Παναγιώτης Φασούλας: Το καλοκαίρι μίας πολύκροτης μεταγραφής

Παναγιώτης Φασούλας: Το καλοκαίρι μίας πολύκροτης μεταγραφής

Μεταφερόμαστε λίγες ημέρες μετά το τέλος της σεζόν 1992-93. Τότε που είχαν ξεκινήσει τα πάντα αναφορικά με το μέλλον του Παναγιώτη Φασούλα. Τότε που είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το «διαζύγιο» με τον ΠΑΟΚ και την ύστερα από τρεισήμισι μήνες συμφωνία του με τον Ολυμπιακό.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά κάνοντας μια «βουτιά» στο παρελθόν, γυρίζοντας στο μακρινό 1993. Τότε που ο αρχηγός του ΠΑΟΚ είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της ομάδας, Νίκο Βεζυρτζή με θέμα συζήτησης τον ελάχιστο χρόνο συμμετοχής του. Μόνο που τα πράγματα είχαν εξελιχθεί τελείως διαφορετικά...

image

Η πρόταση για μείωση αποδοχών, η προσφυγή του Φασούλα για την ελευθερία του και η τελική δικαίωση

Λίγα 24ωρα αργότερα μετά το ραντεβού του με τον Βεζυρτζή, του προτάθηκε μείωση στις αποδοχές καθώς έπρεπε να γίνουν ανακατατάξεις στα οικονομικά της ομάδας. Η νέα προσφορά δεν κάλυψε τον Έλληνα σέντερ, με αποτέλεσμα στις 24 Μαΐου 1993 να καταθέσει προσφυγή στην Ε.Ε.Ο.Δ.Α.Κ (σ.σ. Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών Αθλητών Καλαθοσφαίρισης) και να ζητήσει την ελευθερία του καθώς είχε υποστηρίξει ότι ο «δικέφαλος» του χρωστούσε 114 εκατομμύρια δραχμές (σ.σ. περίπου 310.000 ευρώ). Αυτό ήταν. Το γυαλί με τον ΠΑΟΚ όχι μόνο είχε ραγίσει, αλλά είχε γίνει.. θρύψαλα! Ήταν ζήτημα χρόνου να αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα, τη φανέλας της οποίας είχε φορέσει για 14 συναπτά έτη!

Βέβαια ακολούθησαν και... άλλα επεισόδια καθώς οι νομικοί σύμβουλοι του ΠΑΟΚ πρότειναν να κατατεθεί το οφειλόμενο ποσό στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η διοίκηση του «δικεφάλου» προχώρησε στην... ανανέωση του συμβολαίου του το οποίο και είχε καταθέσει στον ΕΣΑΚ (σ.σ. πριν γινει ΕΣΑΚΕ) ωστόσο τα επεισόδια του σίριαλ... Φασούλα ήταν πολλά. Σύμφωνα πάντα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο Έλληνας σέντερ είχε βρει ένα «παράθυρο» και είχε επικαλεστεί ένα άρθρο με το οποίο μπορούσε να κάνει προσφυγή αναφορικά με τον τρόπο που είχαν (ή δεν είχαν) καταβληθεί οι μισθοί μέσα στη σεζόν.

Οι επόμενες εβδομάδες βρήκαν τον Παναγιώτη Φασούλα στην Εθνική ομάδα και στην προσπάθεια που έκανε στο Eurobasket της Γερμανίας, χωρίς να γνωρίζει τι θα του ξημέρωνε ο επόμενος σταθμός της επαγγελματικής του καριέρας. Μετά το τέλος της διοργάνωσης (4/7/1993) επανήλθε στο προσκήνιο η υπόθεση Φασούλα και στις 9 Ιουλίου η Ε.Ε.Ο.Δ.Α.Κ. με ψήφους 5-0 είχε κάνει δεκτή την προσφυγή του Έλληνα σέντερ. Ο ΠΑΟΚ άσκησε έφεση στα τέλη του μήνα αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων... έπεσε στο κενό!

image

16 Αυγούστου 1993

Δύο εβδομάδες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 16 Αυγούστου 1993 η δευτεροβάθμια Ε.Ε.Ο.Δ.Α.Κ. αποφάνθηκε ότι η έφεση του ΠΑΟΚ ήταν «κατ' ουσίαν απορριπτέες» και δικαίωσε τον Φασούλα. Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί την ίδια ημέρα και με τον Κώστα Παταβούκα, ο οποίος με τη σειρά του διεκδικούσε την ελευθερίας του από την ΑΕΚ. Οι αποφάσεις πάρθηκαν ομόφωνα με αποτέλεσμα να μείνουν ελεύθεροι ώστε να διαπραγματευτούν την μεταγραφή τους σε ομάδα της αρεσκείας τους.

Ήταν η περίοδος που ο Φασούλας είχε αρχίσει να συνδέεται με τον Ολυμπιακό και ο Παταβούκας με τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα ο αστικός μύθος για την «αράχνη» έλεγε ότι είχαν ετοιμαστεί και τα εισιτήριά του με προορισμό το Τσιόκο της Ιταλίας όπου έκανε προετοιμασία ο Ολυμπιακός. Μάλιστα ήταν η ημέρα που ο Παναθηναϊκός παρουσίαζε και επίσημα τον Σάσα Βολκόφ ο οποίος έπαιρνε τη φανέλα με το νούμερο «10».

17 Αυγούστου 1993

Γίνεται γνωστό το οριστικό διαζύγιο του Φασούλα με τον ΠΑΟΚ. Αν και είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη δεν συναντήθηκε ποτέ με την διοίκηση της ομάδας προκειμένου να μπει στο τραπέζι η πιθανότητα της παραμονής του. Ήταν η εποχή που ο ελληνικός Τύπος κυκλοφορούσε στα περίπτερα με τίτλους του στυλ «δεν θέλει ο Φασούλας τον ΠΑΟΚ, αλλά ούτε και ο ΠΑΟΚ το Φασούλα» με αποτέλεσμα να ήταν ζήτημα χρόνου η οριστική και μη αναστρέψιμη ρήξη. Ο λόγος που δεν είχε η περιβόητη και αναμενόμενη -τότε- συνάντηση; Η διοίκηση ήθελε ανοικτό διάλογο παρουσία δημοσιογράφων, ενώ η πλευρά του παίκτη κατ' ιδίαν συνομιλία εξηγώντας ότι «δεν θα γίνουμε τσίρκο».

Μάλιστα το βράδυ της 17ης Αυγούστου 1993 ο «Πάνι» είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου έχοντας εξαπολύσει δριμύ κατηγορώ εναντίον της διοίκησης και του προηγούμενου προέδρου, Νίκου Βεζυρτζή: «Όταν μια ομάδα δεν πάει καλά δεν φταίει η διοίκηση; Μόνο ένας παίκτης ευθυνόταν; Με ανάγκασε να κάνω προσφυγή και με απειλούσε συνεχώς λέγοντάς μου ότι θα μου ψήσει το ψάρι στα χείλη και θα μου ρίχνει συνέχεια πρόστιμα. Εκείνος με ανάγκασε να κάνω προσφυγή» είχε πει μεταξύ άλλων ο Φασούλας. Μάλιστα οι πληροφορίες της εποχής τον ήθελαν να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή και με τον Παύλο Γιαννακόπουλο προκειμένου να αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό.

Το «κατηγορώ» στον Βεζυρτζή, το «δεν θα γίνουμε τσίρκο» και η ατάκα «μου έψησε το ψάρι στα χείλη»

image

Η πρώτη επαφή με τον Ολυμπιακό και το «όχι» του Παβλίσεβιτς που είχε ανοίξει τον δρόμο του Φασούλα με προορισμό τον Πειραιά

18 Αυγούστου 1993

Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις στην υπόθεση Φασούλα εξελίσσονταν σε γοργούς ρυθμούς. Αν και ο Παναθηναϊκός είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον και μάλιστα ο πρόεδρος της ομάδας ήταν έτοιμος να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εντάξει τον 30χρονο -τότε- Φασούλα στην ομάδα εάν δεν υπήρχε το «όχι» του Ζέλικο Παβλίσεβιτς, ο Ολυμπιακός είχε πάρει το προβάδισμα. Τουλάχιστον σε... πρώτη φάση καθώς υπήρχε διαφορά, όχι τόσο ως προς το οικονομικό, αλλά όσο ως προς τη διάρκεια του συμβολαίου. Τα ρεπορτάζ της εποχής ανέφεραν ότι εκείνος ήθελε κλειστό τριετές ενώ οι «ερυθρόλευκοι» του πρόσφεραν «σπαστό» με μονομερής ανανέωση κάθε καλοκαίρι.

Ο τότε αντιπρόεδρος του ΤΑΚ Ολυμπιακός Γιώργος Σαλονίκης ήταν εκείνος που έκανε τις επαφές με την πλευρά του παίκτη και δη με τον ατζέντη Βασίλη Δημαρέλο, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Φασούλα. Βέβαια οι πρώτες επαφές ήταν άκαρπες καθώς τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Φασούλας ήθελαν να διασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό «deal». Σύμμαχος των Πειραιωτών είχε αποτελέσει η δημόσια τοποθέτηση του προπονητή του Παναθηναϊκό, Ζέλικο Παβλίσεβιτς, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος: «Είμαστε πλήρεις κοντά στο καλάθι με τον Στόγιαν (σ.σ. Βράνκοβιτς) και τον Βολκόφ. Δεν χρειαζόμαστε άλλη ενίσχυση». Μάλιστα ο «ΖεΠα» μιλώντας στο Gazzetta πριν από μερικές εβδομάδες είχε αναφερθεί στη συγκεκριμένη του απόφαση και παραδέχτηκε δημόσια ότι είχε κάνει λάθος εκείνο το καλοκαίρι.

Η πρώτη προσέγγιση του Παναθηναϊκού είχε γίνει πολύ πριν βγει η απόφαση με την οποία ο Φασούλας κέρδιζε την ελευθερία του. Συγκεκριμένα το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου, με τον Παύλο Γιαννακόπουλο να «σκαλίζει» πολύ την περίπτωσή του και να εκφράζει έντονα το ενδιαφέρον της ομάδας. Όμως ο τότε Κροάτης προπονητής των «πρασίνων» είχε... αντίθετη άποψη.

image

19 Αυγούστου 1993

Το... σίριαλ Φασούλα δεν κράτησε περισσότερα επεισόδια. Στις 19/8 ο Ολυμπιακός είχε ανακοινώσει και επίσημα την απόκτηση του διεθνούς σέντερ ο οποίος είχε συμφωνήσει για 2+1 χρόνια. Δηλαδή κλειστό διετές συμβόλαιο και μονομερής ανανέωση για τον 3ο χρόνο του συμβολαίου του. Οι συνολικές του αποδοχές ανέρχονταν τότε στα 900 εκατομμύρια δραχμές (σ.σ. με σημερινή αντιπαραβολή, περίπου 2,6 εκατομμύρια ευρώ) έχοντας να λάβει 250εκ.δρχ. (740.000 ευρώ) τον πρώτο χρόνο, άλλα 285εκ.δρχ. (840.000 ευρώ) τον δεύτερο του συμβολαίου και τέλος 340 εκ.δρχ. (1.000.000 ευρώ) τον τρίτο.

Μάλιστα ο Άρης Λυχναράς, δικηγόρος τότε του Φασούλα, θέλησε τους πιο ευνοϊκούς όρους για τον πελάτη του με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει όλο το συμβόλαιο σε περίπτωση τραυματισμού ο οποίος δεν θα προέρχονταν από δική του υπαιτιότητα. Λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση του Ολυμπιακού, η «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά της για την τελική έκβαση της υπόθεσης.

«Θα δώσω και την ψυχή μου για να κατακτήσει ο Ολυμπιακός τους στόχους που έχει θέσει» ήταν η πρώτη ατάκα του Φασούλα μετά την επισημοποίηση του «γάμου» με τους «ερυθρόλευκους» και συνέχιζε λέγοντας: «Νιώθω κάτι παραπάνω από ευτυχία που βρίσκομαι στην μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας. Εκείνο που με συγκινεί ιδιαίτερα είναι οι τρομερές φιλοδοξίες που έχει το σωματείο στο οποίο ανήκω» ενώ ευχαριστούσε όλους όσους είχαν συμβάλει για την ολοκλήρωση της μεταγραφής:

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο κ. Κόκκαλη όπως και τον αντιπρόεδρο κ. Σαλονίκη για το ενδιαφέρον που έδειξαν για την απόκτησή μου. Αυτό το ενδιαφέρον και η εκτίμηση που τρέφει ο Γιάννης Ιωαννίδης στο πρόσωπό μου δεν μπορούσαν να με αφήσουν ανεπηρέαστο. Οι φίλοι του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ έχουν πολλά κοινά σημεία. Είναι εκδηλωτικοί, είναι εξαιρετικά ζεστοί, είναι και... μη χειρότερα!»

Όσο για τον ΠΑΟΚ: «Δεν παύει να είναι ένα κομμάτι από την αθλητική μου ιστορία. Το μεγαλύτερο θα έλεγα, χωρίς καν να το σκεφτώ. Δεν έχω καμία διάθεση ρεβανσισμού απέναντι στους ανθρώπους με τους οποίους αντιδικήσαμε. Πιστεύω, όμως, ότι δεν επεδίωξα μόνο εγώ να κερδίσω την προσφυγή που έκανα, αλλά και ο ΠΑΟΚ να τη χάσει» ενώ αναφέρθηκε και στο ταξίδι που είχε κάνει στη Θεσσαλονίκη το οποίο είχε αποδειχθεί άνευ ουσίας και αποτελέσματος:

«Ήταν πολύ δύσκολος ο χωρισμός με τον ΠΑΟΚ. Η διοίκηση του συλλόγου έδειξε με την στάση της ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να συζητήσει μαζί μου. Δεν είχα καμία υποχρέωση να κάνω δημόσιο διάλογο με τον ΠΑΟΚ. Η αντιδικία μας ξεκίνησε στις 24 Μαΐου, οπότε και κατέθεσα την προσφυγή και τελείωσε την ημέρα που η δευτεροβάθμια Ε.Ε.Ο.Δ.Α.Κ. έβγαλε απόφαση. Από εκείνο το σημείο και πέρα ήμουν ελεύθερος να διαπραγματευτώ με όποια ομάδα ήθελα. Εγώ πήγα να μιλήσω με τον ΠΑΟΚ και όχι να γίνω αντικείμενο χλευασμού και διασκέδασης. Η ιστορία μου στον αθλητισμό, αλλά σε άλλους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας, δεν μου επιτρέπει κάτι τέτοιο. Εύχομαι στον ΠΑΟΚ καλή πορεία, αλλά με ενδιαφέρει πλέον να κατακτήσει η ομάδα μου όλους τους στόχους μου έχει θέσει».

Μεταξύ άλλων παραδέχθηκε ανοικτά ότι υπήρχε και ενδιαφέρον από τον Παναθηναϊκό: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, κ. Παύλο Γιαννακόπουλο, για την τιμή που μου έκανε αλλά και το ενδιαφέρον που έδειξε» ενώ αποκάλυψε και την κρούση που είχε δεχθεί από τον... Άρη: «Ο πρόεδρος κ. Μητρούδης μου ζήτησε να έχει εκείνος τον τελευταίο λόγο της μεταγραφής μου. Του είπα πως αν τα ποσά που προσφέρουν οι άλλοι είναι τέτοια που να μπορεί να αντέξει το μπάτζετ του Άρη, θα επικοινωνούσα μαζί του. Γνωρίζω ότι ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης περνάει μια δύσκολη καμπή και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Αν πήγαινα εγώ εκεί δεν θα λύνονταν, αντίθετα θα μεγάλωναν».

Η συμφωνία για 2+1 χρόνια με τον Ολυμπιακό, οι πλουσιοπάροχες απολαβές και η συνέντευξη Τύπου του Φασούλα που έκρυβε πολλές ειδήσεις

image

Η ανοικτή κόντρα με τον Ίβκοβιτς, οι κατηγορίες του «Ντούντα» στον Φασούλα και το «όταν φύγει ο 'εχθρός' όλοι γίνονται γενναίοι» του Έλληνα σέντερ

20 Αυγούστου

Ο Φασούλας δεν άφησε ούτε... λεπτό να πάει χαμένο. Την αμέσως επόμενη ημέρα είχε «πετάξει» για την Ιταλία προκειμένου να ξεκινούσε την προετοιμασία με τον Ολυμπιακό όπου βρισκόταν ήδη η αποστολή της ομάδας για το βασικό στάδιο. Το μεγάλο ερωτηματικό, και μάλιστα είχε απασχολήσει αρκετά τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, αφορούσε τον αριθμό της φανέλας του καθώς έπρεπε να... αποχωριστεί το αγαπημένο του «13» και αυτό διότι ο Ιωαννίδης δεν ήθελε να το φοράει κανείς παίκτης της ομάδας του! Και γι' αυτόν τον λόγο επέλεξε το «10» το οποίο τον συνόδευσε στην «ερυθρόλευκη» καριέρα του. Μάλιστα οι συμπαίκτες τον είχαν υποδεχθεί θερμά επί ιταλικού εδάφους όπου είχε ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Πάντως τ' όνομά του συνέχισε να απασχολεί τα ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ, με αποκορύφωμα την κατά μέτωπο επίθεση που του είχε εξαπολύσει ο συγχωρεμένος Ντούσαν Ίβκοβιτς. Δύο ημέρες μετά την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, ο «Ντούντα» είχε πει μεταξύ άλλων ότι ο Φασούλας ήταν ο κύριος υπεύθυνος για τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τους τελικούς του πρωταθλήματος της σεζόν 1992-93:

«Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν αλλά ένας μεγάλος παίκτης όπως ο Φασούλας μπορούσε να προσφέρει περισσότερα σε εκείνους τους αγώνες που ο ΠΑΟΚ έπαιξε όλη τη χρονιά. Γιατί δεν μπόρεσε; Μην ρωτάτε εμένα...» με τον «Πάνι» να στέλνει τη δική του απάντηση από την Ιταλία όπου έκανε προετοιμασία με τον Ολυμπιακό: «Για όλους αυτούς που ασχημονούν υποτιμώντας τη νοημοσύνη των φιλάθλων του ΠΑΟΚ, ένα έχω να πω: Όταν φύγει ο 'εχθρός' όλοι γίνονται γενναίοι».

Και να 'ταν μόνο η «απάντηση» του Φασούλα; Το ΤΑΚ Ολυμπιακός είχε τοποθετηθεί και επίσημα, καθώς σε σχετική ανακοίνωση είχε καταφερθεί του Ντούσαν Ίβκοβιτς! «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε αυτόν τον κύριο στο θλιβερό κατήφορο που επέλεξε, καταχρώμενος της φιλοξενίας που του παρέχει τούτη η χώρα. Θα πρέπει όμως να γνωρίζει ότι, για κάθε απαράδεκτη συμπεριφορά υπάρχουν συνέπειες για να καταλάβει ότι στην Ελλάδα ισχύουν νόμοι που εφαρμόζονται για όλους, ημεδαπούς και αλλοδαπούς».

image

29 Αυγούστου 1993

Το βράδυ της 29η Αυγούστου 1993 ο Παναγιώτης Φασούλας είχε φορέσει για πρώτη φορά τη φανέλα του Ολυμπιακού και πιο συγκεκριμένα σε φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο την Σκαβολίνι στο Πέζαρο. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν νικήσει με 83-73 με τον Έλληνα σέντερ να αφήνει εξαιρετικές εντυπώσεις με το «καλημέρα» της παρουσίας του στη νέα του ομάδα και έχοντας ελάχιστες προπονήσεις με τους νέους του συμπαίκτες. Συγκεκριμένα είχε σημειώσει 13 πόντους στην εν λόγω αναμέτρηση και ήταν ο 4ος σκόρερ του Ολυμπιακού πίσω από τους Πάσπαλι (28π.), Τάρλατς (20π.) και Τάρπλεϊ (15π.)

18 Σεπτεμβρίου 1993

Σε έναν μήνα μετά την υπογραφή του στον Ολυμπιακό, ο Παναγιώτης Φασούλας είχε κάνει και το ντεμπούτο του σε επίσημο παιχνίδι ως παίκτης του Ολυμπιακού. Συγκεκριμένα ήταν η αναμέτρηση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας απέναντι στον Μίλωνα όπου οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει με 75-62 (Τάρπλεϊ 23, Πάσπαλι 22 - Ουίγκινς 22, Νούσης 12). Ο Έλληνας σέντερ είχε αγωνιστεί κάτι λιγότερο από 23 λεπτά και σε αυτό το διάστημα είχε σημειώσει 10 πόντους με 4/7 δίποντα, 2/5 βολές, 7 ριμπάουντ, 2 τάπες και μία ασίστ.

28 Οκτωβρίου 1993

Την 28η Οκτωβρίου, ο Ολυμπιακός είχε κάνει... παρέλαση από το Λεβερκούζεν κερδίζοντας στην πρεμιέρα της EuroLeague για την σεζόν 1993-94 την γηπεδούχο Μπάγερ με 70-53. Αυτό ήταν και το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Φασούλα με τα «ερυθρόλευκα» όντας από τους καλύτερους παίκτες των Πειραιωτών! Συγκεκριμένα είχε αγωνιστεί και στα 40 λεπτά του αγώνα και είχε μετρήσει 19 πόντους (6/10δίπ., 7/8β.) και 8 ριμπάουντ. Παρόλα αυτά την... δόξα και τη λάμψη την είχε κλέψει ο Τάρπλεϊ με 25 πόντους και 20 ριμπάουντ.

Το «ερυθρόλευκο» ντεμπούτο σε φιλικό στο Πέζαρο και οι εξαιρετικές εμφανίσεις στα πρώτα επίσημα εντός και εκτός των συνόρων

@Photo credits: INTIME, eurokinissi