Ιβάν Γιοβάνοβιτς: Πάμε «αγκόρι» μου!

Ιβάν Γιοβάνοβιτς: Πάμε «αγκόρι» μου!

Νίκος Αθανασίου
sponsored by

Αν η παρουσία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού θα έπρεπε να γίνει πίνακας ζωγραφικής, τότε δίχως αμφιβολία θα τον απεικόνιζε στην αγαπημένη του στάση σώματος, όπου γονατίζει στο ένα πόδι και παρακολουθεί σκεπτικός το παιχνίδι, την προπόνηση, καθετί που μπορεί να συμβαίνει πάνω στο χορτάρι.

bwin sponsred

Αν θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα βίντεο για χάρη του, τότε θα έπρεπε να ξεκινά με τα πλάνα που τον δείχνουν να σφίγγει τις γροθιές του στο Καραϊσκάκης και να βγάζει από μέσα του, όλη αυτή την πίεση που έκρυβε πίσω από το σχεδόν πάντα ήρεμο πρόσωπό του.

Αν αυτός ο ένας χρόνος του 60χρονου τεχνικού στα πράσινα θα γίνονταν podcast τότε θα ξεκινήσουμε με μια φράση.

«Πάμε αγκόρι μου».

Και θα έκλεινε με μια ακόμη.

«Νιώθω τεράστια ευθύνη στον Παναθηναϊκό».

Magic Box*: €1000, €1000, €1000… κάθε μέρα, εγγυημένα! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

image

Πιστός στο ραντεβού με την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του

Αυτή η ευθύνη, αυτή η απόλυτη κατανόηση του μεγέθους του ''καραβιού'' στο οποίο είναι ''καπετάνιος'' είναι που κάνει την διαφορά.

Στη καλοκαιρινή προετοιμασία επί ολλανδικού εδάφους, σε ένα από τα ''πηγαδάκια'' του με τους εκπροσώπους του Τύπου, θα περιγράψει πολύ σύντομα τι είναι αυτό που ένιωθε και νιώθει για την επιστροφή του στο ελληνικό πρωτάθλημα, σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο δύσκολους πάγκους.

''Όταν πηγαίναμε στο ΟΑΚΑ να παίξουμε με τον Παναθηναϊκό ως Ηρακλής, καταλάβαινες από τα αποδυτήρια τι θα συμβεί στο γήπεδο. Το πόσο μεγάλη είναι αυτή η ομάδα το ένιωθες πριν καν πατήσεις το χορτάρι. Είναι τεράστιος σύλλογος ο Παναθηναϊκός και η ευθύνη που νιώθω είναι πάρα πολύ μεγάλη''.

Ο Ιβάν έμαθε τον σύλλογο μεγάλο, στο κανονικό του μέγεθος, στην πραγματική του υπόσταση. Τίποτα λιγότερο από αυτό που έμαθε δεν τον ικανοποιεί, για αυτό και μετά την νίκη στο Φάληρο, έσπευσε να προσγειώσει το... σύμπαν και να ξεκαθαρίσει πως ''δεν μπορώ να χαίρομαι που δεν έχασα τέσσερα ματς από τον Ολυμπιακό, όταν είμαστε τόσους βαθμούς πίσω''.

Ο Γιοβάνοβιτς από την πρώτη στιγμή συμπεριφέρθηκε στη νέα δουλειά του, όπως ακριβώς της άξιζε.

Ως την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του, η οποία μπορεί να ήρθε στα 59 του αλλά τον βρήκε ποδοσφαιρικά και προπονητικά πιο ώριμο και σίγουρο από ποτέ.

Magic Box*: €1000, €1000, €1000… κάθε μέρα, εγγυημένα! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

image

Η πίστη, τα τσιγάρα και τα ξενύχτια

Η μέχρι τώρα σεζόν του Παναθηναϊκού δεν ήταν μόνο χαρές, δεν ήταν μόνο καλά λόγια και αποθέωση, όπως συμβαίνει στο τελευταίο τρίμηνο, όπου το σύνολο παραμένει αήττητο. Είχε μεγάλα σκαμπανεβάσματα, είχε μπροστά και πίσω βήματα, είχε αρκετές δύσκολες στιγμές. Όπως είναι ποδοσφαιρικά λογικό να συμβαίνει σε μία καινούρια ομάδα. Η πίστη, όμως, του προπονητή δεν κλονίστηκε ποτέ.

Ούτε στιγμή, ούτε δευτερόλεπτο.

Η πίστη στο σχέδιο, στο πλάνο, στην στρατηγική μπορεί να σε οδηγήσει σε μικρές και μεγάλες νίκες και ο Ιβάν δεν έφυγε από τον δρόμο ούτε μισό μέτρο δεξιά και αριστερά. Μπορεί να προσαρμόστηκε, να διαχειρίστηκε καταστάσεις, να έβαλε λίγο νερό στο κρασί του αλλά η λογική ήταν πάντα η ίδια. ''Είμαστε ο Παναθηναϊκός και σε κάθε γήπεδο θα παίζουμε όπως ο Παναθηναϊκός''.

bwin

Μπορεί στις δύσκολες στιγμές να έκανε και κανένα-πακέτο- τσιγαράκι παραπάνω αλλά η μόνη αντίδραση, η μόνη ''απάντηση'' στα ζόρια, ήταν η δουλειά. Σκληρή και ατελείωτη δουλειά. Το προπονητικό κέντρο στο Κορωπί είναι το δεύτερό του ''σπίτι'', όπως και για το προπονητικό του ''παιδί'', τον Χρήστο Κόντη, τον ''αδελφό του'', Πρέντραγκ Έρακ, τον Νίκο Κολομπούρδα, τον Δημήτρη Δανιηλίδη, τον Γιώργο Μουντάκη, όλο το επιτελείο που βρίσκεται στο πλευρό του.

Ξενύχτια. Πολλά ξενύχτια. Στο ΑΠΟΕΛ, όπου και εκεί ένιωθε μεγάλη την ευθύνη, αν συγκρίνει κανείς τις φωτογραφίες από την ημέρα που πήγε και εκείνη που έφυγε, θα διακρίνει ότι τα μαλλιά του άσπρισαν. Για τα καλά. Για την ώρα, πάντως, η πλούσια κόμη του παραμένει αναλλοίωτη στον Παναθηναϊκό, η ψυχούλα του όμως το ξέρει.

Magic Box*: €1000, €1000, €1000… κάθε μέρα, εγγυημένα! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

image

Η αποστολή του δεν τελειώνει εδώ

Όλα ωραία και καλά και κάπου εδώ έρχεται η ερώτηση του... εκατομμυρίου. ''Θα παραμείνει ο Ιβάν στον Παναθηναϊκό''; Μπορεί πέρσι να υπέγραψε με δική του πρωτοβουλία μόλις για έναν χρόνο αλλά αυτό το έκανε όπου και αν πήγε. Για να δει αν ταιριάζει στο περιβάλλον, αν μπορεί να παράξει έργο, αν οι συνθήκες που έχει ακούσει είναι αυτές και στην πράξη, ώστε να δεσμευθεί για περισσότερα χρόνια. Αν ήταν στο χέρι του ''τριφυλλιού'' το συμβόλαιο θα είχε ανανεωθεί εδώ και εβδομάδες. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, όμως, ο Γιοβάνοβιτς είναι τόσο αφοσιωμένος στη δουλειά του, τόσο απορροφημένος στα παιχνίδια που προετοιμάζει και ταγμένος στον στόχο που δεν υπήρχε περίπτωση να συζητήσει για συμβόλαια, λεφτά, εγγυήσεις την ώρα που ο ένας τελικός διαδέχονταν τον άλλον.

Από την συμπεριφορά του στο Κορωπί, τις καθημερινές συζητήσεις στο προπονητικό κέντρο, από την άριστη σχέση του με τον Γιάννη Αλαφούζο, από την ικανοποίηση που διακρίνεις πλέον στο πρόσωπό του για την πρόοδο του δικού του Παναθηναϊκού, γίνεται ξεκάθαρο πως στο δικό του το μυαλό η αποστολή του προφανώς και δεν τελειώνει εδώ. Σε απλά ελληνικά την ''γουστάρει'' αυτή την δουλειά. Η αποστολή του, λοιπόν, δεν τελειώνει με την επιστροφή του ''τριφυλλιού'' στην Ευρώπη ή με την κατάκτηση του Κυπέλλου. Η υλοποίηση βέβαια ενός εκ των παραπάνω στόχων, θα τον έκανε να νιώσει πως επιστρέφει λίγη από την εμπιστοσύνη, την αγάπη και την στήριξη που παίρνει από τον ίδιο τον σύλλογο και το περιβάλλον του. Με την ομάδα μία νίκη μακριά από την εξασφάλιση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου, παρούσα στον μεγάλο τελικό του ΟΑΚΑ και με την δημιουργία συνθήκης πρωταθλητισμού για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, ο Ιβάν πέτυχε αυτά που είχε θέσει ως στόχους στις προγραμματικές του δηλώσεις στο Κάραβελ.

Ο μεγάλος στόχος του, όμως, είναι άλλος. Το πρωτάθλημα. Για αυτό ήρθε, για αυτό πήρε την δουλειά, ξεκαθαρίζοντας από την πρώτη στιγμή πως δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Αυτό που υποσχέθηκε, όμως, το έκανε. Έβαλε φέτος τις βάσεις και αν το καλοκαίρι γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν, ο Παναθηναϊκός θα πατήσει το χορτάρι με στόχους κανονικού Παναθηναϊκού.

Μα το κυριότερο; Έκανε τον κόσμο των ''πρασίνων'' να χαίρεται για την ομάδα του, να ελπίζει για το παρόν και το μέλλον, να γεμίζει την Λεωφόρο. Ο Ιβάν ο τρομερός, με τον δικό του ποδοσφαιρικό τρόπο, βάζει το κλαμπ στις ράγες της κανονικότητας...

Magic Box*: €1000, €1000, €1000… κάθε μέρα, εγγυημένα! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις