Fair Play της χρονιάς: Η Εθνική Ακρωτηριασμένων είναι μια ομάδα νικητών

Fair Play της χρονιάς: Η Εθνική Ακρωτηριασμένων είναι μια ομάδα νικητών

«Η πέτρα, το σίδερο, το ατσάλι δεν αντέχουν. Ο άνθρωπος αντέχει». Το γνωμικό του κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στα πρόσωπα που θα δείτε παρακάτω.

Η Εθνική Ομάδα Ακρωτηριασμένων, δεν είναι μια χούφτα άνθρωποι που έχουν κάποια αναπηρία. Τουλάχιστον, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι άνθρωποι που δεν έπαψαν να ονειρεύονται, δεν σταμάτησαν να είναι «όρθιοι» και να κάνουν κατακόρυφη βουτιά μέσα στον ωκεανό των ονείρων τους. Όταν μπαίνουν στο γήπεδο, πρώτα απ' όλα είναι ποδοσφαιριστές, που θέλουν να παίζουν για τη νίκη, για το γκολ, για τη μαγεία του κορυφαίου αθλήματος.

Γι' αυτούς δεν αρκεί το «είναι όλοι νικητές μόνο και μόνο που παίζουν». Θέλουν να είναι οι καλύτεροι. Θέλουν να ξεχωρίζουν και θέλουν να τους απολαμβάνουμε και να τους χειροκροτάμε για την προσπάθειά τους να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο. Γιατί όχι και στο Μουντιάλ, όπως ονειρεύονται οι ίδιοι.

Gazzetta Awards

Η ομάδα που ξεχώρισε στα Gazzetta Awards by NIVEA MEN με χρυσό χορηγό το NIVEA MEN και χορηγούς τη Garmin και τη Novibet, αποσπώντας το βραβείο Fair Play αποκαλύπτεται στο Gazzetta μέσω του ανθρώπου που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία της, του τεχνικού διευθυντή Άρη Μαυρόπουλου, του προπονητή της Αποστολή Μπαλτούμα και του αρχηγού της Τάσου Τσίγκα.

image

Μαυρόπουλος Άρης (Τεχνικός Διευθυντής): «Αντιμετωπίζουμε τους ποδοσφαιριστές μας πρώτα ως αθλητές και μετά ως άτομα με αναπηρία»

Πότε δημιουργήθηκε η ομάδα;

H πρώτη ομάδα ακρωτηριασμένων ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 2016. Ξεκινήσαμε με μόλις τέσσερις ποδοσφαιριστές και για αρκετό καιρό προσπαθούσαμε να χτίσουμε έναν ικανό κορμό παικτών οι οποίοι θα μας εκπροσωπούσαν στις διεθνείς διοργανώσεις. Πλέον στις προπονήσεις μας έχουμε σταθερά τουλάχιστον δέκα ποδοσφαιριστές εκ των οποίων μία γυναίκα και δύο πρόσφυγες που συμμετέχουν σε σωματειακό επίπεδο. Την τελευταία εξαετία σε αυτό το εθελοντικό πρόγραμμα έχουν ήδη συμμετάσχει περισσότεροι από 20 αθλητές σε όλη την Ελλάδα. Τη μέριμνα ανάπτυξης του αθλήματος στην Ελλάδα και τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας έχει η νεοσύστατη Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για Άτομα με Ακρωτηριασμό.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Αθλητές μου με ακρωτηριασμό ανακάλυψαν το άθλημα αυτό στο διαδίκτυο, εντυπωσιάστηκαν και μου ζήτησαν να βρούμε τρόπο να το φέρουμε στην Ελλάδα και να παίξουν ποδόσφαιρο. Αφού ήρθα σε επαφή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (EAFF), επισκεφθήκαμε ένα τριήμερο προπονητικό camp της εθνικής Πολωνίας στη Βαρσοβία και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

a

Ποιες είναι οι επιτυχίες της ομάδας;

Θεωρώ ότι σημαντικότερη μας επιτυχία είναι και η πιο πρόσφατη συμμετοχή μας σε Euro, στην Κρακοβία, τον περασμένο Οκτώβριο. Καταφέραμε για πρώτη φορά να επιτύχουμε την είσοδο μας στην κορυφαία ευρωπαϊκή δεκάδα. Σκοράραμε το πρώτο μας τέρμα με τον Λάζαρο Μαρίγκο κόντρα στη Γαλλία με απευθείας εκτέλεση φάουλ (top 5 goals της διοργάνωσης). Φέραμε την πρώτη μας νίκη σε τελική φάση, 3-1 ενάντια στο Ισραήλ, ενώ η επικράτηση επί της Ουκρανίας με 1-0 μας έδωσε το εισιτήριο για τη δεκάδα, διαψεύδοντας τα προγνωστικά υπέρ των έμπειρων Ουκρανών.

Η πρώτη μας διεθνής συμμετοχή πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2017 στο European Amputee Football Cup 2017 στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Αγωνιστήκαμε κόντρα στην Ιαπωνία, Πολωνία, την και την Γαλλία στο πιο δυνατό φιλικό τουρνουά παγκοσμίως κατακτώντας την έκτη θέση και το βραβείο fair play.

Τον Οκτώβριο του 2017 συμμετείχαμε στην πρώτη μας τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, στο Euro 2017 το οποίο διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη (12η θέση).

a

Το φθινόπωρο του 2018, η συμμετοχή μας στο Amp Football Weekend του Μπρυζ, επέφερε την πρώτη κατάκτηση τροπαίου για την ομάδα μας. Η εθνική μας ενάντια στο Βέλγιο και την Ολλανδία/Anpfiff Hoffenheim, σημείωσε δύο νίκες (πρώτη διεθνή νίκη), μία ισοπαλία και κατέκτησε την πρώτη θέση στο τουρνουά.

Το 2019 διοργανώσαμε τέσσερα διεθνή φιλικά παιχνίδια στη χώρα μας. Η ομάδα μας αγωνίστηκε δύο φορές με την Εθνική Βελγίου στη Ρόδο, σημειώνοντας μία νίκη (3-0) και μία ισοπαλία, ενώ ακόμη πέτυχε δύο νίκες απέναντι στο Ισραήλ (5-1, 3-0) στην Δράμα μπροστά σε 2000 θεατές!

Το Ιούλιο του 2021, αγωνιστήκαμε με την Εθνική Αλβανίας στο Νέο Ηράκλειο σε δύο φιλικούς αγώνες, επικρατώντας με 9-0 και στους δύο.

Υπάρχει κάποια ιστoρία κάποιου παίκτη που να σας έχει συγκλονίσει;

Όλοι οι παίκτες κουβαλούν την ιστορία τους. Εμείς έχουμε ως αρχή στην ομάδα μας και συνολικά στον οργανισμό μας να αντιμετωπίζουμε τους ποδοσφαιριστές μας πρώτα ως αθλητές και μετά ως άτομα με αναπηρία. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως να δώσουμε την ευκαιρία σε άτομα με ακρωτηριασμό ή και άλλες αναπηρίες να παίξουν ή να ξαναπαίξουν ποδόσφαιρο μέσω αυτής της προσαρμοσμένης εκδοχής του δημοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο.

α

Ποιο είναι το περιστατικό που σας έχει "λυγίσει";

Προσπαθούμε να μη λυγίζουμε και να μην επηρεαζόμαστε από περιστατικά και καταστάσεις. Εμείς είμαστε εδώ για τους ποδοσφαιριστές μας και κοιτάμε να τους αναπτύξουμε αθλητικά παρέχοντας τους όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για να εξελιχθούν ως άτομα και ως ομάδα. Να είμαστε δυνατοί για αυτούς και εκείνοι δυνατοί για εμάς. Έχουμε αντιμετωπίσει δύσκολα και δυσάρεστα γεγονότα, όπως η απώλεια ενός ποδοσφαιριστή μας. Είμαστε όμως μια ομάδα, ένας ζωντανός οργανισμός και προσπαθούμε όλα να τα απορροφούμε και να τα αντιμετωπίζουμε συλλογικά και εντός των τειχών.

Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας;

Η εθνική ομάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει σημαντικές υποχρεώσεις. Σίγουρα θα συμμετέχουμε σε κάποια διεθνή φιλικά και ενδεχομένως σε τουρνουά αν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε ικανή χρηματοδότηση. Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στις διασυλλογικές διοργανώσεις, προκηρύσσοντας το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα με τρεις αγωνιστικές ημέρες και επαναλαμβάνοντας τον ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό του κυπέλλου. Η σημαντικότερη μας επιδίωξη είναι να φέρουμε κοντά στο άθλημα μας περισσότερα άτομα με ακρωτηριασμό από όλη την Ελλάδα, δίνοντας τους την ευκαιρία να ξαναπαίξουν ποδόσφαιρο, με δημιουργία δράσεων σε όλη την επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση στις νεαρές ηλικίες. Σκοπός μας είναι να προωθούμε το άθλημα και να αποδεικνύουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι για όλους!

aaa

«Προσπαθούμε να μην λυγίζουμε»

«Δεν ήταν μια απλή φάση, περήφανοι για το βραβείο στα Gazzetta Awards»

Προβλήματα στις δομές στα οποία ίσως να θέλετε να θίξετε;

Η αλήθεια είναι ότι η εθνική μας ομάδα και συνολικά ο οργανισμός μας ταλανίζεται διαρκώς τόσο σε οικονομικό όσο και σε επίπεδο εγκαταστάσεων. Τους πόρους για τα εισιτήρια μας για την Κρακοβία τους εξασφαλίσαμε μόλις έναν μήνα πριν το Euro, ενώ σχεδόν κάθε χρόνο είμαστε αναγκασμένοι να ψάχνουμε γήπεδο προπόνησης στην Αθήνα, διότι κάθε δημοτικό γήπεδο προσπαθεί πρώτα να εξυπηρετήσει τα τοπικά σωματεία αρτιμελών. Ως αποτέλεσμα, βρισκόμαστε κατά την διάρκεια της αγωνιστικής μας χρονιάς εκτεθειμένοι και άστεγοι ποδοσφαιρικά. Ευελπιστούμε ότι πλέον ως ομοσπονδία να τύχουμε κάποιας ικανής κρατικής επιχορήγησης, ώστε με μία σταθερή ροή χρημάτων να καταφέρουμε να προγραμματίσουμε αποτελεσματικότερα τις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις και δράσεις.

Ενα σχόλιο για το βραβείο σας στα Gazzetta Awards;

Απλά υπερήφανοι και ευγνώμονες για την υποψηφιότητα και τον κόσμο που μας στήριξε! Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ομάδα το άξιζε και με το παραπάνω. Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ τους συνυποψήφιούς μας οι οποίοι ενήργησαν με ήθος και τήρησαν το fair play στου δικούς τους αγώνες.

aa

Για τη φάση του fair play τί έχετε να μας πείτε;

Δεν ήταν απλά μία φάση, ήταν ένα ολόκληρο κορυφαίο τουρνουά και μία σημαντική αγωνιστική επιλογή! Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το ποδοσφαιρικό μας ταξίδι στο Euro της Κρακοβίας ήταν έτοιμο να ξεκινήσει. Αγωνιστικοί μας στόχοι ήταν οι πρώτες μας νίκες σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και η είσοδος στην κορυφαία δεκάδα της Ευρώπης. Παραμονές της πρεμιέρας όμως, από τα χείλη των ποδοσφαιριστών μας ακούστηκε ακόμα ένας στόχος και συγκεκριμένα από τον δεύτερο αρχηγό, Βασίλη Πανίδη: Βραβείο Fair Play. Με τη σωστή αθλητική μας συμπεριφορά στον αγωνιστικό χώρο να κερδίσουμε το βραβείο Αθλητικού Ήθους! Οι αγωνιστικοί μας στόχοι εκπληρώθηκαν. Δύο νίκες και δέκατη θέση!

Το σημαντικότερο; Καταφέραμε να συνδυάσουμε τους αμιγώς αγωνιστικούς στόχους τηρώντας πλήρως την ιδέα του Eυ Aγωνίζεσθαι. Σε ένα σκληρό και απαιτητικό τουρνουά, χωρίς αγωνιστικές εκπτώσεις και με αυξημένα αμυντικά καθήκοντα για τους ποδοσφαιριστές μας λόγω του υψηλού αγωνιστικού επιπέδου, οι Έλληνες διεθνείς και το επιτελείο δε δέχθηκαν ούτε μια κίτρινη κάρτα. Και μάλιστα είμαστε η μόνη εθνική που το κατάφερε. Έτσι η διοργανώτρια αρχή μας απένειμε τον τίτλο του Βραβείου Fair Play. Αυτό το τιμητικό βραβείο, το εκλαμβάνουμε ως βραβείο Αθλητικού Ήθους και βάζουμε παρακαταθήκη για τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να αγωνιζόμαστε και να εκπροσωπούμε την Ελλάδα.

Υπάρχουν άλλοι κανόνες;

Σε αυτό το πανέμορφο άθλημα μπορούν να συμμετέχουν ποδοσφαιριστές είτε με ακρωτηριασμό είτε κάποια αναπηρία στο ένα τους άκρο: στο κάτω άκρο χρησιμοποιώντας πατερίτσες (παίκτες γηπέδου) ή στο ένα άνω άκρο (τερματοφύλακες). Σε κάθε ομάδα αγωνίζονται 7 αθλητές (13 στην αποστολή), ενώ η διάρκεια του αγώνα είναι 50 λεπτά με δύο ημίχρονα των 25 λεπτών. Υπάρχουν απεριόριστες αλλαγές και ένα time out ανά ημίχρονο. Δεν υπάρχει ο κανόνας του οφσάιντ, ενώ ο τερματοφύλακας δε μπορεί να εξέλθει της περιοχής του ώστε να μην αποκτήσει πλεονέκτημα παίζοντας τη μπάλα με τα πόδια. Τα πλάγια άουτ εκτελούνται με το πόδι και οι παίκτες γηπέδου δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν εσκεμμένα τις πατερίτσες για να παίξουν τη μπάλα.

image

Αποστόλης Μπαλτούμας (προπονητής): «Γιατί όχι και στο Μουντιάλ;»

Ένας προπονητής σε ομάδα ακρωτηριασμένων ατόμων, ακολουθεί άλλο ασκησιολόγιο;

Όταν γίνεται ένταξη ενός νέου παίκτη στο άθλημα, υπάρχει ειδικό ασκησιολόγιο, ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τις πατερίτσες και να μπορέσει να κινηθεί και να τρέξει με αυτές. Μετά από το αρχικό αυτό στάδιο η κάθε προπονητική μονάδα περιλαμβάνει ασκήσεις ποδοσφαίρου (τεχνικής, φυσικής κατάστασης και τακτικής) όπως και στο ποδόσφαιρο αρτιμελών.

Έχετε να κάνετε με άτομα που και μόνο που αγωνίζονται είναι όλοι το ίδιο. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να επιλέγετε τους βασικούς και τους αναπληρωματικούς;

Οι παίκτες αγωνίζονται σε ένα άθλημα το οποίο έχουν επιλέξει, επομένως βλέπω παίχτες - αθλητές. Η επιλογή των παικτών που θα στελεχώσουν την εθνική ομάδα εξαρτάται κάθε φορά από την κατάσταση που βρίσκονται, δηλαδή το ποσό φορμαρισμένοι είναι την εκάστοτε περίοδο που η εθνική ομάδα έχει υποχρεώσεις. Ο διαχωρισμός τους σε βασικούς και αναπληρωματικούς εξαρτάται από το αγωνιστικό πλάνο της ομάδας στο κάθε παιχνίδι.

Ποιος είναι ο μεγάλος στόχος σας;

Στόχος όλων όσων συμμετέχουμε σε αυτό το άθλημα είναι η ανάπτυξη του αθλήματος και η εδραίωση του. Όσον αφορά την Εθνική ομάδα, μέχρι τώρα τους στόχους που είχαμε βάλει τους έχουμε πετύχει, επόμενος μακρινός αλλά μεγάλος στόχος μας είναι να καταφέρουμε να μπούμε στην 8αδα της Ευρώπης και γιατί όχι η συμμετοχή μας σε κάποιο από τα επόμενα Μουντιάλ.

a

Photo Credits:

image

Τάσος Τσίγκας (αρχηγός ομάδας): «Είμαι ο Τάσος και παίζω μπάλα»

Τι σου προσφέρει η συμμετοχή στην ομάδα;

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι οι συμπαίκτες μου και η φιλία που έχει αναπτυχθεί τόσα χρόνια μέσω της ομάδας. Σίγουρα είναι τιμητικό για όλους μας να εκπροσωπούμε την Ελλάδα και η συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις είναι μια εμπειρία ζωής.

Τί σημαίνει ο αθλητισμός για σένα γενικότερα;

Πιστεύω ότι ο αθλητισμός είναι πολυεπίπεδος, σε προσωπικό, κοινωνικό, πολιτισμικό, κ.α., αλλά γενικότερα θα έλεγα την εξερεύνηση του εαυτού σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο.

Ποιο ήταν το πιο σημαντικό ματς σου;

Το παιχνίδι με την Γαλλία στο ευρωπαϊκό στην Κρακοβία. Ήταν στους ομίλους και ο νικητής περνούσε στους 8 αλλά έπαιρνε αυτόματα και την πρόκριση για το παγκόσμιο που θα γίνει φέτος στην Τουρκία. Το αποτέλεσμα δεν ήρθε, χάσαμε 2-1, αλλά ήρθε το πρώτο γκολ στη φάση των ομίλων για την ομάδα από τον Λάζαρο, το οποίο αναδείχθηκε στα πέντε καλύτερα της διοργάνωσης, απέναντι σε έναν ισχυρό αντίπαλο όπου βρεθήκαμε να πιέζουμε στο τέλος για την ισοφάριση. Πιστεύω ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ηθικό της ομάδας για την συνέχεια της πορείας μας, καθώς κερδίσαμε 2 από τα 3 υπόλοιπα παιχνίδια κατάταξης.

Ποιος είναι ο στόχος σου;

Ο στόχος είναι ομαδικός, προσπαθούμε για συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη της ομάδας, με ξεκάθαρο πλέον στόχο να περάσουμε στους 8 στο επόμενο ευρωπαϊκό.

Ποιο μήνυμα θέλεις να περάσεις μέσα από αυτήν τη συνέντευξη;

Δεν έχω κάποιο μήνυμα να περάσω. Είμαι ο Τάσος και παίζω μπάλα.