Ρέτζι Μίλερ: Ένας σουτέρ παλαιάς κοπής που έπαιξε σε... λάθος εποχή

Ρέτζι Μίλερ: Ένας σουτέρ παλαιάς κοπής που έπαιξε σε... λάθος εποχή

Η αλήθεια είναι ότι το μπάσκετ έχει αλλάξει τα τελευταία 30-40 χρόνια. Και έχει αλλάξει πολύ. Όχι μόνο όσον αφορά την αθλητικότητα, την ταχύτητα, την τακτική, το scouting κ.ο.κ. αλλά και όσον αφορά τη νοοτροπία και την προσέγγιση των αγώνων.

Μια ματιά στα «boxscores» των περασμένων δεκαετών φτάνει και περισσεύει για να το καταλάβει κάποιος. Την δεκαετία του '80 υπήρχαν παιχνίδια όπου οι ομάδες δεν επιχειρούσαν ούτε ένα τρίποντο! Και όσο περνούσαν τα χρόνια, τόσο περισσότερο και άλλαζε αυτό, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο τα δίποντα να είναι... λιγότερα -πλέον- από τα τρίποντα. Φανταστείτε, λοιπόν, τους κλασσικούς σουτέρ εκείνης της εποχής, αφενός να μην έχουν την απόλυτη ελευθερία του σουτ και αφετέρου να μην υπάρχει η σωστή τακτική ώστε να μπορούν να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για περισσότερα ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια.

Πρώτος και καλύτερος ο Ρέτζι Μίλερ! Από τους πρώτους μεγάλους σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ. Από εκείνους που «έβαλαν» για τα καλά το τρίποντο στο παιχνίδι. Και αυτό λόγω της μοναδικής του ικανότητας να «εκτελεί» από μακριά οποιαδήποτε άμυνα. Πώς λοιπόν να μην αποτελεί «σήμα κατατεθέν» το μακρινό του σουτ; Σε 1.389 παιχνίδια στην κανονική περίοδο επιχείρησε 6.486 τρίποντα και ευστόχησε στα 2.560 από αυτά με αποτέλεσμα να έχει ποσοστό καριέρας κοντά στο 40%.

Αντίστοιχα σε άλλα 144 ματς των playoffs, ο Μίλερ επιχείρησε 820 τρίποντα, βρήκε στόχο στα 320 και έκλεισε την παρουσία του στην postseason με ποσοστό 39%! Τα νούμερα είναι εξωπραγματικά αναλογικά με την εποχή που έπαιξε, τις άμυνες που αντιμετώπισε και τα αποτελέσματα που είχε...

image

Είναι ο καλύτερος σουτέρ στην ιστορία;

Πάντα θα υπάρχουν τα... «αιώνια» διλήμματα στο μπάσκετ. Ποιος είναι ο G.O.A.T.; Ποιος είναι ο καλύτερος πλέι μέικερ; Ποιος είναι ο καλύτερος σέντερ; Ποιος είναι ο καλύτερος σουτέρ όλων των εποχών; Ποιος το... ένα; Ποιος το... άλλο; Αυτά είναι ωραία. Γίνεται μπόλικη κουβέντα και φυσικά καθένας έχει την δική του άποψη.

Στην προκειμένη περίπτωση το ερώτημα αφορά τον καλύτερο σουτέρ και το αν ο Ρέτζι Μίλερ ήταν ο καλύτερος «μπόμπερ» που έχει περάσει ποτέ από τα παρκέ του ΝΒΑ. Ουσιαστικά εξαρτάται από ποια οπτική γωνία θα το δει κάποιος. Από το πόσο επιδραστικός ήταν στην ομάδα του και σε γενικές γραμμές στο ΝΒΑ; Από τους τίτλους; Από τις ατομικές διακρίσεις; Από τους αριθμούς; Από το πόσο εμπιστοσύνη έβγαζε προς τα έξω όταν επιχειρούσε τρίποντο; Το σίγουρο είναι ότι βρίσκεται ανάμεσα στους καλύτερους. Είναι όμως και ο καλύτερος;

&

Και εδώ ερχόμαστε στο πρώτο και αφορά την εποχή που βρέθηκε στο ΝΒΑ. Ίσως αν ο Ρέτζι Μίλερ υπήρχε στο σημερινό ΝΒΑ όπου το τρίποντο αποτελεί βασικό κομμάτι (αν όχι το πιο βασικό) του παιχνιδιού όλων των ομάδων να είχε μεγαλύτερη ελευθερία, να έπαιρνε περισσότερα σουτ και οι αριθμοί του να ήταν ακόμα καλύτεροι. Συγκεκριμένα έκλεισε την 15ετη καριέρα του στους Ιντιάνα Πέισερς με 2.560 εύστοχα τρίποντα με αποτέλεσμα να βρίσκεται τώρα στην 3η θέση της αντίστοιχης λίστας όλων των εποχών.

Αν και έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση πριν από 16 χρόνια (!) μόνο δύο παίκτες κατάφεραν να τον προσπεράσουν. Ο Ρέι Άλεν ο οποίος με τη σειρά του σταμάτησε στα 2.973 εύστοχα τρίποντα και ο Στεφ Κάρι, ο οποίος (όταν σταμάτησε ο Μίλερ, δεν είχε βρεθεί καν ακόμα στο ΝΒΑ) συνεχίζει... ακάθεκτος προς την κορυφή έχοντας αυτη τη στιγμή 2.924 εύστοχα τρίποντα. Όπερ και σημαίνει ότι χρειάζεται άλλα 49 τρίποντα για να «πατήσει» στην πρώτη θέση. Και αν συνεχίσει να ευστοχεί με τους φετινούς του μέσους όρους (5,4 εύστοχα τρίποντα ανά παιχνίδι) θα το έχει καταφέρει πριν από το νέο έτος!

image

Είτε από συγκυρία, είτε από ατυχία, είτε από προσωπικές επιλογές, υπήρξαν παίκτες πρώτης γραμμής, super stars, παίκτες οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού βάζοντας «φαρδιά-πλατιά» την υπογραφή τους, αλλά δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να πανηγυρίσουν την κατάκτηση ενός τίτλου στο ΝΒΑ.

Όπως ήταν ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, ο Καρλ Μαλόουν, ο Πάτρικ Γιούιν, o Άλεν Άιβερσον, όπως ήταν φυσικά και ο Ρέτζι Μίλερ. O «Mighty Mouth» βρέθηκε πέντε φορές κοντά. Άλλες περισσότερο, άλλες λίγο λιγότερο. Παρόλα αυτά δεν μπόρεσε ποτέ να «γευτεί» το «νέκταρ» του τίτλου και να βάλει στην βιτρίνα του σπιτιού του ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή.

To 2000 οι Πέισερς έφτασαν πιο κοντά από ποτέ, καθώς κόντραραν στα ίσια τους Λος Άντζελες Λέικερς των Κόμπι Μπράιαντ και Σακίλ Ο' Νιλ στους τελικούς του ΝΒΑ αλλά οι «Λιμνάθρωποι» ήταν εκείνοι που στέφθηκαν πρωταθλητές με 4-2 νίκες. Βέβαια δεν ήταν και η μοναδική φορά που «άγγιξαν» το όνειρο. Νωρίτερα οι Μπουλς τους είχαν... πάρει τη μπουκιά από το στόμα στους τελικούς της Ανατολής το 1998 με 4-3 νίκες, ενώ έχουν περάσει στην ιστορία και οι αναμετρήσεις με τους Νικς για τις οποίες θα διαβάσετε παρακάτω.

Ο Ρέτζι Μίλερ έχασε μεγάλη ευκαιρία και στους τελικούς του 2004! Τότε που το σκορ ήταν στο 1-0 κόντρα στους Πίστονς, ο Τάισον Πρινς είχε φιλοδωρήσει τον Μίλερ με το πρώτο «the block» στην ιστορία του ΝΒΑ με αποτέλεσμα να μην γίνει ποτέ το 2-0 στη σειρά και στη συνέχεια η ομάδα του Ντιτρόιτ να πάρει το εισιτήριο για τους τελικούς (4-2 νίκες) κατακτώντας και το πρωτάθλημα κόντρα στους Λέικερς (4-1). Την αμέσως επόμενη χρονιά (2004-2005) αν δεν υπήρχε το... γνωστό «Malice at the Palace» με τις εξοντωτικές ποινές, τα πράγματα ίσως και να ήταν διαφορετικά για τον Μίλερ και την παρέα του.

Η αδικία ενός πρωταθλήματος

image

Η μεγάλη κόντρα με τους Νιου Γιορκ Νικς

Στο άκουσμα του ονόματος Ρέτζι Μίλερ, τρεις λέξεις έρχονται στο μυαλό: Πέισερς, σουτ και... Νικς! Αν μη τι άλλο έχει περάσει στην ιστορία του ΝΒΑ η μεγάλη κόντρα του Ρέτζι Μίλερ με τους Νεοϋορκέζους τη δεκαετία του '90, με τον σούπερ σταρ της Ιντιάνα να αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους φίλους των Νιου Γιορκ Νικς. Μια κόντρα που έγινε... ντοκιμαντέρ στο ESPN και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της σειράς «30 for 30».

Την πρώτη φορά που διασταύρωσαν τα ξίφη τους ήταν στον πρώτο γύρο της Ανατολής στα playoffs του 1993. Τότε έγινε απλά και μόνο η... πρώτη γνωριμία μεταξύ τους, με τους Νικς να παίρνουν το εισιτήριο της επόμενης φάσης με 3-1 νίκες (σ.σ. μιας και τότε ήταν best of five και όχι best of seven). Όμως από την αμέσως επόμενη σεζόν και μετά ξέσπασε... πραγματικός πόλεμος, με τον Ρέτζι Μίλερ να τα βάζει με τον διάσημο σκηνοθέτη και φανατικό φίλο των Νικς, Σπάικ Λι ο οποίος συνέχεια του μιλούσε.

Στο 5ο παιχνίδι της σειράς και ενώ το σκορ ήταν στο 2-2 ο «Uncle Reg» (όπως τον έλεγαν επίσης) πέτυχε 39 πόντους στο «Madison Square Garden» εκ των οποίων τους 25 στην 4η περίοδο! Οι Πέισερς είχαν νικήσει με 93-86 και είχαν πάρει προβάδισμα πρόκρισης στους τελικούς του ΝΒΑ με 3-2 νίκες με... ολική ανατροπή από το 0-2. Σ' εκείνο το παιχνίδι πέρασε στην ιστορία το περίφημο «choke sign» με τον Μίλερ να πιάνει με χαρακτηριστική κίνηση τον λαιμό το κοιτώντας τον Σπάικ Λι.

Ουσιαστικά με αυτήν την κίνηση θέλησε να τονίσει ότι στην 4η περίοδο οι Νικς «πνίγονται» μην μπορώντας να αντέξουν την πίεση: «Σ' ευχαριστούμε πολύ Σπάικ» ήταν ο γεμάτος ειρωνεία τίτλος της «New York Daily» για τον διάσημο σκηνοθέτη, τον οποίο και θεώρησαν υπεύθυνο για το... ξέσπασμα του Ρέτζι Μίλερ. Παρόλα αυτά οι Νικς «απάντησαν» στα δύο επόμενα ματς και ήταν εκείνοι που είχαν πάρει τελικά τη πρόκριση στους τελικούς του ΝΒΑ με 4-3 νίκες.

Η υπογραφή του «Knick Killer» μπήκε στα playoffs του 1995, όταν και έκανε το... αμίμητο, να πετύχει 8 πόντους σε 9 δευτερόλεπτα! Στον πρώτο ημιτελικό της Ανατολής στο «Madison Square Garden» το σκορ ήταν 105-99 υπέρ των Νικς στα 16'' πριν από το τέλος. Όμως ο Ρέτζι Μίλερ δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα και μ' ένα προσωπικό κρεσέντο οδήγησε τους Πέισερς στη τελική επικράτηση με 107-105. Και πάλι όμως οι Νικς ήταν εκείνοι που είχαν πάρει το εισιτήριο της επόμενης φάσης με 4-3 νίκες.

Συνολικά ο Μίλερ βρήκε απέναντι του τους Νικς σε επτά διαφορετικές σεζόν στα playoffs από το 1993 μέχρι το 2000. Πώς να μην υπάρχει... ανοικτή κόντρα με τη Νέα Υόρκη;

image

Κατά γενική ομολογία, ο Στεφ Κάρι αποτελεί τον καλύτερο σουτέρ του ΝΒΑ! Κάτι που το μαρτυράει ξεκάθαρα η γλώσσα των αριθμών. O σούπερ σταρ των Ουόριορς χρειάζεται άλλα 43 τρίποντα για να φτάσει τον Ρέι Άλεν στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα όλων των εποχών και 44 για να απολαύσει την μοναξιά της κορυφής.

Τον Ιανουάριο του 2021 είχε προσπεράσει τον Ρέτζι Μίλερ στην αντίστοιχη λίστα έχοντας στο ενεργητικό σχεδόν τα... μισά ματς από τον άλλοτε ηγέτη των Ιντιάνα Πέισερς. Συγκεκριμένα ο Στεφ Κάρι είχε φτάσει στα 2.561 τρίποντα έχοντας αγωνιστεί σε 715 παιχνίδια, ενώ ο «Mighty Mouth» τα 2.560 εύστοχα τρίποντα σε... 1.389 ματς! Αν μη τι άλλο ο ηγέτης των Ουόριορς θα ξεπεράσει τον Άλεν και στη συνέχεια πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να «σπάσει» το ρεκόρ του. Μην ξεχνάμε ότι ο Κάρι είναι 33 ετών και σίγουρα έχει... αρκετά χρόνια μπροστά του για να φτάσει σε... αστρονομικά νούμερα.

Από τους ενεργεία παίκτες στο ΝΒΑ που βρίσκονται ψηλά στη λίστα είναι ο Τζέιμς Χάρντεν με 2.499 εύστοχα τρίποντα (σ.σ. θα ξεπεράσει φέτος τον Ρέτζι Μίλερ), ο Ντέιμιαν Λίλαρντ με 2.105 εύστοχα τρίποντα, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς με 2.007 τρίποντα, ο Κάιλ Λόουρι με 1.858 τρίποντα, ο Πολ Τζορτζ με 1.858 τρίποντα και ο Κλέι Τόμπσον με 1.798 τρίποντα.

«Ξέρω ότι κυνηγάς το ρεκόρ του Ρέι Άλεν, αλλά είσαι έμπνευση για πολλούς ανθρώπους. Έχεις κάνει πολλές θυσίες. Είσαι φανταστικός πατέρας και άνθρωπος» ήταν τα λόγια του Ρέτζι Μίλερ προς τον Στεφ Κάρι λίγο μετά το... προσπέρασμα πριν από 10 μήνες. Πάντως, σε ερώτηση για το ποιον θεωρεί καλύτερο σουτέρ όλων των εποχών είχε δώσει μια απάντηση που είχε προκαλέσει έκπληξη! Ποιον είχε πει; Τον... Ντράζεν Πέτροβιτς!

Είναι ο Κάρι ο... Μίλερ της εποχής;