Ραδαμέλ Φαλκάο: Ο «Τίγρης»… βρυχάται ακόμα

Ραδαμέλ Φαλκάο: Ο «Τίγρης»… βρυχάται ακόμα

Καπελάκι για τον ήλιο, ρόπαλο στον ώμο και μεγάλος στόχος το σωστό χτύπημα στο μπαλάκι για το πολυπόθητο home run. Όταν ήταν πιτσιρικάς και ζούσε στην Βενεζουέλα λόγω της δουλειάς του πατέρα του, ο Ραδαμέλ Φαλκάο Γκαρθία Σάρατε ανακάλυψε ότι διαθέτει εξαιρετικό ταλέντο στο μπέιζμπολ.

bwin sponsred

Σκέφτηκε σοβαρά να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό αλλά, εξαιτίας της προτροπής και του μπαμπά, ο οποίος έπαιζε ποδόσφαιρο, τον κέρδισε η μεγάλη μπάλα. Ευτυχώς, δηλαδή, γιατί θα είχαμε στερηθεί έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς που έβγαλε ποτέ η Κολομβία και η Νότια Αμερική.

Στα 35 του χρόνια, ο Τίγρης συνεχίζει να σκοράρει με ζηλευτή συνέπεια, κάτι που απολαμβάνει η «μικρούλα» Ράγιο Βαγιεκάνο, το κάλεσμα της οποίας αποδέχθηκε με χαρά, προκειμένου να επιστρέψει με την οικογένειά του στη Μαδρίτη.

Η Ράγιο είναι η κορυφαία γηπεδούχος της φετινής La Liga με πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στο Campo de Futbol de Vallecas, το οποίο δονείται στους ρυθμούς του Φαλκάο, σημείο αναφοράς στην επίθεση με τέσσερα γκολ σε έξι παιχνίδια (ένα γκολ κάθε 62 λεπτά!), παρ’ ότι είναι μόλις τέσσερα χρόνια μικρότερος από τον προπονητή του, Άντονι Ιραόλα.

«Θέλουμε οι φίλαθλοί μας να μπορούν να δουν ό, τι δεν είχαν δει ποτέ. Εγώ ποτέ δεν είχα νικήσει την Μπαρτσελόνα και τα κατάφερα εδώ» εξηγεί ο «δήμιος» της Μπάρτσα και του Ρόναλντ Κούμαν, η φανέλα του οποίου έχει εξαντληθεί στην μπουτίκ της Ράγιο, την οποία οδήγησε στη νίκη επί των Μπλαουγκράνα για πρώτη φορά μετά από 19 ολόκληρα χρόνια.

Τότε, το 2002, ο 16χρονος που αργότερα απέκτησε το παρατσούκλι Τίγρης με «νονό» τον συμπαίκτη του Γκονσάλο Λουντουένια (από ενότητα τηλεοπτικής εκπομπής με τίτλο «Ο Τίγρης του Esso»), έκανε όνειρα για ποδοσφαιρική καριέρα, μεγαλώνοντας στα τμήματα υποδομής της Ρίβερ Πλέιτ. Δεν μπορούσε, όμως, να φανταστεί τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

bwin - To παιχνίδι σε άλλο επίπεδο με φοβερό interface, αμέτρητητα πρωταθλήματα και χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές! |21+

«Το γκολ είναι η απόλυτη έκφραση στο ποδόσφαιρο. Το πιο δυνατό που μπορείς να νιώσεις, δεν υπάρχουν λόγια. Μια ανεξήγητη έξαψη» - Ραδαμέλ Φαλκάο

image

Από τον… Παναθηναϊκό, είδωλο στους Δράκους

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, άριστος γνώστης του αργεντίνικου πρωταθλήματος, είχε εντοπίσει από νωρίς τον Φαλκάο και τις δυνατότητές του, τις οποίες ξεδίπλωσε στους μικρούς των Εκατομμυριούχων του Μπουένος Άιρες, όπου είχε μετακομίσει από την χώρα του και την Λανσέρος του Μπογιακά, με την οποία έκανε ντεμπούτο στην δεύτερη κατηγορία σε ηλικία… 13 ετών και 199 ημερών!

Στα πρώτα του χρόνια, συνδύαζε τις τρομερές επιδόσεις του στο σκοράρισμα με την ατυχία, αφού πιτσιρικάς υπέστη ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο και έκανε σκέψεις ακόμα και για επιστροφή στην Κολομβία για να ασχοληθεί με κάτι άλλο.

Αποφάσισε, όμως, να κυνηγήσει το όνειρό του, στηρίχθηκε στην βαθιά πίστη του στον Θεό και έκανε ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα της Ρίβερ σε ηλικία 19 ετών, άρχισε να σκοράρει κατά ριπάς, κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα και, στα 23 του, ήταν έτοιμος να κάνει το άλμα στην Ευρώπη.

Ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός, καθ’ υπόδειξη του Ρότσα, ενδιαφέρθηκε για την περίπτωσή του και ο Φαλκάο έψαχνε πληροφορίες για το Τριφύλλι και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

bwin - To παιχνίδι σε άλλο επίπεδο με φοβερό interface, αμέτρητητα πρωταθλήματα και χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές! |21+

Ο τότε τεχνικός διευθυντής Κώστας Αντωνίου εξέφραζε αμφιβολίες λόγω του (πράγματι) βεβαρημένου παρελθόντος σε τραυματισμούς, ο Παναθηναϊκός έφτασε να προσφέρει 2,5 εκατομμύρια ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του, ενώ η Ρίβερ ήθελε τα τριπλάσια για το 100%.

Εντέλει, οι Πράσινοι έδωσαν τρία εκατομμύρια ευρώ για τον… ανεκδιήγητο Ροντρίγκο Σόουζα και ο Φαλκάο, αντί 5,4 εκατομμυρίων, κατέληγε στην Πόρτο, με την οποία έκανε το πρώτο μεγάλο «μπαμ» της καριέρας του.

Σημείωσε με τακουνάκι το πρώτο του γκολ στο Champions League κόντρα στην μετέπειτα ομάδα του (Ατλέτικο Μαδρίτης) και, σε τρεις σεζόν στο «Ντραγκάο», κατέκτησε έξι τίτλους, με κορυφαίο το Europa League του 2011, διοργάνωση στην οποία αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 17 γκολ, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ μέχρι και σήμερα.

image

Αχόρταγος «Τίγρης» στην Ευρώπη

Η Πόρτο είναι παραδοσιακά μια ομάδα που πουλάει τα αστέρια της για να ανακαλύψει και να δημιουργήσει άλλα. Τον Αύγουστο του 2011, η Ατλέτικο έδωσε σαράντα εκατομμύρια ευρώ στους Δράκους για να κάνει δικό της έναν χαρισματικό σκόρερ, ο οποίος είχε καθιερωθεί στην εθνική ομάδα της χώρας του.

Στους Ροχιμπλάνος, ο Φαλκάο συνέχισε από εκεί που σταμάτησε στην Πόρτο: Κατάκτηση Europa League και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης (με δώδεκα γκολ αυτή την φορά), βάζοντας τις βάσεις για την σπουδαία Ατλέτικο που δημιούργησε ο Ντιέγκο Σιμεόνε την τελευταία δεκαετία.

Έγινε, μάλιστα, ο μοναδικός (μέχρι τώρα) παίκτης που σημείωσε χατ – τρικ σε ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, στο θριαμβευτικό 4-1 επί της Τσέλσι, με τον «Τσόλο» να λέει ότι «αυτό που έκανε ο Ραδαμέλ, δεν περιγράφεται. Είναι ένας παίκτης που, όπου και αν βάλεις τον πήχη, εκείνος ανταποκρίνεται πηγαίνοντας ακόμα ψηλότερα».

bwin

Τα σαράντα εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η ομάδα της Μαδρίτης έγιναν 43 δύο χρόνια αργότερα για τη Μονακό του Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ. Στο Πριγκιπάτο, ο Ραδαμέλ εντυπωσιάζεται αρχικά από την πολυτέλεια που βλέπει γύρω του, αλλά σιγά σιγά προσαρμόζεται στη νέα ζωή του.

Ένας νέος σοβαρός τραυματισμός, αυτή την φορά στο αριστερό γόνατο, τον πήγε πίσω τα πρώτα χρόνια και τον οδήγησε σε δύο (αποτυχημένους) δανεισμούς σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι. Δεν τα κατάφερε στο Νησί, παρά τις αγγλικές του ρίζες, αφού ένας από τους προπάππους του, ονόματι Τζορτζ Κινγκ, μετανάστευσε από το Σέλμπι του Γιορκσάιρ στην Κολομβία.

Γνώριζε ότι το έργο του στη Μονακό δεν είχε ολοκληρωθεί. Επέστρεψε δριμύτερος στο «Λουί Ντε», κατέγραψε τρεις σερί σεζόν με 20+ γκολ και, στην πρώτη εξ’ αυτών (2016-17), σήκωσε ως αρχηγός το πρώτο πρωτάθλημα των Μονεγάσκων μετά από 17 χρόνια, κόντρα στους Άραβες «δυνάστες» της Παρί Σεν Ζερμέν, με προπονητή τον Λεονάρντο Ζαρντίμ και ανερχόμενο σούπερ σταρ τον Κιλιάν Μπαπέ.

image

Το «3», εις το όνομα του πατρός

Παντρεμένος εδώ και 14 χρόνια με την αργεντινή τραγουδίστρια και μοντέλο Λορελέι Ταρόν, καμαρώνει για την καριέρα του αλλά, κυρίως, για τα τέσσερα παιδιά του: Τα τρία κορίτσια Ντομινίκ (οκτώ ετών), Ντεζιρέ (έξι), Ανέτ (τεσσάρων) και τον μικρό Τζεντεντάια (ενός έτους).

Τους πήρε μαζί του όταν αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση της Γαλατάσαραϊ, χωρίς όμως να απολαύσει ιδιαίτερα την διετία του στην Τουρκία. Ήθελε να γυρίσει στην Ισπανία και η νεοφώτιστη Ράγιο του έδωσε αυτή την ευκαιρία, με την μεταγραφή να κλείνει οριστικά στις 4 Σεπτεμβρίου, αφού είχε μείνει ελεύθερος από την Γαλατά.

Στην ισπανική πρωτεύουσα, εκεί όπου έχτισε τον μύθο του με την φανέλα της Ατλέτικο, βιώνει μια δεύτερη νεότητα. Και το κάνει με το «3» στην πλάτη, αριθμό ασυνήθιστο για έναν σέντερ φορ.

Επέλεξε το συγκεκριμένο νούμερο, όμως, για να τιμήσει την μνήμη του πατέρα του Ραδαμέλ Γκαρσία, ο οποίος στα νιάτα του υπήρξε ένας αξιοπρεπέστατος αμυντικός, με καριέρα σε Κολομβία και Βενεζουέλα και του μετέδωσε το πάθος για την μπάλα.

Δύο ημέρες μετά την είσοδο του 2019, ο πατέρας του Φαλκάο «έσβησε» στα 61 του χρόνια, από ανακοπή καρδιάς, ενώ έπαιζε τένις. Ο Ραδαμέλ, ο οποίος ήταν πολύ δεμένος μαζί του, τον τιμούσε πάντα με την συμπεριφορά του και, πλέον, το κάνει και με το «3» στο πίσω μέρος της φανέλας της Ράγιο Βαγιεκάνο.

Μια φανέλα που έχει γίνει ανάρπαστη στην φτωχογειτονιά της Μαδρίτης, για χάρη ενός χαρισματικού σκόρερ που μετράει πάνω από 300 γκολ στην καριέρα του, είναι πρώτος σκόρερ της Εθνικής Κολομβίας με 35 τέρματα και, το 2018, κατάφερε επιτέλους να ζήσει το όνειρο της συμμετοχής σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού είχε χάσει τα δύο προηγούμενα λόγω σοβαρών τραυματισμών.

Δεν θα έχανε την ευκαιρία να δώσει το παρών στο μεγαλύτερο ραντεβού στην ζωή ενός ποδοσφαιριστή. Ο ίδιος, άλλωστε, χαρακτηρίζει τον εαυτό του «μαχητή» και αυτό το επιβεβαίωσε συνεχώς στην διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του…

bwin - To παιχνίδι σε άλλο επίπεδο με φοβερό interface, αμέτρητητα πρωταθλήματα και χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές! |21+