Κόμπι Μπράιαντ: Η Mamba Mentality

Κόμπι Μπράιαντ: Η Mamba Mentality

«Μάθε να αγαπάς το μίσος. Αγκάλιασέ το. Απόλαυσέ το. Το κέρδισες. Γεμικά στην ζωή του, όλοι έχουν την δική τους άποψη και όλοι θα έχουν μία γνώμη και για εσένα. Οι haters είναι ένα ωραίο πρόβλημα που μπορεί να έχεις. Κανείς δεν μισεί τους καλούς. Όλοι μισούν μόνο τους καλύτερους...»

Μία φράση του Κόμπι Μπράιαντ που παραμένει διαχρονική. Μία φράση που περικλείει το κίνητρο που πηγάζει από τη φημισμένη «Mamba Mentality» με την οποία «μεγάλωσαν» και «γαλουχήθηκαν» ουκ ολίγες γενέες:

image

«Είναι προπονήσεις στις 4 ξημερώματα. η σκληρή δουλειά που θα νικήσει το ταλέντο»

«Αυτή είναι η Mamba Mentality. Μια καθημερινή και συνεχής έρευνα προκειμένου να είσαι καλύτερος από ότι ήσουν εχθές. Η Mamba Mentality αφορά τη συγκέντρωση και τη στοχοπροσήλωση που πρέπει να έχεις προκειμένου να δουλεύεις σκληρά κάθε ημέρα. Είναι το ανταγωνιστικό πνεύμα. Είναι η νοοτροπία που ενστερνίστηκαν πολλοί αθλητές. Είναι η σκληρή δουλειά που μπορεί να προσπεράσει το ταλέντο. Είναι οι προπονήσεις στις 4 τα ξημερώματα ώστε να γίνεις καλύτερος από τον διπλανό σου. Χωρίς τη δουλειά, τη μελέτη, την προπόνηση αφήνεις τα πάντα στη μοίρα. Και εγώ δεν το έκανα ποτέ αυτό».

Τάδε έφη Κόμπι Μπράιαντ πριν από πέντε χρόνια και δη στο πλαίσιο μιας περιοδείας με τον τίτλο «Mamba Mentality» θέλοντας να εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια τη νοοτροπία που πρέπει να έχουν όλοι οι άνθρωποι. Είτε αφορά τον αθλητισμό, είτε την ίδια ζωή: «Mamba Mentality είναι να είσαι και καλός πατέρας. Καλός σύζυγός. Καλός άνθρωπος. Να αγαπάς τους γύρω σου και να δημιουργείς κάθε μέρα» ήταν η εξήγηση του τεράστιου Κόμπι ή αν προτιμάτε του «Black Μamba».

image

Η έμπνευση από τον Κουεντίν Ταραντίνο...

Ο ίδιος ο Μπράιαντ είχε πάρει την έμπνευση από την κινηματογραφική ταινία «Kill Bill» του Κουεντίν Ταραντίντο το 2003 όπου το φίδι «Mamba» αποτελούσε τον κωδικό για τις θανατηφόρες εκτελέσεις. Το «Mentality» προέκυψε από τον κόσμο. Και αυτό διότι έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν μέντορα, έναν σύμβουλο, ένα είδωλο, μία πραγματική πηγή έμπνευσης για όλον τον κόσμο. Η «Mamba Mentality» ήταν επίσης το πείσμα, το «refuse to lose» και η πίστη στις ικανότητες του καθενός: «Αν με δείτε να παλεύω με μια αρκούδα, τότε να προσευχηθείτε για την αρκούδα» συνήθιζε να λέει ο Κόμπι θέλοντας να τονίσει ότι δεν έχει σημασία αν κάποιος φαίνεται πιο δυνατός. Η δύναμη πηγάζει από μέσα...

«Κάνε το απλό και κάνε το σωστά» ήταν ένα ακόμα «μότο» της «Mamba Mentality» δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες. Ο Κόμπι όχι μόνο έχει εμπνεύσει φιλόδοξους και γεμάτους όνειρα αθλητές, αλλά ακόμα και τους... καλύτερους. Μέσα στο βιβλίο του «The Mamba Mentality: How I play» κάνει ειδική αναφορά στον Λεμπρόν Τζέιμς γράφοντας ότι «αυτό που είχαμε συζητήσει με τον Λεμπρόν αφορούσε τη... δολοφονική νοοτροπία. Έβλεπε πώς προσέγγιζα την κάθε προπόνηση και αμέσως τον προκαλούσα. Και εκείνον και τους υπολοίπους. Και του έλεγα 'συνέχισε να αναπτύσσεις το παιχνίδι σου και χάραξε το μονοπάτι για τον επόμενο στόχο'. Και εκείνος γινόταν ολοένα και καλύτερος. Και ας ήταν ο καλύτερος...»

Ποια ήταν η «Mamba Mentality»; Ήταν όλα όσα έπρεπε να κάνεις κάθε μέρα για να ξεπεράσεις τον ίδιο σου τον εαυτό: «Οι στιγμές που ξυπνάς νωρίς και δουλεύεις σκληρά. Οι στιγμές που μένεις μέχρι αργά το βράδυ ξύπνιος και συνεχίζεις να δουλεύεις σκληρά. Οι στιγμές που είσαι τόσο κουρασμένος και θέλεις να πιέσεις να τον εαυτό σου, αλλά το κάνεις. Αυτό είναι το όνειρο...»

@Photo credits: INTIME, Getty Images/Ideal Image