Ο Μουρίνιο τα έχει… χίλια!

Ο Μουρίνιο τα έχει… χίλια!

Ήταν 37 ετών. Μέχρι τότε, είχε καθίσει στον πάγκο ως πρώτος προπονητής μόνο σε παιχνίδια του Κυπέλλου Καταλονίας με την Μπαρτσελόνα, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Τότε που ο Λουίς Φαν Χάαλ, διαβλέποντας το τι επρόκειτο να ακολουθήσει με την περίπτωσή του, του έδινε τα ηνία της ομάδας για να δοκιμαστεί σε «ανώδυνα» ματς.

bwin sponsred

Ο ίδιος, βεβαίως, είχε φάει με το… κουτάλι τους πάγκους. Αρχικά ως «κατάσκοπος» αντιπάλων ομάδων για λογαριασμό του προπονητή πατέρα του, Φέλιξ. Και, στη συνέχεια, ως βοηθός – μεταφραστής του αείμνηστου Σερ Μπόμπι Ρόμπσον και του Φαν Χάαλ.

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2000, όμως, ο Ζοσέ Μάριο ντος Σάντος Μουρίνιο Φέλιξ βίωσε το βάπτισμα του πυρός ως πρώτος προπονητής. Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον καλό του φίλο και τότε διευθυντή επικοινωνίας της Μπενφίκα, Ελάντιο Παραμές.

Νόμιζε ότι ήταν για να του προταθεί η θέση του βοηθού προπονητή, την εμπειρία που είχε αποφασίσει να τερματίσει πλέον, αφού για την πρώτη ομάδα των Αετών ακουγόταν έντονα ως βασικός υποψήφιος ο Τόνι, για να διαδεχθεί τον πρόωρα αποχωρήσαντα Γιούπ Χάινκες.

Ο πρόεδρος Ζοάο Βάλε ε Αζεβέδο, όμως, σε τετ-α-τετ που είχε με τον Μουρίνιο, του πρότεινε την θέση του πρώτου προπονητή, εξηγώντας ότι τον επέλεξε για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του.

Με βοηθό τον Βραζιλιάνο άλλοτε διεθνή αμυντικό Μοζέρ, έκανε ντεμπούτο την πέμπτη αγωνιστική του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Και, στην περίπτωσή του, δεν ίσχυσε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

«Δεν θυμάμαι το δέκατο ή το 100ό παιχνίδι, αλλά βεβαίως και θυμάμαι το πρώτο. Ήταν με την Μποαβίστα και χάσαμε 1-0» λέει για την επίσκεψή του στο «Μπέσα» του Πόρτο. «Ακόμα δεν είχα καθίσει στον πάγκο και ήδη έχανα» θυμάται για το γκολ που δέχθηκε μόλις στο δεύτερο λεπτό ο τραγικά και πρόωρα χαμένος Ρόμπερτ Ένκε (αυτοκτόνησε) από τον Βραζιλιάνο Ντούντα.

Στο τέλος της σεζόν, η Μποαβίστα κατακτούσε το πρωτάθλημα, σπάζοντας το τρίπτυχο ΠόρτοΜπενφίκα Σπόρτινγκ. Ο πρωτάρης Ζοσέ είχε αποχωρήσει προ πολλού από την Μπενφίκα, στον πάγκο της οποίας κάθισε μόλις για έντεκα παιχνίδια.

Όχι γιατί δεν τα πήγαινε καλά (στο τελευταίο του ματς νίκησε με 3-0 την τότε πρωταθλήτρια Σπόρτινγκ Λισσαβόνας), αλλά γιατί στο μεσοδιάστημα έγιναν προεδρικές εκλογές στον σύλλογο, ο Μανουέλ Βιλαρίνιο εκθρόνισε τον Βάλε ε Αζεβέδο και έδωσε τα ηνία των Αετών στον εκλεκτό του, τον… Τόνι.

Από εκείνο το βράδυ στο γήπεδο όπου, τέσσερα χρόνια αργότερα η εθνική Ελλάδας έπαιρνε 1-1 από την Ισπανία στον δρόμο για το θαύμα του Euro2004, έχουν περάσει 21 χρόνια, 1000 παιχνίδια (πάνω από 90.000 λεπτά, όπως λέει ο ίδιος), 25 τίτλοι, αμέτρητες απολαυστικές ατάκες και η διαρκής επιβεβαίωση ότι ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος έγινε χιλιάρης στο παιχνίδι της Ρόμα με την Σασουόλο (2-1), έδωσε και πήρε (πάρα) πολλά από το ποδόσφαιρο.

bwin – Ενισχυμένες αποδόσεις και αμέτρητα ειδικά στη La Liga. |21+

image

Μουρίνιο by numbers

- 64% είναι το ποσοστό νικών στην καριέρα του (640 σε 1000 αγώνες). Μετράει ακόμα 198 ισοπαλίες (19,8%) και 162 ήττες (16,2%), με 2.000 γκολ υπέρ και 983 κατά.

- 25 τίτλους έχει κατακτήσει στις πέντε (Πόρτο, Τσέλσι, Ίντερ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) από τις εννέα ομάδες στις οποίες έχει εργαστεί (Μπενφίκα, Ουνιάο Λεϊρία, Τότεναμ και Ρόμα): Οκτώ πρωταθλήματα (σε Πορτογαλία, Αγγλία, Ιταλία και Ισπανία), δύο Champions League (με Πόρτο και Ίντερ), δύο Κύπελλα UEFA/Europa League (με Πόρτο και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), τέσσερα Κύπελλα, τέσσερα Λιγκ Καπ, τρία Σούπερ Καπ και δύο Κομιούνιτι Σιλντ.

- 50 χρόνια είχε να κατακτήσει πρωτάθλημα η Τσέλσι στην Αγγλία, μέχρι που πήγε ο Ζοσέ, το πήρε στην πρώτη του σεζόν (2004-05) και πρόσθεσε άλλα δύο, μοιρασμένα σε δύο θητείες (2005-06 και 2014-15).

- 45 χρόνια είχε να κατακτήσει Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League η Ίντερ, μέχρι που πήγε ο Μουρίνιο και πήρε τρεμπλ το 2010 (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Champions League).

bwin

- 100 βαθμούς μάζεψε η Ρεάλ Μαδρίτης την σεζόν 2011-12, ούσα η πρώτη ομάδα στην ιστορία της La Liga που τα καταφέρνει και, μάλιστα, με αντίπαλο την καλύτερη Μπαρτσελόνα όλων των εποχών. Ο Μουρίνιο έκανε το ρεκόρ νικών σε μια αγωνιστική περίοδο με 46, 32 εκ των οποίων ήταν σε 38 ματς πρωταθλήματος!

-46 νίκες είναι το ρεκόρ του σε μια σεζόν και το πέτυχε με την Ρεάλ Μαδρίτης την περίοδο 2011-12, όταν κατέκτησε το ισπανικό πρωτάθλημα με συγκομιδή – ρεκόρ εκατό βαθμών (με 32 νίκες σε 38 παιχνίδια). Από την άλλη, το ρεκόρ ηττών είναι 13 και σημειώθηκε την περυσινή σεζόν στο τιμόνι της Τότεναμ, όταν και τέθηκε πιο έντονα το ερώτημα: Μήπως ο Μουρίνιο είναι «ξεπερασμένος»;

- 2 προπονητές έχουν κατακτήσει σε δύο διαδοχικές σεζόν το Κύπελλο UEFA και, στη συνέχεια, το Champions League. Ο θρυλικός Μπομπ Πέισλι με την Λίβερπουλ (1976 και 1977) και ο Ζοσέ Μουρίνιο με την Πόρτο (2003 και 2004). Ο Ράφα Μπενίτεθ τα κατάφερε και αυτός σε δύο διαδοχικές σεζόν, αλλά με διαφορετική ομάδα: 2004 με την Βαλένθια και 2005 με την Λίβερπουλ.

- 13 ήττες σε μια σεζόν είναι το αρνητικό του ρεκόρ και το έκανε πέρυσι στο τιμόνι της Τότεναμ, από την οποία αποχώρησε τον Απρίλιο και με έντονη αμφισβήτηση της κοινής γνώμης και του Τύπου για το αν ο Πορτογάλος, άλλοτε Special One, είναι πλέον ξεπερασμένος προπονητικά.

image

Οι 25 καλύτερες ατάκες του (όσοι και οι τίτλοι)

  1. «Δεν θα πω ότι πρέπει να νικήσουμε. Δεν θα βάλω αυτή την πίεση. Αλλά δεν μπορούμε να χάσουμε»
  2. «Δεν έχει σημασία πώς παίζουμε. Αν έχεις ένα Ferrari και εγώ ένα μικρό αυτοκίνητο, για να σε νικήσω σε μια κούρσα θα πρέπει να σου σπάσω μια ρόδα ή να βάλω ζάχαρη στο ντεπόζιτο»
  3. «Δεν χρειάζεται να με αγαπήσεις. Δεν χρειάζεται να σου αρέσω, αλλά θα με σέβεσαι»
  4. «Σας παρακαλώ, μην με αποκαλέσετε αλαζόνα, αλλά είμαι πρωταθλητής Ευρώπης και θεωρώ ότι είμαι ο ξεχωριστός (σ.σ. Special One)» - Στην παρουσίασή του από την Τσέλσι
  5. «Μπορεί να τιμωρηθεί ο Μέσι για θέατρο; Η Βαρκελώνη είναι μια πολιτιστική πόλη με σπουδαία θέατρα και αυτό το παιδί έμαθε πολύ καλά. Έμαθε πώς να παίζει θέατρο»
  6. «Πρέπει να δουλεύεις σκληρά ΚΑΙ καλά. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά, αλλά όχι καλά»
  7. «Πίεση; Ποια πίεση; Πίεση είναι φτωχοί άνθρωποι στον κόσμο προσπαθώντας να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Δεν υπάρχει πίεση στο ποδόσφαιρο»
  8. «Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι βασισμένο στο συναίσθημα και τη νοημοσύνη. Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι έξυπνος, αλλά το κόλπο είναι να μην πιστέψεις ότι ο άλλος τύπος είναι χαζός»
  9. «Ο φόβος δεν είναι μια λέξη στο ποδοσφαιρικό μου λεξιλόγιο»
  10. «Αν ο Μέσι είναι ο καλύτερος παίκτης στον πλανήτη, είναι γιατί ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι από άλλον πλανήτη και ο καλύτερος στο σύμπαν»
  11. «Στις ομάδες μου όταν νικάμε, νικάμε όλοι και όταν χάνουμε, χάνω εγώ»
  12. «Αν θέλετε να με αποκλείσετε από την πιθανότητα να αναλάβω κάποτε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εγώ δεν το κάνω. Οι ξεχωριστοί σύλλογοι χρειάζονται ξεχωριστοί προπονητές, άρα θεωρητικά μπορεί να αποδώσει»
  13. «Κοιτάξτε, είμαι προπονητής, δεν είμαι ο Χάρι Πότερ. Είναι μαγικός, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μαγεία. Η μαγεία είναι φαντασία και το ποδόσφαιρο είναι πραγματικότητα»
  14. «Πιστεύω ότι (σ.σ. Αρσέν Βενγκέρ) είναι ένας από αυτούς που είναι ηδονοβλεψίας. Του αρέσει να βλέπει τους άλλους ανθρώπους. Υπάρχουν κάποιοι τύποι που, ενώ είναι στο σπίτι τους, έχουν ένα μεγάλο τηλεσκόπιο για να βλέπουν τι συμβαίνει στις άλλες οικογένειες. Μιλάει, μιλάει, μιλάει για την Τσέλσι»
  15. «Αν ήθελα να έχω μια εύκολη δουλειά, να δουλεύω με μεγάλη ασφάλεια για όσα είχα κάνει, θα έμενα στην Πόρτο. Όμορφη μπλε καρέκλα, το Champions League, ο Θεός και μετά τον Θεό, εγώ»
  16. «Με όλες τις πέτρες που έχετε πετάξει εναντίον μου, θα μπορούσατε να χτίσετε ένα μνημείο!»
  17. «Αν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς με βοηθούσε στην προπόνηση θα ήμασταν τελευταίοι στο πρωτάθλημα και αν έπρεπε να δουλέψω στις επιχειρήσεις του, θα είχαμε χρεοκοπήσει!»
  18. «Είναι σαν να έχεις μια κουβέρτα που είναι πολύ μικρή για το κρεβάτι, τραβάς την κουβέρτα για να κρατήσεις ζεστό το στήθος σου, αλλά τα πόδια σου μένουν ακάλυπτα. Δεν μπορώ να αγοράσω μεγαλύτερη κουβέρτα γιατί το σούπερ μάρκετ έκλεισε. Αλλά η κουβέρτα που έφτιαξα είναι από κασμίρι. Άρα είναι καλή»
  19. «Προτιμώ να παίξω με δέκα, από το να περιμένω έναν παίκτη που άργησε να μπει στο λεωφορείο»
  20. «Μάθαινα ιταλικά πέντε ώρες την ημέρα για πολλούς μήνες για να είμαι σίγουρος ότι μπορώ να επικοινωνήσω με τους παίκτες, τον Τύπο και τους φιλάθλους. Ο Ρανιέρι ήταν στην Αγγλία για πέντε χρόνια και ακόμα δυσκολεύεται να πει ‘καλημέρα’ και ‘καλησπέρα’»
  21. «Ένας παίκτης που βουτάει και κερδίζει ένα πέναλτι στην Πορτογαλία, στην Ισπανία ή στην Ιταλία θεωρείται έξυπνος, έμπειρος, κάποιος που κατανοεί το παιχνίδι. Στην Αγγλία ένας παίκτης που κερδίζει έτσι ένα πέναλτι, είναι απατεώνας»
  22. «Οι νεαροί παίκτες είναι σαν τα πεπόνια. Μόνο όταν το ανοίξεις και δοκιμάσεις το πεπόνι, είσαι 100% σίγουρος ότι το πεπόνι είναι καλό»
  23. «Έχω ένα πρόβλημα, ότι γίνομαι καλύτερος σε οτιδήποτε αφορά την δουλειά μου από τότε που άρχισα»
  24. «Όταν (σ.σ. η Τσέλσι) θα έχει έναν προπονητή που θα έχει κερδίσει τέσσερα πρωταθλήματα για εκείνη, θα είμαι το νούμερο δύο. Αυτή την στιγμή, ο «Ιούδας» είναι το νούμερο ένα»
  25. «Κάθε φορά που παίζω κόντρα στον Πεπ (σ.σ. Γκουαρδιόλα) τελειώνω με δέκα παίκτες. Πρέπει να πρόκειται για κάποιον κανονισμό της UEFA»

bwin – Ενισχυμένες αποδόσεις και αμέτρητα ειδικά στη La Liga. |21+