Basket League: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο πρωτάθλημα που αρχίζει

Basket League: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο πρωτάθλημα που αρχίζει

Νίκος Καρφής

Μπορεί φέτος να μην είχαμε τις περυσινές αναβολές και η αγωνιστική δράση να αρχίζει σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα, η επιστροφή του Ολυμπιακού, όμως, μετά από δύο χρόνια απουσίας και τα αυξημένα έσοδα όλων ομάδων, αποτελούν δύο σημαντικές σταθερές για να δούμε ένα σαφώς πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Η Δημόσια Τηλεόραση (ΕΡΤ) θα στείλει εικόνα και ήχο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (και οι 13 ομάδες εντάχθηκαν στο καθεστώς της κεντρικής τηλεοπτικής διαχείρισης) και θα διαφημίσει με τον καλύτερο τρόπο το προϊόν, ενώ ευχάριστα νέα θα έχουμε και όσον αφορά στην ατμόσφαιρα που θα επικρατεί εντός αγωνιστικού χώρου.

Αν και η πανδημία δεν έχει πάψει να μας απασχολεί, τα εμβόλια όχι απλά θα απομακρύνουν τις αναβολές αγώνων (κάτι που συνέβη αρκετά συχνά πέρυσι στον 1ο γύρο), αλλά θα επιτρέψουν την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα.

Κι επειδή ελληνικό μπάσκετ χωρίς προβλήματα δεν υφίσταται, η σημαντική προσπάθεια εξυγίανσης του πρωταθλήματος που επιχειρεί τα τελευταία χρόνια ο ΕΣΑΚΕ, δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί αναίμακτα.

Το γεγονός ότι τέσσερις (Απόλλων Πάτρας, Άρης, Ηρακλής και Κολοσσός) από τους 13 μονομάχους θα ριχτούν στην μάχη χωρίς να ξέρουν αν (και πόσοι) θα τους αφαιρεθούν βαθμοί στην πορεία της σεζόν, καταδεικνύει την πολυπλοκότητα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ΚΑΕ και αν μη τι άλλο «φωτίζουν» ποιες ομάδες θα παλέψουν για την αποφυγή της τελευταίας θέσης που θα οδηγήσει στην Α2 Κατηγορία.

Η Basket League ξεκινάει με νέο μπασκετικό αέρα μετά την αλλαγή της σκυτάλης στην ηγεσία της ΕΟΚ (ο διοικητικός ηγέτης του Προμηθέα, Βαγγέλης Λιόλιος, είναι ο νέος πρόεδρος), εξέλιξη που επέφερε σαρωτικές αλλαγές στον τομέα της διαιτησίας.

Ειδικός σύμβουλος ανέλαβε ο πολύπειρος βετεράνος διεθνής διαιτητής, Χρίστος Χριστοδούλου,

η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας έχει πλέον νεοσύστατη σύνθεση (Πιτσίλκας, Μουζάκης, Μπήτης), ενώ όλοι οι διαιτητές θα ελέγχονται και θα αξιολογούνται από το επίσης νεοσύστατο σώμα παρατηρητών.

Τι θα δούμε στα παρκέ της Α1 Κατηγορίας

Στο αγωνιστικό μέρος, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η διεκδίκηση του τίτλου θα έχει πλέον δύο μνηστήρες με τον νεοφώτιστο Ολυμπιακό να στήνεται στην αφετηρία για να πάρει το στέμμα του επί μία συναπτή πενταετία πρωταθλητή Παναθηναϊκού.

Από 'κει και κάτω, η ΑΕΚ, ο Προμηθέας, ο ΠΑΟΚ, το Περιστέρι και το Λαύριο αποτελούν το group των ομάδων της «δεύτερης ταχύτητας», για την 8η θέση που οδηγεί στα playoffs θα παλέψουν ο Ιωνικός, η Λάρισα, ο Κολοσσός και ο Απόλλων Πάτρας (απειλούνται με αφαίρεση ενός βαθμού), ενώ λίγο πιο πίσω δείχνουν να βρίσκονται (λόγω κινδύνου αφαίρεσης 3-5 βαθμών), ο Ηρακλής και ο Άρης.

Το σύστημα διεξαγωγής θα είναι το ίδιο, με τις πρώτες οκτώ ομάδες να παίρνουν το εισιτήριο για την post season και την τελευταία να υποβιβάζεται.

Το πρόγραμμα

1η αγωνιστική

Σάββατο 02/10

Λάρισα – Κολοσσός Ρόδου (17.00, ΕΡΤ3 Live)

ΠΑΟΚ – Λαύριο (17.00, ΕΡΤ3 Live)

Περιστέρι – Προμηθέας (20.00, ΕΡΤ3 Live)

Κυριακή 03/10

Ολυμπιακός – ΑΕΚ (16.30, ΕΡΤ3 Live)

Απόλλων Πάτρας – Ιωνικός Νικαίας (17.00, ΕΡΤ SPORTS ERTFLIX Live)

Άρης – Παναθηναϊκός (20.00, ΕΡΤ3 Live)

Επιμέλεια αφιερώματος: Νίκος Καρφής

Συντελεστές: Αντώνης Καλκαβούρας, Κωνσταντίνος Μελάγιες, Γιώργος Κούβαρης, Βασίλης Βλαχόπουλος, Γιάννης Σταυρουλάκης, Μιχάλης Γκιουλένογλου, Βαγγέλης Στελλάκης

Photo Credit: Άννα Μαρία Καλογεράκη

image

Παναθηναϊκός

Τίτλοι: 40 (1921, 1946, 1947, 1950, 1951, 1954, 1961, 1962, 1967, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1977, 1980, 1981, 1982, 1984, 1998, 1999, 2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021)

Στόχος: Ο Παναθηναϊκός δεν στοχεύει σε κάτι λιγότερο από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το οποίο θα είναι το 41ο της ιστορίας του και το 6ο συνεχόμενο. Είναι ο πολυνίκης του θεσμού και σε περίπτωση που δεν καταφέρει να σκαρφαλώσει και πάλι στο κορυφαίο σκαλί του ελληνικού βάθρου, η σεζόν στην Basket League θα χαρακτηριστεί ως αποτυχία για λογαριασμό των «πρασίνων».

Το πάρε-δώσε: Μπορεί να διατήρησε στο ρόστερ του επτά παίκτες από τη περσινή σεζόν (Παπαπέτρου, Παπαγιάννης, Νέντοβιτς, Σαντ Ρος, Κασελάκης, Μποχωρίδης, Μαντζούκας) αλλά προχώρησε σε εννέα αλλαγές. Συγκεκριμένα αποχώρησαν οι Χεζόνια, Μήτογλου, Μπρέι, Όγκουστ, Άαρον Ουάιτ, Δίπλαρος, Βουγιούκας, Καλαϊτζάκης, Μπέντιλ και έγιναν μέλη των «πρασίνων» οι Πέρι, Μέικον, Καββαδάς, Οκάρο Ουάιτ, Φλόιντ, Έβανς και η αναβάθμιση του νεαρού Αβδάλα στην πρώτη ομάδα.

Θα είναι απογοήτευση αν: Όπως αναφέραμε, στόχος του Παναθηναϊκού είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Εάν και εφόσον δεν τα καταφέρει, θα είναι μια μεγάλη απογοήτευση για όλους μέσα στην ομάδα.

Θα είναι έκπληξη/επιτυχία αν: Φαντάζεστε να μην προκριθεί ο Παναθηναϊκός στους τελικούς του πρωταθλήματος; Ε, αυτό δεν θα είναι απλά και μόνο μια έκπληξη, αλλά θα μιλάμε για... βόμβα μεγατόνων.

Ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά: Ο Ιωάννης Παπαπέτρου θα αποτελέσει το «Α» και το «Ω» του Παναθηναϊκού. Μετά και την ανανέωσή του, παρουσιάζεται έτοιμος για μια ακόμα καλύτερη, πιο «γεμάτη» και άκρως πετυχημένη -τουλάχιστον όσον αφορά το ατομικό κομμάτι- σεζόν.

Προπονητική επίδραση: Ο Δημήτρης Πρίφτης αναμένεται να βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στον φετινό Παναθηναϊκό. Ξεκινώντας από την άμυνα η οποία θα αποτελέσει και τη βάση των «πρασίνων», ο Έλληνας τεχνικός έχει όλο το «πακέτο» για να είναι από τους... πρωταγωνιστές της ομάδας τη νέα σεζόν.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι Euroleague, οπότε ο συνδυασμός ποιότητας και αθλητικότητας (πολλώ δε μάλλον αν ενισχυθεί) φτάνει για να υπερασπιστεί το τρόπαιο που κατακτά τα πέντε τελευταία χρόνια. Η φθορά που θα έχει από τα πολλά παιχνίδια στην Ευρώπη, ίσως να του κοστίσει κάποιες ήττες παραπάνω επί ελληνικού εδάφους, ωστόσο, η μάχη του τίτλου θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά του στα ντέρμπι με τον “αιώνιο αντίπαλο”

image

Λαύριο

Τίτλοι:

Στόχος: Mετά την περσινή εντυπωσιακή σεζόν και την παρουσία του στους τελικούς της Basket League, ο... πήχης έχει ανέβει για το Λαύριο. Ωστόσο με την επιστροφή του Ολυμπιακού και την παρουσία των ΑΕΚ, Προμηθέα, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Στόχος της ομάδας είναι η είσοδος στα playoffs σε μια καλή θέση στην πρώτη 6άδα και ότι καλύτερο στα playoffs, αλλά και να... χτίσει πάνω στα περσινά, αποδεικνύοντας πως δεν ήταν ένα... πυροτέχνημα.

Το πάρε-δώσε: Η μεγάλη απώλεια ακούει στο όνομα Άλφα Ντιαλό, ενώ δεν βρίσκονται στο ρόστερ και οι Ντέιβις και Σάβατζ. Τόνωσε τα γκαρντ με την απόκτηση των Μπλερ, Μάρκους Λιούις, Τζέρι Σμιθ και Αλέξανδρου Νικολαϊδη. Σημαντική ενίσχυση στους σέντερ με Αμίνου και Κακλαμανάκη. Μουράτος και Κάρτερ θα αποτελέσουν για άλλη μια σεζόν τις σταθερές της ομάδας, βάζοντας στο κλίμα και τους νέους παίκτες. Έμειναν και ο Γερομιχαλός με τον Περσίδη.

Θα είναι απογοήτευση αν: Αν κινδυνέψει να μπει στα playoffs και δεν έρθει η πρόκριση με ευκολία, αν λάβουμε υπόψιν μας και την περσινή σεζόν, αλλά και το μπάσκετ που παίζει υπό τις οδηγίες του Χρήστου Σερέλη.

Θα είναι έκπληξη/επιτυχία αν: Θα είναι τεράστια επιτυχία και έκπληξη αν καταφέρει και πάλι να βρεθεί στους τελικούς του πρωταθλήματος, καταφέρνοντας να πετάξει εκτός έναν εκ των δύο αιωνίων.

Ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά: Ανάμεσα στον Κάρτερ και τον Μουράτο, είναι πολύ δύσκολο να διαλέξεις, αλλά θα πάμε με τον Έλληνα γκαρντ. Πέρυσι έκανε τη σεζόν της ζωής του και έδειξε την ποιότητα του, κουμαντάροντας το παιχνίδι των φιναλίστ του πρωταθλήματος. Φέτος που έφυγε ο Άλφα Ντιαλό θα έχει ακόμα παραπάνω ευθύνες στην οργάνωση και στην εκτέλεση. Τρομερή βελτίωση για ένα παιδί που δεν σταματά να δουλεύει.

Προπονητική επίδραση: Η παρουσία του Χρήστου Σερέλη στον πάγκο του Λαυρίου, αποτελεί την μεγάλη εγγύηση για την ομάδα. Ο Έλληνας τεχνικός έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στον σύλλογο τα τελευταία χρόνια και του πιστώνονται οι επιλογές των ξένων παικτών της σεζόν που πέρασε. Το μεγάλου... ατού του Λαυρίου είναι ο Σερέλης.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Το μόνο σίγουρο είναι δεν μπορεί να έχει την περυσινή πορεία, η οποία εν πολλοίς ξεπέρασε και την όποια υπέρβαση είχαν στο μυαλό τους οι άνθρωποι της ομάδας. Το θετικό είναι ότι παρά την έξοδο στην Ευρώπη, έκανε προσεκτικές επιλογές χωρίς να ξεφύγει οικονομικά και αν δεν επηρεαστεί από τις παράλληλες υποχρεώσεις, θα είναι στην πρώτη 6άδα.

image

ΑΕΚ

Τίτλοι: 8 (1958, 1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970, 2002)

Στόχος: Νέα σεζόν, νέοι στόχοι, νέο γήπεδο τα Άνω Λιόσια. Η ΑΕΚ ετοιμάζεται για μία μεταβατική περίοδο. Σε όλα. Η υποχρεωτική περίοδος... λιτότητας έχει σκοπό να συμμαζέψει τις οικονομικές «αμαρτίες» του παρελθόντος. Το ρόστερ άλλαξε σε συντριπτικό ποσοστό, όπως και ο προπονητής, με την έλευση του Στέφανου Δέδα, που κουβαλάει και διαφορετική μπασκετική φιλοσοφία.

Το πάρε-δώσε: Ολική αλλαγή στο ρόστερ. Από την περσινή ομάδα έμεινε μόνο ο Δημήτρης Μαυροειδής, με την ΑΕΚ να προσθέτει 13 νέους παίκτες. Ο Μάνι Χάρις επέστρεψε για μία δεύτερη θητεία, ενώ οι Ανγκόλα, Γέλοβατς, Γκρίφιν, Βαουλέτ και Κολόμ ήρθαν να προσθέσουν εμπειρία. Και οι Παππάς, Μπόγρης να αποτελέσουν τον ελληνικό κορμό.

Θα είναι απογοήτευση αν: η ΑΕΚ δεν καταφέρει να φτάσει τουλάχιστον στα ημιτελικά της Basket League. Οι άμεσοι αντίπαλοί της ενισχύθηκαν, ο Ολυμπιακός επέστρεψε και ο δρόμος της ΑΕΚ είναι πλέον πιο δύσκολος.

Θα είναι έκπληξη/επιτυχία αν: η ΑΕΚ πετύχει αυτό που δεν κατάφερε στα χρόνια της απουσίας του Ολυμπιακού, να φτάσει στους τελικούς. Για να συμβεί αυτό, η ομάδα του Δέδα πρέπει να μπει... σφήνα στους «αιώνιους», κάτι που αυτή τη στιγμή φαντάζει δύσκολο.

Ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά: Από τα πρώτα φιλικά και επίσημα ματς της ΑΕΚ, ο Μπράιαν Ανγκόλα είναι αυτός που θα αναλάβει το βάρος στο σκοράρισμα, παρά την παρουσία του Χάρις. Μπορεί να τελειώσει τις φάσεις, τόσο κοντά, όσο και μακριά απ' το καλάθι.

Προπονητική επίδραση: Ο Στέφανος Δέδας γύρισε στην Ελλάδα, μετά από 11 προπονητικά χρόνια... ξενιτιάς σε Τουρκία και Ισραήλ. Ήδη έχει βάλει τη σφραγίδα του, με την ΑΕΚ να παίζει σε φουλ ταχύτητα, με γρήγορες εκτελέσεις, αλλά και προβλήματα στην άμυνα.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Θα αργήσει να γίνει η ομάδα που έχει στο μυαλό του ο νέος της προπονητής και επειδή φτιάχτηκε από την αρχή αλλά και γιατί περιμένει την επιστροφή δύο παικτών (Παππάς και Κόνιαρης) και ενδεχομένως την απόκτηση ενός ακόμη ψηλού. Έχει καλά στοιχεία στην επίθεση, ωστόσο, το εγχείρημα του νέου γηπέδου και τα πολλά οικονομικά ζητήματα που καλείται να λύσει, καθιστούν την εφετινή σεζόν περισσότερο ως χρονιά σταθεροποίησης και λιγότερο ως χρονιά διακρίσεων.

image

Προμηθέας

Τίτλοι:

Στόχος: Ο Προμηθέας μετράει αισίως πέντε συμμετοχές σε τελικούς και έναν τίτλο τις τελευταίες τέσσερις σεζόν. Φέτος οι Πατρινοί θα διεκδικήσουν εκ νέου την είσοδό τους στην τετράδα της Basket League αποδεικνύοντας πως σταθεροποιούνται στις ισχυρές δυνάμεις του πρωταθλήματος. Παράλληλα το ζητούμενο είναι η διάκριση στο Κύπελλο Ελλάδας και μια καλή πορεία στο EuroCup.

Το πάρε-δώσε: Η σημαντικότερη αλλαγή σημειώθηκε στον πάγκο, εκεί όπου ο πολύπειρος Λουίς Κασιμίρο αντικατέστησε τον Μάκη Γιατρά. Από κει και πέρα, ο Προμηθέας Πατρών απέκτησε παίκτες που γνωρίζουν την Basket League (Γκίκας, Ρογκαβόπουλος, Ρέι, Γκάντι) ενώ ευρωπαϊκή εμπειρία έχουν και οι Αϊζάια Μάιλς, Ντάριο Χαντ και Λόικ Σβαρτζ που υπέγραψαν φέτος.

Θα είναι απογοήτευση αν: Οι Πατρινοί έχουν βάλει τον πήχη πολύ ψηλά. Οτιδήποτε λιγότερο, λοιπόν από την παρουσία στην πρώτη τετράδα όσον αφορά την τελική κατάταξη θα θεωρηθεί απογοήτευση.

Θα είναι έκπληξη/επιτυχία αν: Η παρουσία στα ημιτελικά θα θεωρηθεί επιτυχία για τον Προμηθέα Πατρών που καλείται να βάλει στην εξίσωση τις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα με το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό EuroCup.

Ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά: Ο Αμερικανός φόργουορντ Αϊζάια Μάιλς (2μ.03) αγωνίστηκε πέρσι στη Χάποελ Χολόν όπου πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν με 12.1 πόντους και 4 ριμπάουντ μ.ό. Μέχρι στιγμής έχει δώσει πολύ καλά δείγματα στην preseason.

Προπονητική επίδραση: Ο Λουίς Κασιμίρο είναι ένας προπονητής που παίρνει το μάξιμουμ από κάθε παίκτη. Θέλει να παρουσιάσει μια ομάδα που θα είναι συμπαγής στην άμυνα και γρήγορη στην επίθεση που θα δημιουργεί καλές προϋποθέσεις για σουτ.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Τα πρώτα δείγματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι διαθέτει περισσότερη ποιότητα από πέρυσι και έχει κάνει καλές επιλογές σε Έλληνες και ξένους. Αν διατηρήσει τον κορμό του, δεν προχωρήσει σε πολλές αλλαγές και αν ο έμπειρος Ισπανός προπονητής του προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα, τότε θα έχει τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση της 3ης θέσης.

image

ΠΑΟΚ

Τίτλοι: 2 (1959, 1992)

Στόχος: Η εδραίωσε στην πρώτη πεντάδα του Πρωταθλήματος και μια πορεία αντίστοιχη της περσινής με… κάτι παραπάνω σε Κύπελλο Ελλάδας και στο BCL. Γενικώς, ο ΠΑΟΚ θέλει να διατηρήσει τα κεκτημένα και να ενισχύσει την ανοδική πορεία που έχει εντός του παρκέ αλλά και εκτός αυτού όπου κατάφερε να εξυγιανθεί οικονομικά μέσα από τη μεγάλη μείωση των χρεών.

Το πάρε-δώσε: Διατηρήθηκε ο περσινός κορμός με τους Γκρίφιν, Λοβ, Κάρτερ αλλά και τον Γιώργο Καμπερίδη. Ο Άρης Λυκογιάννης άλλαξε όλη τη φροντ λάιν με τους Τζόουνς, Ογκμπέιντε αλλά και τον σουτέρ φόργουορντ Ντέιβιντ ΝτιΛέο. Παράλληλα έφτιαξε νέο ελληνικό κορμό με τους Τολιόπουλο, Γιάνκοβιτς, Μιχάλη Καμπερίδη. Γενικώς είναι πολύ πιο γεμάτη ομάδα σε σχέση με πέρυσι.

Θα είναι απογοήτευση αν: Η αύξηση του αγωνιστικού προϋπολογισμού αποφασίστηκε για να εδραιωθεί η ομάδα στην πρώτη εξάδα οπότε σε περίπτωση που δεν είναι, αυτομάτως θα έχει κάνει βήμα πίσω. Παράλληλα, θέλει να προχωρήσει στο Κύπελλο και να πραγματοποιήσει καλή ευρωπαϊκή πορεία.

Θα είναι επιτυχία αν: Στην περίπτωση που κάνει βήμα μπροστά και εξασφαλίσει θέση στην τετράδα του Πρωταθλήματος. Η αλήθεια είναι ότι εκτός των αιωνίων, δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τους άλλους.

Ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά: Στους φιλικούς αγώνες ο Ντέιβιντ ΝτιΛέο έκανε τον Άρη Λυκογιάννη να χαμογελά αλλά αυτός που θα διαμορφώσει την πορεία του ΠΑΟΚ είναι ο Μάλκολμ Γκρίφιν.

Προπονητική επίδραση: Οι ομάδες του Άρη Λυκογιάννη πάντα φέρουν τα σφραγίδα του κι αυτή που έχτισε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να μην έχει τα χαρακτηριστικά που λατρεύει. Την άμυνα, το μακρινό σουτ και την ταχύτητα.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Ίσως είναι η ομάδα που έχει τα φόντα να κάνει το μεγαλύτερο άλμα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Διατήρησε τους τρεις από τους 6 ξένους της, βελτίωσε την ποιότητα των Ελλήνων της και έχει πολύ επικίνδυνη περιφερειακή γραμή. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει το πως θα διαχειριστεί τις διπλές υποχρεώσεις που θα έχει εβδομάδα παρά εβδομάδα. Προσέξτε τον Αμερικανό forward, Ντέιβιντ ΝτιΛίο.

image

Περιστέρι

Τίτλοι: -

Στόχος: Το Περιστέρι προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ, φιλοδοξώντας να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του τη νέα σεζόν στην Basket League. Γι' αυτό ακριβώς απέκτησε παίκτες με εμπειρία τόσο από το πρωτάθλημα όσο και από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το πάρε - δώσε: Ο Λίνος Χρυσικόπουλος, ο Δημήτρης Κατσίβελης, ο Δημήτρης Μωραΐτης και ο Γιανίκ Μορέιρα μετακόμισαν από το ΟΑΚΑ και την ΑΕΚ στο «Ανδρέας Παπανδρέου», δημιουργώντας μια ισχυρή βάση για το Περιστέρι που εμπιστεύτηκε ακόμα τρεις παίκτες που πέρσι αγωνίστηκαν στην Ελλάδα: Τους Ίαν Μίλερ, Τζος Χάγκινς και Τσαντ Μπράουν. Μαζί με τον Έρικ ΜακΚρι, θα είναι τα βασικά στελέχη των «κυανοκίτρινων».

Θα είναι απογοήτευση αν: Η σεζόν άρχισε με το... αριστερό καθώς το Περιστέρι αποκλείστηκε στα προκριματικά του Basketball Champions League και συνεχίζει στο FIBA Europe Cup. Όσον αφορά το πρωτάθλημα, θα είναι απογοήτευση αν τερματίσει κάτω από την 5η θέση.

Θα είναι έκπληξη/επιτυχία αν: Η σεζόν θα θεωρηθεί πετυχημένη για την ομάδα του Σωτήρη Μανωλόπουλου όσον αφορά το πρωτάθλημα αν προκριθεί στα ημιτελικά.

Ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά: Ο Τεράν Πέτεγουεϊ αναμένεται να ηγηθεί του Περιστερίου τη φετινή σεζόν.

Προπονητική επίδραση: Η ομάδα των δυτικών προαστίων ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο, ο οποίος καλείται να παρουσιάσει μια πιο ανταγωνιστική ομάδα σε σχέση με πέρσι.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Μπορεί να σχεδιάστηκε για να παίξει παράλληλα και στους ομίλους του BCL, ο πρόωρος αποκλεισμός του στα προκριματικά, όμως, ίσως να του κάνει καλό από πλευράς της ολοκληρωτικής προσήλωσης στις εγχώριες διοργανώσεις (παρ' ότι πρέπει να ανταποκριθεί και στην «αγγαρεία» του FIBA Europe Cup). Το ρόστερ έχει ποιότητα, αθλητικότητα και εμπειρία, ο προπονητής έχει κατατεθιμένα διαπιστευτήρια, οπότε η ομάδα των δυτικών προαστίων έχει όλα τα φόντα για να κυνηγήσει την 4άδα.

image

Κολοσσός

Τίτλοι: -

Στόχος: Οι κινήσεις του Κολοσσού Ρόδου ήταν στοχευμένες και αρκετές, λόγω των αποχωρήσεων από το περσινό ρόστερ. Θέλησε να βελτιώσει το περσινό ρόστερ και να επαναλάβει το περσινό κατόρθωμα της συμμετοχής στα playoffs. Η αποχώρηση του Τάι Λόσον «πληγώνει» τα πλάνα, αλλά δεν είναι απαραίτητο να τα καταστρέφει ολοκληρωτικά.

Το πάρε-δώσε: Οι Ροδίτες έκαναν σημαντικές κινήσεις με τις προσθήκες των Κιμ Τιλί, Βαγγέλη Μαργαρίτη. Ο ερχομός του Τάι Λόσον ανέβαζε το επίπεδο, αλλά ο Αμερικανός γκαρντ αποχώρησε. Στοίχημα οι προσθήκες των Μίλερ και Ουίλιαμς.

Θα είναι απογοήτευση αν: ο Κολοσσός Ρόδου υποχρεωθεί να παλέψει για την παραμονή του. Υπάρχει η πιθανότητα να ξεκινήσει με αφαίρεση ενός βαθμού, κάτι που θα δυσκολέψει το έργο του, αλλά η προοπτική του είναι για ψηλότερα.

Θα είναι έκπληξη/επιτυχία αν: καταφέρει να επαναλάβει την περσινή πορεία, τερματίζοντας ψηλότερα από την περσινή 7η θέση. Ωστόσο, ο στόχος των playoffs είναι ο ελάχιστος που θα θεωρηθεί ως επιτυχία για τον Κολοσσό.

Ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά: O Κένι Ουίλιαμς θα κληθεί να αναλάβει το ρόλο του ηγέτη και σκόρερ της ομάδας, ειδικά μετά την αποχώρηση του Λόσον. Στα φιλικά ματς ο Αμερικανός γκαρντ ήταν ο παίκτης που έδινε ώθηση στο σκορ.

Προπονητική επίδραση: O Ηλίας Καντζούρης έβαλε τη σφραγίδα του πέρσι στην ομάδα του Κολοσσού. Θα επιχειρήσει να το κάνει ξανά, με διαφορετικά υλικά. Είναι δεδομένο ότι οι Ροδίτες θα συνεχίζουν να παίζουν με γρήγορο ρυθμό.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Το ότι στην πορεία του πρωταθλήματος, θα του αφαιρεθεί πιθανότατα ένας βαθμός λόγω εκπρόθεσμης κατάθεσης του φακέλου, δεν αλλάζει κατά πολύ το αφήγημα της σεζόν. Οι Ροδίτες έχουν ποιοτική και ποσοτική βελτίωση στο ρόστερ τους σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο είναι μία ομάδα με 10 νέα πρόσωπα με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον χρόνο που θα χρειαστούν για να “δέσουν”. Αν δεν συμβούν απρόοπτα, θα πρέπει να τελειώσουν την χρονιά στα playoffs.

image

Ιωνικός

Τίτλοι: -

Στόχος: Αρχικά, όσο το δυνατόν πιο άνετη και γρήγορη εξασφάλιση της παραμονής. Από εκεί και πέρα, να καταφέρει να συνδυάσει τις εν Ελλάδι υποχρεώσεις του με την ευρωπαϊκή συμμετοχή. Ο Ιωνικός θα αγωνιστεί στο FIBA Europe Cup και ενδεχομένως το πιο «φορτωμένο» πρόγραμμα να τον επηρεάσει στα παιχνίδια του στην Basket League. Επομένως πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση, σε σωματικό και πνευματικό τομέα, ώστε η ομάδα να είναι εξίσου ανταγωνιστική και «φρέσκια» και στις δύο διοργανώσεις.

Πάρε-δώσε: Η παραμονή των Χουγκάζ και Μουσταφά εξασφαλίζει πως θα υπάρχουν κάποιες δοκιμασμένες σταθερές, ενώ οι προσθήκες των Μόουζες, Αθηναίου, Μούρτου, Λιακόπουλου και Γόντικα εγγυόνται εμπειρία και γνώση της λίγκας. Οι Κολοβέρος και Αρσενόπουλος αποκτήθηκαν για να ενισχύσουν το νεανικό στοιχείο κι οι Άρτις, Όουενς και Τζέρμαν για να αυξήσουν αντίστοιχα την επιρροή των ξένων στο παιχνίδι της ομάδας. Τα κενά που προέκυψαν από τις αποχωρήσεις των Μαυροκεφαλίδη, Χόλογουελ και Τολιόπουλου είναι τα λιγότερο εύκολα ως προς την αναπλήρωση τους.

Θα είναι απογοήτευση αν: Ο υποβιβασμός είναι κάτι που αναμφίβολα θέλουν να αποφύγουν οι άνθρωποι του συλλόγου από τη Νίκαια. Έπειτα από δύο αξιοπρεπέστατα πλασαρίσματα στην τελική βαθμολογία τις τελευταίες σεζόν (10η και 8η θέση), αλλά και τη συμμετοχή στα περσινά playoffs, η «πτώση» της ομάδας στην Α2 θα ήταν πισωγύρισμα.

Θα είναι επιτυχία αν: Εάν καταφέρει ξανά να εισέλθει στην διαδικασία των playoffs, η σεζόν θα είναι απόλυτα επιτυχημένη. Δεν ξεκινά ως ένα από τα φαβορί για τις τελευταίες θέσεις της οκτάδας, ο γενικότερος ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος, όπερ σημαίνει πως ο Ιωνικός θα πρέπει να παρουσιάσει πραγματικά καλό κι αποτελεσματικό πρόσωπο ούτως ώστε να τα καταφέρει και πάλι.

Ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά: Ο Γιάννης Αθηναίου διαθέτει εμπειρία 231 αγώνων στην Α1, είναι 26 φορές διεθνής κι έχει παραστάσεις στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει βοηθήσει στο παρελθόν πολλές ομάδες της κατηγορίας κι είναι δεδομένο πως μπορεί να προσφέρει πολλά τόσο με το περιφερειακό του σουτ (40% ποσοστό καριέρας στην Basket League), όσο και με τις δημιουργικές πινελιές που προσφέρει.

Προπονητική επίδραση: Ο Κούρο Σεγούρα είναι ένας άγνωστος προπονητής στο ευρύ κοινό, ενώ ούτε ο ίδιος είναι γνωστής της Basket League. Έχει ωστόσο περάσματα από ομάδες της EuroLeague ως βοηθός (Μπασκόνια και Μάλαγα), ενώ είχε οδηγήσει σε άνοδο ως head coach στην κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας την Ρεάλ Μπέτις. Ο Ιωνικός είναι μεγάλη ευκαιρία για τον ίδιο, ώστε να παράγει έργο που θα φέρει την σφραγίδα του, αλλά και να φτιάξει το όνομα του μακριά από την ασφαλή ζώνη της Ιβηρικής.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Η αποχώρηση των Μαυροκεφαλίδη και Λιακόπουλου πριν καλά-καλά αρχίσει το πρωτάθλημα δεν αλλάζει κατά πολύ τα σχέδια του νέου τεχνικού της ομάδας. Αν και η ευρωπαϊκή συμμετοχή συνήθως προσθέτει βάρος, το πλεονέκτημα της ομάδας από την Νίκαια, είναι ότι σχεδόν από το ξεκίνημα της κανονικής περιόδου, θα έχει τέσσερις ομάδες από κάτω της και αυτό της επιτρέπει να ριχτεί στην μάχη με λιγότερο άγχος. Όταν θα γυρίσει και ο Μόουζες Κίνγκσλεϊ, τότε θα μπορέσει να κοιτάξει και ψηλότερα.

image

Άρης

Τίτλοι: 10 (1930, 1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991)

Στόχος: Να αποφύγει τα κακοτοπιές των τελευταίων αγωνιστικών σεζόν όπου φτάνει στο σημείο να παίζει… κορώνα γράμματα την αγωνιστική επιβίωσή του. Παράλληλα, να μειώσει το μέγεθος των χρεών καθώς αυτά έχουν σχηματίσει μια θηλιά στο λαιμό του η οποία με το πέρασμα του χρόνου σφίγγει ακόμη περισσότερο.

Το πάρε-δώσε: Προφανώς χρειάστηκε να χτίσει από την αρχή μετά την περασμένη (απολύτως) αποτυχημένη σεζόν. Ο Γιάννης Καστρίτης επέστρεψε στην τεχνική ηγεσία κι έφτιαξε μια αθλητή ομάδα επιλέγοντας… φρέσκα πνευμόνια με τους Κάουαν, Χάνλαν, Ουίλιαμς, Τζούστον, Λότερ προσθέτοντας εμπειρία με τον Φίνκε. Αντιθέτως, τα λεφτά δεν έφταναν για να κινηθεί ποιοτικότερα στην ελληνική αγορά.

Θα είναι απογοήτευση αν: Στην περίπτωση που και πάλι φτάσει στο σημείο να παλεύει για την παραμονή του στην κατηγορία και η εικόνα του προκαλεί… στομαχόπονους όπως συμβαίνει στα τελευταία χρόνια.

Θα είναι έκπληξη/επιτυχία αν: Καταφέρει και εξασφαλίσει θέση στα Playoffs του Πρωταθλήματος δεδομένου ότι ο Άρης έχει το χαμηλότερο αγωνιστικό μπάτζετ της Basketleague καθώς είναι μικρότερο των 350.000 ευρώ.

Ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά: Γι’ αυτόν τον λόγο αποκτήθηκε ο Ολιβιέρ Χάνλαν καθώς είναι συνηθισμένος στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αλλά στα φιλικά παιχνίδια «ξεπετάχτηκε» και ο Άντονι Κάουαν Τζούνιορ.

Προπονητική επίδραση: Το ποσοστό πλησιάζει στο 100% καθώς το high tempo παιχνίδι με την πίεση σε 4/4 που παίζει ο Άρης είναι ο βασικός άξονας της φιλοσοφίας του Γιάννη Καστρίτη.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Η πιθανή αφαίρεση βαθμών θα τον φέρει εξ' αρχής σε πολύ δύσκολη θέση και μοιραία θα παλέψει για την αποφυγή του υποβιβασμού. Το ρόστερ είναι πολύ νεανικό με ταλαντούχους ξένους rookies και Έλληνες παίκτες που όμως δεν έχουν εμπειρίες. Και γι' αυτό ενδεχομένως να αντιμετωπίσει προβλήματα στην διαχείριση των κρίσιμων καταστάσεων. Ποντάρει στην ταχύτητα και στην αθλητικότητα, που δίνουν πλεονέκτημα στο αμυντικό κομμάτι.

image

Ηρακλής

Τίτλοι:

Στόχος: Η είσοδος στα Playoffs. Δεν ξόδεψε περισσότερα χρήματα από πέρυσι, ίσα-ίσα που το αρχικό αγωνιστικό μπάτζετ είναι χαμηλότερο, αλλά η προσπάθεια έγινε με την προσδοκία της συμμετοχής στην τελική φάση του Πρωταθλήματος και παράλληλα, η παρουσίαση μιας πιο σταθερής αγωνιστικής εικόνας σε σύγκριση με την περσινή ανακατωσούρα.

Το πάρε-δώσε: Με εξαίρεση τον νεαρό Φίλλιο, ουδείς άλλος παρέμεινε από την περσινή ομάδα. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έφτιαξε καινούργια ομάδα με πρωτοεμφανιζόμενους παίκτης στην Ελλάδα όπως οι Ντάγκλας, Γούλριτζ, Τέιλορ, Λιντς αλλά και έμπειρους σαν τους Φαγέ, Τέρνερ. Κυρίως όμως έφτιαξε και νέο ελληνικό κορμό με τους Κουζέλογλου, Παπαδάκη, Χαριτόπουλο και τον Γιάννη Αγραβάνη.

Θα είναι απογοήτευση αν: Στην περίπτωση που δεν φτάσει στο σημείο διεκδίκησης θέσης στα Playoffs και αναγκαστεί να στρέψει το βλέμμα του προς τα κάτω, όπως δηλαδή συνέβη την περσινή χρονιά.

Θα είναι επιτυχία αν: Στο ενδεχόμενο που μπει στην πρώτη εξάδα του Πρωταθλήματος αν και θα πρέπει να κερδίσει ομάδες οι οποίες ξόδεψαν περισσότερα από αυτόν.

Ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά: Η υπέρβαση του Ηρακλή έχει ονοματεπώνυμο. Πρόκειται για τον Τόνι Ντάγκλας της οκταετίας στο ΝΒΑ και της θητείας στην Euroleague. Μην υποτιμάτε τον Γούλριτζ που έδειξε καλά στοιχεία.

Προπονητική επίδραση: Στα φιλικά παιχνίδια ο Ηρακλής είχε τη φιλοσοφία που εκφράζει τον Θανάση Σκουρτόπουλο, δηλαδή το γρήγορο μπάσκετ με τα πολλά μακρινά σουτ, όχι όμως και τους αυτοματισμούς σε άμυνα και επίθεση που θα ήθελε ο έμπειρος τεχνικός.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Στα φιλικά παιχνίδια δεν παρουσίασε καλή εικόνα γιατί έχει κάνει πλήρη ανανέωση και ήταν λογικό να χρειάζεται χρόνο. Αν και έχει κάνει καλές επιλογές σε ξένους και σε Έλληνες και διαθέτει αρκετά μεγάλο βάθος, ερωτηματικό αποτελεί το πως θα διαχειριστεί τα δύο παιχνίδια την εβδομάδα και τον στόχο της παραμονής, ειδικότερα από την στιγμή που και αυτός θα αντιμετωπίσει την ποινή αφαίρεσης βαθμών.

image

Λάρισα

Τίτλοι:


Στόχος: Για αρχή σίγουρα η παραμονή στην κατηγορία για άλλη μια σεζόν, αφού έχασε σημαντικούς παίκτες που πρόσφεραν πολλά. Στη συνέχεια αν... ανοίξει η όρεξη με καλές εμφανίσεις, ένα όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα στη βαθμολογία, κοντά στις θέσεις που οδηγούν στα playoffs.


Το πάρε-δώσε: Eνίσχυσε το ελληνικό στοιχείο στους ψηλούς με την απόκτηση των Σαπατζίδη, Τσαϊρέλη, ενω απέκτησε για την περιφέρεια τους Καράμπελα και Ζάρα. Πήρε τον Σλοβένο γκαρντ Γιαν Σπαν, τον πρώτο Ευρωπαίο ξένο στην ιστορία της. Καλές κινήσεις έκανε και με τους Τζέι Θριτ, Ουάσινγκτον, Κρουμπάλι και Τόμπσον, δίνοντας λύσεις στις θέσεις των φόργουορντ. Έχασε όμως και σημαντικούς παίκτες όπως ο Μούρτος, ο Τζέρι Σμιθ, ο Μπράντον Ρας, ο Μιχάλης Καμπερίδης, ο Κώστας Παπαδάκης και ο Κώττας.


Θα είναι απογοήτευση αν: Απογοήτευση θα θεωρηθεί για την ομάδα ένας υποβιβασμός, αφού η Λάρισα έκανε έξυπνες κινήσεις τόσο με Έλληνες παίκτες, όσο και με ξένους, καλύπτοντας τα κενά που άφησαν όσοι αποχώρησαν.


Θα είναι έκπληξη/επιτυχία αν: Θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία, αν η ομάδα βρει γρήγορα ρυθμό και ομοιογένεια, καταφέρνοντας να πάρει μία από τις τελευταίες θέσεις που οδηγούν στα playoffs.


Ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά: O Oυσμάν Κρουμπάλι έρχεται στη Λάρισα για να δώσει σημαντικές λύσεις στις θέσεις των φόργουορντ. Ένας παίκτης με εμπειρία από το ελληνικό πρωτάθλημα, αφού στο παρελθόν αγωνίστηκε σε ΠΑΟΚ και Λαύριο. Την αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε, ήταν μέλος της ιταλικής Μπρίντιζι και είχε 6.5 πόντους και 4.3 ριμπάουντ ανά 17 λεπτά που βρισκοταν στο παρκέ.


Προπονητική επίδραση: Η ΚΑΕ Λάρισα θα έχει και τη νέα σεζόν στον πάγκο της, τον Νίκο Παπανικολόπουλο. Ο Έλληνας κόουτς «οδήγησε» την ομάδα στην εξασφάλιση της παραμονής στο πρωτάθλημα της Basket League 2020-21 και θέλει να κάνει το ίδιο και την αγωνιστική περίοδο που έρχεται. Θετικό για τους Θεσσαλούς που θα έχουν ξανά στο τιμόνι της έναν άνθρωπο που ξέρει καλά την ομάδα και φέτος στόχος είναι να την εξελίξει.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Οι πρώτες εικόνες παραπέμπουν σε μία ομάδα που δείχνει αδύναμη κοντά στο καλάθι, παίζει πολύ με το περιφερειακό σουτ και δίνει μεγάλη έμφαση στην άμυνα, λόγω της έλλειψης επιθετικής ποιότητας. Το ότι θα αρχίσει την κανονική περίοδο με βαθμολογικό πλεονέκτημα απέναντι σε σχέση με Ηρακλή, Άρη, Απόλλων και Κολοσσό, της δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα για τον στόχο της σωτηρίας.

image

Aπόλλων Πάτρας

Τίτλοι: -

Στόχος: Ο Απόλλων Πάτρας επέστρεψε στα «σαλόνια» και φιλοδοξεί να μην εξελιχθεί σε ομάδα-ασανσέρ. Αντιθέτως, η εδραίωση του στην μεγάλη κατηγορία πρέπει να είναι ο πραγματικός του στόχος, αναλογικά πάντα και με την ιστορία που συνοδεύει τον οργανισμό. Θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην σαφώς πιο απαιτητική Basket League, συγκριτικά με την Α2, με ένα όχι ιδιαίτερα έμπειρο ρόστερ, αλλά με έναν προπονητή που ξέρει τι θα βρει μπροστά του. Ξεκάθαρος στόχος το να αποφύγει να επιστρέψει στο σημείο που βρισκόταν πέρσι.

Πάρε-δώσε: Κράτησε μια βάση επιτυχημένων παικτών που τον οδήγησαν στην επιστροφή (Διαμαντάκος, Μολφέτας, Τσιακμάς, Ζούμπος), την οποία πλαισίωσε με μια ολοκαίνουργια εξάδα ξένων (Μπάρφιλντ, Μοντγκόμερι, Κόουλμαν, Ντέιβις, Κλίβελαντ, ΜακΛάφλιν). Το πρόβλημα είναι πως παρότι απέκτησε δύο γηγενείς που ξέρουν το πρωτάθλημα κι είναι σε παραγωγική ηλικία (Δίπλαρος, Τσαλμπούρης), οι ξένες μονάδες του δεν είχαν μέχρι πρότινος καμία επαφή με την ελληνική πραγματικότητα κι εκτιμάται πως θα χρειαστούν χρόνο για να αποδώσουν.

Θα είναι απογοήτευση αν: Εάν η παρουσία του στην Basket League αποδειχθεί πυροτέχνημα της μιας σεζόν. Ο Απόλλωνας έχει κόσμο που τον στηρίζει, φιλοξένησε στο παρελθόν σπουδαίους ξένους παίκτες κι ανέδειξε αρκετούς γηγενείς, ενώ έχει βγει τρεις χρονιές στην Ευρώπη κι έχει παίξει οκτώ φορές σε playoffs και δύο σε τελικούς κυπέλλου. Το παρελθόν του είναι συνυφασμένο με την πρώτη κατηγορία κι αν δεν καταφέρει να διαφυλάξει την σπουδαία άνοδο που κέρδισε πέρσι, το μέλλον θα τον βρει και πάλι... απογοητευμένο.

Θα είναι έκπληξη αν: Αναμφίβολα θα είναι έκπληξη η πρόωρη εξασφάλιση της παραμονής. Η λογική υπαγορεύει πως ο Απόλλωνας, από αμιγώς αγωνιστική άποψη, δεν θα έχει εύκολη σεζόν, παρά το βάρος της φανέλας του, και πιθανότατα θα κινδυνεύσει, δίνοντας μεγάλη μάχη για να μην βρεθεί στην ζώνη του υποβιβασμού.

Ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά: Ο 29χρονος Ορλάντο Κόουλμαν είναι ο πιο έμπειρος από τους ξένους που αποκτήθηκαν, έχοντας τέσσερα χρόνια ευρωπαϊκής εμπειρίας σε Σερβία κι Ουγγαρία, αλλά και παραγωγικές σεζόν σε Καναδά και Νέα Ζηλανδία. Συνηθισμένος σε χαμηλότερο επίπεδο μεν, ωστόσο έχει παρουσιάσει δείγματα καλού σκόρερ που θα μαζέψει επίσης ριμπάουντ με συνέπεια. Πάντως, ας κρατήσουμε και το όνομα του 25χρονου Σέντρικ Μπάρφιλντ που πέρσι ήταν παίκτης των 16 πόντων στο λιθουανικό πρωτάθλημα με την Νεβέζις.

Προπονητική επίδραση: Ο Νίκος Βετούλας είναι συνώνυμο της Πάτρας και κατ' επέκταση του Απόλλωνα. Παίκτης της ομάδας για πέντε χρόνια στα 90s και «τιμονιέρης» της από το 2010 έως το 2015. Πέρσι οδήγησε τον Απόλλωνα στην άνοδο έπειτα από τέσσερα χρόνια, κατακτώντας το πρωτάθλημα της Α2. Οι διοικούντες του δείχνουν εμπιστοσύνη, την οποία έχει κερδίσει λόγω της δεδομένης προσφοράς και διαχρονικότητας του στον σύλλογο.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Το ότι έχει κάνει έξυπνες επιλογές στους ξένους (συνδυάζουν χαμηλή τιμή και αξιοσημείωτα προσόντα) και το ότι διαθέτει δύο πανύψηλους σέντερ που μπορούν να σκοράρουν, αυτομάτως τον φέρνει σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με τους υπόλοιπους διεκδικητές της σωτηρίας. Τα παραπάνω, μαζί με την καυτή έδρα και την εμπειρία του προπονητή με κάνουν να πιστεύω ότι οι Πατρινοί θα κερδίσουν το εφετινό τους στοίχημα.

image

Ολυμπιακός

Τίτλοι: 12 (1949, 1960, 1976, 1978, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 2012, 2015, 2016)

Στόχος: Ο Ολυμπιακός επέστρεψε μετά από μία διετία στις εγχώριες υποχρεώσεις έχοντας ως πρώτο και κύριο στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν υπάρχει διαφορετικό σενάριο έκβασης της φετινής σεζόν όταν αυτή θα έχει ολοκληρωθεί.


Το πάρε-δώσε: Ο Σπανούλης αποχώρησε από τα παρκέ ενώ οι Χάρισον, Τζένκινς, Έλις, Κουφός και Χαραλαμπόπουλος δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα και έφυγαν.
Προστέθηκαν παίκτες με εμπειρία όπως οι Ουόκαπ, Φαλ και Ντόρσεϊ ενώ αποκτήθηκε κι ο Λούντζης.


Θα είναι απογοήτευση αν: Δεν καταφέρει να πανηγυρίσει τον τίτλο στον επίλογο της σεζόν. Οι Πειραιώτες τον έχουν ανάγκη.


Θα είναι έκπληξη/επιτυχία αν: Επιτυχία όπως γίνεται εύκολα κατανοητό θα είναι μόνο αν πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Έκπληξη δεν θα είναι τίποτα.


Ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά: Ο Κώστας Σλούκας είναι αυτός που θα κινεί τα νήματα στο παρκέ, αυτός ου θα έχει την μπάλα στα χέρια του και αυτός που θα αποφασίζει τι θα την κάνει τις κρίσιμες στιγμές. Ο Έλληνας γκαρντ λατρεύει αυτόν τον ρόλο και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Μπαρτζώκα προς το πρόσωπό του.


Προπονητική επίδραση: Ο Μπαρτζώκας κάθεται στον πάγκο από τον Ιανουάριο του 2020 και σίγουρα διαθέτει την εμπειρία και τις ικανότητες για να καθοδηγήσει όπως πρέπει τους παίκτες του. Έχει αρκετές ιδέες σε θέματα τακτικής.

Τι πιστεύει ο Αντώνης Καλκαβούρας: Επιστρέφει στα “μεγάλα σαλόνια” με ξεκάθαρη στόχευση στην κατάκτηση της κορυφής του ελληνικού μπάσκετ. Το momentum δείχνει ιδανικό όχι μόνο επειδή το ρόστερ του είναι ενισχυμένο ποιοτικά και σαν ομάδα δείχνει ένα κλικ πιο πάνω από τον μεγάλο του αντίπαλο, αλλά και επειδή η νέα εποχή στην ομοσπονδία εγγυάται ένα restart σε όλα τα επίπεδα. Στα χαρτιά, δείχνει να είναι ένα κλικ πιο πάνω από τον μεγάλο του αντίπαλο, αλλά αυτό θα πρέπει να το αποδείξει μέσα στο γήπεδο.