Ποδοσφαιριστής της χρονιάς: Ο Κώστας Τσιμίκας στη χώρα των θαυμάτων

Ποδοσφαιριστής της χρονιάς: Ο Κώστας Τσιμίκας στη χώρα των θαυμάτων

Νίκος Κικίδης

«Μακάρι οι επιλογές σου να καθρεπτίζουν τις ελπίδες σου, όχι τους φόβους σου» έλεγε ο Νέλσον Μαντέλα, σε μια υπέροχα δυναμική ρήση για το αέναο κυνήγι του απόλυτου ονείρου. Και το καλοκαίρι του 2020 ο Κώστας Τσιμίκας ακολούθησε πιστά τη συμβουλή του. Δίχως να λογαριάζει τις συνέπειες, δίχως να ταλανίζεται από τις προειδοποιήσεις.

Δεν ήταν λίγες άλλωστε οι φωνές που κραύγαζαν για ένα παράτολμα μεγάλο βήμα που κινδύνευε να τον ρίξει στο γκρεμό. Στο έρεβος της απαξίωσης και της αγωνιστικής απραξίας. Η απόφασή του να δεχτεί την πρόταση της Λίβερπουλ και να μετακομίσει στην Αγγλία για άλλους θα ήταν τρομακτική. Για εκείνον όμως ήταν το απόλυτο όνειρο. Ακόμα κι αν μπροστά του είχε να ανταγωνιστεί το καλύτερο αριστερό μπακ του κόσμου.

Οι φόβοι ωστόσο δεν κατάφεραν να τον νικήσουν, ούτε καν στο δύσκολο ξεκίνημα που φάνηκε να δικαιώνει προς στιγμήν τους... αντιρρησίες. Τους - κατά τα άλλα - ρεαλιστές που κοιτούσαν με σκωπτικό και ανυπόληπτο βλέμμα τη φλογερή του ελπίδα. Το τέλος του 2021 όμως βρήκε το χαμόγελό του πλατύ.

Gazzetta Awards

Ο Greek Scouser έχει κλέψει όλες τις «κόκκινες» καρδιές και η ανάδειξή του ως Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς by NIVEA MEN ήταν απλώς ένα δείγμα της πιο ξέφρενης αφετηρίας. Μιας αφετηρίας για το πιο λυρικό ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων!

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι η συγκεκριμένη κατηγορία προστέθηκε φέτος στα Gazzetta Awards by NIVEA MEN με πρόταση του Χρυσού Χορηγού, της νούμερο ένα σειράς ανδρικής περιποίησης με προϊόντα ξυρίσματος, after shave, καθαρισμού και ενυδάτωσης προσώπου, που όλοι οι άνδρες έχουν αγαπήσει.

image

Το δύσκολο ξεκίνημα και ο σπόρος της αμφιβολίας

Η αρχή της χρονιάς ωστόσο ήταν γεμάτη αμφιβολίες και προβλήματα. Η αυγή του 2021 τον βρήκε να παραμένει εκτός αγωνιστικής δράσης λόγω τραυματισμού, την ίδια ώρα που εδώ και μήνες δεν είχε καταγράψει ούτε μια συμμετοχή στην Premier League.

Ήταν εμφανές πως ο Τσιμίκας δεινοπαθούσε. Το νέο περιβάλλον, οι υψηλότατες απαιτήσεις και ο εξωφρενικής κλίμακας ανταγωνισμός είχαν σχηματίσει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον Έλληνα μπακ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο πρώην άσος του Ολυμπιακού όφειλε να ξεπεράσει και τις ατυχίες. Από τη μία το θετικό τεστ κορονοϊού στα μέσα του Σεπτέμβρη, από την άλλη ο τραυματισμός και σαν... γλυκό ήρθε να δέσει και η ρήξη χιαστού του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ στις αρχές της περσινής περιόδου που αποθάρρυνε τον Κλοπ από το να πάρει περαιτέρω ρίσκα και να δώσει ευκαιρίες.

Τον Φεβρουάριο ωστόσο ήρθε επιτέλους η ώρα για το ντεμπούτο στο κορυφαίο πρωτάθλημα. Ντεμπούτο βέβαια που περίγραψε σχεδόν συνειρμικά το δύσκολο ξεκίνημα με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Σαν ένα γοερό πρελούδιο ενός ταξιδιού προς το άγνωστο, ο Τσιμίκας πέρασε ως αλλαγή στη θέση του Άντι Ρόμπερτσον στα τελευταία λεπτά στη συντριβή των Reds από την Μάντσεστερ Σίτι με 4-1. Έκτοτε και μέχρι τα πρώτα ηλιόλουστα πρωινά του καλοκαιριού, η κατάσταση δεν έμελλε να αλλάξει. Ακολούθησε ακόμα ένα μικρό cameo στην Premier League, με τον Τσιμίκα να ολοκληρώνει την παρθενική του σεζόν στο Λίβερπουλ με μόλις επτά συμμετοχές και 223 αγωνιστικά λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις. Δίχως γκολ, δίχως ασίστ, δίχως κάποιο στιβαρό εχέγγυο μελλοντικής επιτυχίας.

Αντιθέτως, ο λεπτοκαμωμένος νεαρός από τις Σέρρες στεκόταν στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι. Δημοσιεύματα τον ήθελαν στο «στόχαστρο» της Νάπολι κι άλλων ιταλικών ομάδων, ενώ ακόμα και σενάρια περί επιστροφής του στον Ολυμπιακό με τη μορφή δανεισμού είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Εκείνος όμως ήταν αποφασισμένος να διαπρέψει στη Λίβερπουλ. Και παρά τις θελκτικές προτάσεις για να αποχωρήσει μεσούσης της χρονιάς, εκείνος τελικά δεν οπισθοχώρησε ποτέ. Γιατί ήξερε πως το δικό του ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων βρισκόταν ακόμα στην αρχή!

image

Η εκτόξευση του Greek Scouser

«Από παιδί είχα όνειρο να παίξω σε μια μεγάλη ομάδα. Αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα στη Λίβερπουλ» επέμενε να απαντά όταν τον ρωτούσαν για το μέλλον του. Μια κυρίως ήταν μια απάντηση προς τον ίδιο του τον εαυτό. Μια υπενθύμιση να συνεχίσει να έχει πίστη, να μην πάψει ποτέ του να προσμένει περισσότερα. Και η φλογερή ελπίδα μέσα του δεν σίγησε ποτέ.

Τουναντίον, βλέποντας πως το κλαμπ εξακολουθεί να τρέφει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του, ανάκτησε τα απαραίτητα ψυχικά αποθέματα και πολεμοφόδια για την ηχηρή επιστροφή. Προτού καν προλάβει μάλιστα να παρέλθει το καλοκαίρι, ακούστηκε ο πρώτος κρότος! Ο Τσιμίκας εκμεταλλεύτηκε από την πρώτη στιγμή την απουσία του Ρόμπερτσον λόγω σοβαρού τραυματισμού και στις 23 Αυγούστου χύθηκε το πρώτο αίμα.

Το χρονόμετρο πάγωσε στα 17:23΄΄. Ο Τσιμίκας έχει ήδη δει την κίνηση του Ζότα στο «κουτί» και με ένα απλανές βλέμμα στρέφει την πρόσοψή του προς τη μπάλα. Ένα χάιδεμα, ένα άγγιγμα υψηλής τεχνικής ή απλούστατα με ποδοσφαιρικούς όρους, μια συστημένη μπαλιά στην καρδιά της περιοχής. Η μπάλα κατευθύνεται με μαεστρία στο κεφάλι του Ζότα, ο οποίος επιτελεί το δεύτερο κομμάτι του έργου και την στέλνει στα δίχτυα. Η Λίβερπουλ ανοίγει το σκορ απέναντι στη Μπέρνλι και ο Greek Scouser αποκαθιστά μια δυνητικά ετοιμόρροπη ψυχολογία.

Η πρώτη του ασίστ με τα Κόκκινα έμελλε να αποτελέσει και το έρεισμα για να μην κοιτάξει ποτέ ξανά πίσω. Η εμπιστοσύνη του Κλοπ προς το πρόσωπό του γινόταν όλο και μεγαλύτερη με εκθετικούς ρυθμούς, ενώ η αγάπη του κόσμου για το παιδί από τις Σέρρες ήταν πιο έκδηλη από ποτέ. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε το standing ovation που έλαβε στο φινάλε του αγώνα με τη Μπέρνλι από σύσσωμο το «Άνφιλντ», όμως ακόμα και τότε δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε.

«Πρόκειται ίσως για το καλύτερο παράδειγμα ενός ποδοσφαιριστή που βελτιώθηκε τρομερά υπό τις οδηγίες του Κλοπ. Ξεκίνησε τη φετινή σεζόν και ήταν σε τέτοια κατάσταση λες και παίζει στην ομάδα τρία χρόνια. Έβλεπα τα παιχνίδια του και σκεφτόμουν ότι αυτός ο τύπος είναι πραγματικά αγνώριστος». Τα αποθεωτικά λόγια του Ντέβιντ Τζέιμς, ενός εκ των πιο έμπειρων τερματοφυλάκων στην ιστορία της Premier League, δεν αφήνουν περιθώριο για παρανόηση. Ο 25χρονος άφησε οριστικά πίσω του τα σκαμπανεβάσματα του παρελθόντος και συνέχιζε να ασκεί πίεση για το μεγάλο δίλημμα: Τσιμίκας ή Ρόμπερτσονστο αριστερό άκρο; Και παρά το γεγονός πως ο Σκωτσέζος είναι δύσκολο να καθαιρεθεί, ο Greek Scouser ανάγκασε πολλούς φίλους της Λίβερπουλ να μην είναι πια τόσο σίγουροι για την ψήφο τους.

Άλλωστε, έπειτα από 16 συμμετοχές, 1057 αγωνιστικά λεπτά και δυο ασίστ μέσα στη φετινή σεζόν, ο Τσιμίκας έχει πείσει άπαντες πως τα 13 εκατομμύρια που εκταμιεύτηκαν το 2020 για χάρη του αποτέλεσαν την καλύτερη δυνατή επένδυση. Και η φοβερή φόρμα που διανύει, αφήνει τους βέλτιστους οιωνούς για μια πορεία που θα συνεχίσει απρόσκοπτα και το 2022, με οδηγό την πιο «τρελή» ελπίδα.

image

Ο Τσιμίκας στα γαλανόλευκα

Τα πλάνα του Τζον Φαν΄τ Σχιπ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν θα μπορούσαν να μην συμπεριλαμβάνουν και τον Κώστα Τσιμίκα. Από την αναμέτρηση του περασμένου Μαρτίου απέναντι στην Ισπανία και την εκπληκτική του απόδοση στον ανασταλτικό τομέα, ο αριστερός μπακ της Λίβερπουλ πήρε... σπίτι του τη φανέλα βασικού.

Μοναδική εξαίρεση το επόμενο ραντεβού της Εθνικής μας απέναντι στη Γεωργία, όπου ο Ολλανδός τεχνικός προτίμησε να αφήσει τον 25χρονο αριστερό οπισθοφύλακα στον πάγκο. Ακολούθησαν τα ματς με Κόσοβο (εκτός), Σουηδία (εντός), Γεωργία (εκτός), Σουηδία (εκτός), Ισπανία (εντός) και ξανά Κόσοβο (εντός), με τον Τσιμίκα να βρίσκεται καθ΄όλη τη διάρκεια της... λούπας στο βασικό σχήμα και να αγωνίζεται μέχρι το σφύριγμα της λήξης.

Παρά τις προσπάθειές του όμως, καθώς και όλων των συμπαικτών του, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τερμάτισε στην τρίτη θέση του ομίλου και έμεινε εκτός της τελικής φάσης του Μουντιάλ. Αλλά αν κρίνουμε βάσει των όσων έχει πετύχει με τη Λίβερπουλ, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο ίδιος θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ταξιδέψει και πάλι στη δική του χώρα των θαυμάτων, αυτή τη φορά όμως με τα χρώματα της Εθνικής!