Ο «μάγος» Ζοάο Καρβάλιο ψάχνει το μεγάλο κόλπο

Ο «μάγος» Ζοάο Καρβάλιο ψάχνει το μεγάλο κόλπο

Το 2018, όταν η ηλικία του έφτανε σε επίπεδα… Μπλακ Τζακ (21 ετών), ο Ζοάο Αντόνιο Αντούνες Καρβάλιο γεννούσε πολύ μεγάλες προσδοκίες με το ταλέντο του. Για χάρη του, στο Διαδίκτυο κυκλοφορούσαν άρθρα με τίτλο του τύπου «Γιατί ο Ζοάο Καρβάλιο μπορεί να γίνει το επόμενο αστέρι της Πορτογαλίας».

bwin sponsred

Προσοχή, μιλάμε για την «Βραζιλία της Ευρώπης», για την ποδοσφαιρομάνα του Λουίς Φίγκο, του Ρουί Κόστα, του Κριστιάνο Ρονάλντο, του Μπερνάρντο Σίλβα (ένα από τα είδωλά του) και πάει λέγοντας. Την Πορτογαλία του Ρούμπεν Ντίας και του Ρενάτο Σάντσες, δύο καλών φίλων και συμπαικτών του νέου άσου του Ολυμπιακού στους μικρούς της Μπενφίκα.

Στην ακαδημία του Σεϊσάλ, ο Ζοάο μπήκε σε ηλικία οκτώ ετών, αποφασισμένος να βαδίσει στα χνάρια του πατέρα του. Στα νιάτα του, ο Τοζέ (Αντόνιο Ζοσέ ντος Σάντος Καρβάλιο) ήταν ένα σκληροτράχηλο αριστερό μπακ που έφτασε να παίξει στην πρώτη κατηγορία με την φανέλα της Ακαντέμικα Κοΐμπρα.

«Τον ζηλεύω γιατί ήταν πολύ δυναμικός. Ήταν ένας από εκείνους τους… ενοχλητικούς αμυντικούς που δεν θα ήθελα με τίποτα να βρω μπροστά μου» λέει αστειευόμενος ο Ζοάο για τον πατέρα του, ο οποίος έκλεισε την καριέρα του στην ομάδα της γενέτειρας και των δύο, την μικρή Καστανιέιρα ντε Πέρα, στην περιοχή της Λεϊρία.

Στα ποδοσφαιρικά του γεράματα και σε ερασιτεχνικό επίπεδο πλέον, ο μπαμπάς Τοζέ έπαιζε ως μεσοεπιθετικός και, με το αριστερό του πόδι, σημείωνε πολλά γκολ με απευθείας εκτελέσεις φάουλ. Ο Ζοάο, ο οποίος δεν τον είχε προλάβει στις δόξες του ως αριστερό μπακ, τον καμάρωσε ως επιτελικό μέσο και του κόλλησε το «μικρόβιο» της μπάλας, αλλά και της θέσης.

Αγωνιζόμενος σε αυτή άρχισε να κλέβει την παράσταση στην ακαδημία των Αετών, να αφήνει στην άκρη το σχολείο (δεν το τελείωσε), αλλά και να τραβάει επάνω του τα φώτα και στις μικρές εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας. Στην Κ21, μάλιστα, διαδέχθηκε τον Μπρούνο Φερνάντες (ναι, τον γνωστό), όταν ο κατά 2,5 χρόνια μεγαλύτερος, άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, του παράδωσε την σκυτάλη του ηγέτη και πρωταγωνιστή.

Ο Ζοάο Καρβάλιο έφτασε να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και να καθοδηγεί ποδοσφαιριστές όπως ο Ντιόγκο Ζότα (Λίβερπουλ), ο Γκονσάλο Γκέδες (Βαλένθια), ο Ρενάτο Σάντσες (Λιλ), ο Πέδρο Νέτο (Γουλβς) και ο… Ντάνιελ Ποντένσε.

Ο τελευταίος χρησιμοποίησε τον Ολυμπιακό ως εφαλτήριο στην καριέρα του και κατάφερε να βρεθεί στην Premier League, με την Γουλβς να δίνει για χάρη του πάνω από είκοσι εκατομμύρια ευρώ.

Ο Καρβάλιο πήγε μικρός στην Αγγλία, αγωνίστηκε σε επίπεδο Championship και τώρα, στα 24 του χρόνια (θα γίνει 25 στις 9 Μαρτίου), ψάχνει στον Πειραιά τον πολύ καλό του εαυτό, φιλοδοξώντας να επιστρέψει στο Νησί και, γιατί όχι, να διεκδικήσει την δική του ευκαιρία στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στον πλανήτη.

bwin - Build A Bet* στο Ελληνικό Πρωτάθλημα! |21+ * Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

image

Ο έρωτας της εξέδρας

Το 1979, η τότε πρωταθλήτρια Αγγλίας Νότιγχαμ Φόρεστ έκανε τον Τρέβορ Φράνσις τον πρώτο ποδοσφαιριστή που παίρνει εσωτερική μεταγραφή (μεταξύ δύο ομάδων του Νησιού δηλαδή) και η τιμή του ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο λίρες.

Σαράντα (παρά ένα) χρόνια αργότερα, η Φόρεστ έγραψε ξανά ιστορία, σπάζοντας αυτή την φορά ένα δικό της ρεκόρ. Με ιδιοκτήτη πλέον τον Βαγγέλη Μαρινάκη, η ομάδα από τα ανατολικά Μίντλαντς έδωσε 15 εκατομμύρια ευρώ, ποσό - ρεκόρ στην ιστορία της, για να αποκτήσει τον Πορτογάλο μπαλαδόρο που είχε προλάβει να παίξει μόλις εφτά παιχνίδια με την πρώτη ομάδα της Μπενφίκα και είχε σημειώσει το μοναδικό του γκολ σε επαγγελματικό επίπεδο εις βάρος της Πόρτο και του θρυλικού Ίκερ Κασίγιας, αλλά με την φανέλα της Βιτόρια Σετούμπαλ, στην οποία αγωνίστηκε δανεικός για ένα εξάμηνο.

Παρ’ ότι το Νότιγχαμ δεν μοιάζει σχεδόν σε τίποτα με την Λισσαβόνα ο Ζοάο Καρβάλιο, ο οποίος εξεπλάγην και ο ίδιος από τα χρήματα που δόθηκαν για την μεταγραφή του, προσαρμόστηκε εύκολα στην πόλη και, κυρίως, στην ομάδα. Έκανε εντατικά μαθήματα αγγλικών, ένιωσε γρήγορα σαν στο σπίτι του και έφτασε να ανοίξει μαγαζί με πολυτελή ρούχα μαζί με την εδώ και πέντε χρόνια σύντροφό του, Αντρέια Σίλβα, στην οποία τον Ιούνιο έκανε πρόταση γάμου γονατιστός σε μια παραλία (μην ανησυχείτε, η απάντηση ήταν καταφατική).

Το μαγαζί με την ονομασία Carsi (Carvalho + Silva = Carsi) έγινε γρήγορα δημοφιλές στην πόλη, όχι μόνο λόγω της ποιότητας των ρούχων, αλλά και επειδή άνηκε στο αγαπημένο παιδί της εξέδρας των φίλων της Νότιγχαμ!

Στην πρώτη του σεζόν, ο τότε προπονητής Αϊτόρ Καράνκα τον χρησιμοποιούσε σε ρόλο «δεκαριού» σε διάταξη 4-2-3-1, δίνοντάς του απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Ο Ζοάο, ο οποίος έφερε βαρέως το γεγονός ότι δεν εκμεταλλεύτηκε τις (λίγες) ευκαιρίες που είχε στην Μπενφίκα, ένιωθε σαν ψάρι μέσα στο νερό.

bwin

Μέχρι τα Χριστούγεννα, ο Καρβάλιο είχε συμμετοχή σε εννέα γκολ της ομάδας του (τρία γκολ - έξι ασίστ), δικαιολογούσε απόλυτα τα 15 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για χάρη του και η εξέδρα της Φόρεστ τον είχε βαφτίσει «μάγο» και σκαρφιζόταν συνεχώς νέα τραγούδια προς τιμήν του.

Κάθε παιχνίδι ήταν ένα ρεσιτάλ απαράμιλλης τεχνικής κατάρτισης, κοφτής ντρίμπλας, «ποδιάς», διορατικού παιχνιδιού, μαεστρίας που προμήνυε ότι γρήγορα ο Καρβάλιο θα έφευγε από το «Σίτι Γκράουντ» για τα σαλόνια της Premier League και για ομάδες που είχαν την δυνατότητα να προσφέρουν στην Φόρεστ τα διπλάσια και τα τριπλάσια απ’ όσα είχε δώσει.

Το εξάμηνο του μέλιτος, όμως, είχε απότομο φινάλε. Ο Καράνκα απολύθηκε, ο πολύπειρος (αλλά και δογματικός) Μάρτιν Ο’ Νιλ τον διαδέχθηκε και ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τον ντελικάτο Ζοάο Καρβάλιο, ο οποίος έχει πάντα ως προτεραιότητα στο παιχνίδι του πώς θα ξεπεράσει έναν αντίπαλο με ωραία ντρίμπλα και όχι πώς θα τον σταματήσει με ένα δυναμικό τάκλιν.

Αργά αλλά σταθερά, η μαγεία του βραχύσωμου (1.72) Πορτογάλου άρχισε να σβήνει, για να εμφανίζεται πλέον με το σταγονόμετρο στη συνέχεια. «Ο Ζοάο θα γίνει πολύ καλύτερος παίκτης όταν θα συνηθίσει την φυσική πλευρά αυτού του πρωταθλήματος» υποστήριζε ο Ο’ Νιλ, τα «θέλω» του οποίου δεν εισακούστηκαν ποτέ, αφού ο Ζοάο δεν άλλαξε την σωματοδομή του, ούτε βεβαίως και το στιλ παιχνιδιού του.

«Το στιλ μου δεν ταιριάζει πολύ με τους Βρετανούς. Ειλικρινά ακόμα πιστεύω ότι οι Βρετανοί προπονητές έχουν δρόμο να διανύσουν. Και τα τελευταία χρόνια οι καλύτεροι προπονητές στην Αγγλία είναι ξένοι. Και αυτό συνιστά ένα δυνατό μήνυμα» ήταν η απάντηση - καρφί του Καρβάλιο, ο οποίος έκτοτε δεν θύμισε ξανά τον «μάγο» που έβγαζε λαγούς από το καπέλο του σε κάθε παιχνίδι με την κόκκινη φανέλα.

Στην πρώτη του σεζόν, παρ’ ότι το δεύτερο μισό δεν είχε καμία σχέση με το πρώτο, τελείωσε με τέσσερα γκολ - οκτώ ασίστ σε 38 παιχνίδια (δέκα ως αναπληρωματικός) και 2.558 λεπτά συμμετοχής. Για να έχετε ένα πολύ ακριβές μέτρο σύγκρισης, ο υπέρ ταλαντούχος Μέισον Μάουντ, ο οποίος έκανε το «αγροτικό» του στη Ντέρμπι Κάουντι προτού επιστρέψει στην Τσέλσι για να καθιερωθεί, έκλεισε την σεζόν με εννέα γκολ - τέσσερις ασίστ σε 38 παιχνίδια, αλλά με 763 λεπτά περισσότερα από τον Καρβάλιο. Ή, αλλιώς, 8,5 παιχνίδια περισσότερα!

bwin - Build A Bet* στο Ελληνικό Πρωτάθλημα! |21+ * Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

image

Από τη… Μύκονο στον Πειραιά

Ο Ζοάο Καρβάλιο, όπως και ο Ντιόγκο Γκονσάλβες, επίσης από την Μπενφίκα, έκλεισαν στη Νότιγχαμ Φόρεστ στο πλαίσιο κουβέντας του μάνατζερ τους, Ζόρζε Μέντες, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη στη Μύκονο. Στην ίδια συζήτηση, έκλεισε και ο Ντάνιελ Ποντένσε στον Ολυμπιακό.

4,5 χρόνια αργότερα, ο Καρβάλιο αφήνει τους «Reds» για τους Ερυθρόλευκους, αποφασισμένος να δώσει νέα ώθηση σε μια καριέρα που στο ξεκίνημά της άφησε (ρεαλιστικές) υποσχέσεις για κάτι πολύ μεγάλο.

«Είναι πολύ ωραίο όταν ο κόσμος σε συμπαθεί. Το να ακούω τον κόσμο να φωνάζει το όνομά μου είναι κάτι απίστευτο για εμένα» έλεγε ο 24χρονος Πορτογάλος για την αποθέωση που γνώριζε στο «Σίτι Γκράουντ» και ελπίζει να βιώσει και στο «Καραϊσκάκης», όταν με το καλό επιστρέψει ο κόσμος στις εξέδρες.

Προσόντα για να πετύχει κάτι τέτοιο, έχει και με το (πολύ) παραπάνω. «Είναι ώρα να αντιμετωπίσω μια νέα πρόκληση και να είμαι ευτυχισμένος κάνοντας αυτό που αγαπώ περισσότερο: Να παίζω ποδόσφαιρο» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Καρβάλιο, ο οποίος δεν χάρηκε όσο θα ήθελε ούτε τον μονοετή του δανεισμό στην Αλμερία, αγωνιζόμενος και στην Ισπανία στην δεύτερη κατηγορία.

Στην πρώτη πλέον, θέλει να κάνει μια νέα αρχή με προπονητή ένα συμπατριώτη του που αρέσκεται στο ωραίο ποδόσφαιρο (Πέντρο Μαρτίνς), αυτό που λατρεύει να υπηρετεί ο Ζοάο. Όπως έκανε επί εποχής Καράνκα στη Νότιγχαμ, όταν και βρήκε έναν προπονητή με παρόμοια ποδοσφαιρική κουλτούρα, ο οποίος του επέτρεψε να ξεδιπλώσει το πλούσιο, δημιουργικό ταλέντο του.

Το 2018, η Φόρεστ έδωσε για χάρη του 15 εκατομμύρια ευρώ, με την ρήτρα αποδέσμευσής του να φτάνει τα 50 εκατομμύρια. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η εμπορική του αξία έχει κατρακυλήσει στα 2,2, σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα Transfermarkt. Αυτό τον στενοχωρεί, αλλά ταυτόχρονα τον πεισμώνει. Και ξέρει ότι μπορεί να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις εκεί που του αρέσει (αγωνιστικός χώρος) και με την κατάλληλη σύμμαχο (μπάλα).

«Η εμπιστοσύνη για έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά μου πρέπει να είναι πάντα στο πιο ψηλό επίπεδο. Όλος ο κόσμος περιμένει ότι ένας παίκτης όπως εγώ θα κάνει την διαφορά. Και εγώ νιώθω ότι μπορώ να κάνω την διαφορά» λέει για την πίεση που νιώθει, αλλά και ταυτόχρονα τον «τρέφει» όταν μπαίνει στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

bwin - Build A Bet* στο Ελληνικό Πρωτάθλημα! |21+ * Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

@Photo credits: INTIME, Getty Images/Ideal Image