Ζοσέ Μουρίνιο: Τα δάκρυα της δικαίωσης για τον special one εαυτό του

Ζοσέ Μουρίνιο: Τα δάκρυα της δικαίωσης για τον special one εαυτό του

Κώστας Ζάλιαρης

Ποιος είπε ότι οι κορυφές συνηθίζονται και σταματούν να προσφέρουν ενθουσιασμό και συγκίνηση; Και τώρα που συνδυάζεται με προσωπική δικαίωση, ας ρωτήσει κανείς τον Ζοσέ Μουρίνιο γιατί έκλαψε στέλνοντας την Ρόμα στον τελικό του Europa Conference League...

Έχει πετύχει πολλά. Πάρα πολλά. Και ήταν τέτοια η φήμη του, τέτοιος ο εγωισμός του και η τέτοια η έπαρση που είχε ακόμα και πριν από 18 χρόνια, που... αυτο χαρακτηριζόταν special one. Και το αποδείκνυε στο γήπεδο.

Μέχρι ενός σημείου. Με τα καλά του και τα άσχημά του. Με τα κολλήματά του, την ταμπέλα του αμυντικού παιχνιδιού, αλλά και περιόδους που τα πάντα κυλούσαν ομαλά. Ο Πορτογάλος προπονητής ξεπερνά προβλήματα, απολύσεις και αναποδιές και συνεχίζει να πετυχαίνει.

Και τώρα, βρίσκεται ξανά σε μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό. Για να φτάσει σε κάτι μοναδικό στα χρονικά, στην προπονητική του καριέρα...

image

Τρεμπλ τελικών που... είναι λογικό να μην έχει φτάσει κανείς άλλος

Προφανώς οι προπονητές που θα έφταναν μέχρι τέλους στο φετινό Europa Conference League αυτομάτως θα έγραφαν με ιστορία. Αυτό, με δεδομένο πως πρόκειται για νεοσύστατο θεσμό της UEFA και ουδείς άλλος είχε καταφέρει να διεκδικήσει το τρόπαιο. Τώρα, ωστόσο, απέναντι στον Ζοσέ Μουρίνιο είναι o Άρνε Σλοτ της Φέγενορντ, που κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μαρσέιγ, η οποία με τη σειρά της είχε αφήσει εκτός ημιτελικών της διοργάνωσης τον ΠΑΟΚ.

Ο κόουτς της Ρόμα, λοιπόν, γίνεται ο πρώτος προπονητής στα χρονικά που καταφέρει να δώσει το «παρών» σε τελικούς Champions League, Κυπέλλου UEFA/UEFA Europa League και Europa Conference League.

Ξεκίνησε με την Πόρτο το back-to-back ευρωπαϊκών τροπαίων το 2003 και το 2004, εξασφάλισε τη μετακίνηση στην Τσέλσι την οποία και οδήγησε σε διαδοχικά πρωταθλήματα με πρώτη κατάκτηση κορυφής έπειτα από μισό αιώνα, ενώ, το 2010 με την Ίντερ οδήγησε μια υπέροχη ομάδα και παρέα στο τρεμπλ με τη νίκη επί της Μπάγερν στον τελικό του Champions League.

Το 2017 ως προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό κόντρα στον Άγιαξ κατέκτησε και το Europa League για τη συλλογή του και τώρα είναι μπροστά στην τεράστια ευκαιρία να προσθέσει και το Europa Conference League στα κεκτημένα του. Και μάλιστα από την πρώτη αγωνιστική περίοδο ύπαρξης του τουρνουά.

image

Η οικογένεια της Ρόμα και τα δάκρυα για το ποδόσφαιρο

Τελευταία δευτερόλεπτα της ρεβάνς των ημιτελικών απέναντι στην Λέστερ, του αγαπημένου του φίλου, Μπρένταν Ρότζερς. Συγκίνηση. Βουρκωμένα μάτια. Σφύριγμα της λήξης και ξέσπασμα. Ο Ζοσέ Μουρίνιο έκλαψε για την πρόκριση στον τελικό του Europa Conference League. Κι ας έχει πετύχει τόσα πολλά. Κι ας έχει αναρριχηθεί σε κορυφές κατά τη διάρκεια της προπονητικής του καριέρας, που θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο λαμπερές από αυτή τη διοργάνωση. Ήταν... βαθύτερου νοήματος το κλάμα αυτό.

Όταν κατάφερε να ηρεμήσει και έχοντας καταφέρει να ευχαριστήσει και να δηλώσει την ευγνωμοσύνη του σε όποιους οπαδούς αντίκρισε αποχωρώντας από τον αγωνιστικό χώρο, ο Μουρίνιο ανέφερε: «Είναι μια μεγάλη οικογένεια. Αυτό έχουμε καταφέρει φέτος. Να βλέπουμε τον κόσμο μέσα και έξω από το γήπεδο, τα παιδάκια στους δρόμους να γιορτάζουν, τις γυναίκες να βγαίνουν στα μπαλκόνια τους...».

Αυτό έκανε τον Πορτογάλο να αισθανθεί πως κατάφερε να οδηγήσει μια οικογένεια σε μια μεγάλη επιτυχία. Και με δεδομένο πως η Ρόμα είχε 31 χρόνια να διεκδικήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο, ο... άλλοτε special one αισθάνεται μια υποχρέωση παραπάνω. Και ξέρει τι θέλει. Και πως να το καταφέρει. Και παρά τις απογοητεύσεις της σεζόν – γιατί υπήρξαν και τέτοιες με αποκορύφωμα τα ματς με την Μπόντο Γκλιμτ – ή τις τιμωρίες στην Serie A όπου δεν μπορούσε να ηρεμήσει με τους διαιτητές, ο Ζοσέ δικαίωσε και τον ίδιο τον εαυτό του.

image

Το παράπονο για την απόλυση από την Τότεναμ και η απάντηση με πείσμα

Εκείνη η τρομερή απόλυση από την Τότεναμ του έχει μείνει στο μυαλό. Και πέρα από την πικρία, είχε και οργή μέσα του. Δεν του επετράπη να καθίσει στον πάγκο στον τελικό του CarabaoCup όπου κατάφερε να στείλει τα «σπιρούνια», με αποτέλεσμα να χάσει την ευκαιρία να βρεθεί στην άκρη του πάγκου στο «Γουέμπλεϊ» τον Απρίλη του 2021 απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι.

Οι «πολίτες» συνέχισαν την κυριαρχία τους στον θεσμό κατακτώντας το τρόπαιο με το γκολ του Λαπόρτ (1-0) και ο Μουρίνιο δεν θα συγχωρήσει ποτέ τους ανθρώπους του λονδρέζικου κλαμπ για τον τρόπο που του συμπεριφέρθηκαν και πήραν την απόφαση να τον απολύσουν μερικές μέρες πριν από εκείνο το ματς.

«Όταν παίρνεις μια πρόκριση στον τελικό έχεις και το δικαίωμα να είσαι παρών όταν θα παίξει η ομάδα σου το παιχνίδι. Εκτός κι αν... απολυθείς» απάντησε μέσω της συνέντευξης Τύπου δείχνοντας πως δεν έχει ξεχάσει ό,τι του έχει συμβεί, αλλά και πως μπορεί πλέον να αισθάνεται υπερήφανος για την αντίδραση και την επαναφορά του.

Και αυτή η επαναφορά σε μεγάλο τελικό, τον βρίσκει πλέον ως τον πρώτο στα χρονικά που διεκδικεί ευρωπαϊκό τίτλο με τέταρτη διαφορετική ομάδα! Special ξανά; Για άλλους ναι, για άλλους όχι. Ωστόσο, εκείνος νιώθει. Και πολύ.

«Τα δάκρυα ήταν για όλους που αγαπούν αυτό τον σύλλογο κας μας κάνουν να αισθανόμαστε την αγάπη τους» σχολίασε. Όχι ότι δεν έχει αγαπήσει ξανά ομάδα στο παρελθόν. Αλλά όταν το κάνει, τότε είναι ικανός να οδηγήσει το εκάστοτε κλαμπ σε μια μεγάλη επιτυχία. Και να βάλει φαρδιά την υπογραφή του...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image