Κοκκαλάνης: «Η ιστιοπλοΐα πάντα φέρνει μετάλλια σε Ολυμπιακούς»

Κοκκαλάνης: «Η ιστιοπλοΐα πάντα φέρνει μετάλλια σε Ολυμπιακούς»

Από 13 ετών βρίσκεται πάνω σε μία ιστιοσανίδα. Αρχικά στην κατηγορία Mistral και από το 2004 στην κατηγορία RSX, όπου διακρίθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις.

Ο λόγος για τον Βύρωνα Κοκκαλάνη, τον Έλληνα πρωταθλητή που θα βρεθεί για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2012 στο Λονδίνο κατάφερε να βρεθεί στην 6η θέση, ενώ το 2016 στο Ρίο ανέβηκε ακόμα ένα σκαλί και βρέθηκε στην 5η.

Τώρα ο 36χρονος αθλητής θα βρεθεί στο Τόκιο και το Gazzetta μίλησε μαζί του για τους αγώνες στην Ιαπωνία, την διαφορά της ιστιοσανίδας από τις άλλες κατηγορίες της ιστιοπλοΐας, την υγιεινή διατροφή και φυσικά την πανδημία και πόσο τον επηρέασε και αγωνιστικά, αλλά και ψυχολογικά.

Ο Κοκκαλάνης

Ο Κοκκαλάνης αναφέρθηκε σε όλα και δεν έκρυψε την αισιοδοξία του πως και στο Ρίο η ελληνική ιστιοπλοΐα θα φέρει και πάλι μετάλλιο στην χώρα μας, όπως άλλωστε κάνει σχεδόν σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες.

image

«Οι συνθήκες θα είναι πρωτόγνωρες»

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την ιστιοπλοΐα και την κατηγορία των RSX;

«Ο λόγος που ξεκίνησα την ιστιοπλοΐα ήταν ο πατέρας μου. Έκανε και ο ίδιος windsurf οπότε επόμενο ήταν να ασχοληθώ και εγώ! Αρχικά ξεκίνησα στην κατηγορία των Μιστραλ η οποία στην πορεία αντικαταστάθηκε από τα RSX το 2006».

Τι διαφορά έχει να αγωνίζεται σε ιστιοσανίδα σε σχέση με άλλες κατηγορίες όπου απαιτείται πλήρωμα;

«Δεν έχω βρεθεί ποτέ σε σκάφος με πλήρωμα αλλά φαντάζομαι πως η μεγαλύτερη διαφορά εντοπίζεται στην ανταλλαγή απόψεων και επιπλέον βοήθειας που σου δίνεται όταν υπάρχει ένα παραπάνω άτομο μαζί σου στο σκάφος. Επίσης τα σκάφη με πλήρωμα είναι αρκετά μεγαλύτερα από μια Ιστιοσανίδα, διαφέρουν αρκετά στον χειρισμό και επίσης χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την προετοιμασία τους».

O Κοκκαλάνης

Φέτος θα συμμετάσχεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο κάτω από διαφορετικές συνθήκες λόγω πανδημίας. Πόσο έχει επηρεάσει αυτό την προετοιμασία σου;

«Οι συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε στο Τόκιο λόγω πανδημίας, είτε είναι εντός είτε εκτός θάλασσας, σίγουρα θα είναι πρωτόγνωρες και θα πρέπει να προσαρμοστούμε αναλόγως. Όσον αφορά την προετοιμασία μου το μεγαλύτερο μειονέκτημα λόγω κορονοϊού ήταν πως δεν μπόρεσα να περάσω παραπάνω χρόνο στον θαλάσσιο στίβο της Ιαπωνίας, κάτι το οποίο ισχύει για όλους τους αθλητές όμως».

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου για το Τόκιο; Περιορίζονται στη medal race ή υπάρχει στο μυαλό σου το κάτι παραπάνω σε σχέση με το Ρίο;

«Σιγουρα επιδιώκω ενα καλύτερο αποτέλεσμα από το Ρίο. Όμως αρχικός στόχος στο Τόκυο είναι η ιδανική απόδοση βάση των καιρικών συνθηκών που θα κληθώ να αντιμετωπίσω».

image

«Οι πρώτοι 7 μήνες την πανδημίας ήταν αρκετά»

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που παραδοσιακά φέρνει διακρίσεις και μετάλλια στις μεγάλες διοργανώσεις. Υπάρχει αυτή η σκέψη στο μυαλό σου;

«Η Ελληνική ιστιοπλοΐα φέρνει μετάλλια σχεδόν σε κάθε Ολυμπιάδα. Πιστεύω πως το Τόκιο δεν θα αποτελέσει εξαίρεση».

Ποια η διαφορά του να αγωνίζεσαι στα Mistral και από εκεί στα RSX;

«Το μιστράλ ήταν το πρώτο σκάφος στο οποίο αγωνίστηκα και εκεί πέρασα όλα μου τα χρόνια στην κατηγορία των νέων φέρνοντας πολλές διακρίσεις. Έπειτα το 2006 ήρθε το RSX, ένας εντελώς διαφορετικός τύπος Ιστιοσανίδας ο οποίος έφερε την εξέλιξη στο άθλημα μας και η Ολυμπιάδα του Τόκιο θα είναι και η τελευταία που θα πραγματοποιηθεί με σκάφη RSX».

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής για έναν αθλητή;

«Ο ρόλος της διατροφής είναι πάρα πολύ σημαντικός και ειδικά στο άθλημά μας λόγω των καιρικών συνθηκών. Για εμένα είναι πολύ σημαντική η ενυδάτωση και η ενίσχυση του οργανισμού πριν και μετά την προπόνηση για να μπορέσω να ανταποκριθώ στις καθημερινές απαιτήσεις. Ο δικός μου σύμμαχος είναι στις καθημερινές προπονήσεις μου είναι η αθλητική σειρά Herbalife24 της Herbalife Nutrition. Η τροφή είναι το καύσιμο του αθλητή και η σωστή διατροφή τροφή σημαίνει σωστό καύσιμο για το σώμα μας με σκοπό να μπορεί να απόδοση στο μέγιστο».

Πόσο σημαντική είναι η χορηγία της Herbalife Nutrition με την αθλητική σειρά διατροφής Herbalife24 στην Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα;

«Η Herbalife Nutrition είναι Επίσημος Χορηγός Διατροφής με την αθλητική σειρά Herbalife24 από το 2019 στηρίζοντας έμπρακτα τους αθλητές σε κάθε τους προσπάθεια. Η αθλητική σειρά Herbalife24 διαθέτει μια πλήρη γκάμα προϊόντων για την ενίσχυση του οργανισμού πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της προπόνησης για να μπορέσει ο κάθε αθλητής να ανταποκριθεί στους απαιτητικούς στόχους του, ενώ αποτελεί την ην κατάλληλη διατροφική υποστήριξη των αθλητών καλύπτοντας μεγάλο εύρος διατροφικών αναγκών γεγονός που την κάνει ασυναγώνιστη».

Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την πορεία σου και πώς θεωρείς ότι έχει επηρεάσει γενικά τον ελληνικό αθλητισμό;

«Οι πρώτοι 7 μήνες την πανδημίας ήταν αρκετά δύσκολοι κυρίως επειδή δεν μπορούσα να ταξιδέψω στο εξωτερικό για προπονητικά καμπ. Ναι μεν υπήρξε έλλειψη σε αυτό το κομμάτι αλλά έμεινα ευχαριστημένος από την προετοιμασία που έκανα στην Ελλάδα εκείνο το διάστημα δεδομένων των συνθηκών. Σίγουρα ο Ελληνικός αθλητισμός, ερασιτεχνικός και επαγγελματικός, πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές και ελπίζω να μην χρειαστεί να επαναληφθούν μέτρα απαγόρευσης της άθλησης».