Ο ευλογημένος Ντιέγκο Μπίσεσβαρ

Ο ευλογημένος Ντιέγκο Μπίσεσβαρ

Το ντέρμπι της Τούμπας και ο υγιεινός περίπατος του ΠΑΟΚ απέναντι στην ΑΕΚ, της οποίας έχει πάρει τον αέρα, ήταν η αυτοεπιβεβαίωση, για τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Ήρθε μέσα από το παιχνίδι, όμως. Όχι με τα όποια νάζια, τις όποιες θεωρητικές απόψεις και τα λόγια. Με πράξεις… Με γκολ. Με κερδισμένο πέναλτι. Με δημιουργία. Με πάθος, ένταση και όλα όσα ακολουθούν έναν συνειδητοποιημένο ποδοσφαιριστή, που νιώθει καλά, πατάει καλά στα πόδια του και τρέχει «σπριντάροντας» για να γίνει αλλαγή στο 92ο λεπτό!

bwin sponsred

O ΠΑΟΚ νίκησε, γιατί είχε (έχει) δικό του τον «Αρτίστα» των ελληνικών γηπέδων. Τον καλύτερο και πιο ποιοτικό παίκτη του, ανεξάρτητα από χρυσές, ασημένιες, μπάλες, κούπες, γκολ και ασίστ. Ένα παιδί, που στα 33 του, ξαναγράφει απ’ την αρχή και επανεκδίδει κάθε σελίδα της παλαιάς ιστορίας.

Αναζωογονημένος, πλέον δίχως την επιβάρυνση της Εθνικής Σουρινάμ, αλλά και δίχως να βαραίνουν τα πόδια του από την προετοιμασία του καλοκαιριού, ο «Μπίσε» αποδεικνύει στο χορτάρι ότι μπορεί να πάρει στην πλάτη την ομάδα, την ώρα που λείπουν από δίπλα του οι άλλες «παλιοσειρές» του 2019, ο Βιεϊρίνια, ο Βαρέλα, ο Κρέσπο, ο Ελ Καντουρί. Πυλώνας, ακλόνητος. Μακράν, ο κορυφαίος μεσοεπιθετικός της φετινής Superleague Interwetten.

Όλα αυτά τα χρόνια, από το καλοκαίρι του 2016 όταν ήρθε από… σπόντα στην Τούμπα (ο Βραζιλιάνος Ματέους της Ντνίπρο ήταν στα γραφεία της ΠΑΕ έτοιμος να υπογράψει πριν σκάει η πρόταση από την Κίνα), ο ΠΑΟΚ δίχως τον καλό Μπίσεσβαρ είναι μια πολύ καλή ομάδα. Μια πολύ καλή ομάδα, αλλά τρωτή ομάδα. Με τον Ντιέγκο στα καλά του, ο ΠΑΟΚ είναι μια σούπερ ομάδα!

Πολλές φορές σκέπτομαι πόσο ευλογημένοι είναι οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές. Ο,τι κι αν διακινείται παραέξω περί αυτών, πάντοτε έχουν το ανεκτίμητο αβαντάζ ότι ο τελευταίος λόγος θα είναι ο δικός τους. Κάτι που ισχύει απόλυτα (και) για τον «Ντιέγκο των φτωχών». Οι σχετικοί και άσχετοι, βεβαίως βεβαίως, μπορούν να πουν γι’ αυτόν ότι θέλουν. Να σταθούν στην ηλικία. Στην αφάνα και το ισοθερμικό που φοράει χειμώνα-καλοκαίρι κάτω από τη φανέλα, καθώς είναι αλλεργικός στον χλοοτάπητα.

Το έσχατο όπλο του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ θα είναι, κάθε φορά, το ίδιο. Ένα γήπεδο και μία μπάλα. Το γήπεδο και η μπάλα θα του δίνουν, την κάθε φορά, τη δυνατότητα να κάνει να φαίνονται όλα τα υπόλοιπα, εντελώς ασήμαντα.

bwin - Αποδόσεις που δεν έχεις ξαναδεί και πρωτότυπα ειδικά σε όλους τους αγώνες! |21+

image

Έκανε μόνος του όσα έκανε όλη η ΑΕΚ μαζί!

Στην Τούμπα, την Κυριακή, ήταν η βραδιά του. Κατ’ αρχήν, όλα τα έκανε σωστά. Ένα «χοντρό» λάθος κατέγραψε η στατιστική, το «όπως να’ ναι» και στα τυφλά διώξιμο στην ευκαιρία της ΑΕΚ με τον Ανσαριφάρντ.

Μπορεί όλοι να στέκονται στο γκολ και το κερδισμένο πέναλτι, ωστόσο η ανάλυση του ντέρμπι δείχνει ότι αποτέλεσε μια διαρκή απειλή για την άμυνα της Ένωσης, κάνοντας πολλές φορές τον Μισελέν να νιώθει κάπως άβολα στο μαρκάρισμα του. Στο 1-0 δε, εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον Γάλλο αμυντικό κάνοντας, ακριβώς, αυτό που δεν περίμενε. Το απρόβλεπτο. Το διαφορετικό.

Αντί να σουτάρει στη μεγάλη γωνία του Στάνκοβιτς, αποφάσισε μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου να εκτελέσει στην κλειστή γωνία, περνώντας την μπάλα ανάμεσα από τα πόδια του δεξιού μπακ της ΑΕΚ.

Μόνος του ο Μπίσεσβαρ είχε 4 ενέργειες με την μπάλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή, μια λιγότερη από όσες είχαν όλοι μαζί οι παίκτες του Μιλόγεβιτς, ο οποίος χάνοντας κατά κράτος τη μάχη της μεσαίας γραμμής δεν μπορούσε να στείλει κι άλλον παίκτη στο μαρκάρισμα του Σουριναμέζο, ούτε να πείσει τον Λιβάι Γκαρσία, ότι πρέπει να γυρίζει για να δώσει βοήθειες.

Αντιθέτως, ο Λουτσέσκου διάβασε σωστά το παιχνίδι της ΑΕΚ, πέραν από το τρικ με τους τρεις χαφ, προετοίμασε τον «Μπίσε» για το ντέρμπι δίνοντάς του συγκεκριμένες οδηγίες για το που πρέπει να κινείται, μόνο τυχαία δεν έφυγε δύο φορές στην πλάτη της «κιτρινόμαυρης» άμυνας και βρέθηκε φάτσα με τον Στάνκοβιτς, οριακά και τις δύο φορές ήταν σε θέση οφσάιντ.

Ο 33χρονος μεσοεπιθετικός δεν σταμάτησε εκεί. Στα 92 λεπτά που αγωνίστηκε και μέχρι να φύγει από το γήπεδο δίνοντας τη θέση του στον Λύρατζη, είχε τις καλύτερες επιδόσεις και αριθμούς του ΠΑΟΚ πάνω από τη σέντρα (24/30), και στην επίθεση (17/23), ολοκληρώνοντας το ντέρμπι με 26/34 πάσες (77%).

bwin - Πάρε τον απόλυτο έλεγχο των στοιχημάτων σου με το Auto Cash Out*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

image

Ετοιμος να… πεθάνει για τον Λουτσέσκου

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ τη χρονιά του νταμπλ έκανε 40 ματς με 10 γκολ και ισάριθμες ασίστ, συνολικά είχε παίξει 74 αγώνες (13 γκολ και 14 ασίστ) στο πρώτο πέρασμα του Λουτσέσκου από τον πάγκο της ομάδας, ήρθε ο Φερέιρα να του δείξει εμπιστοσύνη και τον δέοντα σεβασμό, δίχως πάντως να τον κερδίσει, ακολούθησε ο Γκαρσία που δεν πίστεψε ποτέ σε εκείνον, ούτε έκανε ιδιαίτερη προσπάθεια να τον κερδίσει, ήταν ο Πάμπλο Γκαρσία.

Ο Ουρουγουανός πήρε το «ασπρόμαυρο» τιμόνι στα χέρια του, τον Νοέμβριο του 2020 και από την αρχή είχαν εμφανιστεί «σύννεφα» στις σχέσεις των δύο ανδρών. Ο Μπίσεσβαρ ίσα-ίσα πρόλαβε να μετρήσει 134’ λεπτά στο γήπεδο πριν δει τον προπονητή του να τον αφήνει εκτός αποστολής για ένα εκτός έδρας παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης, δίχως να υπάρχει κάποιος προφανής (τραυματισμός, «ροτέισον») λόγος.

Ο Γκαρσία, έλεγε τότε, πως στα μάτια του βλέπει έναν ποδοσφαιριστή χωρίς κίνητρο, που δεν βοηθά καθόλου ερχόμενος από τον πάγκο, δεν τον υπολόγιζε γι’ αυτό και του έδειξε την πόρτα της εξόδου ζητώντας την αποδέσμευσή του. Ο Ντιέγκο μάζεψε τα μπογαλάκια του και πήγε να παίξει στην παραλία της Λεμεσού. Βρέθηκε να αγωνίζεται στο κυπριακό πρωτάθλημα, με τη φανέλα του Απόλλωνα, όπου σε 15 συμμετοχές κατέγραψε 3 γκολ και 4 ασίστ.

bwin

Αντίθετα, ο Λουτσέσκου που είναι… μανούλα στο κομμάτι της ψυχολογίας και ξέρει να διαχειρίζεται εξαιρετικά τους ανθρώπους-ποδοσφαιριστές, γνώριζε καλύτερα απ’ όλους πως θα έπρεπε να τον διαχειριστεί. Δεν δίστασε με μόλις τέσσερις προπονήσεις να τον βάλει για ένα μισάωρο στο πρώτο ματς της χρονιάς στο Δουβλίνο κόντρα στους Μποέμιανς και δέκα ημέρες αργότερα να τον έχει βασικό στη ρεβάνς της Θεσσαλονίκης.

Κι όμως, το απαιτητικό και δύσκολο κοινό της Τούμπας παρέμενε δύσπιστο απέναντι του. Ο Μπίσεσβαρ μπήκε στο χορτάρι και με μια ασίστ, ένα γκολ και ένα μαεστρικό πλασέ, που για λίγο δεν έγινε κι αυτό γκολ, όσο τον κρατούσαν τα πόδια του, έμοιαζε αναγεννημένος και το κυριότερο έπαιζε για τον αγαπημένο του προπονητή. Για τον Λουτσέσκου είναι έτοιμος και να… πεθάνει, που λέει ο λόγος, δίχως να είναι ο μόνος που ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία.

«Δεν έχω να πω κάτι, για τον Ντιέγκο, πέρα του ότι είναι καθοριστικός παίκτης για μας. Το έδειξε με την εμφάνισή του. Είναι ένας ποιοτικός, ένας φανταστικός παίκτης. Παίζει με αυτοπεποίθηση και κίνητρο. Όλοι τον υποστηρίζουμε», είχε πει ο Ρουμάνος τεχνικός έχοντας πετύχει τον στόχο της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Europa Conference League με πρωταγωνιστή τον Μπίσεσβαρ.

image

Ένα βράδυ στην Ολλανδία, ο Ραζβάν μιλούσε για αυτόν!

Επιστρέφοντας το βράδυ της Κυριακής από την Τούμπα, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν να βάλω να ξανά ακούσω το ηχητικό απόσπασμα από την συνέντευξη του Ραζβάν Λουτσέσκου στο Gazzetta, το καλοκαίρι στον κήπο του «Bilderberg Hotel De Keizerskroon» μια ανάσα από το «Paleis Het Loo», το πάλαι ποτέ Βασιλικό Παλάτι του Άπελντοορν.

Έβγαζε τόση αυτοπεποίθηση ο Ρουμάνος μιλώντας για τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, που ακόμα και χτες το βράδυ πατώντας το «play» για να ακούσω τι έλεγε, δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω από που στο καλό αντλούσε όλη αυτή τη σιγουριά του.

Όλοι θεωρούσαν πως, μετά το τέλος του εξάμηνου δανεισμού στον Απόλλωνα Λεμεσού, οι Κυπελλούχοι Ελλάδας θα έψαχναν τρόπο για να τον ξεφορτωθούν, να γλιτώσουν και τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. Λογάριαζαν δίχως τον Λουτσέσκου. Ο μόνος που είχε διαφορετική άποψη και την επέβαλε με τον τρόπο του ήταν ο 52χρονος προπονητής.

Ακόμα κι αν η ομήγυρη εκείνο το βράδυ δεν έκανε την σχετική ερώτηση για τον Σουριναμέζο, ο οποίος το ίδιο διάστημα έκοβε βόλτες με την εθνική ομάδα της πατρίδας του στο Ορλάντο των Ηνωμένων Πολιτειών, είμαι βέβαιος ότι ο Λουτσέσκου θα έβρισκε τον τρόπο να αναφερθεί σ’ αυτόν. Για τέτοια αγάπη, μιλάμε.

«Για τον Ντιέγκο (σ.σ. Μπίσεσβαρ) μπορούμε να μιλάμε για ώρες! Είναι ένας φανταστικός παίκτης, απλά χρειάζεται ειδική διαχείριση. Προσωπικά τον εμπιστεύομαι. Είναι μια προσωπικότητα που του αρέσει να νιώθει σημαντικός και να του συμπεριφέρεσαι ως σημαντικό μέλος της ομάδας, πιέζοντάς τον ταυτόχρονα. Όταν νιώθει πως έχει υποστήριξη, δίνει τα πάντα. Επιμένω, είναι ένας παίκτης με εξαιρετική ποιότητα, που όταν η ομάδα δεν πάει καλά, μπορεί να μας ξεμπλοκάρει», είχε πει ο Ρουμάνος σ’ εκείνη την συνέντευξη του στο Gazzetta.

Ήταν στο χέρι του «Μπίσε» να αποδείξει πως δεν κάνει λάθος ο Λουτσέσκου, ο μόνος ίσως άνθρωπος που θεωρούσε δεδομένη την παρουσία του Σουριναμέζου στο ρόστερ της νέας χρονιάς και ήταν σίγουρος, όπως είχε πει, ότι μπορούσε να «αναγεννήσει» τον 33χρονο μεσοεπιθετικό. Κι αυτό έκανε…

bwin. Επιλογή που βγαίνεις κερδισμένος με ατελείωτες δυνατότητες στο χέρι σου! | 21+