Ο Ζορζίνιο είναι έτοιμος να μπει στη κουβέντα για την Χρυσή Μπάλα!

Ο Ζορζίνιο είναι έτοιμος να μπει στη κουβέντα για την Χρυσή Μπάλα!

Κώστας Τόπας

Η Ιταλία βρίσκεται στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, παίρνοντας την πρόκριση κόντρα στην Ισπανία, στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι!

bwin - Έτσι είναι το παιχνίδι σήμερα, με ενισχυμένες αποδόσεις, κορυφαίο live και χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές |21+

Εκεί όπου μίλησε ο Ζορζίνιο, ο οποίος με… ψυχρό αίμα στις φλέβες του, απόλυτη ηρεμία και εξαιρετική τεχνική εκτέλεσε εύστοχα το τελευταίο και καθοριστικό πέναλτι και χάρισε στην «Σκουάντρα Ατζούρα» την πρόκριση.

bwin

Ο ίδιος πάντως στις δηλώσεις του, τόνισε πως παρά το βάρος που έπεσε στις πλάτες του, εκτελώντας το τελευταίο πέναλτι, δεν έχασε τη συγκέντρωση και την ψυχραιμία του κι αυτό τον βοήθησε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Σιμόν.

«Όταν πρέπει να εκτελέσεις το τελευταίο πέναλτι, νιώθεις ότι όλο το βάρος πέφτει στους ώμους σου! Προσπάθησα να ξεχάσω τα πάντα γύρω μου, να επικεντρωθώ σε αυτό που είχα κληθεί να κάνω. Ετσι, πήρα μια βαθιά ανάσα και εκτέλεσα», εξήγησε ο 29χρονος άσος.

Photo Credits: UEFA.com

image

Η ήρεμη δύναμη της Ιταλίας

Ο μέσος της Τσέλσι ήταν εκπληκτικός γι’ ακόμη ένα ματς, δίνοντας μία ποδοσφαιρική παράσταση. Λόγω της θέσης που αγωνίζεται συχνά περνάει απαρατήρητος από τους περισσότερους, διότι δεν είναι παίκτης που θα σου κάνει το γκολ αλλά ούτε που θα σου το δημιουργήσει. Αλλά είναι αυτός που θα σε κάνει να φτάσεις κοντά στο γκολ. Χάρη στην εμπειρία που διαθέτει γνωρίζει πότε πρέπει να ανεβάσει και πότε να κατεβάσει ρυθμούς, προκειμένου η ομάδα του να διατηρήσει τα ηνία του αγώνα και στο τέλος να βγει νικήτρια.

Τη φετινή χρονιά δε γίνεται παρά να προσέξεις τις αψεγάδιαστες εμφανίσεις του σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Η αρχή έγινε στη φάση των ομίλων του Euro, εκεί που η δουλειά του ήταν μοναδική και αυτό αποδεικνύεται και από τα νούμερα που κατάφερε να καταγράψει. Ο Ζορζίνιο ήταν πρώτος στις μεταβιβάσεις (230), στις επιτυχημένες μεταβιβάσεις (190), στις προωθημένες μεταβιβάσεις (60), στα κοψίματα (7) αλλά και στα τάκλιν (5), ενώ έτρεξε και τα περισσότερα χιλιόμετρα (31.1) από όλους.

Πρόσφατα στα προημιτελικά με το Βέλγιο ολοκλήρωσε το ματς με 99% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις. Ηταν σχεδόν τέλειος! Για την ακρίβεια βρήκε συμπαίκτη σε 70 από τις 71 πάσες του. Η λάθος πάσα πραγματοποιήθηκε στο 2ο ημίχρονο, καθώς στο πρώτο 45λεπτο είχε 31/31 εύστοχες πάσες. Ακόμα και στα ανασταλτικά του καθήκοντα ήταν αψεγάδιαστος. Ο άσος της Τσέλσι επανάκτησε την κατοχή 8 φορές και πραγματοποίησε 3 αναχαιτίσεις. Κανένας άλλος Ιταλός συμπαίκτης του, δεν είχε καλύτερα στατιστικά στις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες.

Οσο το Euro οδεύει προς το τέλος του, τόσο καλύτερος γίνεται ο Ζορζίνιο. Απέναντι στους Ισπανούς ο 29χρονος μέσος είχε 81% ποσοστό επιτυχίας στις πάσες του, 4 μακρινές μεταβιβάσεις, 50 επαφές με την μπάλα και μία πάσα - κλειδί. Κατάφερε να «κλειδώσει» τους επιθετικούς της Ισπανίας στη μεσαία γραμμή και να μην τους αφήσει τους αντιπάλους του, να δημιουργήσουν παιχνίδι από τον άξονα. Αυτό το πέτυχε με 5 κερδισμένες μονομαχίες, δύο επιτυχημένα τάκλιν, 7 παρεμβάσεις και 8 ανακτήσεις της μπάλας. Τα παρακάτω στιγμιότυπα είναι ενδεικτικά της ποιότητας που έβγαλε στα παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι στιγμής με το εθνόσημο στο στήθος στο Euro.

image

Αξιος για «Χρυσή Μπάλα»

Ο Ιταλός μέσος αποτέλεσε τον μετρονόμο των «Ατζούρι» βοηθώντας τους να προκριθούν στον τελικό του Euro 2020. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και οι συμπαίκτες του κάθε φορά που μιλάνε για τον Ζορζίνιο, το κάνουν μόνο κολακευτικά λόγια. Ακόμα και ο πρώην προπονητής του, Μαουρίτσιο Σάρι, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του όσο ήταν στην τεχνική ηγεσία της Τσέλσι.

Ο Ιταλός τεχνικός έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον Ζορζίνιο, θεωρώντας πως είναι ένας από τους πλέον ολοκληρωμένους ποδοσφαιριστές στον κόσμο αυτήν την στιγμή. Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Σάρι δεν δίστασε να τον αποθεώσει, τονίζοντας πως αξίζει να έχει μια θέση στην λίστα των υποψηφίων για την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας!

«Αν κατακτήσει με την Ιταλία το EURO τότε θεωρώ πως πρέπει να είναι υποψήφιος για την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας! Είναι ένας ιδιαίτερος ποδοσφαιριστής και για αυτό πολύ δεν τον καταλαβαίνουν. Κάνει να φαίνονται όλα τόσο απλά, είναι απίστευτο το πως το κάνει αυτό», είχε πει χαρακτηριστικά ο 62χρονος Ναπολιτάνος προπονητής.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο Λορέντζο Ινσίνιε, ο οποίος τόνισε ότι αξίζει και με το παραπάνω να βρίσκεται στα πρώτα ονόματα για την διεκδίκηση της Χρυσής Μπάλας.

«Δεν είμαι ο άνθρωπος που αποφασίζει για τη Χρυσή Μπάλα αλλά ελπίζω να βρεθεί στα πρώτα ονόματα γιατί πραγματικά το αξίζει. Τον φωνάζω «Προφέσορ» και είμαστε όλοι χαρούμενοι που τον έχουμε εδώ μαζί μας».

image

Η ευκαιρία για ευρωπαϊκό νταμπλ

Ο Ζορζίνιο πάντως δεν δίνει σημασία στα αποθεωτικά λόγια των συμπαικτών του και των φιλάθλων και παραμένει προσηλωμένος στα καθήκοντα που έχει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αλλωστε γνωρίζει ότι έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία, σε περίπτωση που καταφέρει η Ιταλία να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης. Πώς;

Μετά την κατάκτηση του Champions League, σε συλλογικό επίπεδο με την ομάδα του Τσέλσι, ο 29χρονος μέσος, έχει τη δυνατότητα να κατακτήσει και το Euro και να πανηγυρίσει δύο ευρωπαϊκά τρόπαια σε μία σεζόν.

bwin

Ο ίδιος πάντως θέλησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ό,τι βγαίνει στο γήπεδο από τα πόδια του είναι συνέπεια της σκληρής δουλειάς που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

«Δεν το σκέφτομαι. Ό, τι συμβαίνει είναι συνέπεια της σκληρής δουλειάς. Προτεραιότητά μου είναι η ομάδα και να πανηγυρίσω μαζί με τους συμπαίκτες και τους φίλους μου. Αυτό είναι πιο όμορφο από το να γιορτάζω μόνος μου» είπε χαρακτηριστικά.

Αδιαμφισβήτητα ο Ζορζίνιο είναι η ήρεμη δύναμη της Ιταλίας και ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του, τα οποία άλλοι δεν έχουν. Ποτέ του δεν θα κάνει λάθη και πάντα θα βάλει την ομάδα πάνω από τον εαυτό του, προκειμένου στο τέλος να πανηγυρίζει μαζί της τίτλους.

H πρωτοποριακή πλατφόρμα της bwin σε περιμένει με νέες λειτουργίες! |21+