Σεμπάστιαν Παλάσιος, ένας μπαλαδόρος τσέπης

Σεμπάστιαν Παλάσιος, ένας μπαλαδόρος τσέπης

Σε ηλικία οκτώ ετών, ένα παιδί συνήθως σκέφτεται πως θα παίζει όλη την ημέρα με τους φίλους του, πώς θα διαβάζει όσο το δυνατόν λιγότερο και τι θα κάνει στις καλοκαιρινές διακοπές, όταν θα τελειώσει η αναπόφευκτη… δοκιμασία του σχολείου.

Ο Σεμπαστιάν Αλμπέρτο Παλάσιος δεν άνηκε σε αυτή την κατηγορία, αφού στα οκτώ του είχε ήδη αποφασίσει ότι, όταν μεγαλώσει, θα γίνει ποδοσφαιριστής. Ο Μπλας Σάντσες, ένας δάσκαλος – προπονητής σε τμήματα υποδομής που τον βοήθησε στα πρώτα του βήματα, του εξήγησε πώς θα μπορούσε να φτάσει να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και, μάλιστα, του εξασφάλισε δοκιμαστικό στην μεγάλη Μπόκα Τζούνιορς.

Ο νέος latin σταρ του Παναθηναϊκού, μικρός στο δέμας (1.65) αλλά… διάβολος σκέτος με την μπάλα στα πόδια, χάρη στην ταχύτητα και την ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός, δικαίωσε τον μέντορά του, έστω και αν στα 29 του χρόνια το Τριφύλλι γίνεται η όγδοη διαφορετική ομάδα της καριέρας του.

Πιτσιρικάς, δεν δίστασε να αφήσει νωρίς την οικογένειά του για να κυνηγήσει το όνειρό του. Πάντα ταπεινός, όπως του έμαθε ο πατέρας του Ουλίσες (Οδυσσέας επί το ελληνικότερο), οικοδόμος στο επάγγελμα και ερασιτέχνης πυγμάχος, αλλά και η μητέρα του Κλάουντια, μαγείρισσα στο επάγγελμα.

Ο Σέμπα, τον οποίο φώναζαν χαϊδευτικά «chupa» (πιπίλα), επειδή είχε την συνήθεια να πιπιλάει τον δείκτη του δεξιού χεριού, δοκίμασε στο φυτώριο της Νασιονάλ της Ουρουγουάης και έφτασε μέχρι την Γκρέμιο στην Βραζιλία, αν και δεν έκλεισε ούτε μήνα στην ομάδα του Πόρτο Αλέγκρε, εξαιτίας ενός τραυματισμού που τον πήγε πολύ πίσω.

Η μοίρα του θέλησε να κάνει επίσημο ντεμπούτο με την (πολύ βαριά) φανέλα που φόρεσαν θρύλοι όπως ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε ή ο Κάρλος Τέβες.

Με τους δύο τελευταίους, μάλιστα, είχε το προνόμιο να αγωνιστεί ως συμπαίκτης. Έκανε ντεμπούτο ως Σενέισε τον Μάρτιο του 2013 (δια χειρός του θρυλικού Κάρλος Μπιάνκι), στον αγώνα όπου ο Ρικέλμε επέστρεφε στην δράση, ύστερα από ένα διάστημα όπου σκεφτόταν σοβαρά να βάλει πρόωρο τέλος στην καριέρα του.

Με τον «Απάτσι», το ποδοσφαιρικό του είδωλο (παρ’ ότι λάτρευε και το στιλ παιχνιδιού του Ροντρίγκο Παλάσιο), είχε την τιμή να συμμετάσχει στο παιχνίδι της επιστροφής του μετά από έντεκα χρόνια στο «Μπομπονέρα», τον Ιούλιο του 2015.

Για να το… γιορτάσει, μάλιστα, σημείωσε το πρώτο γκολ στη νίκη επί της Κίλμες (2-1), σε ένα ματς όπου ο Καρλίτος έπαιξε ως επιτελικός πίσω από τον ίδιο και τον Τζόναταν Καλέρι, ο οποίος με την σειρά του πέτυχε το δεύτερο γκολ της Μπόκα με… ραμπόνα!

image

Η βραδιά της ζωής του

Ντροπαλός ακόμα και τώρα στα 29 του χρόνια. Παρ’ ότι του αρέσει να παίζει κιθάρα και να εκφράζεται με το τραγούδι, προτιμάει τα λίγα λόγια έξω από το γήπεδο, αφού λατρεύει να «μιλάει» σε αυτό. Το έκανε, με μεγαλύτερη ή μικρότερη συνέπεια, σε όσες ομάδες αγωνίστηκε: Μπόκα Τζούνιορς, Ουνιόν Σάντα Φε, Άρσεναλ Σαραντί, Ταγιέρες, Πατσούκα, Ιντεπεντιέντε και Νιούελς Ολντ Μπόις.

Μετά από κάθε παιχνίδι του, πίνοντας το απαραίτητο μάτε (το αγαπημένο τσάι των Νοτιοαμερικανών) το βλέπει προσεκτικά στην τηλεόραση, ώστε να δει τι έκανε καλά και, κυρίως, τι έκανε λάθος, ψάχνοντας τον τρόπο για να διορθώσει τα λάθη του για να μην τα επαναλάβει.

Μια βραδιά, όμως, δεν ακολούθησε αυτή την τακτική και πήγε νωρίτερα για ύπνο, αφού, επί της ουσίας, η εμφάνισή του ήταν τέλεια! Παρ’ ότι ο ίδιος αρέσκεται να παίζει στα άκρα της επίθεσης και του αρέσει πολύ να σερβίρει τα γκολ, στις 7 Απριλίου του 2018, αν και ξεκίνησε στην φυσική του θέση στα δεξιά (παίζει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης), θύμισε κάτι μεταξύ… Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι!

Η Πατσούκα, μια από τις μεγαλύτερες ομάδες και από τα πιο σημαντικά κλαμπ στο Μεξικό, διέλυσε 6-2 εκτός έδρας την Πουέμπλα. Ο Παλάσιος, στην μεγαλύτερη ποδοσφαιρική βραδιά της καριέρας του, ταλαιπώρησε αφάνταστα την αντίπαλη άμυνα, αλλά κυρίως τον Μοϊσές Μουνιός, διεθνή τερματοφύλακα με σπουδαία καριέρα στην χώρα του, Τον φιλοδώρησε με τέσσερα (!) γκολ, κάτι που δεν έχει καταφέρει ΠΟΤΕ άλλος παίκτης της Πατσούκα σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας.

«Μετά το πρώτο γκολ, δεν μπορούσα να αναπνεύσω» θυμάται ο «Τούκου», όπως τον φωνάζουν χαϊδευτικά, επειδή κατάγεται από την πόλη Χουάν Μπαουτίστα Αλμπέρντι, στην επαρχία του Τουκουμάν. Εκεί όπου μεγάλωσε παίζοντας μπάλα και κάνοντας μαγικά με παρτενέρ τον Χοακίν Κορέα, ο οποίος πλέον βγάζει μάτια αγωνιζόμενος στην επίθεση της Ίντερ. Από τότε, ο Παλάσιος φρόντισε να κάνει περήφανους τους παππούδες. Τους έχει χάσει αμφότερους και πάντα, τους αφιερώνει τα γκολ του.

image

Viral για λάθος λόγο

Στον λογαριασμό του στο Instagram, ο οποίος είναι ιδιωτικός αλλά αποκτά συνεχώς καινούργιους followers, ανεβάζει φωτογραφίες από την ποδοσφαιρική του πορεία, τα αγαπημένο του σκυλιά «Η» και «J», αλλά κυρίως την όμορφη, οικογενειακή του ζωή με την πανέμορφη σύζυγό του Γιοχάνα Χέρμπελ, και την κόρη τους Βισέντα. Αγαπημένο του μέρος διακοπών το ειδυλλιακό Κανκούν.

Με την Γιοχάνα είναι μαζί πάνω από εφτά χρόνια. Πριν, όμως, όπως κάθε νεαρός ποδοσφαιριστής, ο Παλάσιος βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλούς πειρασμούς. Υπέκυψε σε κάποιους από αυτούς και η (δικαιολογημένη) αδυναμία του στοίχισε μια δυσάρεστη περιπέτεια.

Όταν ήταν παίκτης της Μπόκα, κυκλοφόρησε σε Διαδίκτυο και ΜΜΕ μια γυμνή του φωτογραφία, την οποία έστειλε σε μια «στενή φίλη» του, αλλά αυτή την διέρρευσε παντού. Αυτή η απερισκεψία του στοίχισε μια χοντρή κατσάδα από τον τότε προπονητή του και άλλοτε αριστερό μπακ της ΑΕΚ, Ροδόλφο Αρουαμπαρένα.

Γενικά, δεν είναι ένας άνθρωπος που παρασύρεται, αν και μέσα στο γήπεδο βράζει το αίμα του. Δεν έχει, πάντως, παρά λίγες κίτρινες (31) και ελάχιστες κόκκινες (3), μια εκ των οποίων για καυγά με τον άλλοτε διεθνή αμυντικό Φαμπρίτσιο Κολοτσίνι, στα τελευταία λεπτά ενός αγώνα της Ιντεπεντιέντε με την Σαν Λορέντσο.

Πάντα, όμως, προτιμάει να απαντάει με το παιχνίδι του και όχι με μπουνιές, παρ’ ότι έχει την πυγμαχία στο DNA του (λόγω του πατέρα του). Στις 31 Ιανουαρίου του 2015, δέχθηκε ένα δολοφονικό τάκλιν από τον Λεονέλ Βανχιόνι, σε «φιλικό» (τρόπος του λέγειν) της Μπόκα Τζούνιορς με την Ρίβερ Πλέιτ.

Ο «Τούκου» δεν απάντησε με τον ίδιο τρόπο, αλλά πέτυχε ένα γκολ στο θριαμβευτικό 5-0 των Σενέισες, στην μεγαλύτερη (φιλική) νίκη της Μπόκα σε «Superclasico», την οποία πανηγύρισε έξαλλα.

Όταν, πάντως, 3,5 χρόνια αργότερα οι δύο ποδοσφαιριστές αντάμωσαν εκ νέου, αυτή την φορά σε ντέρμπι της Πατσούκα με την Μοντερέι, ο Παλάσιος φιλοδώρησε τον Βανχιόνι με ένα… τρομακτικό τάκλιν. Για να θυμάται ότι, μπορεί να είναι μικρός στο μάτι, αλλά δεν φοβάται τίποτα και κανέναν…