Κάρι: Είναι ο καλύτερος μπασκετμπολίστας στον κόσμο αυτή τη στιγμή;

Κάρι: Είναι ο καλύτερος μπασκετμπολίστας στον κόσμο αυτή τη στιγμή;

Νίκος Καρφής

Ο Στεφ Κάρι έχει μπει ξανά σε... mode εξωγήινου και το Gazzetta γράφει για τον ηγέτη των Ουόριορς που διεκδικεί τον... θρόνο του κορυφαίου παίκτη του πλανήτη με τις εμφανίσεις του.

Στο ξεκίνημα της σεζόν ελάχιστοι υπολόγιζαν τους Ουόριορς ως ισότιμο διεκδικητή του τίτλου. Ορισμένοι είχαν ξεχάσει πως στο Γκόλντεν Στέιτ βρίσκεται ο θαυματουργός Στεφ Κάρι. Όμως ο ηγέτης των πολεμιστών υπενθυμίζει σε κάθε ματς πως θα πρέπει ο κόσμος να αρχίζει να παίρνει στα σοβαρά την ομάδα του γιατί φέτος πάνε για μεγάλα πράγματα ξανά. Ο Στεφ είναι σε… άγρια κατάσταση, συμπαρασύροντας μια ομάδα γεμάτη ενθουσιασμό που χαίρεται ξανά το μπάσκετ και θυμίζει τις ένδοξες εποχές των τίτλων. Είναι αυτή τη στιγμή ο Κάρι ο κορυφαίος παίκτης του πλανήτη; Υπάρχει κάποιος που μπορεί να τον σταματήσει, που μπορεί να τον περιορίσει;

Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε πως ο ηγέτης των Ουόριορς ηλεκτρίζει όσο κανείς άλλος τα πλήθη. Προκαλεί παροξυσμό στον κόσμο του ΝΒΑ και του Γκόλντεν Στέιτ και έχει λείψει από όλους αυτό το συναίσθημα, αφού δεν μπορεί να υπάρξει πλέον γεμάτο γήπεδο.

Μία ντρίμπλα, ένα τρίποντο, μια κίνηση είναι αρκετή για να... τρελάνει το γήπεδο.

Το ΝΒΑ τον έχει ανάγκη για να... πουλήσει καλύτερα το προϊόν του, είναι από τα πρόσωπα της λίγκας. Μοναδικός στο είδος του. Ο κόσμος σε όλα τα γήπεδα τον λατρεύει και ειδικά στην έδρα των Ουόριορς κάθε επαφή του με τη μπάλα προκαλεί ντελίριο ενθουσιασμού στην κερκίδα. Ο Στεφ είναι ένα τεράστιο μέγεθος για τον οργανισμό του ΝΒΑ.

ΝΒΑ χωρίς Κάρι δεν είναι ΝΒΑ. Το ξέρουν άπαντες αυτό και το έζησαν στο... πετσί τους την σεζόν που αναγκάστηκε να χάσει λόγω ενός τραυματισμού στο χέρι.

Ο ηγέτης των Ουόριορς κάνει πιο... νόστιμο το φαγητό, σε... σπρώχνει για να το απολαύσεις πιο εύκολα. Έχει τον τρόπο του για να μην σε αφήνει ποτέ να βαρεθείς, προσφέροντας σου ένα... πλουσιοπάροχο μενού.

Ο ηγέτης των Ουόριορς θέλει να είναι συνεχώς στο παρκέ. Αν μπορούσε, θα έπαιζε και στα 48 λεπτά κάθε αγώνα. Ο Στιβ Κερ έχει διαφορετική άποψη και θέλει να ξεκουράζει τον σταρ του. Ειδικά στις αναμετρήσεις των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς που το τελικό αποτέλεσμα έχει κριθεί. Όμως ο Στεφ δεν καταλαβαίνει τίποτα.

«Αυτή τη στιγμή κερδίζουμε. Βρισκόμαστε νωρίς στη σεζόν. Θέλω να παίζω 48 λεπτά. Πάντα μου προκαλεί έκπληξη όταν βγαίνω έξω», είχε πει ο Κάρι αναφερόμενος στο γεγονός πως ο Κερ τον αποσύρει νωρίτερα απ' το αναμενόμενο.

Συνήθως ο Κάρι μένει στο παρκέ σε ολόκληρα δωδεκάλεπτα, στο πρώτο και στο τρίτο, ενώ στο δεύτερο και στο τέταρτο επιστρέφει στο παρκέ στα μέσα κάθε περιόδου. Έτσι ξεκίνησε η σεζόν, ωστόσο ο Κερ τον στέλνει στον πάγκο στα μέσα των δωδεκαλέπτων που υποτίθεται ότι πρέπει να παίξει 12 λεπτά, για λόγους συντήρησης και ξεκούρασης.

image

Απογειώνει μια ομάδα χωρίς κάποιον superstar δίπλα του

Οι Ουόριορς κάνουν ένα απίθανο ξεκίνημα φέτος, όντας η κορυφαία ομάδα της λίγκας με ρεκόρ 10-1. Είναι ασταμάτητοι και μετρούν 6 σερί νίκες, παίζοντας όμορφο μπάσκετ και σε αρκετές περιπτώσεις η μπάλα χάνεται. Ο Στεφ Κάρι έχει πάρει από το χεράκι μια μέτρια ομάδα την περσινή σεζόν και την έχει μετατρέψει σε… κύκνο φέτος. Κάνει τα πάντα στο παρκέ, δουλεύοντας και για τους συμπαίκτες του.

Στους Ουόριορς δεν υπάρχει άλλος superstar, καθώς ο Κλέι Τόμπσον είναι στα… πιτς. Και κακά τα ψέμματα δεν μπορούν να θεωρηθούν τέτοιοι ούτε ο Ουίγκινς ούτε ο Γκριν. Ο πρώτος είναι ένας τίμιος σκόρερ, αλλά σε καμιά περίπτωση σταρ πρώτης γραμμής, ενώ ο δεύτερος κάνει πολλές δουλειές πάνω στο παρκέ, αλλά δεν έχει την ποιότητα να τραβήξει την ομάδα στο σκοράρισμα. Kαι ο Πουλ ακόμα είναι… άγουρος και φέτος παλεύει να κάνει το βήμα παραπάνω, μαθαίνοντας τα μυστικά από τον μετρ του ειδους, Στεφ Κάρι.

Φτάνουμε σε ένα στατιστικό που πολύς κόσμος αγνοεί και δείχνει το μεγαλείο αυτού του παίκτη και την επίδραση του στους Ουόριορς, οι οποίοι χωρίς εκείνον είναι μια κακή ομάδα. Και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέμε.

Ο Στεφ έκανε έναν άθλο, βάζοντας τους Ουόριορς στο play in τουρνουά, κουβαλώντας τους σε όλη τη σεζόν. Μπορεί το βραβείο του MVP να καταλήξει στον φοβερό Νίκολα Γιόκιτς, αλλά ο Στεφ είναι ο σταρ με την μεγαλύτερη επίδραση στην ομάδα του.

Χωρίς αυτόν στο παρκέ, οι Ουοριορς θα ήταν στον πάτο της Δύσης, ενώ με εκείνον πάλεψαν να μπουν στα playoffs. Χωρίς τον ηγέτη τους στο παρκέ, το Γκόλντεν Στείτ ήταν η χειρότερη ομάδα της 30ετίας στη λίγκας, ενώ με εκείνον βρισκόταν στην 10η θέση. Τεράστια διαφορά.

Απίθανα πράγματα από έναν τεράστιο παίκτη που άλλαξε το μπάσκετ με τον τρόπο παιχνιδιού και αποτελεί τον αστέρα που ηλεκτρίζει τα πλήθη περισσότερο από κάθε άλλον χωρίς να καρφώσει εντυπωσιακά τη μπάλα. Το κάνει με τρίποντα του, τις ντρίμπλες του, τα χειρόφρενα που τραβά και τον ξεχωριστό τρόπο που... χορεύει στο γήπεδο.

Ο απίθανος Στεφ Κάρι δεν πρόκειται να ξεχάσει τον Απρίλιο του 2021, αφού έπαιζε σαν... εξωγήινος και όχι σαν άνθρωπος. Και από εκεί πήρε φόρα, η οποία δεν κόπηκε πουθενά μέχρι σήμερα, συνεχίζοντας τα όργια του.

Ο σταρ των Ουόριορς βρέθηκε στην... ζώνη του λυκόφωτος όχι μόνο σε ένα ματς, αλλά για έναν ολόκληρο μήνα, τον Απρίλη του 2021

Το σύμβολο του Γκόλντεν Στέιτ έκανε πράματα και θάματα τον Απρίλη και διέλυσε όλα τα ρεκόρ. Πέτυχε 96 τρίποντα τον Απρίλιο, τα οποία είναι και τα περισσότερα στην ιστορία μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Επιπλέον είχε 37.3 πόντους τον Απρίλιο, τον κορυφαίο μέσο όρο που έχει εμφανιστεί ποτέ μέσα σε ένα μήνα.

Μέτρησε 13 ματς με 30+ πόντους και μόνο οι Κόμπι Μπράιαντ και Τζέιμς Χάρντεν έχουν καλύτερη επίδοση τα τελευταία 30 χρόνια. Τέλος έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που μετρά 35 πόντους μέσο όρο, έχοντας 50/40/90 σε εντός πεδιάς, τρίποντα και βολές αντίστοιχα.

image

H σεζόν της ζωής του

Ο ηγέτης των Ουόριορς κάνει πράματα και θάματα στο παρκέ και αυτό αντικατοπτρίζεται από τους αριθμούς. Μετρά 27.4 πόντους μ.ο (τρίτη κορυφαία επίδοση της καριέρας, 6.5 ριμπάουντ (καλύτερη επίδοση του ever), 6.5 ασίστ, 38.5% τρίποντα, 95% βολές.

Κλέβει 1.6 μπάλες ανά παιχνίδι και κάνει 0.6 μπλοκ. Αυτός ο μέσος όρος στις τάπες είναι και ο κορυφαίος της καριέρας του, δείχνοντας πως φέτος είναι βελτιωμένος και στον αμυντικό τομέα.

Η σωματική του διάπλαση δεν τον βοηθούσε στον τομέα αυτό τα προηγούμενα χρόνια, όμως φέτος ο Στεφ υπερβάλλει εαυτό και δεν χάνει την ευκαιρία να φιλοδωρεί με τάπες τους αντιπάλους όταν βρει τη στιγμή του.

Ο Σακίλ Ο' Νιλ , στην εκπομπή του TNT πριν λίγο καιρό χαρακτήρισε τον Στεφ Κάρι ως MVP, τον άνθρωπο που θα έπρεπε πέρσι να πάρει το βραβείο του Πολυτιμότερου παίκτη της λίγκας.

Ο γκαρντ των Ουόριορς δεν απάντησε αν θα το άξιζε, αλλά ανέφερε τη δική του φιλοσοφία: «Πάντα προσπαθώ να βρω τον τρόπο να καθοδηγήσω την ομάδα. Κάθε βράδυ αγωνίζομαι σαν να έχω προσδοκίες για ένα βραβείο MVP. Κάνουμε αυτό που πρέπει, θέλω να κερδίζουμε, να ανεβάζω το επίπεδο της ομάδας μου. Δεν είναι αυτό καθ' αυτό το βραβείο, αλλά να να αγωνίζομαι σαν MVP. Δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Και φέτος με τα νούμερα που έχει και το απίθανο ξεκίνημα των Ουόριορς, μπορεί να ονειρεύεται πως θα κατακτήσει το τρίτο MVP της καριέρας του. Έχει… εκτοξεύσει τους πολεμιστές και αρκετοί φίλαθλοι τους έχουν αρχίζει να… ψιθυρίζουν (γιατί ακόμα δεν το φωνάζουν) πως πάνε για πρωτάθλημα ξανά.

Με τέτοιο Κάρι, ηγέτη και καθοδηγητή στο παρκέ, τίποτα δεν είναι απίθανο. Ο Kάρι έχει δύο αποστολές για φέτος. Να βγει MVP και να χαρίσει στους Ουόριορς άλλο ένα πρωτάθλημα.

image

O κορυφαίος σουτέρ της ιστορίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία (και αν υπάρχει αφορά ελάχιστους) πως ο θαυματουργός γκαρντ του Γκόλντεν Στέιτ είναι ο κορυφαίος σουτέρ της ιστορίας. Δεύτερος σε εύστοχα τρίποντα με 2887, ενώ ο πρώτος Ρει Άλεν έχε 2973. Όμως o άλλοτε παίκτης των Μπακς, των Χιτ και των Σέλτικς το έχει πετύχει σε 1300 ματς, τη στιγμή που ο Στεφ βρίσκεται στα 773. Καταλαβαίνεται για τι διαφορά μιλάμε;

Στην καριέρα του σουτάρει με το ασύλληπτο 43% στα τρίποντα, ενώ μόλις μια σεζόν έπεσε κάτω από το 41%. Την… κουτσουρεμένη, 2019-20, την οποία αναγκάστηκε να αγωνιστεί σε μόλις πέντε ματς λόγω του σοβαρού τραυματισμού του στο χέρι. Άλλο φοβερό στατιστικό είναι πως βάζει 3.7 τρίποντα ανά ματς στην καριέρα του, ενώ φέτος έχει 5.

Για να εκτιμήσεις πολύ καλύτερο το φαινόμενο Κάρι, δεν αρκεί να δεις μόνο πως λειτουργεί όταν έχει τη μπάλα στα χέρια του και δημιουργεί το σουτ για τον εαυτό του.

Θα πρέπει να… εμβαθύνεις στο πως συμπεριφέρεται όταν δεν έχει την μπάλα στην κατοχή του, πως κινείται χωρίς αυτή, το off ball movement που λένε και στο… χωριό μου.

Ο Στεφ λοιπόν είναι ένα… μαμούνι που δεν σταματά συνεχώς να κινείται, κάνοντας μαρτύριο τη ζωή του αντιπάλου και μπερδεύοντας τον με τις συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης που κάνει για τα ξεμαρκαριστεί. Συνεχής κίνηση χωρίς τη μπάλα, ανακατώνει συνεχώς την αντίπαλη άμυνα που δεν μπορεί ούτε λεπτό να τον αφήσει να… ξεγλιστρίσει.

Ή μάλλον καλύτερα ούτε δευτερόλεπτο διότι και αυτό αρκεί στον Κάρι για να σε… καθαρίσει.