Ομπαμεγιάνγκ: Η ντρίμπλα της μοίρας του Πιέρ - Εμερίκ

Ομπαμεγιάνγκ: Η ντρίμπλα της μοίρας του Πιέρ - Εμερίκ

Έτρεξε προς την εξέδρα, πήρε ένα κόκκινο μπαλάκι, το προέταξε με το αριστερό του χέρι, με δύο δάχτυλα του δεξιού ακούμπησε το μέτωπό του, έκλεισε τα μάτια και έκανε μια ευχή. Ο Πιέρ - Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ ευχήθηκε, ως άλλος Γκόκου από το ιαπωνικά μάνγκα «Dragon Ball», να βγει νικητής και πρωταγωνιστής από το πρώτο «Clasico» της ζωής του.

bwin sponsred

Και ο Γκαμπονέζος επιθετικός το έκανε με τον πλέον εμφατικό τρόπο, αφού πέτυχε δύο γκολ (έχασε ευκαιρίες για 2-3 ακόμα), έδωσε μια ασίστ με τακουνάκι στον Φεράν Τόρες και ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της Μπαρτσελόνα στο εντυπωσιακό 4-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», στην πρώτη νίκη των Καταλανών επί των Μαδριλένων μετά από τρία χρόνια και πέντε διαδοχικές νίκες της Ρεάλ.

Το χαμόγελο στα χείλη του 32χρονου «Όμπα» ήταν διάπλατο και ειλικρινές μετά το τέλος της Μπλαουγκράνα παράστασης, όταν στις δηλώσεις του έκανε λόγο για «μια νέα εποχή». Κάπου μέσα του, όμως, ένιωθε κάπως περίεργα. Όταν ήταν νεαρός, άλλωστε, είχε ονειρευτεί μια τέτοια βραδιά, αλλά πιθανότατα φορώντας την λευκή φανέλα, η οποία το βράδυ της Κυριακής (20/03), για λόγους μάρκετινγκ, ήταν μαύρη.

Ο παππούς του Εμιλιάνο, από την πλευρά της μητέρας του, ήταν φανατικός φίλαθλος της Ρεάλ. Και λίγο προτού πεθάνει, ο αγαπημένος του εγγονός του υποσχέθηκε ότι κάποια μέρα θα φορέσει την φανέλα της. Το ήθελε, το ονειρευόταν και δεν το έκρυψε ποτέ, αν και η Βασίλισσα δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά μαζί του.

Στην παρουσίασή του από την Μπαρτσελόνα, ο γεννημένος στο Λαβάλ της Γαλλίας από Γκαμπονέζο πατέρα και ισπανίδα μητέρα, είχε προσπαθήσει να… ντριμπλάρει τον εαυτό του, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα ο παππούς του ήταν φίλαθλος της Ατλέτικο και εκείνος, για να τον πικάρει, του έλεγε πάντα ότι θα πάει στην Ρεάλ για να του την… σπάσει.

Τις περίφημες κωλοτούμπες του, άλλωστε, τις έχει κοπιάρει από τον Ούγκο Σάντσες, ο οποίος φόρεσε την φανέλα και των δύο μεγάλων της Μαδρίτης, αν και μεγαλούργησε με αυτή της Ρεάλ. Ένα καλοκαίρι, μάλιστα, ο Μεξικανός επιθετικός βρέθηκε πολύ κοντά στην Μπαρτσελόνα, αλλά ο τότε προπονητής, Άγγλος Τέρι Βέναμπλς, προτίμησε τον… γείτονά του, Σκωτσέζο Στιβ Άρτσιμπαλντ.

Ο Ομπαμεγιάνγκ ονειρευόταν την Ρεάλ, φλέρταρε στο παρελθόν με την Μπαρτσελόνα και τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη, ως ελεύθερος πλέον από την Άρσεναλ, έγινε κάτοικος «Καμπ Νόου», όπου λέει (και το δείχνει στην πράξη) ότι νιώθει σαν στο σπίτι του.

Έχει πραγματοποιήσει, άλλωστε, το πιο παραγωγικό ξεκίνημα ποδοσφαιριστή στην Μπάρτσα τον 21ο αιώνα, αφού με εννέα γκολ σε έντεκα παιχνίδια, ξεπέρασε τα οκτώ που είχε στα ίδια ματς ο Σαμουέλ Ετό. Ένα από τα είδωλά του, μαζί με τον Ντιντιέ Ντρογκμπά και τον Ρονάλντο, το φαινόμενο, για τον οποίο λέει ότι «άλλαξε το ποδόσφαιρο με τις ικανότητές του. Είναι ο καλύτερος επιθετικός που έχω δει στην ζωή μου».

Την Κυριακή το βράδυ, μάλιστα, ο Ομπαμεγιάνγκ έγινε ο πρώτος παίκτης μετά από 69 χρόνια (!) που κάνει ντεμπούτο σε «Clasico» με δύο γκολ και μια ασίστ. Ποιος ήταν ο (μοναδικός) προηγούμενος; Κάποιος… Αλφρέδο Ντι Στέφανο, τον οποίο τόσο πολύ θαύμαζε ο παππούς του Εμιλιάνο

Magic Box: Διασκεδάζεις με υπερ-προσφορά*! €1.000 εγγυημένα μετρητά σε έναν τυχερό και σούπερ έπαθλα στους παίκτες κάθε μέρα! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

image

«Γεια σας από έναν τελειωμένο παίκτη»

Το τελευταίο δίμηνο είναι ονειρεμένο για τον Ομπαμεγιάνγκ και συνιστά το καλύτερο ξεκίνημα της καριέρας του σε οποιαδήποτε ομάδα. Και αυτό λέει πολλά για έναν ποδοσφαιριστή που πέτυχε 141 γκολ στην Μπορούσια Ντόρτμουντ (σε 213 παιχνίδια), 92 στην Άρσεναλ (σε 163 ματς) και 41 στην Σεντ Ετιέν (σε 97).

Στους Στεφανουά βρήκε το πρώτο… λιμάνι της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας, αφού η Μίλαν τον εντόπισε μεν όταν ήταν πιτσιρικάς, αλλά δεν τον πίστεψε ποτέ, με τον νεαρό «Όμπα» να πήγαινε δανεικός δεξιά και αριστερά: Ντιζόν, Λιλ, Μονακό και, εντέλει, Σεντ Ετιέν.

Η παρουσία του στο «Ζοφρουά Γκισάρ» ήταν τόσο εντυπωσιακή που τράβηξε την προσοχή ομάδων μεγαλύτερων πρωταθλημάτων από το γαλλικό. Η Νιουκάστλ φλέρταρε έντονα με την απόκτησή του αλλά ο πατέρας και μανατζερ του, Πιέρ, ποδοσφαιριστής και αυτός στα νιάτα του, τον συμβούλεψε να περιμένει για μια καλύτερη πρόταση.

Και αυτή ήρθε λίγο αργότερα, από την φιναλίστ του Champions League εκείνη την χρονιά (2013). Η Μπορούσια Ντόρτμουντ αποχαιρετούσε τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και έψαχνε έναν αντικαταστάτη αξιώσεων. Αρχικά, ο Ομπαμεγιάνγκ αποκτήθηκε για να προσφέρει ως ακραίος επιθετικός, αλλά με τον καιρό αποδείχθηκε ότι μπορούσε να καλύψει επαρκέστατα το τεράστιο κενό του Πολωνού γκολτζή στην κορυφή της γραμμής κρούσης.

Υπό τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ, ο Πιέρ - Εμερίκ βελτίωσε ακόμα περισσότερο το παιχνίδι του, ωρίμασε, άρχισε να εκμεταλλεύεται ακόμα καλύτερα την τεράστια ταχύτητά του και έκανε το «μπαμ» με τους Βεστφαλούς, υποχρεώνοντας το «Signal Iduna Park» (το αγαπημένο του γήπεδο από πλευράς ατμόσφαιρας) να δονείται για χάρη των γκολ και των πανηγυρισμών του.

Λάτρεις των κόμικς, έχει πανηγυρίσει με μάσκα Σπάιντερμαν, Black Panther και Μπάτμαν, του αγαπημένου του σούπερ ήρωα. Ακόμα και ο κολλητός του στη Μπορούσια, Μάρκο Ρόις, «ντύθηκε» Ρόμπιν κάποτε για να πανηγυρίσουν μαζί.

«Ο Κλοπ ήταν εκρηκτικός και ο Τούχελ λίγο… τρελός» θυμάται για τους δύο προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκε στο Ντόρτμουντ, κατακτώντας ένα Κύπελλο και δύο Σούπερ Καπ Γερμανίας, καθώς και έναν τίτλο πρώτου σκόρερ στην Bundesliga, μπροστά βεβαίως από τον… Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Από τους εκρηκτικούς και ολίγον τρελούς Κλοπ και Τούχελ, ο «Όμπα» πέρασε στον «κύριο καθηγητή» Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος δεν δίστασε τον Ιανουάριο του 2018, να τον κάνει την πιο ακριβή (μέχρι τότε) μεταγραφή στην ιστορία της Άρσεναλ, αντί 63,7 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία μεταγραφή του Αλσατού θρύλου στους Κανονιέρηδες, από τους οποίους αποχώρησε στο φινάλε της σεζόν.

bwin

Ακόμα και χωρίς τις… πλάτες του Βενγκέρ, ο Ομπαμεγιάνγκ παρέμεινε πιστός στο ραντεβού του με το γκολ. Συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του Κυπέλλου και της παρουσίας σε τελικό Europa League (έχει χαρακτηρίσει την συντριβή από την Τσέλσι με 4-1 ως την πιο πικρή εμπειρία της καριέρας του), ενώ αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της Premier League, έστω και με τα ίδια γκολ με Μοχάμεντ Σαλάχ και Σαντιό Μανέ.

Η Ρεάλ δεν του χτύπησε την πόρτα, αλλά το έκανε η Μπαρτσελόνα. Την απέρριψε και ανανέωσε το συμβόλαιό του με τους Κανονιέρηδες έως το 2023, με τις εβδομαδιαίες αποδοχές του να φτάνουν τις 350 χιλιάδες λίρες, όντας και με την βούλα ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της Άρσεναλ όλων των εποχών.

Κάπου εκεί, όμως, άρχισαν τα προβλήματα. Προσβλήθηκε από κορονοϊό, από ελονοσία, έχασε την αγαπημένη του γιαγιά, η μητέρα του αρρώστησε βαριά και η… χημεία του με τον προπονητή Μίκελ Αρτέτα άρχισε να χαλάει.

Ο Βάσκος τεχνικός, ο οποίος ως ποδοσφαιριστής μεγάλωσε στα τμήματα υποδομής της… Μπαρτσελόνα (τίποτα δεν είναι τυχαίο), τον άφησε εκτός αποστολής από ντέρμπι με την Τότεναμ, επειδή καθυστέρησε να ενσωματωθεί στην ομάδα, αφού βρήκε κίνηση στους δρόμους της αγγλικής πρωτεύουσας.

Του αφαίρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού που ο ίδιος του είχε δώσει και, στο φινάλε των μεταγραφών, συναίνεσε στο να μείνει ελεύθερος, προκειμένου ο ίδιος να τον… ξεφορτωθεί, σε μια κίνηση πάντως που αποδείχθηκε ευεργετική και για τις δύο πλευρές.

Η Άρσεναλ, χωρίς τον Ομπαμεγιάνγκ, οδεύει ολοταχώς προς την έξοδο στο Champions League και ο Ομπαμεγιάνγκ, χωρίς την Άρσεναλ, θυμίζει τον παλιό καλό «Όμπα», δίνοντας εμφατικές απαντήσεις σε όσους θεωρούσαν ότι, στα 32 του, είναι πλέον πρώην ποδοσφαιριστής. Το μήνυμά του στα social media μετά την παράσταση στο «Clasico», άλλωστε, ήταν ενδεικτικό: «Γεια σας από έναν τελειωμένο παίκτη».

Magic Box: Διασκεδάζεις με υπερ-προσφορά*! €1.000 εγγυημένα μετρητά σε έναν τυχερό και σούπερ έπαθλα στους παίκτες κάθε μέρα! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

image

Ένας οικογενειάρχης με ακριβά γούστα

Μεγαλώνοντας, ο Πιέρ - Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ δεν στερήθηκε μια καλή ζωή, την οποία μοίρασε μεταξύ του Λαβάλ και του χωριού Μπαράκο στην Άβιλα της Ισπανίας, όπου περνούσε τα καλοκαίρια με τους παππούδες και τους θείους του.

Πλέον πηγαίνει εκεί με την σύζυγό του Αλίσα και τα δύο αγόρια τους, τον Κέρτις (έντεκα ετών) και τον Πιέρ (έξι). Έχει σπίτι στο παραθαλάσσιο Σίτσες κοντά στη Βαρκελώνη, πολύ πριν υπογράψει στην Μπαρτσελόνα, στις προπονήσεις της οποίας εμφανίζεται με ένα από τα πολλά, εντυπωσιακά σπορ αυτοκίνητά του.

Έχει, μεταξύ άλλων, δύο Ferrari, τέσσερις Lamborghini, μια Bentley, μια Porsche Panamera, μια Aston Martin και μια Range Rover Sport. Ένα από τα μεγάλα του προσόντα μέσα στο γήπεδο, άλλωστε, ήταν πάντα η ταχύτητά του.

Κάποτε, μάλιστα, είχε μετρηθεί οκτώ εκατοστά του δευτερολέπτου πιο γρήγορος στα πρώτα τριάντα μέτρα από τον… Γιουσέιν Μπολτ, χρυσό ολυμπιονίκη και θρύλο των σπριντ, τον οποίο δεν είχε διστάσει να… προκαλέσει σε μονομαχία!

Ποτέ δεν έγινε γνωστό αν οι δύο τους έκαναν ποτέ καμία «κοντρίτσα» ταχύτητας, αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να μονομαχήσουν και για εκκεντρικά τους ντυσίματα. Η μητέρα του Ομπαμεγιάνγκ είχε μια μπουτίκ ρούχων και, από μικρός, ο Πιέρ - Εμερίκ μεγάλωσε ανάμεσα σε έντονα χρώματα, τα οποία και τον συναρπάζουν.

«Ο Ομπαμεγιάνγκ δεν έχει καμία αδυναμία, με εξαίρεση ίσως το γούστο του στην μόδα» έλεγε αστειευόμενος ο Γιούργκεν Κλοπ για τον άλλοτε παίκτη του, ο οποίος αρέσκεται και στα τατουάζ. Στην πλάτη του έχει δύο τεράστια φτερά αετού και από κάτω την αφρικανική ήπειρο, την οποία τιμά αγωνιζόμενος με την εθνική ομάδα της Γκαμπόν, όντας αρχηγός και ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών (με τριάντα γκολ).

Επέλεξε να παίξει με την εθνική ομάδα της χώρας καταγωγής του πατέρα του, παρ’ ότι θα μπορούσε να παίξει με την Ισπανία (λόγω μητέρας), με την Γαλλία (λόγω τόπου γέννησης), αλλά και Ιταλίας, όπου πέρασε κάποια από τα παιδικά του χρόνια, όταν ο μπαμπάς Πιέρ έπαιζε μπάλα εκεί.

Κορυφαίος παίκτης της Αφρικής το 2015, αποδείχθηκε άξιος διάδοχος του Λεβαντόφσκι στη Μπορούσια Ντόρτμουντ και στην Άρσεναλ έπεισε ότι θα μπορούσε να βαδίσει στα χνάρια του θρυλικού Τιερί Ανρί, το νούμερο του οποίου στους Κανονιέρηδες («14») δεν έδειχνε να τον βαραίνει στην πλάτη.

Στην Μπαρτσελόνα διάγει μια δεύτερη νεότητα, βγάζει τον καλύτερό του εαυτό και, έστω και εμμέσως, κάνει πραγματικότητα το όνειρο του παππού του Εμιλιάνο να παίξει στην ισπανική La Liga. Στην πρώτη του επίσκεψη στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», ακόμα και με την φανέλα της μισητής (για τους μαδριλένους) Μπάρτσα, ξέρει ότι έκανε κάποιον εκεί ψηλά να… σκάσει ένα χαμόγελο ικανοποίησης και περηφάνιας.

Magic Box: Διασκεδάζεις με υπερ-προσφορά*! €1.000 εγγυημένα μετρητά σε έναν τυχερό και σούπερ έπαθλα στους παίκτες κάθε μέρα! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Associated Press