Μην λες ρεκόρ, πες Κριστιάνο Ρονάλντο

Μην λες ρεκόρ, πες Κριστιάνο Ρονάλντο

Η καρδιά του χτυπούσε πάντα για την μπάλα. Για την ακρίβεια, όταν ήταν πιτσιρικάς, η καρδιά του χτυπούσε υπερβολικά γρήγορα, σε σημείο που χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση, για να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που θα μπορούσε να επηρεάσει την υπόλοιπη ζωή του.

bwin - Έτσι είναι το παιχνίδι σήμερα, με ενισχυμένες αποδόσεις, κορυφαίο live και χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές |21+

Όταν ήταν 15 ετών, ο Κριστιάνο Ρονάλντο ντος Σάντος Αβέιρο υπέφερε από ταχυκαρδία. Οι γιατροί της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας ενημέρωσαν την μαμά Ντολόρες ότι το παιδί πρέπει να μπει στο χειρουργείο, χωρίς μάλιστα να της εγγυώνται ότι θα μπορούσε να παίξει ποδόσφαιρο μετά από αυτό.

Ο Κριστιάνο εισήχθη στο νοσοκομείο το πρωί και, μετά από μια επέμβαση με ειδικό λέιζερ, βγήκε το ίδιο απόγευμα. Λίγες ημέρες αργότερα, επέστρεψε στις προπονήσεις σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

«Φαίνεται ότι αυτή η επέμβαση τον έκανε να τρέχει πιο γρήγορα» λέει αστειευόμενη η σενιόρα Ντολόρες για τον κανακάρη της, ο οποίος έκτοτε τρέχει με την ταχύτητα του ανέμου προς τα γκολ, τους τίτλους, τις διακρίσεις και, πάνω απ’ όλα, τα ρεκόρ.

Στην πρεμιέρα του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ο «CR7» έσπασε τέσσερα ρεκόρ μέσα σε 90 λεπτά (και κάτι). Στη νίκη της Πορτογαλίας επί της Ουγγαρίας, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που παίζει σε πέντε Euro (2004, 2008, 2012, 2016 και 2021).

Με τα δύο του γκολ, έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην διοργάνωση (σε τελικές φάσεις), ξεπερνώντας με έντεκα τα εννέα του Μισέλ Πλατινί, τα οποία ο Γάλλος μπαλαδόρος είχε πετύχει σε ένα μόνο τουρνουά (1984). Ο Κριστιάνο, σε αντίθεση με τον Πλατινί, τα μοιράζει: Δύο το 2004 (το πρώτο στην πρεμιέρα κόντρα στην Ελλάδα), ένα το 2008, τρία το 2012, τρία το 2016 και ήδη δύο το 2021.

Έγινε ο πρώτος σε νίκες σε τελικές φάσεις (12, έναντι 11 των Αντρές Ινιέστα και Σεσκ Φάμπρεγας), αλλά και ο πρώτος Ευρωπαίος σε παιχνίδια σε τελικές φάσεις Euro και Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού με 39 ξεπέρασε τον Γερμανό Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ (38).

Συν τοις άλλοις, βεβαίως, είναι ο πρώτος σε αγώνες στο Euro (22 πλέον), αλλά και ο πρώτος σε λεπτά συμμετοχής, αφού μετράει αισίως 1.885, αφήνοντας… έτη φωτός πίσω τους Τζιανλουίτζι Μπουφόν (1.620) και Έντβιν Φαν ντερ Σαρ (1.535), βετεράνος και παλαίμαχος αντίστοιχα.

bwin

Ποια ρεκόρ του λείπουν σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα; Αρχικά, αυτό του πρώτου πασέρ, από τότε τουλάχιστον που συλλέγονται επίσημα στοιχεία (από το 1980). Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Τσέχος Κάρελ Πομπόρσκι με έξι και, αυτή την στιγμή, ο Κριστιάνο είναι δεύτερος με πέντε (όσες και οι Μπέκαμ, Ρόμπεν, Σβάινσταϊγκερ, Φίγκο και Φάμπρεγας).

Επίσης, μπορεί να γίνει ο πρώτος που παίζει σε τρεις τελικούς, μετρώντας μέχρι τώρα έναν χαμένο (ναι, αυτόν με την Ελλάδα το 2004) και έναν κερδισμένο (το 2016 κόντρα στην Γαλλία), αλλά και ο πρώτος Ευρωπαίος σε διεθνείς συμμετοχές, αφού απέχει μόλις τέσσερις από τον Σέρχιο Ράμος (176 έναντι 180). Από το 2004, όταν φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα της Πορτογαλίας, ο Κριστιάνο έχει χάσει μόλις τέσσερα ματς!

Photo Credits: UEFA.com

image

Μετά τον Πελέ, ο Νταεΐ

Στην διάρκεια της σεζόν, ο… αχόρταγος 36χρονος Πορτογάλος έσπασε ένα μυθικό ρεκόρ, έστω και αν οι απόψεις διίστανται για τον ακριβή αριθμό των γκολ, σε ό, τι τουλάχιστον έχει να κάνει με τους προκατόχους του (όχι για τον ίδιο).

Τον Μάρτιο, με χατ – τρικ σε νίκη της Γιουβέντους επί της Κάλιαρι, ο Κριστιάνο έφτασε τα 770 γκολ καριέρας, ξεπερνώντας τον θρυλικό Πελέ σε «επίσημα» γκολ (767), αφού το Μαύρο Διαμάντι υπολογίζει ότι έχει πετύχει στην καριέρα του… 1.282 γκολ.

«Η ζωή είναι μια μοναχική πτήση. Ο καθένας κάνει το δικό του ταξίδι. Και τι όμορφο ταξίδι είναι αυτό που κάνεις» έγραψε στο Instagram ο Βραζιλιάνος θρύλος για τον Πορτογάλο διάδοχό του, ο οποίος έκτοτε έχει προσθέσει άλλα δέκα γκολ στην συλλογή του (έχει πλέον 780). Αλλά, βεβαίως, δεν σταματάει εδώ.

bwin

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, εκτός από το όνειρο της υπεράσπισης του τίτλου των πρωταθλητών Ευρώπης, ο «CR7» έχει ένα ακόμα τεράστιο κίνητρο: Να γίνει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Με τα δύο του γκολ κόντρα στην Ουγγαρία, έφτασε τα 106 σε 176 ματς με το εθνόσημο στο στήθος (44 στα τελευταία 43 ματς!) και απέχει μόλις τρία από τον Ιρανό Αλί Νταεΐ, ο οποίος κατέχει το ρεκόρ με 109.

«Εύχομαι ειλικρινά να ξεπεράσει το ρεκόρ μου. Θα συνιστά πραγματική τιμή για εμένα να με ξεπεράσει ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής. Είναι ένα φαινόμενο, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών» έλεγε, τον Νοέμβριο του 2020, ο Αλί Νταεΐ, ο οποίος απλώς περιμένει την ημέρα για να συγχαρεί και… τυπικά τον Κριστιάνο που του έσπασε (και αυτό) το ρεκόρ.

image

Ρεκόρ, ρεκόρ, ρεκόρ…

Αν ο Κριστιάνο χρειάζεται ένα (πολύ) μεγάλο δωμάτιο για να χωρέσει τα ατομικά του βραβεία και τα μετάλλια από τους τίτλους, πιθανότατα θα χρειαζόταν μια… πολυκατοικία για να βάλει τα ρεκόρ του, αν αυτά ήταν αντικείμενα.

Μεταξύ άλλων, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ έχει 32 τίτλους (ξεχωρίζουν τα εφτά πρωταθλήματα, τα πέντε Champions League και το Euro), πέντε «Χρυσές Μπάλες», τέσσερα «Χρυσά Παπούτσια», τρία βραβεία Παίκτη της Χρονιάς στην Ευρώπη, έχει συμπεριληφθεί 14 φορές στην κορυφαία ενδεκάδα της σεζόν στον Κόσμο και 15 στην κορυφαία ενδεκάδα της Ευρώπης (ρεκόρ και τα δύο), ενώ έχει αναδειχθεί κορυφαίος παίκτης και στα τρία μεγάλα πρωταθλήματα που έχει αγωνιστεί: Premier League (Αγγλία), La Liga (Ισπανία) και Serie A (Ιταλία).

Όταν, όμως, κοιτάς/καταγράφεις τα ρεκόρ του, χάνεις την μπάλα! Δεν έχει νόημα να καταγραφούν όλα γιατί, απλούστατα, θα… βαρεθείς να διαβάζεις αριθμούς και επιδόσεις.

Τιμής ένεκεν, όμως, ιδού τα πιο εντυπωσιακά από τα δεκάδες ρεκόρ που έχει στην συλλογή του ο ποδοσφαιριστής που σε ηλικία 15 ετών φλέρταρε ακόμα και με το πρόωρο φινάλε καριέρας, αλλά δύο δεκαετίες (και βάλε) μετά γράφει ιστορία σχεδόν σε κάθε παιχνίδι που δίνει.

- Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Champions League με 134 γκολ, παρ’ ότι πέτυχε το πρώτο του τέρμα στο 30ό του παιχνίδι! Το αντίπαλο δέος, Λιονέλ Μέσι, απέχει προς το παρόν 14 γκολ (120).

- Είναι ο μοναδικός που έχει σκοράρει σε τρεις τελικούς Champions League και ο πρώτος σε κατακτήσεις της διοργάνωσης στην σύγχρονη εκδοχή της (5).

- Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μια σεζόν της Premier League (31 γκολ).

- Πρώτος με 10+ γκολ στο Champions League με τρεις διαφορετικές ομάδες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους).

- Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης με 450 γκολ σε… 438 παιχνίδια!

- Είναι ο μοναδικός που σημείωσε 60+ γκολ σε τέσσερα διαδοχικά ημερολογιακά έτη, από το 2011 έως το 2014.

- Είναι ο μοναδικός που έχει κατακτήσει, με δύο διαφορετικές ομάδες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης), το Champions League, το εγχώριο πρωτάθλημα, το Σούπερ Καπ, το Μουντιάλ Συλλόγων, το βραβείο του κορυφαίου παίκτη, την «Χρυσή Μπάλα» και το «Χρυσό Παπούτσι».

- Μοναδικός με 17 γκολ σε μια σεζόν του Champions League (2013-14).

- Πρώτος με 100+ γκολ σε τρεις διαφορετικές ομάδες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους).

- Πρώτος που ξεπέρασε τα 30+ γκολ σε μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σε έξι διαδοχικές σεζόν.

- Μοναδικός με έξι διαδοχικούς τίτλους πρώτου σκόρερ στο Champions League (2012-13 έως 2017-18).

- Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Γιουβέντους σε μια σεζόν με 37 γκολ, αλλά και ο πρώτος στην ιστορία της Γηραιάς Κυρίας που ξεπέρασε τα τριάντα γκολ σε μια σεζόν στην Serie A (2019-20).

- Μοναδικός με γκολ σε τρία Μουντιάλ Συλλόγων (2008, 2016, 2017), μαζί με τον Λιονέλ Μέσι.

- Πρώτος παίκτης που έφτασε τα 100 γκολ σε ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις: 97 στο Champions League, ένα στα προκριματικά της διοργάνωσης και δύο σε Σούπερ Καπ Ευρώπης.

- Είναι ο πρώτος παίκτης που, στη διάρκεια της καριέρας του, έχει σκοράρει σε ΟΛΑ τα λεπτά ενός αγώνα, από το 1ο έως το 90ό!

H πρωτοποριακή πλατφόρμα της bwin σε περιμένει με νέες λειτουργίες! |21+