Πέδρο Μαρτίνς: Ο 200άρης που συνεχίζει να γράφει την «ερυθρόλευκη» ιστορία του

Πέδρο Μαρτίνς: Ο 200άρης που συνεχίζει να γράφει την «ερυθρόλευκη» ιστορία του

Γράφουν: Δημήτρης Τομαράς, Δημήτρης Σαμόλης

Στο «διπλό» σε βάρος του Ιωνικού, προ ημερών στη Νίκαια, ο Πέδρο Μαρτίνς συμπλήρωσε 199 αγώνες στον πάγκο του Ολυμπιακού. Σε αυτές τις 199 αναμετρήσεις έχει 133 νίκες, 35 ισοπαλίες και 31 ήττες. Οι 123 αγώνες του είναι στη Super League, οι 24 στο Κύπελλο και άλλοι 52 στην Ευρώπη. Απόψε (18.00) ο Πορτογάλος, στο εντός έδρας παιχνίδι Κυπέλλου εναντίον του Παναιτωλικού, γίνεται 200άρης...

Στον Ολυμπιακό βρίσκεται από το 2018, έχοντας υπογράψει τρία back to back συμβόλαια. Τρία συμβόλαια διετούς διάρκειας το καθένα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ομάδα που έχει κοουτσάρει, στον Ολυμπιακό έχει τα περισσότερα παιχνίδια. Στη Μαρίτιμο από το 2010 έως το 2014 είχε 152 αγώνες με 59 νίκες, 42 ισοπαλίες και 51 ήττες.

Στη Ρίο Άβε από το 2014 μέχρι και το 2016 είχε 101 αγώνες. Εκεί είχε μόνο 38 νίκες και είχε 28 ισοπαλίες και 35 ήττες. Στη Βιτόρια Γκιμαράες, αμέσως προηγούμενη ομάδα από τον Ολυμπιακό, ήταν από το 2016 έως και το 2018. Είχε 78 αγώνες στον πάγκο της. Είχε σε αυτόν τον σύλλογο 35 νίκες, 14 ισοπαλίες και 29 ήττες.

Να δούμε λοιπόν τους τοπ προπονητές του Ολυμπιακού σε νίκες:

Στο σύνολο:

Ντούσαν Μπάγεβιτς: 208 αγώνες με 144 νίκες, 32 ισοπαλίες και 32 ήττες
Πέδρο Μαρτίνς: 199 αγώνες με 133 νίκες, 35 ισοπαλίες και 31 ήττες
Τάκης Λεμονής: 165 αγώνες με 111 νίκες, 30 ισοπαλίες και 24 ήττες
Ερνέστο Βαλβέρδε: 127 αγώνες με 92 νίκες, 13 ισοπαλίες και 22 ήττες
Λάκης Πετρόπουλος: 132 αγώνες με 91 νίκες, 28 ισοπαλίες και 13 ήττες

3

Ο Πέδρο Μαρτίνς επί των ημερών του στον Ολυμπιακό έγινε ο Νο1 προπονητής σε νίκες στην Ευρώπη και έχοντας σπουδαίες βραδιές με προκρίσεις όπως με Μίλαν, Άρσεναλ και PSV Αϊντχόφεν. Μάλιστα μετά τη νίκη - πρόκριση με τη Μίλαν και με αφορμή το τότε κορεό αλά Casa De Papel ο Μαρτίνς έγινε ο Profesor των Πειραιωτών ή El Profesor. Ο προπονητικός mastermind. Τον Ιούλιο του 2021 έφτασε να έχει 19 νίκες έναντι 14 του 2ου Μπάγεβιτς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Soccerbase πλέον σε 52 αγώνες έχει 23 νίκες, 10 ισοπαλίες και 19 ήττες (σε προκριματικά και ομίλους).

Οι προπονητές του Ολυμπιακού στα Κύπελλα Ευρώπης

1. Πέδρο Μαρτίνς 52 (23 νίκες - 10 ισοπαλίες - 19 ήττες)
2. Ντούσαν Μπάγεβιτς 36 (14-9-13)
3. Τάκης Λεμονής 22 (5-6-11)
4. Ερνέστο Βαλβέρδε 20 (11-0-9)
5. Μίτσελ Γκονζάλες 16 (7-1-8)

Οι χρονιές του Μαρτίνς στον Ολυμπιακό

2018-2019: 49 αγώνες με 34 νίκες, 8 ισοπαλίες και 7 ήττες
2019-2020: 59 αγώνες με 40 νίκες, 11 ισοπαλίες και 8 ήττες
2020-2021: 55 αγώνες με 36 νίκες, 9 ισοπαλίες και 10 ήττες
2021-2022: 36 αγώνες με 23 νίκες, 7 ισοπαλίες και 6 ήττες

Η στήριξη Μαρινάκη

1319 ημέρες. Τόσες συμπληρώνονται σήμερα από τότε που ο Μαρτίνς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού. Ένα διάστημα κατά το οποίο ο κόουτς έχει έρθει κοντά με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και πλέον εκτός από δύο συνεργάτες είναι και δύο καλοί φίλοι. Κι ας υπήρξαν φορές κατά τη διάρκεια αυτής της κοινής πορείας που ο πάγκος του έτριξε. Και όχι μόνο μία φορά. Η ήττα από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, ο αποκλεισμός στο Κύπελλο από τη Λαμία... Κάτι έβλεπε όμως ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού και συνέχιζε να πορεύεται μαζί του. Κι άλλοι προπονητές πέτυχαν σημαντικά πράγματα στην Ευρώπη. Ποια ήταν όμως η διαφορά; Η ανοχή της διοίκησης και η πίστη ότι με τη δική του καθοδήγηση κάτι καλό θα έρθει.

Κατά την υπογραφή του τελευταίου χρονικά συμβολαίου του Πορτογάλου, ο ιδιοκτήτης της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι γιατί δεν είναι μόνο ο προπονητής του Ολυμπιακού, είναι καλός φίλος μέλος της οικογένειας, γιατί πάνω από όλα είναι καλός άνθρωπος. Μπορείς να τον εμπιστεύεσαι να συζητάς και να βασιστείς πάνω του για τη μεγαλύτερη ομάδας της χώρας. Γι' αυτό δεν είχαμε να συζητούμε πολλά για να ανανεώσουμε για τα δύο χρόνια». Και ο ίδιος ο Πέδρο δεν έχει κρύψει ότι ο Μαρινάκης τον έχει στηρίξει και του έχει δώσει ελευθερία. «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο πρόεδρος είναι παθιασμένος με την ομάδα, είναι πάντα παρών και μου δίνει απόλυτα ελευθερία για να εφαρμόσω τη φιλοσοφία μου στο ρόστερ» είχε αναφέρει στην «Tribuna Expresso».

Μαρινάκης - Μαρτίνς

Για να μπορέσει να φτάσει σε μεγάλες νίκες και τίτλους ο Ολυμπιακός, άλλωστε, αυτά τα χρόνια έχουν δαπανηθεί χρήματα για αγορές ποδοσφαιριστών. Πολλές φορές οι επιθυμίες του προπονητή γίνονταν πραγματικότητα. Για τον Ποντένσε, για παράδειγμα, είχαν δοθεί 7.000.000 ευρώ, για τον Σεμέδο 4.500.000, για τον Γκιλιέρμε 3.000.000, εσχάτως για τον Ονιεκούρου 4.500.000. Σαφέστατα κάποιες κινήσεις δεν βγήκαν και απόσβεση δεν έγινε, αλλά τις περισσότερες φορές η διοίκηση ικανοποιούσε τις επιθυμίες του Πορτογάλου και το ρόστερ δυνάμωνε στον επιθυμητό βαθμό. Εκείνος επέμενε να αγοραστεί ο Σα, να αποκτηθεί ο αλμυρός στην τιμή Σεμέδο, να μη γίνουν ανεκτές οι παραξενιές του Γιάγια Τουρέ. Ανάμεσα στις ουκ ολίγες διακρίσεις του ως προπονητής των «ερυθρόλευκων» ήρθε το 2021. Έγινε ο πρώτος Πορτογάλος τεχνικός σε νίκες, σε όλο τον κόσμο. Πέτυχε 43 με τους πρωταθλητές σε ένα ημερολογιακό έτος, αφήνοντας όλους τους συμπατριώτες του πίσω του. Στη δεύτερη θέση ήταν ο πρώην τεχνικός του ΠΑΟΚ και νυν της Παλμέιρας, Αμπέλ Φερέιρα, με 37 νίκες, ενώ 29 νίκες είχε ο Ζοζέ Μουρίνιο με Ρόμα και Τότεναμ.

image

Πέδρο, ο δίκαιος

Κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών ο Πέδρο Μαρτίνς έχει αποδείξει ότι είναι προπονητής που δεν αδικεί. Ή όταν το κάνει έχει λόγο. Ακόμη κι αν το έπραττε άθελά του, ερχόταν η στιγμή που θα επιβράβευε. Τον Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο τον είχε... εξαφανίσει πίσω από τον Αχμέντ Χασάν, αλλά κάποια στιγμή έφτασε η ώρα που ο Ισπανός έγινε κάποια στιγμή η κολόνα της «ερυθρόλευκης» επίθεσης. Ακόμα κι όταν αποκτήθηκε ο Αραμπί, ο Μαρτίνς εμπιστευόταν αρχικά την ομάδα με την οποία έκανε προπονήσεις καιρό. Ο Μαροκινός ενσωματώθηκε σταδιακά στα πλάνα του, μέχρι που έφτασε ασφαλώς να αποτελέσει τον... serial killer που όλοι θαυμάσαμε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κάθε προπονητής έχει τις εμμονές του. Έτσι κι αυτός. Πορευόταν όμως με τα δικά του πιστεύω και τις περισσότερες φορές δικαιωνόταν. Πόσα και πόσα δεν έχει ακούσει για τη χρησιμοποίηση του Ανδρέα Μπουχαλάκη; Την ώρα που οι περισσότεροι δεν ήθελαν να τον... βλέπουν, ο προπονητής ξεκινούσε την ενδεκάδα από αυτόν. Ο Κρητικός χαφ είναι σήμερα ο παίκτης που έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο από κάθε άλλον στον Ολυμπιακό πίσω από τον Μαντί Καμαρά (τέσσερα παιχνίδια περισσότερα μετρά ο Αφρικανός).

Ήταν τέτοιος ο τρόπος που δούλευε ο Μαρτίνς, λειτουργούσε με τέτοιο τρόπο ώστε να τον αγαπήσει πολύ ο κόσμος του Ολυμπιακού. Ένα δύσκολο και απαιτητικό κοινό που μπορεί να αγκαλιάζει εύκολα τους παίκτες, όχι όμως στον ίδιο βαθμό και τους προπονητές. Το πέτυχε όμως αυτό με την αξία του ο Πορτογάλος, φτάνοντας στο σημείο να ακούει ρυθμικά το όνομά του από τις κερκίδες του «Γ. Καραϊσκάκης». Πολλές φορές τα τρικ που επιχειρούσε, του έβγαιναν. Υπήρξε παιχνίδι που βάζει στην Τούμπα τον Ραντζέλοβιτς κι αυτός του καθαρίζει το ματς. Σε αγώνα κόντρα στον Άρη τοποθετεί τον Μαντί πίσω από τον Αραμπί κι ο Αφρικανός σημειώνει δύο γκολ. Σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό πορεύεται με το δίδυμο Φορτούνη - Λοβέρα και παίρνουν αυτοί το ματς. Μπόλικες φορές έκρυβε άσο στο μανίκι του και οδηγούσε την ομάδα του σε νίκες και προκρίσεις. Όπως για παράδειγμα με τον Σισέ σε θέση αριστερού μπακ - χαφ, με τον Μπα σε θέση δεξιού μπακ.

Πόσα και πόσα ρεπορτάζ φιλοξένησαν το όνομα του Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος συνδέθηκε με πολλές ομάδες. Με κλαμπ από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Αραβία. Το 2019 η Record ανέφερε ότι είπε όχι στα «4.000.000 ομάδας από τη Σαουδική Αραβία». Τον περασμένο Δεκέμβριο γράφτηκε ότι θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Αλ Νασρ. Παλαιότερα ότι θέλει να τον προσλάβει η Λοκομοτίβ Μόσχας. Σύμφωνα με τους Βραζιλιάνους απασχόλησε τη Φλαμένγκο, την Κορίνθιανς, τη Σάο Πάουλο. Ανεξάρτητα από το τί ίσχυε κάθε φορά, η ουσία είναι ότι έμεινε στον Ολυμπιακό. Και όταν τον ρωτούσαν, απαντούσε: «Είμαι εδώ στην Ελλάδα, έχω έναν στόχο καριέρας που είναι να προπονήσω σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα όπως το αγγλικό. Και επομένως θα δουλέψω προς αυτήν την κατεύθυνση όσο μπορώ και θα εργαστώ σε αυτή τη φάση της καριέρας μου για να το κάνω. Επομένως, αφήνοντας κατά μέρους το οικονομικό, το οποίο είναι επίσης σημαντικό, είναι μέρος του μέλλοντος των παιδιών μου. Αλλά αν μπορώ να το κάνω και αν δω ότι έχω προϋποθέσεις για να μπορέσω να φτάσω σε αυτό το επίπεδο, προφανώς θα συνεχίσω να δουλεύω για να το πετύχω».

Ούτε Βραζιλία, ούτε πετροδόλαρα

image

Οι απώλειες που τον σημάδεψαν

Ο ίδιος ο 51χρονος προπονητής μιλώντας στην Πορτογαλία και σε ΜΜΕ της χώρας του έχει μιλήσει και για τις καταβολές του και για την πορεία του που τον οδήγησε στο ποδόσφαιρο. Ένα παιδί μεγαλωμένο σε μία οικογένεια που είχε μάθει στη δουλειά, στον μόχθο και με τους δύο γονείς του να δουλεύουν σκληρά. Το 2020 ο έμπειρος τεχνικός είχε μιλήσει στην Tribuna Expresso για την απώλεια του πατέρα του 14 χρόνια πριν ενώ έναν χρόνο μετά είχε πεθάνει και ο αδερφός του. Δύο απώλειες που τον σημάδεψαν. Σε συνδυασμό και με ορισμένα θέματα υγείας που είχε ο ίδιος στο παρελθόν τον έκαναν πιο προσεκτικό αλλά και θλιμένο παράλληλα.

Ως μικρό παιδί ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως εξής: «Ήμουν ήσυχο παιδί. Μόνο όταν έβλεπα την μπάλα, έτρεχα να παίξω. Δεν έκανα ποτέ κοπάνα από το σχολείο. Είχα μεγάλο σεβασμό. Υπήρχαν στιγμές που μου άρεσε το σχολείο και άλλες όχι. Στο δημοτικό δεν μου άρεσε, αλλά στο λύκειο ναι». Πριν ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο έκανε και άλλες δουλειές. Όπως το να κρατάει τα λογιστικά του συνεργείου που είχε ο πατέρας του. Στην πορεία και ενώ είχε μπει στον χώρο του ποδοσφαίρου ασχολήθηκε και με την αθλητική μάρκα Kronos ενώ είχε και δικό του εστιατόριο.

Πως πρωτοασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο όμως; «Ο πατέρας μου ήταν στη διοίκηση της Φεϊρένσε από το 1976 έως το 1978 και κάθε μέλος της διοίκησης τότε, έπαιρνε μαζί του στα εκτός έδρας παιχνίδια των κοντινών αποστάσεων και τα παιδιά στα ματς. Θυμάμαι να είμαι 5-6 ετών και να μπαίνω στα αποδυτήρια. Να μυρίζω τον ιδρώτα των παικτών και να βλέπω τους τερματοφύλακες να προθερμαίνονται στα αποδυτήρια. Θυμάμαι πολύ καλά αυτές τις στιγμές. Έβλεπα ποδόσφαιρο.

Ήμουν οπαδός της Φεϊρένσε μικρός. Θυμάμαι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1984. Χάσαμε, ήμουν 14 ετών και έκλαιγα. Έκλαιγα γιατί έπρεπε να φθάσουμε στον τελικό, το άξιζε εκείνη η ομάδα». Το πρώτο συμβόλαιο που είχε υπογράψει ήταν ημιεπαγγελματικό. Από πλευράς χρημάτων είκοσι δύο χιλιάδες πεντακόσιες εσκούδος (112,50 ευρώ) ήταν το πρώτο του συμβόλαιο!

Σε άλλη συνέντευξή του στο Sabado είχε πει ότι «συνηθίζω να λέω πως ελπίζω να πεθάνω σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, αλλά σε πολλά χρόνια από τώρα και ελπίζω τα πράγματα να μην είναι τόσο απαιτητικά στο μέλλον. Θα μου άρεσε να δουλέψω σε μια Εθνική ομάδα ή σε έναν σύλλογο απλά και μόνο για την απόλαυση της προπόνησης. Τώρα θέλω να κάνω σπουδαία δουλειά εδώ στον Ολυμπιακό, αλλά θα μου άρεσε να προπονήσω στην Αγγλία, όπου υπάρχει μια φανταστική ατμόσφαιρα στα γήπεδα. Η αλήθεια είναι πως το 1987 όταν ξεκινούσα την καριέρα μου στη Φεϊρένσε, δεν φανταζόμουν ποτέ πως θα γίνω προπονητής».

image

Γαρίδες, ουζάκι, Μαραντόνα και Βαλμπουενά

Στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα ο Μαρτίνς πήρε ορισμένες ελληνικές συνήθειες. Το αγαπημένο του φαγητό; Είναι οι καραβίδες με ουζάκι (έχει μάθει να το λέει καθώς κάνει και μαθήματα ελληνικών) αλλά και οι γαρίδες με ούζο. Επίσης ψαράκι αλλά και αρνάκι. Τα τρία αγαπημένα του μέρη στην Ελλάδα; Είναι το Καραϊσκάκη, το μουσείο της Ακρόπολης και το Μικρολίμανο, ενώ η αγαπημένη του λέξη - όπως τονίζει ο ίδιος - είναι ο Ολυμπιακός.

Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε μιλήσει στο τρίτο μέρος της σειράς Ask Pedro (ρωτήστε τον Πέδρο) για τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες ever. Θαύμαζε τον Κρόιφ, τη μεγάλη Μπαρτσελόνα αλλά και γενικά σπουδαίες ομάδες του παρελθόντος, όπως ο Άγιαξ. Εκεί είχε να πει πως ο Μαραντόνα είναι ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών. «Για μένα είναι ο Μαραντόνα», είχε υπογραμμίσει. Είχε στο μυαλό του και τον Πελέ όμως ο Μαραντόνα ήταν κάτι το μοναδικό. Το ξεχωριστό.

Όσο για τον καλύτερο παίκτη που είχε ποτέ; «Ο Βαλμπουενά είναι ο καλύτερος παίκτης που έχω προπονήσει ποτέ», απάντησε ο Πέδρο Μαρτίνς και κλείνοντας τόνισε πως σε σχέση με το ποιο παιχνίδι θα μείνει στη μνήμη του για πάντα επισήμανε πως είναι το ματς στο Emirates και το Άρσεναλ - Ολυμπιακός με την μεγάλη πρόκριση.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi