Ρόνι Λόπες: Το μαγικό αριστερό πόδι του μικρού Πρίγκιπα

Ρόνι Λόπες: Το μαγικό αριστερό πόδι του μικρού Πρίγκιπα

Η Αλεσάντρα Βινάγκρε είναι μια πετυχημένη, επαγγελματίας Life Coach (Σύμβουλος Ζωής) η οποία, μεταξύ άλλων, έγραψε ένα βιβλίο – οδηγό που έκανε θραύση στην Πορτογαλία, με τίτλο «Até Onde Quer chegar?» (Μέχρι που θέλεις να φτάσεις;). Ένα βιβλίο που βοηθάει όποιον το διαβάζει, στην διαδικασία της ατομικής μεταμόρφωσης με στόχο την αυτό – βελτίωση σε όλους τους τομείς της ζωής.

Ο Μάρκος Πάουλο Μεσκίτα Λόπες, Ρόνι για τον πρώτο του προπονητή (Κάρλος Σοάρες) και έκτοτε για όλους, έχει ξεκοκαλίσει το συγκεκριμένο βιβλίο και, μέσα από την σκληρή δουλειά, προσπαθεί συνεχώς να φτάνει στους στόχους που θέτει. «Smash your goals» ήτοι «διέλυσε (σ.σ. με την καλή, θετική έννοια) τους στόχους σου» είναι το μότο ζωής του 25χρονου Πορτογάλου, ο οποίος φιλοδοξεί να κάνει το ίδιο και με την φανέλα του Ολυμπιακού.

Όπλα του η διάθεση για δουλειά και μάθηση από τους εκάστοτε προπονητές του, το χαρισματικό αριστερό πόδι με το οποίο κάνει τα «μαγικά» του μέσα στο γήπεδο και η πίστη ότι, στην ηλικία του, μπορεί να χτυπήσει και πάλι την πόρτα της Εθνικής Πορτογαλίας, την οποία άλλωστε του άνοιξε ένας προπονητής όπως ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος έχει την Ελλάδα στην καρδιά του (τα συναισθήματα είναι αμοιβαία) και παρακολουθεί στενά όσους συμπατριώτες του αγωνίζονται σε αυτή.

Στα 16 του, άλλωστε, είχε αρχίσει να νιώθει σταρ με την αλματώδη εξέλιξή του στη Μάντσεστερ Σίτι, υπό την καθοδήγηση του θρυλικού Πατρίκ Βιεϊρά. Έγινε ο νεαρότερος παίκτης που σκοράρει με τους Πολίτες σε επίσημο παιχνίδι, όταν σε ηλικία 17 ετών και οκτώ ημερών, έσπασε το ρεκόρ του Ίαν Τόμπστοουν (17 ετών – 83 ημερών), με το γκολ του σε αγώνα Κυπέλλου κόντρα στην Γουότφορντ.

Δεν είχε την εξέλιξη που το ξεκίνημά του προμήνυε, για χάρη του οποίου μάλιστα ο Ρόντνεϊ Μαρς, παίκτης – σύμβολο της Σίτι την δεκαετία του ’70, είχε φτάσει στο σημείο να τον συγκρίνει με τον… Νταβίδ Σϊλβα, την θέση του οποίου πήρε στο ντεμπούτο του!

bwin - Ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις στα Προκριματικά του Champions League! |21+

image

Στη Βηθλεέμ του Ζιοβάνι

Διαθέτει όλα τα προσόντα για να κερδίσει τον κόσμο του Ολυμπιακού με το «καλημέρα». Αρέσκεται στις (επιτυχημένες) ντρίμπλες, με το αριστερό του πόδι «μιλάει» στην μπάλα και έχει έναν εκρηκτικό συνδυασμό αφού, όπως λέει ο ίδιος, είναι Πορτογάλος με βραζιλιάνικες ρίζες.

Για την ακρίβεια, έχει γεννηθεί στην Βραζιλία και, μάλιστα, σε μια πόλη που μόνο ευχάριστες αναμνήσεις φέρνει στους Ερυθρόλευκους φιλάθλους, το Μπελέμ (Βηθλεέμ) στην επαρχία του Παρά. Εκεί όπου γεννήθηκε, 23 χρόνια πριν από τον Ρόνι Λόπες, ο πιθανότατα κορυφαίος ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Ολυμπιακού: Ο Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα.

Ο Ρόνι, σε αντίθεση με τον «Ζιο», δεν μεγάλωσε στην χώρα όπου γεννήθηκε, αφού γρήγορα οι γονείς του, Μάρκος και Λουίζα, διαπίστωσαν ότι δεν τους… χωρούσε η Βραζιλία και μετανάστευσαν στην Πορτογαλία, όπου διέμενε ήδη ο παππούς του Λόπες.

Έκτοτε, ο Μάρκος (που έγινε Ρόνι) δεν επέστρεψε ποτέ στην Βραζιλία, στα 18 του απαρνήθηκε την Σελεσάο (και όμως…) και επέλεξε την εθνική ομάδα της χώρας που του άνοιξε την αγκαλιά της και στην οποία μεγάλωσε, ανδρώθηκε και εξελίχθηκε σε έναν ποδοσφαιριστή γεμάτο ταλέντο.

bwinsummer

Μικρός φορούσε μια φανέλα του Ρονάλντο (του Φαινομένου), όσο μεγάλωνε έμαθε να παρακολουθεί – λατρεύει τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ, αλλά οι διαχρονικοί ήρωες του ήταν, είναι και θα είναι, οι γονείς του.

Ο μπαμπάς Μάρκος, γεννημένος και αυτός στην Βραζιλία, δούλευε ως πυροσβέστης και ως νοσοκόμος, στην Πορτογαλία έγινε φορτηγατζής και ακολούθησε τον γιο του όπου και αν πήγε να παίξει: Στο Μάντσεστερ, στο Λιλ, στο Μονακό, στη Νίκαια, στη Σεβίλλη.

Η μαμά Λουίζα, γεννημένη στην Αγκόλα που πρώτα πήγε στην Πορτογαλία και μετά στην Βραζιλία για να γνωρίσει τον άνδρα της ζωής της και να δημιουργήσουν οικογένεια, εργαζόταν ως γραμματέας και στη συνέχεια ως βοηθός οδοντιάτρου. Μεγάλωσε τρία παιδιά, παρ’ ότι μισούσε να οδηγάει πήγαινε κάθε μέρα τον Ρόνι στην προπόνηση με τους μικρούς της Μπενφίκα και, τέτοια εποχή πριν από έναν χρόνο, έφυγε από την ζωή, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της.

«Είναι πολύ δύσκολο να το κατανοήσω, αλλά ο ουρανός κέρδισε ένα αστέρι και πάντα θα μας προσέχεις. Θα συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που μας δίδαξες, που ήταν να είμαστε δυνατοί και να παλεύουμε για τα όνειρα μας. Θα σε κάνω πολύ περήφανη, μαμά. Η αγάπη μου για εσένα είναι αιώνια» έγραψε, στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, το μεσαίο παιδί της οικογένειας, η οποία έχει ακόμα την μεγάλη Ντανιέλα και τον μικρότερο Γκάμπριελ.

bwin – Προκριματικά Champions League με κορυφαίο Live Στοίχημα από κινητό και τάμπλετ. |21+

image

Το μαγικό 2018 και το ρεκόρ – βαρίδιο

Οι τραυματισμοί και η προκατάληψη κάποιων προπονητών («Ο Γιούλεν Λοπετέγκι μου είπε ότι είμαι σε καλύτερη κατάσταση από άλλους στην θέση μου, αλλά θα δώσει σε άλλους χρόνο συμμετοχής» αποκάλυψε για την… δύσκολη σχέση του με την Σεβίλλη) δεν του επέτρεψαν να συμπληρώσει πολλές, γεμάτες και αποδοτικές σεζόν στην καριέρα του.

Εξαίρεση η σεζόν 2017-18 στη Μονακό όπου, με προπονητή τον άλλοτε τεχνικό του Ολυμπιακού, Λεονάρντο Ζαρντίμ (και άλλος… δεσμός με τους Ερυθρόλευκους), ο Πορτογάλος τα… έσπασε: 17 γκολ – 12 ασίστ σε 50 συμμετοχές και ανάδειξη σε κορυφαίο παίκτη της σεζόν για την ομάδα του Πριγκιπάτου, από τους φιλάθλους της ομάδας.

«Ο νέος Πρίγκιπας του Μονακό» ήταν ο τίτλος που απέδωσε η ισπανική εφημερίδα «Marca» στον βραχύσωμο μεσοεπιθετικό (1.74), ο οποίος είχε σχέση πατέρα – γιου με τον Ζαρντίμ.

«Είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές στον κόσμο. Πολύ οργανωμένος και με προσοχή στις λεπτομέρειες, έχει την ικανότητα να καθοδηγεί κάθε παίκτη και να παίρνει το 100% από τις αρετές του, για το καλό της ομάδας» έλεγε ο Λόπες για τον Ζαρντίμ, με τον τελευταίο να απαντάει ότι «ο Ρόνι έχει μια σπουδαία νοοτροπία, δουλεύει πολύ και έχει εξελιχθεί σε παίκτη – κλειδί».

Η εξαιρετική του σεζόν, βεβαίως, δεν ήταν μόνο έργο Ζαρντίμ. Το καλοκαίρι που είχε προηγηθεί, δούλεψε σκληρά με τον φίλο του, προσωπικό γυμναστή Μίγκελ Ροντρίγκες, άλλαξε (προς το καλύτερο) την διατροφή του, ακολούθησε τις συμβουλές της ψυχολόγου Σουσάνα Τόρες (την γνώρισε μέσω του Έντερ, «χρυσού» σκόρερ της Πορτογαλίας στο Euro2016) και, όσους έλεγαν ότι δεν διαθέτει κλάση για να διαδεχθεί τον Μπερνάρντο Σίλβα, απάντησε με την καλύτερη σεζόν της καριέρας του.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Λόπες θέλει να κάνει μια νέα αρχή με την φανέλα του Ολυμπιακού, να αυγατίσει τις (δύο) συμμετοχές με την Εθνική Πορτογαλίας, να δικαιώσει Μπενφίκα, Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, Γουλβς και Νιούκαστλ που ασχολήθηκαν με την περίπτωσή του στην διάρκεια του φετινού καλοκαιριού και, γιατί όχι, να απαντήσει μέσα στο γήπεδο σε όσους τον βάφτισαν ως «την πιο αποτυχημένη μεταγραφή στην ιστορία της Σεβίλλης».

Αυτός ο διόλου τιμητικός τίτλος, βεβαίως, του δόθηκε επειδή είναι, μέχρι σήμερα, η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου της Ανδαλουσίας (25 εκατομμύρια ευρώ). «Τον ήθελα από τότε που ήμουν στην Ρόμα, αλλά η τιμή του τότε ήταν 50 εκατομμύρια ευρώ» εξήγησε στην παρουσίασή του ο αθλητικός διευθυντής Μόντσι, κατά πολλούς ο κορυφαίος παγκοσμίως στην θέση του.

Και, για να ανάψει το «πράσινο φως» ο Μόντσι για μια τέτοια επένδυση, είναι δεδομένο ότι είχε μελετήσει διεξοδικά και αναλυτικά την ποδοσφαιρική αξία και προοπτική του Ρόνι Λόπες.

Τυχερό Νόμισμα: 50-50 για το έπαθλο της ημέρας*! | 21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις