Η εξέλιξη των smartphones σε μία σύντομη χριστουγεννιάτικη ιστορία

Η εξέλιξη των smartphones σε μία σύντομη χριστουγεννιάτικη ιστορία

Στολίδια, φωτάκια και δώρα δεν είναι μόνο αυτά που μας κεντρίζουν την προσοχή την εορταστική περίοδο. Είναι και όσα λέμε και μαθαίνουμε.

Ποιος, άλλωστε, δεν έχει καθίσει στο γιορτινό τραπέζι με την οικογένειά του και δεν έχει ακούσει άπειρες ιστορίες; Ή δεν έχει ζητήσει από τον παππού και τη γιαγιά να μάθει για πράγματα άγνωστα, που τού εξάπτουν τη φαντασία;

Τα Χριστούγεννα φέρνουν πάντα μαζί τους μια μαγεία. Και η μαγεία αυτή, πολλές φορές, κρύβεται στις ιστορίες. Ακόμα και μέσα στα ίδια μας τα τηλέφωνα. Εκεί που κάποτε δεν μπορούσαμε να πιάσουμε γραμμή ή δυσκολευόμασταν πολύ στην επικοινωνία, πλέον μπορούμε να «ταξιδέψουμε» παντού: φυσικά μέσα από τα smartphones μας.

Γι' αυτό κι η δική μας αγαπημένη ιστορία έχει να κάνει με την εξέλιξη των «έξυπνων» τηλεφώνων, που ήρθαν για να αλλάξουν ολοκληρωτικά τον τρόπο που επικοινωνούμε σήμερα. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξέρεις τα πάντα γύρω από εκείνο το... μαραφέτι, με το οποίο περνάς μαζί σχεδόν όλη σου την ημέρα;

Κι αν θέλεις να εκπλήξεις και να εντυπωσιάσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα τα φετινά Χριστούγεννα, έχουμε κι εμείς λίγη μαγεία να σου δώσουμε. Μπορείς να κάνεις «κλικ» στους συνδέσμους που θα βρεις στο κείμενο για να δεις προτάσεις για πανέμορφα κι «έξυπνα» δώρα και ταυτόχρονα να μάθεις μια όμορφη ιστορία, για να τους την πεις.

    image

    Μια φορά κι έναν καιρό

    Η ιστορία των smartphones έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν, αφού, μια φορά κι έναν καιρό, κάποιος επιχείρησε την πρώτη κλήση που είχε γίνει ποτέ, με αποτέλεσμα να αρχίζει να γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην τεχνολογία, για να το αφηγούμαστε εμείς σήμερα.

    Για την ακρίβεια, αυτό έγινε πριν από 43 χρόνια. Όταν και έκανε την εμφάνισή του το πρώτο κινητό τηλέφωνο. Αν δεν υπήρχε αυτό, δεν θα ήμασταν εδώ που είμαστε σήμερα, για να κάνουμε και όμορφα κι «έξυπνα» δώρα στα αγαπημένα μας πρόσωπα τέτοιες ημέρες.

    Η 3η Απριλίου 1973 θεωρείται η επίσημη ημερομηνίας εύρεσης του κινητού τηλεφώνου. Ήταν τότε, που ο υπάλληλος της Motorola, Μάρτιν Κούπερ (τον οποίο βλέπετε στη φωτογραφία), πληκτρολόγησε τον αριθμό των εργαστηρίων Μπελ στο Νιου Τζέρσεϊ, χρησιμοποιώντας ένα Motorola DynaTAC 8000x, το οποίο κυκλοφόρησε στην αγορά μετά από μια δεκαετία.

    Κανείς δεν γνωρίζει τι ειπώθηκε σε αυτή την κλήση, η οποία, όμως, έμελλε να είναι... επαναστατική στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας.

    image

    Η αρχή του "G" κόσμου

    Στις μέρες μας γνωρίζουμε τις τρομερές δυνατότητες που δίνει ένα 5G smartphone. Ωστόσο, ήταν 13 Οκτωβρίου 1983, όταν η Ameritech Mobile Communications έγινε η πρώτη εταιρεία που λάνσαρε το δίκτυο 1G στις ΗΠΑ, αρχίζοντας από το Σικάγο.

    Την αμέσως επόμενη χρονιά, και συγκεκριμένα στις 13 Μαρτίου 1984, το Motorola DynaTAC 8000x του Μάρτιν Κούπερ κυκλοφόρησε στην αγορά στην τιμή των $3,995. Σε αντίθεση με τα σημερινά smartphones, που είναι κομψά, λεπτεπίλεπτα, φορτίζουν γρήγορα, ενώ... διπλώνονται κιόλας, εκείνο ζύγιζε περίπου 1 κιλό και ήθελε 10 ώρες φόρτισης, οι οποίες «έφευγαν» σε μισή ώρα κλήσης.

    image

    Welcome to the... smart '90s!

    Η δεκαετία των '90s έδωσε για τα καλά μια «γεύση» από το τι θα πει "smartphone". Το Global System for Mobile Communications (Παγκόσμιο Σύστημα για Κινητές Τηλεπικοινωνίες) αναγνώρισε την πρώτη κλήση μεταξύ κινητών το 1991. Το πρότυπο GSM καθιέρωσε ένα κοινό δίκτυο σε όλη την Ευρώπη και παρείχε στους χρήστες αδιάλειπτη εξυπηρέτηση, ακόμα και όταν διέσχιζαν τα σύνορα. Το πρώτο τηλέφωνο GSM, που ήταν το Nokia 1011, κυκλοφόρησε στις 9 Νοεμβρίου 1992 και είχε ως plus την ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου (text-messaging).

    Στις 16 Αυγούστου 1994 κυκλοφόρησε το πρώτο αναγνωρισμένο smartphone. Ο λόγος για το Simon Personal Communicator (SPC) της IBM. Λέγεται πως κόστιζε $1,100 και σε έξι μήνες πωλήθηκαν 50.000 κομμάτια. Τα πλεονεκτήματά του; Η αποστολή και παραλαβή e-mail και φαξ, η οθόνη αφής με παρεχόμενη γραφίδα, το ημερολόγιό του, το ρολόι παγκόσμιας ώρας και το βιβλίο διευθύνσεων! Το μειονέκτημά του, ότι δεν είχε πρόσβαση στον Mosaic browser (ένας από τους πρώτους browsers της ιστορίας), καθώς είχε μόλις ένα χρόνο κυκλοφορίας και δεν το υποστήριζαν καλά - καλά οι οικιακοί υπολογιστές.

    Τρία χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1997, ο όρος "smartphone" χρησιμοποιήθηκε από την Ericson για το GS 88 "Penelope". Σειρά πήρε η Nokia και μετά ακολούθησαν η Palm, η HP, η Blackberry και τα τελειοποιημένα και δημοφιλέστατα iPhones, που θα δούμε παρακάτω.

    Τώρα, όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν κάπως... ξεπερασμένα, αφού η τεχνολογία μας παρέχει smartphones με τρομερές δυνατότητες, αλλά τότε αυτή η εφεύρεση έδωσε τη σπίθα για την digital τηλεπικοινωνία.

    image

    Όταν τα smartphones συνάντησαν το ίντερνετ

    Και αν τα smartphones «γεννήθηκαν» στα '90s, ενηλικιώθηκαν μόλις πριν από 21 χρόνια, καθώς τότε κατάφεραν να συνδεθούν με ένα 3G δίκτυο - το οποίο λάνσαρε η NTT DoCoMo (01/10/01) στην Ιαπωνία. Με άλλα λόγια, κατασκευάστηκε ένα πρότυπο κινητών επικοινωνιών, για να επιτρέπει στις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές την ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

    Αυτό ήταν κάτι που αύξησε το ενδιαφέρον για τα smartphones, καθιστώντας δυνατά πράγματα, όπως η τηλεδιάσκεψη και η αποστολή μεγάλων συνημμένων e-mail. Ωστόσο, η πρόσβαση στο διαδίκτυο από το τηλέφωνο συνοδεύτηκε και από μια... τιμή, όπως είναι λογικό. Κι ενώ η τιμή της συσκευής είχε μειωθεί στο εύρος των $300 - $700, το μεγάλο κόστος των δεδομένων δεν άξιζε τον κόπο για τους περισσότερους.

    image

    Ο άνθρωπος που άλλαξε τα πάντα

    Και αν κάποτε γνωρίζαμε για υπέρυθρες, «περίεργα» pixel, κακή ανάλυση και ποιότητα, κεραίες, slide-up οθόνες και πολλά ακόμα, ήρθε ένας άνθρωπος να ανατρέψει όλα τα δεδομένα στον τομέα των smartphones.

    Ο λόγος φυσικά για τον Στιβ Τζομπς. Ο άνθρωπος που το 2007 σύστησε έναν "Mac" κόσμο και παρουσίασε το πρώτο iPhone στο κοινό, το οποίο πλέον απολαμβάνει νέα μοντέλα. Το επαναστατικό σε αυτή την περίπτωση ήταν ότι η μεγάλη οθόνη αφής του iPhone μπορούσε να «ξεφυλλίζει» ιστότοπους, όπως ένας επιτραπέζιος υπολογιστής, ενώ ήταν και πιο κομψή, από οτιδήποτε άλλο είχε υπάρξει πιο πριν.

    Κυκλοφόρησε σε 4GB και 8GB εκδοχή, με την μπαταρία να διαρκεί 8 ώρες talk time και να έχει 250 ώρες standby time.

    image

    Όλος ο κόσμος στα χέρια μας

    Φτάνοντας στο σήμερα, η εξέλιξη είναι ακόμα πιο θεαματική. Πλέον, με ένα smartphone όλος ο κόσμος είναι στα χέρια μας, αφού δεν χρησιμοποιείται μόνο για κλήσεις και αποστολή μηνυμάτων, αλλά για πολλά περισσότερα: call και meetings, πλοήγηση, GPS, νέα από όλο τον πλανήτη, διάβασμα βιβλίων, παρακολούθηση ταινιών και σειρών, μουσική, γυμναστική, τραπεζικές συναλλαγές, social media, dating.

    Η έλευση, μάλιστα, του 5G έχει κάνει όλες αυτές τις διαδικασίες ακόμα πιο εύκολες, καθώς οι ταχύτητες είναι ακόμα μεγαλύτερες, ενώ μαζί εξελίσσονται και τα λογισμικά που υπάρχουν (Android, iOS, Windows, Linux, κλπ) κι η μία εφαρμογή διαδέχεται την άλλη στα stores.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, τα smartphones είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Κι εφόσον μας διευκολύνουν σε αρκετά πράγματα και μας δίνουν πολλές δυνατότητες, θέλουμε το καλύτερο και για τα δικά μας άτομα.

    ηνγδξ

    Γι' αυτό, ένα εξελιγμένο smartphone είναι πάντα μια καλή λύση για δώρο, ειδικά τα Χριστούγεννα. Για να μοιράσουμε χαμόγελα σε αυτούς που το αξίζουν.

    Και το Public είναι πάντα σταθερά εκεί, με αμέτρητες προτάσεις, που θα φωτίσουν τα πρόσωπα των αγαπημένων μας. Γιατί, το να μοιράζεσαι, είναι μία από τις πιο σημαντικές πράξεις γενναιοδωρίας. Και κάθε δώρο είναι μία τέτοια κίνηση!

    Πηγές: sciencenode.org, simpletexting.com