε ήθελα. Μάλιστα είχα και έναν προπονητής στο Σικάγο για το σουτ και πηγαινοερχόμασταν συνέχεια Μιλγουόκι-Σικάγο. Μίλησα και με τον Γιάννη, ο οποίος με βοήθησε πολύ και με συμβούλευε. Μάλιστα μου είπε να μην γυρίσω Ευρώπη και ότι θα έβρισκα κάτι στο ΝΒΑ.»

- Όταν βγήκε η είδηση ότι φεύγεις από τους Μπακς, είχε προτάσεις από Ευρώπη;

«Ναι, είχα. Δεν χρειάζεται να πούμε από ποια ομάδα, αλλά δεν ήθελα καθόλου να επιστρέψω στην Ευρώπη. Σκεφτόμουν και πολλά, όπως το τι θα λέει ο κόσμος. Ότι και καλά ότι πήγε και δεν πέτυχε. Ήθελα πάρα πολύ να γίνει κάτι καλό. Μου έλεγε ο μάνατζερ μου ότι υπήρχαν ομάδες που είχαν δείξει ενδιαφέρον για two way, αλλά ότι έπρεπε να περιμένω...»

Ο λόγος που έφυγε από τους Μιλγουόκι Μπακς, το «ξενέρωμα», η γνώμη του κόσμου και το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον

image

Η Οκλαχόμα, ο περιορισμός των λεπτών στην G League και το ονειρικό 10ήμερο στο ΝΒΑ με την Θάντερ

- Τελικά η αναμονή σου βγήκε σε καλό καθώς βρέθηκες στην Οκλαχόμα, αρχής γενομένης στην ομάδα της G League, την Οκλαχόμα Σίτι Μπλου...

«Μίλησε ο μάνατζέρ μου με τον GM της Οκλαχόμα, τον Σαμ Πρέστι, ο οποίος του είχε πει ότι με πιστεύει πάρα πολύ. Δηλαδή να ξεκινούσα στην G League και ότι θα με ανέβαζαν στην Θάντερ με two way contract. Και γι' αυτό πήγα. Δεν θα πω ψέματα. Στους Μπλου ήταν όλα εξαιρετικά. Δουλεύουν όλοι μαζί. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και έκανα κάποια καλά παιχνίδια. Όμως όπως σου είπα όταν κατεβαίνουν οι assignements και οι two way παίρνουν τον χρόνο συμμετοχής και οι υπόλοποι που δεν είχαν συμβόλαιο όπως ήμουν εγώ, δεν μπορούσαν να παίξουν πολύ. Έπρεπε να παίξουν αυτοί. Όταν έρχεσαι από την ομάδα του ΝΒΑ, είτε είσαι καλός, είτε είσαι κακός, πρέπει να παίξεις 30-35 λεπτά. Μου είχαν πει ότι θα με ανέβαζαν στην Θάντερ κάτι που έγινε στη συνέχεια...»

- Και ξαφνικά σου ήρθε το 10ήμερο συμβόλαιο όπου έδωσες τέσσερα παιχνίδια έχοντας 41.5 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο με 17.5 πόντους, 3,3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2.5 κλεψίματα!

«Πραγματικά φοβερή εμπειρία! Σκέψου με πήρε ο μάνατζέρ μου και μου είπε 'να έχεις το τηλέφωνό σου ανοικτό, θα επικοινωνήσουν μαζί σου από την Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ για να υπογράψεις'. Το περίμενα. Δεν γινόταν να μην με ανεβάσουν. Πράγματι υπέγραψα και ήμουν πολύ χαρούμενος γι' αυτό. Είχαν τραυματίες στην ομάδα και θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος εάν έπαιζα ένα 10λεπτο σε κάθε ματς. Στο πρώτο ματς υπήρχαν μόνο οκτώ παίκτες διαθέσιμοι και ο προπονητής μου είπε 'να είσαι έτοιμος, θα ξεκινήσεις'. Λίγο πολύ τα plays ήταν ίδια με την G League...»

- Πρώτο ματς με το Πόρτλαντ και σκοράρεις 17 πόντους σε 43 λεπτά!

«Έπαιξα τέσσερα πολύ καλά παιχνίδια και πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό. Στο Λος Άντζελες κόντρα στους Λέικερς όπου έκανα και το καλύτερο παιχνίδι μου και τελευταίο μου ματς ήταν αυτό με αντιπάλους τους Κλίπερς. Σημείωσα 17 πόντους αλλά θα μπορούσα να είχα πετύχει περισσότερους. Είχα χάσει καρφώματα, layup, άστα να πάνε!»

- Μιας και το ανέφερες αυτό, είδες τον εαυτό σου να πρωταγωνιστεί στο Shaqtin A Fool μετά από μια προσπάθεια για χαμένο κάρφωμα. Και μάλιστα ο Σακίλ το σκότωσε τ' όνομά σου, σε είπε Κακαλατζάκαλη!

«Ασε! Μου γλίστρισε η μπάλα όταν πήγα να καρφώσω! Χάρηκα που μπήκα στο Shaqtin A Fool (γέλια)».

- Χάνεις το κάρφωμα. Πέρασε από το μυαλό σου ότι θα πρωταγωνιστήσεις στο Shaqtin A Fool;

«Αμέσως πέρασε! Ήμουν σίγουρος! Μάλιστα μετά το είπα και στον Πόκου (σ.σ. Ποκουσέφσκι) λίγο αργότερα στα αποδυτήρια. Σίγουρα θα ήμουν Shaqtin A Fool! Και δεν ήταν μόνο αυτό. Χάνω το κάρφωμα, παίζω ένας εναντίον ενός, πάω για το layup και η μπάλα που γλίστρισε ξανά! Και φαντάστηκα ότι θα έμπαινα δύο φορές. Να γινόμουν τελείως ρεζίλι! Πάλι καλά που μπήκα μόνο σ' ένα».

- Μιας και ανέφερες τον Ποκουσέφσκι. Τα βρήκατε εκεί μεταξύ σας;

«Ναι πάρα πολύ. Πολύ καλός ο Πόκου. Τον πιστεύω πάρα πολύ. Και του το έχω πει. Ενώ είναι ψηλός, 2.15 μέτρα, μπορεί να σουτάρει, να πασάρει και να κάνει τα πάντα, πρέπει να γίνει πιο σκληρός mentally.»

«Μετά το χαμένο κάρφωμα, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι ότι θα είμαι στο Shaqtin A Fool»

«Στόχος μου το ΝΒΑ αλλά έως τον Αύγουστο δεν έχω βρει κάτι, σίγουρα θα κοιτάξω να επιστρέψω στην Ευρώπη»

- Που θα κατέτασσες τον εαυτό σου όσον αφορά το ΝΒΑ; Είσαι ο Καλαϊτζάκης των Μπακς των 5-6 λεπτών, ο Καλαϊτζάκης της Θάντερ ή βρίσκεσαι κάπου ενδιάμεσα ώστε να έχεις ρόλο στο ΝΒΑ;

«Δεν είμαι ο παίκτης που θα βάζει 20 πόντους, αλλά σίγουρα ήταν καλό που μπήκα και έδειξα ότι μπορώ και να σκοράρω. Όμως θα ήθελα να είμαι ένας καλός ρολίστας στο ΝΒΑ, να παίζω την άμυνα, να βάζω το open spot, να είμαι ένας τέτοιος παίκτης. Να μπορώ να κάνω πολλά πράγματα στο παρκέ...»

- Στόχος σου είναι να συνεχίσεις και του χρόνου στο ΝΒΑ;

«Ναι αυτός είναι ο στόχος μου».

- Θα πας στο Summer League για δεύτερη χρονιά ;

«Δεν μπορώ να στο πω με σιγουριά. Είναι νωρίς ακόμα. Ήταν μια ωραία εμπειρία, αλλά μακάρι να βρω κάτι πιο νωρίς».

- Πότε θα σκεφτείς το ενδεχόμενο να επιστρέψεις στην Ευρώπη;

«Τέλη Ιουλίου; Αύγουστο; Αν δεν βρω κάτι στο ΝΒΑ, σίγουρα μετά θα κοιτάξω την επιστροφή στην Ευρώπη».

image

Το ενδεχόμενο της επιστροφής στον Παναθηναϊκό, ο Βόβορας που τον πιστεύει και η θέληση να αποχωρήσει μετά την έλευση του Κάτας

- Να το κάνω και πιο συγκεκριμένο. Θα σκεφτόσουν την επιστροφή στον Παναθηναϊκό;

«Σίγουρα υπάρχει ο Παναθηναϊκός στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Ο Παναθηναϊκός ήταν ένα σχολείο για εμένα. Πέρασα εκεί τα εφηβικά μου χρόνια. Ξεκίνησα με τον κόουτς Τζόρτζεβιτς, πέρασαν πολλοί προπονητές, κάποιοι με πίστεψαν, κάποιοι άλλοι δεν με πίστεψαν, όμως έτσι είναι το μπάσκετ. Σίγουρα έχω κάνει και εγώ λάθη και σε καμία περίπτωση δεν ψάχνω δικαιολογίες για τον εαυτό μου.»

- Όπως; Τι λάθη;

«Σίγουρα θα μπορούσα να πηγαίνω στην προπόνηση με καλύτερη διάθεση. Ξέρεις, όταν δεν παίζεις είναι λογικό να πηγαίνεις λίγο χαλασμένος. Εγώ επέστρεψα από μια σεζόν στη Λιθουανία και ένιωθα πραγματικά ότι ήμουν έτοιμος. Εκείνος που με πίστεψε ηταν ο κόουτς Βόβορας. Πολλοί δεν το ξέρουν αλλά στις πρώτες μου σεζόν που ήταν βοηθός του Πεδουλάκη, έχω περάσει πολλές ώρες μαζί του στο γήπεδο. Πραγματικά ήταν ο προπονητής που μου μιλούσε, με είχε από κοντά και έκανα συνέχεια προπόνηση μαζί του. Προσπάθησε να μου δώσει έναν ρόλο αλλά το να είσαι για πρώτη φορά προπονητής σε μια μεγάλη ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός, δεν είναι εύκολο να δώσεις σε έναν 21χρονο ρόλο. Και ενώ μπροστά υπήρχαν ο Νέντοβιτς, ο Φόστερ και ο Παπαπέτρου. Μου έδωσε ωστόσο έναν αμυντικό ρόλο. Έμπαινα και πίεζα και στα ματς της EuroLeague. Μάλιστα με είχε ξεκινήσει και σε 3-4 παιχνίδια. Τον πιστεύω ως προπονητή, ειναι πάρα πολύ καλός. Όποιον και αν ρωτήσεις δεν θα σου πει κακή κουβέντα. Και είναι και καλός άνθρωπος. Νοιάζεται για εσένα. Θα σε ρωτήσει τι έχεις και θα προσπαθήσει να σε βοηθήσει. Μάλιστα πέρυσι στεναχωριόταν που δεν μπορούσε να με βάλει να παίξω περισσότερο. Και σε κάποιες συζητήσεις που κάναμε, μου έλεγε 'θα χαρώ πολύ αν βγεις εσύ και παίξεις.' Τώρα σε αυτό που με ρώτησες πριν, όντως ο Παναθηναϊκός είναι στο πίσω μέρος του μυαλού μου αλλά από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει».

"""

- Μετά όμως εξαφανίστηκες τελείως. Και αναφέρομαι όταν ανέλαβε ο Κάτας την ομάδα... Είναι αυτό που είπες. Κάποιοι σε πιστεύουν, κάποιοι άλλοι όχι.

«Ο Κάτας σίγουρα δεν με πίστεψε...»

- Πριν συνεχίσεις να συμπληρώσω ότι ήταν και ο λόγος που ήθελες να φύγεις μεσούσης της σεζόν;

«Δεν θα σου πω ψέματα. Ήθελα πραγματικά να παίξω και πίστευα ότι το καλύτερο θα ήταν να πήγαινα κάπου έστω ως δανεικός. Είχα κάνει μια κουβέντα με τον κόουτς Κάτας γιατί μου είχε πει ότι πίστευε και ότι θα με έβαζε να παίξω. Του άρεσε η άμυνά μου, το διάβασμα του παιχνιδιού, η πάσα μου. Τουλάχιστον έτσι μου έλεγε. Εγώ δεν μπορώ να κρίνω κανέναν. Δεν με πίστεψε, αλλά εντάξει όλα. Προχωράμε. Μάλιστα με άφησε πίσω και ο τραυματισμός μου πέρυσι, παράλληλα έπαθα Covid και για δυόμιση μήνες ήμουν έξω».

«Από μικροί είχαμε ως όνειρο να παίξουμε συμπαίκτες, υπάρχει ενδιαφέρον για τον Παναγιώτη από τον Παναθηναϊκό»

- Σε εξιτάρει το ενδεχόμενο να είσαι συμπαίκτης με τον αδερφό σου τον Παναγιώτη; Πόσω μάλλον στον Παναθηναϊκό...

«Από μικροί είχαμε αυτό το όνειρο. Και για την Εθνική, αλλά και για τον Παναθηναϊκό. Όταν παίζουμε μαζί με τον Παναγιώτη νιώθω 10 φορές καλύτερος. Ό,τι και αν πω γι' αυτό το παιδί είναι πολύ λίγο. Θεωρώ ότι και οι δύο είμαστε μόλις στο 40% μας. Δεν έχουμε δείξει τίποτα από όλα όσα μπορούμε να κάνουμε. Αν και όλοι έχουν εντυπωσιαστεί από αυτά που κάνει ο Παναγιώτης στην Λιετκαμπέλις, πραγματικά δεν έχετε δει τίποτα ακόμα. Είναι ένα παιδί που δουλεύει πάρα πολύ και μπορεί να είναι χρήσιμος σε όλες τις ομάδες. Ο ένας δουλεύει για τον άλλον. Βρισκόμαστε με κλειστά μάτια. Σίγουρα με εξιτάρει το γεγονός να παίξουμε συμπαίκτες με τον Παναγιώτη, αλλά ακόμα είναι νωρίς. Στόχος είναι να έχουμε την υγειά μας και κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι».

- Πάμε τώρα και για την είδηση. Έγινε γνωστό ότι ο Παναγιώτης είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Παναθηναϊκό. Υπάρχει θέμα;

«Σίγουρα υπάρχει θέμα και ήδη έχουν γίνει κάποιες επαφές Εγώ ωστόσο του είπα να κλείσει τα αυτιά του και να μην ακούει τίποτα καθώς έχουν μια μεγάλη ευκαιρία φέτος για το πρωτάθλημα της Λιθουανίας. Ειδικά από τη στιγμή που η Ζάλγκιρις δεν είναι και τόσο δυνατή. Σίγουρα θα υπάρχουν προτάσεις για τον Παναγιώτη αλλά πρέπει να κλείσει τα αυτιά του και να παραμείνει συγκεντρωμένος. Και όταν έρθει η στιγμή να πάρει την απόφασή του, σίγουρα θα του δώσω τη συμβουλή μου γιατί έχω περάσει μια πενταετία στον Παναθηναϊκό.».

- Θεωρείς ότι ταιριάζει στον Παναθηναϊκό;

«Σίγουρα ταιριάζει. Όπως σου είπα ταιριάζει σε όλες τις ομάδες. Και αυτό διότι ξεκινάει πάντα από την άμυνα. Δεν τον νοιάζουν τα στατιστικά του. Ακόμα και στην Λιετκαμπέλις δεν τον νοιάζει να έχει 10-15 πόντους. Αντίθετα εγώ πάντα είχα το άγχος να παίξω και να δείξω για να γίνω draft, ο Παναγιώτης ήταν πιο χαλαρός. Και σίγουρα όταν δεν έχεις χρόνο συμμετοχής δεν μπορείς να δείξεις αυτά που μπορείς να κάνεις. Το ένα φέρνει το άλλο. Όπως σου είπα για εμένα δεν ψάχνω δικαιολογίες. Πρέπει να βελτιωθώ και να γίνω καλύτερος σε όλους τους τομεις του παιχνιδιού».

image

- Στόχος όπως είπες το ΝΒΑ και τη νέα σεζόν;

«Ναι ναι αυτός είναι ο στόχος μου. Να δείξω τι μπορώ να κάνω!»

- Πάμε τώρα και σ' ένα δίλημμα: Στο ΝΒΑ με έναν ρόλο όπως τον έχεις φανταστεί ή συμπαίκτης με τον αδερφό σου στον Παναθηναϊκό;

«Δύσκολη ερώτηση! Νομίζω ωστόσο ότι θα διάλεγα το ΝΒΑ. Όμως αν δεν υπήρχε αυτό που ανέφερες και εσύ, δηλαδή να έχω κάποιον συγκεκριμένο ρόλο, νομίζω ότι ταιριάζω πάρα πολύ με τον Παναγιώτη. Και θα μπορούσαμε να παίξουμε μαζί...»

- Εσύ τι συμβουλή θα έδινες τώρα στον Παναγιώτη για τον Παναθηναϊκό;

«Σίγουρα ότι έχω παίξει τον Παναθηναϊκό και υποστηρίζω την ομάδα είναι ένα συν, αλλά από εκεί πέρα εάν έρθει μια άλλη ομάδα και του δώσει καλύτερο ρόλο από αυτόν του Παναθηναϊκού, τότε θα του πω να πάει εκεί. Γιατί είναι αδερφός μου και νοιάζομαι για εκείνον. Θέλω το καλύτερο. Αν βρει χρόνο και ρόλο σε άλλη ομάδα, τότε να πάει εκεί».

- Μάλιστα τον είδες να αγωνίζεται και στην Εθνική...

«Ναι είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γι' αυτόν. Έδειξε τι μπορεί να κάνει, ειδικά στην άμυνα. Βέβαια όταν στην ομάδα υπάρχουν ο Καλάθης, ο Σλούκας, ο Παπανικολάου, ο Παπαγιάννης, ο Παπαπέτρου, όταν με το καλό ξεκινήσει η προετοιμασία ο ρόλος μας θα είναι να συμπληρώνουμε αυτούς τους παίχτες. Να μπούμε και να βοηθήσουμε την ομάδα με την άμυνά μας και να παίξουμε όσο κρίνει ο προπονητής ότι πρέπει να βρεθούμε στο παρκέ.»

- Με τον κόουτς Ιτούδη μίλησες;

«Ναι και μου είπε ότι με παρακολουθεί, ότι πηγαίνω αρκετά καλά και να συνεχίσω έτσι. Μου είπε το πρόγραμμα της Εθνικής και ελπίζω να πάνε όλα καλά. Η Εθνική είναι ένα μεγάλο όνειρο και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει».

Η συμβουλή στον Παναγιώτη ενόψει... Παναθηναϊκού και το μεγάλο όνειρο της Εθνικής ομάδας