Ο Κάσπερ Σμάιχελ τιμάει στο έπακρο το όνομα του πατρός

Ο Κάσπερ Σμάιχελ τιμάει στο έπακρο το όνομα του πατρός

Ένα από τα κορυφαία βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ για ποδόσφαιρο είναι «Η καταραμένη ομάδα» (The Damned Utd). Ο συγγραφέας Ντέιβιντ Πις περιγράφει, με ανάγλυφο τρόπο και αρκετή… ποιητική αδεία, τις τραυματικές 44 ημέρες του Μπράιαν Κλαφ στον πάγκο της Λιντς, το 1974.

bwin sponsred

Το καλοκαίρι του 2010 ο Κάσπερ Σμάιχελ συμφώνησε με τα Παγόνια, έχοντας μείνει ελεύθερος από τη Νοτς Κάουντι. Και, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την συμφωνία, χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο.

«Τι έκανα;» αναρωτιόταν ο 24χρονος Δανός τερματοφύλακας, ο οποίος διαπίστωσε πως η επιλογή του ήταν εντελώς ατυχής. «Άνηκα πλέον σε έναν σύλλογο όπου δεν ήμουν αποδεκτός λόγω του παρελθόντος του πατέρα μου και αυτό ήταν εμφανές μεταξύ των φιλάθλων» θυμάται ο γιος Σμάιχελ, ο οποίος πλήρωνε την έχθρα (χωρίς εισαγωγικά) της Λιντς με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην οποία ο πατέρας του μεγαλούργησε την δεκαετία του ΄90.

Η βαριά σκιά του «Μεγάλου Δανού» ακολουθούσε και ακολουθεί πάντα τον γκολκίπερ της Λέστερ, οι ώμοι του οποίου όμως αποδείχθηκαν επαρκώς ανθεκτικοί, από την στιγμή που κάθισε κάτω από τα δοκάρια των Αλεπούδων.

Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον, με τον οποίο είχε συνεργαστεί σε Μάντσεστερ Σίτι και Νοτς Κάουντι, του τηλεφώνησε το καλοκαίρι του 2011 και του πρότεινε να ανταμώσουν και στην Λέστερ.

Παρ’ ότι ήταν πολύ θετικός, του είπε με παράπονο ότι «όλο μετακινούμαι, μετακινούμαι, πρέπει να μείνω κάπου». Για του λόγου τ’ αληθές, ο Κάσπερ είχε αλλάξει οκτώ ομάδες σε έξι χρόνια (!), αγωνιζόμενος ως δανεικός από την Σίτι σε Ντάρλινγκτον, Μπέρι, Φόλκερκ, Κάρντιφ και Κόβεντρι, προτού πάει σε Νοτς Κάουντι και Λιντς.

Λίγες ημέρες αργότερα, ενώ έκανε διακοπές στην γενέτειρά του (Κοπεγχάγη), ένας φίλος του τον συνεχάρη για την μεταγραφή του, για την οποία δεν ήξερε τίποτα! Μια μεταγραφή, όμως, που έμελλε να αλλάξει για πάντα την ζωή του 34χρονου πλέον Σμάιχελ, ο οποίος αποδεικνύεται άξιο τέκνο του πατέρα του και, εδώ και λίγα 24ωρα, πανηγυρίζει την πρόκριση σε ένα ακόμα Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική ομάδα της Δανίας.

Με τους Βίκινγκ ονειρεύεται ένα θαύμα όπως αυτό του Euro92 και, το περασμένο καλοκαίρι, λίγο έλειψε να το βιώσει, μετά μάλιστα από το σοκ με την περιπέτεια του Κρίστιαν Έρικσεν. Δεν τα κατάφερε, αλλά δεν πτοείται. Μετά την εξασφάλιση της πρόκρισης στο Μουντιάλ του 2022, άλλωστε, δεν ήταν λίγοι οι Δανοί ποδοσφαιριστές που δήλωναν ότι «πάμε στο Κατάρ για να το πάρουμε»!

bwin. Επιλογή που βγαίνεις κερδισμένος με ατελείωτες δυνατότητες στο χέρι σου! | 21+

image

Ο πόλεμος και ο Νόιερ

Ο προπάππους του ήταν Πολωνός στρατιώτης που σκοτώθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μαχητικότητα, λοιπόν, κυλάει στο αίμα των μελών της οικογένειας οικογένεια Σμάιχελ, όπως έδειξε στα γήπεδα ο μπαμπάς Πέτερ και επιβεβαίωσε ο γιος Κάσπερ.

Παρά την βαριά σκιά του πατέρα, τους συνεχείς δανεισμούς, την αμφισβήτηση και τις κακίες ότι παίζει με «βύσμα», έδωσε τις απαντήσεις του μέσα στο γήπεδο, αφού άλλωστε η μοίρα του έγραφε «τερματοφύλακας», από τότε που ήταν τεσσάρων ετών.

Σε ένα πάρτι που έκανε ο Πέτερ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος με την Μπρόντμπι, ο μικρός Κάσπερ κάθισε μπροστά από την πόρτα και έλεγε στους καλεσμένους «δεν μπορείτε να μπείτε μέσα!». Οι καλεσμένοι, βεβαίως, πέρασαν, όχι όμως και η μπάλα σε εκατοντάδες περιπτώσεις όπου ο υιός Σμάιχελ μιμείται τον πατέρα του με καταπληκτικές αποκρούσεις.

Μικρός, πάντως, του άρεσε περισσότερο να παίζει επιθετικός («ήμουν καλός στα τελειώματα» θυμάται), γι’ αυτό ίσως και είναι ιδιαίτερα ικανός με την μπάλα στα πόδια, όπως είναι και το μεγάλο του είδωλο (εκτός από τον μπαμπά, εννοείται): Ο Μάνουελ Νόιερ.

bwin

«Άλλαξε τον τρόπο που παίζει ένας τερματοφύλακας. Το θάρρος με το οποίο παίρνει αποφάσεις τον ξεχωρίζει από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο. Ο Νόιερ έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που κατεβάζει την μπάλα με το στήθος και συνεχίζει με το πόδι» λέει για τον Γερμανό θρύλο, τον οποίο προσπαθεί να μιμηθεί, έστω και αν είναι γκολκίπερ της ίδιας γενιάς, αφού τους χωρίζουν μόλις οκτώ μήνες.

Το 2002, Πέτερ και Κάσπερ έγραψαν ιστορία, αφού έγιναν οι πρώτοι πατέρας - γιος που έπαιξαν τερματοφύλακες την ίδια εποχή σε πρώτη ομάδα και ακαδημία της Μάντσεστερ Σίτι.

Και αν η μοίρα δεν θέλησε ο Κάσπερ να στεριώσει στο Μάντσεστερ, έστω και στην άλλη ομάδα της πόλης, η καριέρα του τον έχει καθιερώσει ως έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους τερματοφύλακες, κάνοντας συνεχώς περήφανο τον μπαμπά.

«Είναι περίεργο να έχεις έναν γιο που κάνει ακριβώς το ίδιο με εσένα. Κατά έναν τρόπο, είναι σαν να μην σταμάτησε ποτέ η καριέρα μου. Στο ντεμπούτο του ήμουν νευρικός για δέκα λεπτά. Μετά, όμως, από μια πολύ καλή απόκρουση, σκέφτηκα: ‘Εντάξει, όλα καλά’» θυμάται ο Πέτερ για τον Κάσπερ, για τον οποίο θεωρεί, όχι άδικα, ότι τον «ξεπέρασε» με την ιστορική κατάκτηση της Premier League με την Λέστερ το 2016, παρ’ ότι ο ίδιος πήρε πέντε με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εκτός βεβαίως από τρία Κύπελλα, ένα Champions League και ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης, μεταξύ πολλών άλλων. Το πρώτο πρωτάθλημα, πάντως, αμφότεροι το κατέκτησαν στα 29 τους και στις 2 Μαΐου (!), αν και με 23 χρόνια διαφορά.

image

Θρύλος στις Αλεπούδες

Γεννήθηκε στην Δανία, έχει πολωνικές ρίζες αλλά, επί της ουσίας, είναι Άγγλος, αφού στο Νησί μεγάλωσε (λόγω της δουλειάς του πατέρα του) και στο Νησί μεγαλουργεί, έχοντας παίξει σε Σκωτία και Ουαλία, προτού εξελιχθεί σε έναν θρύλο της Λέστερ.

Με τις Αλεπούδες ξεκίνησε από την Championship, αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς για τον σύλλογο με το «καλημέρα» και, σε μια δεκαετία, εξελίχθηκε εντυπωσιακά μαζί με την υπόλοιπη ομάδα.

Στο «King Power Stadium» πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος, του Κυπέλλου, απόλαυσε την μοναδική εμπειρία της συμμετοχής στο Champions League, αναδείχθηκε τέσσερις φορές Δανός ποδοσφαιριστής της χρονιάς και εδραιώθηκε κάτω από τα δοκάρια της εθνικής του ομάδας.

Μετράει ήδη 76 διεθνείς συμμετοχές. Και μπορεί να απέχει πολύ από τον μπαμπά Πέτερ (έφτασε τις 129 προτού κρεμάσει τα γάντια του), αλλά έχει αποδείξει ότι είναι άξιος διάδοχος, έστω και αν έχει… απωθημένο να πετύχει ένα γκολ, αφού ο πατέρας του έφτασε τα δέκα (!) στην καριέρα του.

Ακόμα, πάντως, και αν δεν τα καταφέρει, θα μπορεί να μιλάει με καμάρι για την καριέρα του στα τρία παιδιά του (και εγγόνια του Πέτερ), καρπός του έρωτά του με την Στίνε Γκίλντεμπραντ, με την οποία είναι μαζί από τότε που ήταν 17 ετών.

17 χρόνια αργότερα, ο Κάσπερ καμαρώνει δικαίως για μια καριέρα που «χτίστηκε», εν αγνοία του τότε, όταν έβλεπε τον πατέρα του να προπονείται πολύ σκληρά, παρέα με σούπερ σταρ όπως ο Ερίκ Καντονά, ο Ράιαν Γκιγκς ή ο Ντέιβιντ Μπέκαμ.

«Έμαθα τότε ότι δεν υπάρχουν μισές δουλειές. Ή δουλεύεις σκληρά ή τίποτα» εξηγεί για τα δωρεάν ποδοσφαιρικά μαθήματα που έπαιρνε, καθισμένος για ώρες πίσω από το τέρμα του Πέτερ.

Έξω από τα γήπεδα, όταν βρίσκει ελεύθερο χρόνο, λατρεύει να πειραματίζεται στην μαγειρική, το μεγάλο του πάθος όπως εξομολογείται. Όταν βρίσκεται με την εθνική ομάδα, φροντίζει να… κεραυνοβολεί με ερωτήσεις τον σεφ, ο οποίος θεωρείται από τους κορυφαίους στην Δανία.

Και, αφού έχει απολαύσει το φαγητό που ο ίδιος έφτιαξε, παίρνει την κιθάρα και σιγοψιθυρίζει τραγούδια. Εσχάτως, του έχει κολλήσει το «Danish Dynamite» (Δανέζικος δυναμίτης), ένα τραγούδι που ηχογράφησαν πριν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του καλοκαιριού οι Δανοί διεθνείς.

Μεταξύ αυτών, βεβαίως, και ο Κρίστιαν Έρικσεν, στον οποίο ο Κάσπερ αφιέρωσε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ευχόμενος να τον έχει στο πλευρό του, σε περίπου 400 ημέρες στα γήπεδα του Κατάρ.

bwin. Επιλογή που βγαίνεις κερδισμένος με ατελείωτες δυνατότητες στο χέρι σου! | 21+