Ξενάγηση στο «αναγεννημένο» ΟΑΚΑ! (pics & vids)

Ξενάγηση στο «αναγεννημένο» ΟΑΚΑ! (pics & vids)

Gazzetta team

Πριν από περίπου 14 μήνες, θύμιζε ένα αθλητικό complex πλήρως εγκαταλελειμμένο. Σήμερα, μέσα από την απαραίτητη τεχνοκρατική μελέτη, την μεθοδική δουλειά (κάτι που ο επικεφαλής του χαρακτηρίζει ως αυτονόητο) και την «πλάτη που έβαλαν» όλοι οι εργαζόμενοι, μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως το κορυφαίο αθλητικό κέντρο της Ευρώπης.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι έχει την προοπτική να μετατραπεί στην πλέον υπερσύγχρονη αθλητική πολυεγκατάσταση, από την στιγμή που μία επένδυση της τάξεως των 60 εκατομμυρίων Ευρώ (από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.), είναι υπό έγκριση, με φόντο την πλήρη ανακαίνιση και αναμόρφωσή του.

Ο λόγος για το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών "Σπύρος Λούης", που άρχισε να κατασκευάζεται το 1979, εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 1982 και του χρόνου συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής. Έχει φιλοξενήσει πάμπολλες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις στα περισσότερα αθλήματα με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004), για τις ανάγκες των οποίων υπεβλήθη σε ένα γενναίο lifting!

Έκτοτε, όμως κι ενώ είχε συμπληρωθεί κάτι περισσότερο από μιάμιση δεκαετία, η μεγαλύτερη κληρονομιά - από πλευράς εγκαταστάσεων - του ελληνικού αθλητισμού, είχε αφεθεί στο έλεος του Θεού! Χρειάστηκε πέρυσι (13/03/2020), εν μέσω πανδημίας, να αναλάβει Συντονιστής Γενικός Διευθυντής του, ο Κωνσταντίνος Χαλιορής, για να αλλάξει πλήρως η μορφή του και να μπουν οι βάσεις για την πλήρη μεταμόρφωσή του σε αθλητικό κέντρο-διαφήμιση για τον τόπο.

Και προσέξτε, ο πρώην επικεφαλής του αθλητικού κέντρου στον Άγιο Κοσμά (οικονομολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), που αναβαθμίστηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, δεν είναι κάποιος άνθρωπος που σχετίζεται με τον αθλητισμό.

Το περιστατικό που μας εξιστορεί με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τους γενικούς διευθυντές του μπασκετικού Παναθηναϊκού (Αλβέρτης και Διαμαντίδης), τα λέει όλα για τις αθλητικές του γνώσεις! Απλά, όπως αποδεικνύεται, είναι ο ιδανικός manager για να «τρέξει» την ολική «μεταμόρφωση» και να συντονίσει το μακρόπνοο πλάνο αναβάθμισης του ΟΑΚΑ

Το λεγόμενο "master plan" της Πολιτείας, που διαμέσου του πολιτικού προϊστάμενου του αθλητισμού έχει σκύψει πάνω στις αθλητικές εγκαταστάσεις, ισοδυναμεί με μία φιλόδοξη και σημαντική μελέτη, που έχει εκπονηθεί με απώτερο σκοπό την εύρεση μίας βιώσιμης λύσης για την ιδανική αξιοποίηση του complex! Χωρίς αυτό να χάσει τον αθλητικό του χαρακτήρα...

Επιμέλεια video: Βασίλης Τσίγκας

Φωτογραφίες: Χρήστος Λώλος

Η κάμερα του gTV επισκέφτηκε όλους τους χώρους, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, κατέγραψε όλες τις αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί αλλά και αυτές που έχουν ήδη δρομολογηθεί και σας παρουσιάζει το αθλητικό «στολίδι» που βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά της ελληνικής πρωτεύουσας.

Ένα αθλητικό κέντρο με συνολική επιφάνεια που αγγίζει τα 1200 στρέμματα, με μέση καθημερινή επισκεψιμότητα που φτάνει τις 17.000 επισκεπτών (τις ημέρες που δεν γίνονται αγώνες) και που με βάση τον προγραμματισμό και την επένδυση που θα γίνει, σε λίγα χρόνια, θα βρίσκεται έτη φωτός μπροστά από τα υπόλοιπα της Ευρώπης, όσον αφορά την πολυλειτουργικότητά του.

image

Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου: Το κορυφαίο κολυμβητήριο συγκρότημα της Ευρώπης!

Πριν από περίπου έναν χρόνο ήταν ένα κολυμβητήριο πολύ παραμελημένο και σίγουρα δεν ήταν καθόλου «φιλικό» προς τους αθλητές και τις ανάγκες τους. Εδώ στεγάζεται και η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας, αρκετοί σύλλογοι αλλά και σωματεία για άτομα με ειδικές ανάγκες. Προ πανδημίας, τις συνολικά 8 πισίνες του συγκροτήματος (σύντομα θα γίνουν 11), επισκέπτονταν καθημερινά περίπου 7-7,5 χιλιάδες κόσμου (αθλητές, προπονητές, παράγοντες και γονείς), ενώ το τελευταίο διάστημα, λόγω covid-19, το νούμερο αυτό είχε πέσει στις 2.500 χιλιάδες, καθώς μέχρι πρότινος, γυμνάζονταν μόνο οι προολυμπιακές ομάδες και τα άτομα που έπρεπε να ασκούνται λόγω συγκεκριμένων παθήσεων.

Στην συγκεκριμένη εγκατάσταση η περισσότερη δουλειά που έχει «πέσει» είναι στον εκσυγχρονισμό των μηχανοστασίων, στην σωστή χλωρίωση και στον συνεχή έλεγχο της ποιότητας του νερού (αλλάχθηκαν μετά από χρόνια τα φίλτρα και η χαλαζιακή άμμος) και της στάθμης της θερμοκρασίας. Στο κλειστό και το ανοιχτό κολυμβητήριο, από το 2004 και μετά, δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι δεν είχε μπει ούτε ένα καρφί στον τοίχο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πολύ πρωτοποριακό (για την εποχή) πενταώροφο εστιατόριο που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε μέχρι και πέρυσι γεμάτες τις αποθήκες του σε αναψυκτικά, νερά και μπίρες, τα οποία είχαν μείνει εκεί σχεδόν 17 χρόνια! Απομακρύνθηκαν όλα τα πεπαλαιωμένα υλικά και οι μεταλλικές κατασκευές και επισκευάστηκαν οι ζημιές στην στέγη.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι χρειάστηκε να κατεδαφιστεί (αφαιρέθηκαν 700 τόνοι σιδήρου) μία αρχικά «προσωρινή» εξέδρα στο αγαπημένο κολυμβητήριο του Μάικλ Φελπς, που είχε χτιστεί το 2004 και εξαιτίας της, έκτοτε, το ανοιχτό κολυμβητήριο δεν μπορούσε να πάρει άδεια για την τέλεση διεθνών αγώνων.

Οι τρεις επιπλέον πισίνες του complex, που σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμες, θα υλοποιήσουν τον στόχο του διαχωρισμού εκείνων που τις χρησιμοποιούν αποκλειστικά για άσκηση (κοινό) κι εκείνων που κάνουν πρωταθλητισμό (αθλητές).

image

Κλειστό ΟΑΚΑ: Συζητήσεις για να γίνει το «σπίτι» του μπασκετικού Παναθηναϊκού!

Η έδρα των 6 φορές πρωταθλητών Ευρώπης από το 1995 (με εξαίρεση την διετία 2002-2004) και το σπίτι της Εθνικής ομάδας, όταν δίνει διεθνή φιλικά παιχνίδια και όταν συγκεντρώνεται για προπονήσεις, είναι η εγκατάσταση που βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και χρειάστηκε μικρές παρεμβάσεις.

Έχουν αλλάξει όλες οι λάμπες, ενώ έχουν αντικατασταθεί οι προβολείς των 2000 watt με αντίστοιχους των 250 watt, με αποτέλεσμα να έχει επιτευχθεί μεγάλη οικονομία και να βελτιωθεί κατά 60% η ποιότητα του φωτισμού. Μετά από αρκετά χρόνια, καθαρίστηκε η στέγη του γηπέδου, επιδιορθώθηκαν όλες οι ρωγμές μέσα από τις οποίες έμπαινε το νερό της βροχής. Επί το πλείστον, έχουν γίνει μικρές και μεγάλες αλλαγές στα ηλεκτρομηχανικά, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της εγκατάστασης κι έχουν επιδιορθωθεί όλες οι θέσεις των επισήμων.

Εδώ και μερικούς μήνες, η Πολιτεία βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός ως προς το ενδεχόμενο παραχώρησής του στην ομάδα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η οριστική συμφωνία, θεωρείται θέμα χρόνου. Η συζήτηση με τον κ. Χαλιορή, άλλωστε, για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη , το ΟΑΚΑ και την πλευρά των «πρασίνων», δείχνει πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.

image

Ολυμπιακό Στάδιο: «Άλλο η διοίκηση κι άλλο η γνώση του αθλητισμού!»

Στο κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, όπου βρίσκονται και οι διοικητικές υπηρεσίες, έχουν γίνει σαρωτικές αλλαγές. Έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία των δύο ηλεκτρονικών πινάκων, που πέρυσι δούλευαν στο 30%, παρ' ότι δεν υπάρχουν πλέον ανταλλακτικά, από την στιγμή που κατασκευάστηκαν το 1982. Έχουν βαφτεί - για πρώτη φορά μετά το 2004 - τα αποδυτήρια των φιλοξενουμένων, ενώ έχει προγραμματιστεί η ολική αντικατάσταση του ταρτάν στο κεντρικό Στάδιο καθώς και στο προθερμαντήριο.

Το στέγαστρο του Σταδίου, στα τόξα είναι πλήρως επισκέψιμο και προσεχώς αναμένεται να ανοίξει και για το κοινό. Έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στην κονίστρα που βρίσκεται σε βάθος 70 μέτρων κάτω από το κέντρο του αγωνιστικού χώρου (εκεί που στήθηκε η τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων), έχει μέγεθος όσο ένας σταθμός μετρό και φιλοξενεί το κέντρο ηλεκτρονικού ελέγχου του γηπέδου.

Η συντήρηση του χλοοτάπητα αποτελεί ευθύνη των ομάδων που χρησιμοποιούν το γήπεδο (ΑΕΚ) και υπάρχουν ρήτρες που τις υποχρεώνουν να φροντίζουν για την διατήρησή του σε άρτια κατάσταση. Όπως μας εξηγεί ο κ. Χαλιορής και η υπεύθυνη του κεντρικού Σταδίου, κ. Χριστίνα Μιχαήλ, η νέα διοίκηση δεν έχει ακόμη βρεθεί αντιμέτωπη με τον παράγοντα των ζημιών που προκύπτουν από τυχόν επεισόδια των χούλιγκανς της εξέδρας. Πολύ απλά γιατί η έναρξη της θητείας της, συνέπεσε με την έξαρση της πανδημίας, η οποία και σταμάτησε την προσέλευση των φιλάθλων.

image

Προπονητήριο στίβου Κ1 & Κ2: Αλλάζουν όλα τα ταρτάν!

Είναι μία από τις εγκαταστάσεις, που όπως σημείωσε και ο συντονιστής γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ και προς τιμήν του, δεν τον κάνει να αισθάνεται ιδιαίτερα περήφανος! Και γι' αυτό τον λόγο, το τελευταίο διάστημα έχει ρίξει πολύ βάρος στην προσπάθεια βελτίωσης των χώρων της. Η μέση επισκεψιμότητά της κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 3.500 επισκεπτών καθημερινά. Εξωτερικά, δεν υπήρχαν (κατασκευάζονται τώρα) ούτε αποδυτήρια, ούτε τουαλέτες, ενώ έχει αρχίσει η αντικατάσταση του ταρτάν και στα τρία προπονητήρια που είναι διαθέσιμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιδιόρθωση της στέγης που έχει τρύπες και στάζει αλλά και διαφόρων άλλων ζημιών στην κλειστή αίθουσα, ενώ τον περασμένο χειμώνα λειτούργησε για πρώτη φορά ο κλιματισμός του χώρου. Στα άμεσα σχέδια είναι η βελτίωση του εσωτερικού φωτισμού και της μόνωσης.

Μεταξύ του κλειστού και του ανοιχτού προπονητηρίου του στίβου, είναι σχεδόν έτοιμη και μία πανέμορφη εξωτερική καντίνα δίπλα στον ελαιώνα που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ξαποστάσουν και να δροσιστούν, έχοντας μπροστά τους την εντυπωσιακή θέα ολόκληρου του complex.

image

Η Πύλη των Εθνών και η Αγορά

Δίπλα στο πιο πολυσύχναστο σημείο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών, το οποίο επιλέγουν καθημερινά χιλιάδες Αθηναίοι για να κάνουν την βόλτα τους, να αθληθούν ερασιτεχνικά και να θαυμάσουν από κοντά την ομορφιά του τοπίου, βρίσκεται ένας εντυπωσιακός ελαιώνας που το βράδυ φωτίζεται και ομορφαίνει ακόμη περισσότερο τον χώρο.

Το πανέμορφο αυτό δασάκι με συνολικά 137 ελιές, ήταν καλυμμένο από άγρια χόρτα και δέντρα και ξεπρόβαλε μόλις αφαιρέθηκαν και καθαρίστηκε η συγκεκριμένη έκταση. Μπροστά απ' αυτό βρίσκεται μία από τις απολήξεις του Αδριάνειου υδραγωγείου, το οποίο - σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, την ΕΥΔΑΠ και την Αρχαιολογία - συνέβαλε στην αξιοποίηση του νερού για πότισμα, εξασφαλίζοντας χρηματική οικονομία.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αξιοποίηση αρχαιολογικού υδραγωγείου παγκοσμίως, ενώ στον σχεδιασμό βρίσκεται και η δημιουργία μουσείου για την ενημέρωση των επισκεπτών για το μνημείο.

Τα Σαββατοκύριακα με καλό καιρό, ο συγκεκριμένος «πνεύμονας πρασίνου» μέσα στον αστικό ιστό, προσελκύει περισσότερους από 21.000 κόσμου, γεγονός που προσδίδει στο ΟΑΚΑ μία ακόμη μεγαλύτερη δυναμική! Αυτός είναι άλλωστε και ένας επιπλέον λόγος, για την μεγάλη μελέτη που «τρέχει» σε συνεργασία με το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο της Κρήτης, για την συνολική ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος.

Ο περιβάλλων χώρος του, η λεγόμενη "Αγορά" καταλήγει στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, που αναμένεται να εγκαινιαστεί λίαν συντόμως και ουσιαστικά συνδέει - από την πλευρά της Λεωφόρου Κηφισίας - το complex με το εμπορικό κέντρο Golden Hall.

image

Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο

Αν και κατασκευάστηκε το 1991, την τελική του μορφή την πήρε το 2004, όταν και προστέθηκε το στέγαστρο Καλατράβα με ανοιχτά τα πλαϊνά σημεία για καλύτερο εξαερισμό. Το 2006 τα πλαϊνά κλείστηκαν με υαλοκατασκευή κι έτσι μετατράπηκε σε στάδιο κλειστού τύπου.

Αν και είναι μία πολύ εντυπωσιακή εγκατάσταση με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, έχει φιλοξενήσει λίγες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στεγανοποίησης λόγω του βρόχινου νερού, ενώ δεν έχει καθαριστεί και συντηρηθεί ποτέ η ξύλινη διαδρομή στην οποία τρέχουν οι ποδηλάτες.

Εκεί επικεντρώνονται όλες οι εργασίες που έχουν προγραμματιστεί πάνω στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, όπως και στην αντικατάσταση των προβολέων. Αν σκεφτείτε ότι ο κ. Χαλιορής βρέθηκε στην συγκεκριμένη θέση και χάρη στον πρωταθλητή ποδηλασίας, Χρήστο Βολικάκη, αντιλαμβάνεστε ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν θα αδικηθεί από τις εργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Όσον αφορά στο θέμα του φωτισμού και κατ' επέκταση της εξοικονόμησης ενέργειας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι υπεύθυνοι. Φανταστείτε ότι το ΟΑΚΑ πληρώνει στην ΔΕΗ περίπου τρία εκατομμύρια Ευρώ τον χρόνο για ηλεκτρική ενέργεια, όσο δηλαδή είναι το κόστος που αντιστοιχεί για το ίδιο διάστημα για ολόκληρο τον Δήμο Μεσολογγίου!

Δείτε πως ήταν το ΟΑΚΑ πριν από 14 μήνες