Κριστόφ Βαζέχα: Στο λήμμα «γκολ» υπάρχει το όνομά του

Κριστόφ Βαζέχα: Στο λήμμα «γκολ» υπάρχει το όνομά του

Νίκος Αθανασίου

Τα χρόνια περνούν, όμως τα επιτεύγματα του ανδρός παραμένουν αναλλοίωτα, είναι ποδοσφαιρικά κατορθώματα που όμοιά τους το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν ξαναείδε από ξένο ποδοσφαιριστή.

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Παναθηναϊκού, δεύτερος στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος πίσω μόνο από τον Θωμά Μαύρο.

244 στο πρωτάθλημα, 50 στο κύπελλο, 25 στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μύθος. Αξεπεράστος. Μοναδικός. Αν υπήρχε ποδοσφαιρικό λεξικό, στο λήμμα «γκολ» θα έπρεπε να έχει δίπλα την φωτογραφία του.

Γκολ με κάθε τρόπο. Εκτελέσεις του πιο υψηλού επιπέδου. Με σουτ, με το κεφάλι, μετά από ντρίμπλα, εν στάση, με την μία, με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο.

Ο Κριστόφ Βαζέχα, περί ου ο λόγος, «κλείνει» σήμερα, γιορτάζει τα 57 του χρόνια και το Gazzetta ρίχνει φως στις πιο ενδιαφέρουσες, ανθρώπινες, περίεργες ιστορίες της ζωής και της καριέρας του στα ελληνικά γήπεδα.

image

Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά

Η πρώτη του αγάπη και παντοτινή, όπως και για τα περισσότερα παιδιά, ήταν η μητέρα του. Όταν ήταν δύο χρονών οι γονείς του χώρισαν.

Η Ελζμπιέτα για να τα βγάλει πέρα και να μεγαλώσει το μοναχοπαίδι της, δούλευε ολημερίς σε εργοστασία και κατά περίσταση ως σερβιτόρα. Η μεγάλη της επιθυμία ήταν να σπουδάσει ο μικρός, Χριστόφ, να γίνει μηχανικός για μηχανές εργοστασίων. Εκείνος το έκανε, της έκανε το χατίρι αλλά το ποδόσφαιρο τον κέρδισε.

«Οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Τα παιδιά στη γειτονιά που έζησα, αγαπήσαμε το ποδόσφαιρο από πολύ νωρίς. Μετά το σχολείο, παρατούσαμε τα πράγματα σε μια γωνία και παίζαμε στο δρόμο -για τον υπόλοιπο χρόνο που είχαμε σε κάθε μέρα. Πολλές φορές παίζαμε διπλά και ένας φίλος μου ξεκίνησε προπονήσεις στη Ρουχ Χόρζοφ.

Βαζεχα

Έβλεπε πως δεν ήμουν τόσο άσχετος με την μπάλα και μου είπε 'γιατί δεν έρχεσαι;'. Πήγα, με κράτησε ο προπονητής και ξεκίνησα από 10 χρόνων και έφτασα έως τα 25 στην ίδια ομάδα. Από τα 18 ήμουν στην πρώτη ομάδα. Την πρώτη σεζόν η ομάδα έπεσε στη Β' Εθνική, μετά δεν μπορούσε να κάνει μεταγραφές λόγω τιμωρίας, ανεβήκαμε τον επόμενο χρόνο στην Α' Εθνική, πήραμε το πρωτάθλημα, βγήκα πρώτος σκόρερ και ήλθε η πρόταση από τον Παναθηναϊκό».

Στα χρόνια που ο Βαζέχα κόσμησε με την παρουσία του στα ελληνικά γήπεδα, το κοινό τον είδε μόνο μία φορά να βγαίνει από τα ρούχα του, να παρεκτρέπεται.

Να έχει επιθετική συμπεριφορά κατά δικαίων και αδίκων. Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος το 1998, με τον Πανιώνιο να σηκώνει το τρόπαιο, άκουσε να του βρίζουν εν χορώ την μάνα. Το πιο ιερό πλάσμα στη ζωή του.

Βαζεχα

Έγινε έξαλλος, «τρελάθηκε» σκέφτηκε μέχρι και να φύγει από την Ελλάδα αλλά όταν το μυαλό του «καθάρισε» έκανε πίσω και έγινε μόνιμος κάτοικος Αθηνών.

image

Το κάρμα με την Γιολάντα

Ο Κριστόφ ή «Χρήστος» ήταν υπόδειγμα επαγγελματία και ανθρώπου.

Πήγε μετρημένες φορές στα μπουζούκια, μετά την κατάκτηση τίτλων, στην Παιανία εμφανιζόταν πρώτος και έφευγε τελευταίος και η οικογένειά του έπαιζε πάντα τον πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή.

Η σύζυγός του, Γιολάντα και ο γιός του, Αρκάδιος. Η σχέση του με την Γιολάντα είναι 100% καρμική, είναι πεπρωμένο.

Ο Βαζέχα

Γεννήθηκαν στην ίδια πόλη(Κατόβιτσε), με διαφορά δύο ωρών, στο ίδιο μαιευτήριο. Πήγαιναν στο ίδιο σχολείο, στην ίδια τάξη μέχρι την τετάρτη δημοτικού και ήταν φίλοι από μικρά παιδιά.

Βαζεχα

Χάθηκαν για λίγα χρόνια, συναντήθηκαν ξανά στα 20, πήγαν μαζί σε έναν χορό και λίγο καιρό μετά παντρεύτηκαν και είναι μαζί μέχρι και σήμερα!

image

Το story της μεταγραφής του... Βαρτσίχα

Τον Νοέμβριο του 1989 ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στην επιθετική του γραμμή.

Σαραβάκος, Δημόπουλος και Σαμαράς υποφέρουν από προβλήματα τραυματισμού.

Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης έχει βάλει ως πρώτο στόχο τον Βούλγαρο διεθνή, Κρίστο Στόϊτσκοφ, μετά από εισήγηση του τότε προπονητή της ομάδας, Χρίστο Μπόνεφ.

Βαζεχα

Η υπόθεση δεν προχωρά, έξι μήνες μετά ο Στόϊτσκοφ υπογράφει στη Μπαρτσελόνα και ο «Καπετάνιος» ενεργοποιεί τις διασυνδέσεις του στην Πολωνία. Μαθαίνει για τον βασικό επιθετικό της Ρουχ Χορζόφ και μετά από ένα μίνι μεταγραφικό σίριαλ, το «τριφύλλι» αποκτά τον... Σιστόφ Βάρτσιχα αντί 1 εκατομμυρίου δολαρίου, ο οποίος συστήθηκε μέσω του Τύπου της εποχής ως Κριστόφ Βαζέχα και έτσι έμεινε.

Η μεταγραφή, μάλιστα, παραλίγο να χαλάσει καθώς στο «κόλπο» είχαν μπει Αμβούργο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σπόρτινγκ Λισαβώνας που ανέβασαν την τιμή του παίκτη. Ο Βαρδινογιάννης επέμεινε και τελικά οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια στο ξενοδοχείο «Meridien».

Σύμφωνα με τον θρύλο της εποχής, όταν έφτασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου, κανείς από τον σύλλογο δεν είχε φροντίσει να τον υποδεχθεί και ο Βαζέχα που δεν ήξερε αγγλικά, με νοήματα, τους εκπροσώπους του Τύπου και την γλώσσα του σώματος κατάφερε να βρει ξενοδοχείο.

Βαζεχα

Ο ίδιος έχει δηλώσει για το στόρι της μεταγραφής του:

«Εγώ εκείνη την ημέρα έκανε μια βόλτα με τον Αρκάδιο το μεσημέρι. Έρχεται η γυναίκα μου από το σπίτι και μου λέει σε παίρνουν τηλέφωνο από την ομάδα. Εγώ σκέφτηκα τι με παίρνουν αφού έχουμε ρεπό, τι με θέλουν. Δε μου πήγε στο μυαλό ότι υπήρχε πρόταση από τον Παναθηναϊκό. Μου είπαν ότι υπάρχει αυτή η πρόταση και ότι έπρεπε να αποφασίσουμε σε μία μέρα.

Ε, λέω πάμε να το προχωρήσουμε. Κι έτσι έγιναν όλα πολύ γρήγορα, δεν είχα και πολύ χρόνο για να σκεφτώ γιατί κι εδώ ο κύριος Γιώργος Βαρδινογιάννης ήθελε όσο πιο γρήγορα να βρει κάποιον φορ γιατί εκείνη την εποχή ο Δημήτρης Σαραβάκος είχε πρόβλημα και δεν μπορούσε να παίξει και ο πρόεδρος έψαχνε να βρει κάποιον ποδοσφαιριστή που να καλύπτει αυτή τη θέση. Συμβουλεύτηκα και τον Κράσιμιρ Γκόρσκι ο οποίος είχε πει και καλά λόγια για μένα.

Έμαθα ότι ο κύριος Γιώργος Βαρδινογιάννης ρώτησε τον Κράσιμιρ Γκόρσκι τι ποδοσφαιριστής είναι ο Βαζέχα. Εγώ ρώτησα τον κύριο Στρέιλαου, τον κύριο Γκμοχ, τον κύριο Γκόρσκι γιατί αυτοί είχαν εμπειρία από την Ελλάδα. Όλοι μου είπαν τα καλύτερα λόγια γενικά για την Ελλάδα αλλά και για τον Παναθηναϊκό».

image

Η Ριζουπόλη ως σημείο αναφοράς

Με το 9 έκανε... όργια, έγραψε ιστορία. Το ντεμπούτο του, όμως, στις 17 Δεκεμβρίου του 1989 το έκανε με το 7 στην πλάτη, σε μια εποχή όπου οι αριθμοί στην πλάτη της φανέλας δεν ήταν μόνιμοι.

Ο Σαραβάκος ήταν off, ο μυστακοφόρος επιθετικός από την Πολωνία «παρουσιάστηκε» στο 0-0 με την ΑΕΚ και σπατάλησε μια σπουδαία ευκαιρία να κρίνει το ματς. Στην Ελλάδα αυτό έφτανε για να αρχίσουν οι «μουρμούρες».

Στις 7 Ιανουρίου του 1990 το «τριφύλλι» παίζει με τον Απόλλωνα. Ο Βαζέχα θα ανοίξει λογαριασμό μετά από ασίστ του Λούη Χριστοδούλου.

Βαζεχα

Στο ίδιο γήπεδο, τον ίδιο μήνα, τον Ιανουάριο του 1997 ο Χρήστος θα γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου στο πρωτάθλημα.

Βαζεχα

Θα βγάλει την φανέλα του και από μέσα θα «δείξει» το μπλουζάκι. 181. Όσο και τα γκολ που είχε σημειώσει στην Α' Εθνική μέσα σε μια οκταετία.

image

Το μπλοκάκι με τα επιτεύγματα

Από τα πρώτα του χρόνια στο ποδόσφαιρο, είχε ένα μπλοκάκι. Εκεί σημείωνε κάθε γκολ που έβαζε.

Από τα πρώτα του στην ακαδημία, μέχρι και το τελευταίο του στην επαγγελματική του καριέρα, στις 25 Μαϊου του 2003 σε ένα παιχνίδι του Παναθηναϊκού στη Ρόδο με τον Ακράτητο.

Βαζεχα

Το υπ' αριθμόν 244 στη πρώτη εθνική κατηγορία. Μάλιστα, όταν αυτό άρχισε να... σκουριάζει, τα μετέφερε όλα σε ένα καινούριο.

Βαζεχα

Παράλληλα, κατά δήλωσή του διαθέτει ένα μεγάλο αρχείο με αποκόμματα, στα οποία δεσπόζουν εκείνα του «Φωτός», για το οποίο στην αρχή δεν γνώριζε πως ήταν ένα έντυπο φίλα προσκείμενο στον Ολυμπιακό.

Βαζεχα