Πολ Τζορτζ: Νever give up

Πολ Τζορτζ: Νever give up

Νίκος Καρφής

O Πολ Τζορτζ κάνει... όργια στους Κλίπερς, παίζοντας και για τον Καουάι Λέοναρντ, οδηγώντας την ομάδα του Λος Άντζελες σε 7 σερί νίκες. Ο τρόπος που κατευθύνει το παιχνίδι της ομάδας, η ηγετική στάση μέσα στο παρκέ και η μόνιμη συνήθεια του να δίνει απαντήσεις συνέχεια στους επικριτές του τον κάνουν να ξεχωριζει.

Έχει... πέσει πολλές φορές, αλλά είναι ένας... μαχητής που πάντα θα σηκώνεται και θα παλεύει. Συνάντησε πολλές δυσκολίες και ατυχίες στην καριέρα του, αλλά το... μέταλλο του ήταν σπουδαίο. Δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι. Το Gazzetta στέκεται στον PG13 που δεν τα παρατά ποτε.

Κουβαλά μόνος του τους Κλίπερς

Ο PG13 έχει μπει σε MVP mode και κάνει... θραύση σε κάθε ματς. Ο περιφερειακός των Κλίπερς είναι τέταρτος σκόρερ στο ΝΒΑ με 26.5 πόντους μ.ο πίσω μόνο από τους Κάρι, Ντουράντ και Αντετοκούνμπο. Επιπλέον βρίσκεται στην 5η θέση όλης της λίγκας στα κλεψίματα με 2.2 ανά ματς, δείχνοντας πως αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων αμυντικών για άλλη μια σεζόν.

Φέτος συνολικά μετρά 26.5 πόντους, 8.2 ριμπάουντ, 5.2 ασίστ, 2.2 κλεψίματα, 45% εντός πεδιάς και 36% τρίποντα. Αυτά τα νούμερα μπορεί να τον βάλουν στην κουβέντα για MVP αν οι Κλίπερς σταθεροποιήσουν την απόδοση τους και ανεβούν στην βαθμολογία της Δύσης.

Όλα αυτά σε μια σεζόν που οι Κλίπερς δεν υπολογίζουν ακόμα στον Λέοναρντ, μια τεράστια απώλεια. Ο Πολ Τζορτζ είναι αποφασισμένος να κρύψει όσο καλύτερα γίνεται το κενό του Λέοναρντ και να συνεχίσει να κουβαλά στις πλάτες του την ομάδα του LA.

Ένα επιθετικό όπλο στα χέρια των Κλίπερς που έχει πάρει... φωτιά στο ξεκίνημα της σεζόν και δίνει απαντήσεις στον κόσμο που πίστευε πως οι Κλίπερς θα... καταρρεύσουν χωρίς τον «Klaw».

image

To σοκ που δεν τον λύγισε

Η καριέρα του Τζορτζ έχει σημαδευτεί από εκείνον τον σοκαριστικό τραυματισμό του 2014.

Εκεί όπου η Team USA ετοιμαζόταν για το Παγκόσμιο του 2014, ο Τζορτζ βίωσε την δυσκολότερη στιγμή της καριέρας του την 1η του Αυγούστου.

Στο διπλό προπονητικού χαρακτήρα της ομάδας του Σιζέφσκι, προσπάθησε να κόψει τον Τζέιμς Χάρντεν, όμως έπεσε άτσαλα στο έδαφος και το πόδι του διαλύθηκε!

Μια σκηνή που ελάχιστοι μπορούν να δουν. Όλοι οι συμπαίκτες του πάγωσαν, καθώς ο τραυματισμός ήταν τόσο σοβαρός που υπήρχαν άνθρωποι που πίστευαν πως δεν θα μπορούσε να επιστρέψει ποτέ μετά από αυτό.

Χρειάζεται κότσια για να βγεις δυνατός μέσα από τέτοιο περιστατικό. Πρέπει να το λέει η... ψυχούλα σου για να επιστρέψεις ακόμα καλύτερος από εκεί σταμάτησες όταν η μοίρα αποφάσισε να σου παίξει πολύ άσχημο παιχνίδι.

Και ο Πολ Τζορτζ δεν... λύγισε.

image

Η μεγάλη επιστροφή και η ονειρική σεζόν που έπαιξε σαν MVP

Ο Τζορτζ μπορεί να νιώθει περήφανος για όλη αυτή τη δύσκολη διαδρομή μέχρι να φτάσει στον...παράδεισο. Επέστρεψε στη δράση στις 5 Απρίλη στο ματς κόντρα στους Χιτ και στη συνέχεια ο προπονητής τον χρησιμοποίησε συντηρητικά για άλλα 5 ματς.

Το καλοκαίρι του 2015, ένα χρόνο μετά το... σοκ, δούλεψε σκληρά, αφού η σεζόν που θα ακολουθούσε θα έκρινε πολλά για τη μπασκετική σταδιοδρομία του. Ο Πολ έδειξε πως πρόκειται για σπουδαία κλάση παίκτη, αφού κατάφερε να γράψει τους καλύτερους μέσους όρους της καριέρας του μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Μέτρησε 23.1 πόντους και 4.1 ασίστ. Και δεν σταμάτησε εκεί. Ανέβηκε στους 23.7 πόντους την επόμενη σεζόν και απάντησε σε πολλούς που τον είχαν ξεγραμμένο το καλοκαίρι του 2014.

Έζησε με τον χειρότερο τρόπο τα... τερτίπια της μοίρας, αφού το καλοκαίρι του 2014 υπέστη έναν σοκαριστικό τραυματισμό κατά τη διάρκεια ματς μεταξύ των παικτών της Team USA σε κάτι που σταθήκαμε και παραπάνω. Αρκετοί βιάστηκαν να προεξοφλήσουν το τέλος.

Όμως ο PG13 έκανε υπομονή, πάλεψε και επέστρεψε δυνατότερος και έκανε τη σεζόν της ζωής του το 2018-19 στους Θάντερ. Έκλεισε την... πόρτα στον φόβο, βγήκε ξανά στο «αφρό» και ήταν απολαυστικός στη regular season με την Οκλαχόμα, όντας τρίτος στην ψηφοφορία για ΜVP πίσω από Αντετοκούνμπο και Χάρντεν.

Τελείωσε τη σεζόν με 28 πόντους (39% τρίποντα), 8.4 ριμπάουντ, 4.1 ασίστ και 2.2 κλεψίματα. Career high και στις 4 κατηγορίες. Ήταν ασταμάτητος σε πάρα πολλά ματς, αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό τους λάτρεις του ΝΒΑ. Όμως ο Γιάννης ήταν καλύτερος και του πήρε το MVP.

image

Η αμφισβήτηση στα playoffs του 2020

Η σεζόν 2019-20 δεν ήταν καθόλου καλή για τον Tζορτζ, ο οποίος δέχθηκε κριτική για τις εμφανίσεις του στα playoffs και τη σειρά με τους Νάγκετς. Ο κόσμος περίμενε περισσότερα από αυτόν, όμως ο PG13 δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις όπως και όλη η ομάδα των Κλίπερς με αποτέλεσμα να έρθει ο αποκλεισμός

«Δεν μπορείς να αποκαλείς τον εαυτό σου Playoff P και να χάνεις συνέχεια. Εμένα δεν με έλεγαν Championship Chuck», είπε ο Μπάρκλεϊ το καλοκαίρι, αφού ο Τζορτζ ήταν τραγικός στα φετινά playoffs. Ο Τζορτζ παλιότερα έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί και να ξεπεράσει τις δυσκολίες.

Όμως η περασμένη σεζόν του δεν έμοιαζε σε τίποτα, με τις υπόλοιπες. «Προφανώς δυσκολεύομαι, έχω δυσκολία στο σουτ μου, αλλά είναι αυτό που είναι. Δεν μας επηρέασε σήμερα, οπότε θα συνεχίσω να μην χάνομαι. Όταν χάνω κάποια σουτ πρέπει να συνεχίζω να είμαι επιθετικός.

Δεν είναι δική μου δουλειά μόνο να σκοράρω. Πρέπει να παίζω. Προσπαθώ να κάνω τα πάντα. Περνάω μια δύσκολη περίοδο, αλλά είμαστε στο 2-1 και δεν έχω σουτάρει καλά. Δεν είμαι ο Τζέιμς Χάρντεν, δεν είναι σκοπός μου να σουτάρω και να σκοράρω.

Μπορώ αλλά θα υπάρχουν βραδιές σαν και αυτές και δεν μπορώ να επιτρέψω να χαλάσουν το παιχνίδι μου. Προσπαθώ να είμαι επιθετικός, αλλά κάνω ότι μπορώ. Κάποιες βραδιές δεν θα μπουν τα σουτ, αλλά προσπαθώ να κάνω την διαφορά», είχε πει αλλά στη συνέχεια αποχαιρέτησαν οι Κλίπερς

Τα ποσοστά του ήταν άσχημα και χωρίς εκείνον οι Κλίπερς δεν μπορούσαν να φτάσουν στην πρόκριση, αφού και ο Λέοναρντ ήταν κακός στο καθοριστικό Game 7. Ο Τζορτζ τόνισε ότι η «φούσκα» τον έριξε ψυχολογικά, δεν αντέδρασε σωστά και έψαχνε να βρει τον καλό του εαυτό. Η σεζόν τελείωσε άδοξα για την ομάδα του Λος Άντζελες, η αποτυχία ήταν προφανής και οι ευθύνες μοιράστηκαν στους δύο σταρ και τον προπονητή τους, Ντοκ Ρίβερς.

Aκόμα μια φορά που... έπεσε, όμως δεν έμεινε εκεί, προχώρησε παρακάτω και παρουσιάστηκε έτοιμος τη νέα αγωνιστική περίοδο, ενώ φέτος βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα για το βραβείο του MVP.

image

Σπουδαίος two-way player με μπασκετικό σουλούπι

Σε αντίθεση με πολλούς stars της λίγκας, ο Πολ Τζορτζ δεν παραμελεί την άμυνα. Και όχι μόνο δεν την παραμελεί, αλλά ανήκει στους κορυφαίους αμυντικούς αμυντικούς της λίγκας. Η ταχύτητα του, το μπασκετικό του I.Q και η έφεση στα κλεψίματα τον τοποθετούν στην... αφρόκρεμα την περιφερειακών αμυντικών του ΝΒΑ.

Έτσι ο PG13 είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο που δεν υστερεί σε άμυνα και επίθεση. Αυτό που δεν περνά απαρατήρητο είναι το μπασκετικό του σουλούπι. Το αέρινο στυλάκι του, αλλά και η τεχνική του στο σουτ σε συναρπάζει.

Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί πως το σώμα του δεν έχει παραμορφωθεί πολύ από τη στιγμή που μπήκε στο ΝΒΑ. Στεγνός όπως είναι και ο Κέβιν Ντουράντ που έχουν κρατήσει απόλυτα την εκρηκτικότητα τους και δείχνουν πως στην κορυφαία λίγκα, μπορείς να επιβληθείς ακόμα και χωρίς την σωματοδομή ενός... τέρατος.

Είναι ένας παίκτης με τεράστια ποιότητα που δίνει πάντα το 100% και στις 2 πλευρές του παρκέ, όταν είναι σε καλή κατάσταση. Στην ελίτ του ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια και σίγουρα ένας εκ των 4-5 κορυφαίων two way players της λίγκας όταν είναι στα καλά του.

Μην ξεχνάμε πως στο παρελθόν έχει παίξει 2 φορές στους τελικούς Ανατολής με τους Πέισερς, αλλά έπεσε πάνω στη Big Three των ΛεΜπρόν-Oυέιντ-Μπος και αποκλείστηκε.

image

Σεσημασμένος σκόρερ, ικανότατος τριποντέρ, σπουδαίος κλέφτης

Θα πρέπει να κάνουμε μια ειδική αναφορά στα στατιστικά του Τζορτζ σε όλη του την καριέρα σε πόντους, τρίποντα και κλεψίματα. Από τη σεζόν 2013-14 ανέβηκε επίπεδο και με εξαίρεση τη σεζόν 2014-15 που έπαιξε σε μόλις πέντε ματς, επιστρέφοντας από τον τραυματισμό, ήταν εντυπωσιακός.

Είχε 21.7 πόντους, 23.1, 23.7, 21.9, 28, 21.5, 23.3 και 26.5 φέτος σε όλες αυτές τις σεζόν που μελετάμε. Συνέπεια, διάρκεια, ικανότητα, ταλέντο στο σκοράρισμα. Δείτε και λίγο τα τρίποντα από το 2013-14 μέχρι σήμερα. Είχε 36.5, 40%, 37.3%, 39.3%, 40.1%, 38.6%, 41.2%, 41.1% και 35.7%.

Στις έξι από αυτές τις σεζόν βρισκόταν πάντα κοντά στα 2 κλεψίματα ανά ματς ή και πάνω από αυτά, συνεισφέροντας εξαιρετική στην περιφερειακή άμυνα της ομάδας του. Σε όλη του την καριέρα ήταν ένας περιφερειακός που δεν παραμελούσε κανέναν τομέα μέσα στο ματς. Και για αυτό έδωσε σημαντικές λύσεις τόσο στα ριμπάουντ όσο και τις ασίστ.

Στο επίπεδο του σταρ από το 2014 μέχρι σήμερα, σε μια σταθερή πορεία, από την οποία λείπει τόσο πολύ ένα πρωτάθλημα.

Το... πάλεψε πολύ με τους Πέισερς, αλλά έπεσε δύο φορές πάνω στους Χιτ του ΛεΜπρόν, του Ουέιντ και του Μπος. Φέτος θα τα δώσει όλα, περιμένοντας τον Λέοναρντ για να διεκδικήσουν αυτό που έχασαν τις δύο τελευταίες σεζόν.