Ο Ρούμπεν Ντίας είναι ο καλύτερος στόπερ στον κόσμο!

Ο Ρούμπεν Ντίας είναι ο καλύτερος στόπερ στον κόσμο!

Gazzetta team

Γράφει ο Κώστας Τόπας

Η Μάντσεστερ Σίτι έψαχνε γι’ αρκετό καιρό, το περασμένο καλοκαίρι, τρόπο να ενισχυθεί στην αμυντική της γραμμή. Μπορεί η μεταγραφή στόπερ και μάλιστα πρωτοκλασάτου να άργησε να έρθει, αλλά τελικά οι Πολίτες χτύπησαν λίρα εκατό με την απόκτηση του Ρούμπεν Ντίας.

bwin - Έτσι είναι το παιχνίδι σήμερα, με ενισχυμένες αποδόσεις, κορυφαίο live και χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές |21+

Ο 23χρονος Πορτογάλος είχε δώσει τα διαπιστευτήρια του με τη φανέλα της Μπενφίκα τα προηγούμενα χρόνια και βρισκόταν εδώ και καιρό στις μεταγραφικές λίστες πολλών ευρωπαϊκών ομάδων. Η Σίτι γνώριζε πως έπρεπε να βιαστεί μιας και δεν ήταν η μοναδική ομάδα που εξέταζε την περίπτωσή του.

Γι’ αυτό και αποφάσισε να βγάλει από τα ταμεία της 68 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να τον κάνει δικό της. Με αυτόν τον τρόπο έγινε και η ακριβότερη μεταγραφή αμυντικού στην ιστορία της αλλά και ο άνθρωπος που άλλαξε όλη την ομάδα.

Βέβαια, τα χρήματα που έδωσε ο σύλλογος για τον Ντίας θεωρήθηκαν από πολλούς υπερβολικό ποσό για έναν στόπερ με εμπειρία μονάχα στο πορτογαλικό πρωτάθλημα. Ωστόσο, κανείς δεν μιλάει πλέον γι’ αυτό καθώς ο νεαρός στόπερ έδειξε από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην Αγγλία πόσο σημαντικός μπορεί να γίνει για την ομάδα.

image

Ο αποκλεισμός από τον ΠΑΟΚ τον «έστειλε» στο Έτιχαντ

Βλέποντας την πορεία του Ρούμπεν Ντίας, θα απορεί κανείς πως η Μπενφίκα, επέτρεψε να της φύγει από το ρόστερ ένας τέτοιος στόπερ και από την άλλη, πως η Μάντσεστερ Σίτι εμπιστεύτηκε εκείνον από τον πολύ πιο έμπειρο Νικολάς Οταμέντι.

Κάπου εδώ έρχεται στην ιστορία ο… ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν να βγάλουν νοκ-άουτ τους Πορτογάλους, νικώντας με 2-1 στη Τούμπα για τα προκριματικά του Champions League. Έτσι, οι «Αετοί» έχασαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης αλλά και να γεμίσουν τα ταμεία τους.

Γι’ αυτό κι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ηχηρές πωλήσεις, καλύπτοντας τα έξοδα από τις δαπανηρές μεταγραφές του καλοκαιριού. Μία από αυτές ήταν και του Ρούμπεν Ντίας στην Μάντσεστερ Σίτι.

H πρωτοποριακή πλατφόρμα της bwin σε περιμένει με νέες λειτουργίες! |21+

Ο Ντίας δεν είχε αγωνιστεί ξανά μακριά από την χώρα του και η μεταγραφή του στην Αγγλία, για λογαριασμό των «Πολιτών» αποτελούσε στοίχημα τόσο για τον ίδιο όσο και για τους ιθύνοντες του αγγλικού συλλόγου που αποφάσισαν να δαπανήσουν τόσα χρήματα για να τον εντάξουν στο ρόστερ του συλλόγου.

Ωστόσο, ο Πορτογάλος στόπερ παρά το νεαρό της ηλικίας του έδειξε ωριμότητα από τη πρώτη μέρα στο «Έτιχαντ» κι έσπευσε να κλείσει αμέσως τα… στόματα που τον υποτιμούσαν ως ποδοσφαιριστή αλλά να δικαιολογήσει γρήγορα τα χρήματα της μεταγραφής του.

Από την πλευρά του ο Πεπ Γκουαρδιόλα τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε τα κλειδιά στην άμυνα, τοποθετώντας τον δίπλα στον Τζον Στόουνς, ο οποίος για πολλούς ήταν «τελειωμένος» από την Σίτι, καθώς ήταν σε κατακόρυφη πτώση.

Οι δύο ποδοσφαιριστές βρήκαν αμέσως χημεία και όλοι άρχισαν να μιλάνε για ένα από τα κορυφαία αμυντικά δίδυμα της Ευρώπης. Όχι μόνο για τώρα αλλά και για το άμεσο μέλλον, καθώς τόσο ο Ντίας όσο και ο Στόουνς διανύουν το 23ο και το 26ο έτος της ηλικίας τους, αντίστοιχα.

image

Εξαφάνισε τα «όπλα» της Ντόρτμουντ και της Παρί

Η φετινή σεζόν του Ντίας ειδικά στο Champions League, έχει αφήσει άναυδο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Ο Πορτογάλος κεντρικός αμυντικός είναι ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας του Γκουαρδιόλα και έχει εξολοθρεύσει όλα τα μεγάλα όπλα των αντιπάλων.

Ακόμα και οι ποδοσφαιριστές που βρίσκουν με μεγάλη άνεση δίχτυα… εξαφανίστηκαν στο άκουσμα του Ρούμπεν Ντίας! Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε και τα πρόσφατα ματς που έδωσε η Σίτι στο Champions League με Ντόρτμουντ και Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Έρλιγνκ Χάαλαντ δεν κατάφερε να βρει δίχτυα στα προημιτελικά κόντρα στην Σίτι, ενώ Νεϊμάρ και Μπαπέ έμειναν στο… μηδέν στα δύο ματς. Χαρακτηριστικό δε ότι στη ρεβάνς με τους Παριζιάνους στο «Ετιχαντ» η ομάδα του Ποτσετίνο δεν κατέγραψε ούτε μία τελική στον στόχο. Κι αυτό το γεγονός οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην παρουσία του Ρούμπεν Ντίας στο κέντρο της άμυνας.

Συνολικά, είχε 100% επιτυχία (!) σε όσα τάκλιν έκανε, μπλόκαρε τρεις φορές σουτ των αντιπάλων του, τα οποία θα ήταν απειλητικά για τον πορτιέρε της Σίτι και είχε 90% επιτυχημένες πάσες. Δίκαια αναδείχθηκε και ο MVP της αναμέτρησης.

image

Η σύγκριση με τον Φαν Ντάικ

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον αποθεώνουν και τον συγκρίνουν με τον Βιρτζίλ Φαν Ντάικ της Λίβερπουλ. Ο Ολλανδός στόπερ φέτος έχει χάσει μεγάλο κομμάτι της χρονιάς, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του στο γόνατο από το παιχνίδι με την Έβερτον.

Κάτι που έχει κοστίσει στους πρωταθλητές Αγγλίας σε πολλές περιπτώσεις και μέχρι να επιστρέψει δεν αποκλείεται να «πληρώσουν» ακόμη πιο ακριβά τον τραυματισμό του. Η Σίτι όμως με τον Ντίας στο δυναμικό της, δεν έχει να φοβάται τίποτα και αυτό φαίνεται και μέσα από τους αριθμούς του νεαρού στόπερ.

Ειδικά στα πρώτα 23 παιχνίδια που κατέγραψε με τους «Πολίτες». Συγκεκριμένα, ο 23χρονος κεντρικός σε 23 ματς είχε 16 νίκες, η άμυνα μαζί του είχε δεχτεί μόλις εννιά τέρματα και μέτρησε 15 ματς χωρίς να δεχτεί κάποιο γκολ.

Από την άλλη ο Φαν Ντάικ στα πρώτα του 23 ματς ως παίκτης της Λίβερπουλ είχε 13 νίκες, δεχθεί 23 γκολ ενώ η εστία των «Reds» ήταν απαραβίαστη δέκα φορές.

image

Τα κλειδιά της άμυνας στον Ντίας

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα αυτή τη στιγμή νιώθει όχι μόνο ικανοποίηση, καθώς είδε τα χρήματα που δαπανηθήκαν να πιάνουν τόπο, αλλά και περηφάνεια για το γεγονός ότι στο ρόστερ του διαθέτει έναν από τους πλέον ανερχόμενους κεντρικούς αμυντικούς.

Ο 23χρονος Πορτογάλος κεντρικός αμυντικός κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να εκτοξεύσει τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Από τη μέρα που φόρεσε τη φανέλα των Πολιτών, ο Πεπ Γκουαρδιόλα αισθάνεται μια παραπάνω σιγουριά και ασφάλεια στα μετόπισθεν.

Ο Ρούμπεν Ντίας θα… γράψει την δικιά του ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και ο Γκουαρδιόλα παίρνει τα εύσημα, καθώς ήταν αυτός που επέμενε να δοθούν αυτά τα χρήματα για την απόκτηση του! «Η ικανότητά του είναι απίστευτη. Θέλει να μάθει. Όλοι μας είμαστε εντυπωσιασμένοι με το πώς φροντίζει το σώμα και το μυαλό του», ήταν τα λόγια του Καταλανού τεχνικού για τον Ντίας.

Πάντως, ο Ντίας δεν χρειάζεται να γίνει ότι ο Φαν Ντάικ για τη Λίβερπουλ. Μπορεί κάλλιστα να χαράξει τη δική του πορεία και να γίνει σημαντικός με το δικό του τρόπο.

Να είναι αυτός που θα αναπληρώσει το κενό που άφησε πίσω του σε όλα τα επίπεδα ο Βίνσεντ Κομπανί. Μέχρι στιγμής πάντως δείχνει πως στα 23 του χρόνια έχει όλα τα φόντα αλλά κυρίως το θράσος και την άγνοια κινδύνου για να πετύχει και να γράψει ιστορία στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Με την Σίτι να έχει κατακτήσει το Carabao Cup, να βρίσκεται μια «ανάσα» από το πρωτάθλημα και το Champions League, δεν θα είναι περίεργο να δούμε τον Ρούμπεν Ντίας στις υποψηφιότητες της «Χρυσής Μπάλας».