Τζάνος: «Στο χειρουργείο είχα μια δεύτερη ευκαιρία»

Τζάνος: «Στο χειρουργείο είχα μια δεύτερη ευκαιρία»

Gazzetta team

Συνέντευξη στον Φώτη Καρακούση

Καράτε, μια από τις πιο γνωστές παγκοσμίως πολεμικές τέχνες, μια πολεμική τέχνη που θεωρούνταν αδικημένη, καθώς δεν είχε συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα όνειρο δεκαετιών που στο Τόκιο θα γίνει πραγματικότητα και το άθλημα αυτό θα βρεθεί στην μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού.

Όπως είναι φυσικό ο κάθε αθλητής του καράτε θέλει να βρεθεί στο Τόκιο και να μπορέσει να διακριθεί στην παρθενική παρουσία του αγαπημένου αθλήματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ανάμεσά τους είναι και ο Γιώργος Τζάνος. Ο Έλληνας πρωταθλητής είναι έτοιμος να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να βρεθεί στο Τόκιο και μετά να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Κατέχει άλλωστε ένα από τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά ρεκόρ καθώς βρίσκεται στο βάθρο των μεταλλίων σε παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις από το 2008 έως και σήμερα, ενώ έχει υπάρξει Παγκόσμιος και Πανευρωπαϊκός πρωταθλητής και είναι κάτοχος 4ου Dan.

Ο 32χρονος, που σε αυτή του την προσπάθεια έχει δίπλα του τη Herbalife Nutrition, μιλά στο gazzetta.gr για τη σχέση του με το καράτε που υπηρετεί από 5 ετών (από τα 14 είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας), για τη μάχη της πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ μας δίνει συμβουλές για τη διατροφή.

Επίσης, αναφέρεται στην πανδημία και δεν κρύβει πως σε αυτόν έκανε καλό, καθώς είχε τραυματιστεί σοβαρά και η αναβολή των αγώνων του έδωσε με δεύτερη ευκαιρία. Χαρακτηριστικά μάλιστα τονίζει πως όταν έμπαινε χειρουργείο ήταν ευτυχισμένος για την αναβολή και την δεύτερη ευκαιρία που είχε.

Τι ήταν αυτό που σε τράβηξε στο καράτε;

«Σαν παιδάκι ήμουν αρκετά ζωηρό και πάντα μου άρεσε να παρακολουθώ διάφορες ταινίες πολεμικών τεχνών. Επηρεασμένος από αυτές, θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι προσπαθούσα να μιμηθώ διαφορες τεχνικες, καταστρέφοντας στην κυριολεξία το μισό σπίτι των γονιών μου. Έτσι αποφάσισαν να με γράψουν στο καράτε. Από πολύ μικρή ηλικία, ονειρευόμουν να στεφθώ παγκόσμιος πρωταθλητής και πάντοτε αισθανόμουν μεγαλη έλξη για τις πολεμικές τέχνες. Ακόμα και στο νηπιαγωγείο όλες οι ζωγραφιές μου είχαν θέμα τις πολεμικές τέχνες. Το καράτε, το διάλεξα τυχαία, καθώς η πρώτη μου σχολή βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το σπίτι μου».

Ποια η διαφορά της συγκεκριμένης πολεμικής τέχνης από τις άλλες;

«Η κάθε πολεμική τέχνη έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Το καράτε θεωρώ πως αποτελεί μια από τις καλύτερες βάσεις για τις μικτές πολεμικες τεχνες (MMA) αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετό, καθώς ο ασκούμενος στις πολεμικές τέχνες, θα πρέπει να αποκτήσει εμπειρίες και γνώσεις και από τα υπόλοιπα στυλ. Υπάρχουν διάφορα είδη καράτε. Το αγωνιστικό καράτε δυστυχώς, πλέον είναι περισσότερο άθλημα παρά πολεμική τέχνη. Παρ' όλα αυτά το πραγματικό καράτε είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τέχνη. Προσωπικά δεν πιστεύω στα στυλ, ούτε πιστεύω πως το καράτε είναι κάτι ξεχωριστό. Θεωρώ πως είναι ένα μικρό κομμάτι μιας μεγάλης πίτας. Πχ ένας καρατεκα υπερτερεί στην κίνηση, στην ταχύτητα, στο timing, στην έκρηξη, στην αίσθηση της σωστής απόστασης κλπ. Οι παλαιστές ,judoka, αθλητές bjj και ju Jutsu, αποκτούν ενα δυνατό κορμί λόγω της συνεχούς τριβής με τον αντιπαλο και υπερτερούν στο κοντινό παιχνίδι, τις ρίψεις και το έδαφος. Οι πυγμάχοι έχουν εξαιρετικά δυνατές γροθιές, καθώς και φοβερό ρυθμό στο παιχνίδι. Στο taekwondo τα λακτίσματα είναι πολύ δυνατά, γρήγορα και θεαματικά. Στο κουνγκ φου και στο tai chi υπάρχει συνήθως ένα βαθύτερο νόημα που αφορά την κατανόηση της ανθρώπινης ενέργειας. Καράτε στην ουσία, σημαίνει "άδειο χέρι " αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία, αλλά οι πραγματικές του ρίζες προέρχονται από την Κίνα. Φανταστείτε ότι ακόμα και το kick boxing στην Αμερική πριν πολλά χρόνια ονομαζόταν full contact karate. Έχοντας μια σταθερή βάση σε ένα στυλ και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα , τοτε δημιουργείς κάτι μαγικό!!! Εκεί είναι και η ουσία. Καθώς τα πάντα συνδέονται και είναι στην ουσία αλληλένδετα».

Γιώργος Τζανος

Τι είναι το καράτε για εσένα;

«Ειλικρινά ακόμα δεν έχω καταλάβει. Αλλά για να ταυτιστώ με την ερώτηση σας, θα σας απαντούσα ότι μέσα από αυτό, έμαθα να κυνηγάω τα όνειρα μου, να βάζω στόχους και να μην επιτρέπω τίποτα και κανεναν να μπει ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Μέσα απ το καράτε έμαθα να αγαπώ περισσότερο, να παλεύω για τους ανθρώπους μου και την χώρα μου και επισης έμαθα να μοιράζομαι και να προσφέρω. Είναι τρόπος ζωής».

Έχεις ξεκινήσει το άθλημα αυτό μόλις στα 5 σου χρόνια και είσαι στους αγώνες από τα 14. Τι είναι αυτό που σε κρατάει και σε κάνει να συνεχίζεις με τον ίδιο ζήλο;

«Αυτό που μου δίνει οξυγόνο είναι η εξέλιξη, οι νέες εμπειρίες σε συνδυασμό με καινούργιες γνώσεις, καθώς και οι νέοι στόχοι που θέτω. Γενικότερα πιστεύω πως η ηλικία, είναι απλά ένας αριθμός και θεωρώ πως πάντα μπορούμε να εξελισσόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι. Άλλωστε έχω πολλά παραδείγματα δασκάλων και φίλων που θαυμάζω, οι οποίοι στα 50 και στα 60 τους χρόνια, έγιναν ακόμα καλύτεροι, από ότι ήταν στα 20 και στα 30. Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει πολλές φορές απ το μυαλό μου, η σκέψη να σταματήσω τον πρωταθλητισμό, καθώς αισθάνομαι γεμάτος και ευγνώμων για όλα αυτά τα οποία έζησα στο παρελθόν. Θέλω να ζήσω και να δημιουργήσω και άλλα πράγματα πέρα από τον πρωταθλητισμό ,τα οποία μου λείπουν. Η προσπάθεια, όμως, για τη διεκδίκηση μιας θέσης στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, μου έδωσε και πάλι ένα τεράστιο κίνητρο ώστε να προσπαθήσω να πραγματοποιήσω ένα όνειρο που είχα απο μικρό παιδί. Το μεγάλο μου παράπονο όλα αυτά τα χρόνια, ηταν ότι το άθλημά μου δεν είχε ενταχθεί στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να συμμετέχω σε προηγούμενους Αγώνες. Το καράτε, μαζί με άλλα, μη Ολυμπιακά αθλήματα, συμμετείχαν κάθε 4 χρόνια σε μια διοργάνωση που ήταν σαν τους Ολυμπιακούς και ονομάζεται World Games. Στα World Games συμμετείχαν στην κατηγορία μου, οι 8 τοπ αθλητές του κόσμου. Εκεί κατέκτησα το Χρυσό μετάλλιο το 2009 και το Χάλκινο το 2013. Κάτι που θα μπορούσα να καταφέρω και σε μια κανονική Ολυμπιάδα».

Στο Τόκιο το άθλημα αυτό θα κάνει επίσημη πρεμιέρα. Θεωρείς δηλαδή πως θα έπρεπε να ενταχθεί πιο νωρίς στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων;

«Θεωρώ πως το καράτε θα έπρεπε να βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο Ολυμπιακό προγραμμα. Δυστυχώς για πολιτικούς λόγους, κάτι συνέβαινε στο τέλος και δεν έμπαινε ποτέ. Θυμάμαι από μικρό παιδάκι, καθε 4 χρόνια, όπου το καράτε ήταν πάντοτε νο1 υποψήφιο άθλημα και στο τέλος έβγαινε εκτός. Τη θέση του καράτε έπαιρνε το ράγκμπι, το μπάντμιγκτον, το σκουός και άλλα αξιόλογα αθλήματα, αλλά το καράτε ήταν πάντα εκτός. Ακόμα και στους επόμενους Αγώνες της Γαλλίας το 2024, το καράτε μάλλον θα είναι εκτός και τη θέση του θα πάρει το break dance. Πραγματικά δεν μπορώ να το εξηγήσω όλο αυτό. Είναι κρίμα γιατί το καράτε αριθμεί πάνω από 180 χώρες–μέλη και είναι μια τέχνη ευρέως διαδεδομένη σε όλο τον πλανήτη».

Ποια ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισες στην προετοιμασία σου λόγω κορονοϊού; Εκτός από το αθλητικό σκέλος και το θέμα με τις προπονήσεις, πως βίωσες την πανδημία όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι;

«Προσωπικά μου έκανε καλό. Μέσα από όλη αυτή την ατυχία και τις δύσκολες στιγμές που διανύσαμε αλλά και συνεχίζουμε να διανύουμε, ήμουν πολύ τυχερός, καθώς πέρυσι τέτοια εποχή, 3 μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες έπαθα ολική ρήξη του πρόσθιου χιαστού στο γόνατο, σε ένα πρωτάθλημα στην Αυστρία. Μόλις έμαθα πως οι Αγώνες αναβλήθηκαν για τον επόμενο χρόνο, δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο μεγάλη ευκαιρία μου δίνεται ξανά, ώστε να διεκδικήσω και πάλι το προολυμπιακό τουρνουά. Έμπαινα για χειρουργείο και ήμουν ευτυχισμένος. Ήταν σίγουρα πολύ δύσκολη διαδικασία, καθώς όλοι οι αθλητές χάσαμε λίγο την επαφή με το άθλημα μας, παρόλα αυτά πιστεύω πως όποιος άντεξε, βγήκε δυνατότερος και ακόμα πιο πεινασμένος. Ψυχολογικά η πανδημία με στεναχώρησε κυρίως όταν άκουγα για τους συνανθρώπους μας να χάνουν τη ζωή τους, αλλά και τις δουλειές τους».

Γιώργος Τζανος

Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία την πορεία σου αλλά και γενικά τον ελληνικό αθλητισμό;

«Προσωπικά βγήκα ακόμα πιο δυνατός και θεωρώ πως όλες οι καταστάσεις στην ζωή μας, έχουν πάντα κάτι θετικό να μας προσφέρουν, αρκεί να εστιάσουμε κυρίως σε αυτό. Με ξεκούρασε, μου έδωσε περισσότερο χρόνο να σκεφτώ και να γνωρίσω τον εαυτό μου και έκανα όλη μέρα προπόνηση όπου μπορούσα. Γενικότερα όμως σε ό,τι αφορά στον Ελληνικό αλλά και παγκόσμιο αθλητισμό, θεωρώ πως εκανε τεράστιο κακό. Δημιούργησε πολλά προβλήματα στους αθλητές, στις διοργανώσεις και στους χορηγούς. Επειδή ασχολούμαι και με την προπονητική, καθώς διδάσκω καράτε στη δική μου σχολή, διαπίστωσα πως το μεγαλύτερο κακό δημιουργήθηκε στα μικρά παιδάκια και στους μαθητές μου. Οι μικροί αθλητές ήταν περιορισμένοι στο σπίτι για πολύ καιρό και λόγω της κατάστασης, πολλοί από αυτούς, έχασαν το ενδιαφέρον τους για τον αθλητισμό, έχασαν το πρόγραμμα και τους στόχους τους και κόλλησαν σε μια οθόνη η οποία τα απορροφούσε κάθε μέρα, όλο και περισσότερο. Για τον λόγο αυτό, πιστεύω πως η πανδημία έκανε κακό κυρίως στους νεαρούς αθλητές μας, καθώς τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν και να πειθαρχήσουν τόσο εύκολα σε μια τέτοια κατάσταση χωρίς την φυσική παρουσία και την καθοδήγηση ενός προπονητή, σε σχέση με έναν ενήλικα που είναι έμπειρος σαν αθλητής. Ειδικά στα ομαδικά αθλήματα οι επιπτώσεις θεωρώ πως ήταν μεγάλες».

Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής για έναν αθλητή;

«Είναι το Α και Ω. Μετά από ένα σημείο η διατροφή είναι εξίσου σημαντική με την προπόνηση. Σε κάποια αθλήματα η διατροφή είναι σημαντικότερη ακόμα και από την προπόνηση. Τα θρεπτικά στοιχεία που πρέπει να λάβει ένας αθλητής έχουν να κάνουν με την ποσότητα, την ποιότητα και την χρονική στιγμή που θα τα λάβει. Ένα λάθος μπορεί να δημιουργήσει έλλειψη ή τοξικότητα, η τροφή μπορεί επίσης να θεραπεύσει ή και να καταστρέψει. Η διατροφή καθορίζει την λειτουργικότητα και την υγεία των κυττάρων όλου του οργανισμού και κατ' επέκταση των ορμονών, των νευροδιαβιβαστών και όλων των βιοχημικών μορίων που μας κάνουν να νιώθουμε ζωντανοί και να δρούμε σωστά. Ο δικός μου σύμμαχος καθημερινά είναι η αθλητική σειρά Herbalife24 της Herbalife Nutrition καλύπτοντας τις ανάγκες μου πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της προπόνησης με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν αλλά η τροφή είναι η υλική εμφάνιση ανεπαίσθητων άυλων ενεργειακών συχνοτήτων, που επηρεάζουν νου, ψυχή και σώμα. Δεν είναι μονάχα ένα καύσιμο για τον αθλητή, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό...».

Γιώργος Τζανος

Πόσο σημαντική είναι η χορηγία της Herbalife Nutrition με την αθλητική σειρά διατροφής Herbalife24 στην Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα;

«Η Herbalife Nutrition με τη σειρά αθλητικής διατροφής Herbalife 24 ανήκει και επίσημα στη μεγάλη οικογένεια των υποστηρικτών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ως ''Επίσημος Υποστηρικτής Διατροφής της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας'', ενισχύοντας την προσπάθεια των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών μας, για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2021. H σειρά Herbalife24 αποτελείται από μία ευρεία γκάμα προϊόντων ειδικά διαμορφωμένη για αθλητές. Η Herbalife Νutrition είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα της διατροφής και είμαι πραγματικά ευγνώμων που έχω δίπλα μου έναν τόσο μεγάλο χορηγό να με στηρίζει έμπρακτα στον δρόμο προς το Τόκιο. Στην Ελλάδα η Herbalife Nutrition αποτελείται από μια εξαιρετική ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι αγαπάνε αυτό που κάνουν και πάντα προσπαθούν για το καλύτερο. Τους ευχαριστώ όλους για τη στήριξη και τη βοήθεια που παρέχουν σε ολους τους αθλητές».

Συνολικά ποια είναι τα όνειρα του Γιώργου Τζάνου; Ποια θεωρείς πως έχεις εκπληρώσει και ποια κυνηγάς ακόμα;

«Έχω ακόμα αρκετά ανεκπλήρωτα όνειρα. Ένα από αυτά, εφόσον ειμαι τυχερός, είναι να κλείσω την αγωνιστική μου καριέρα, με τον καλυτερο δυνατό τρόπο. Θα ηθελα επίσης να μεταδώσω τις γνώσεις μου στους μαθητές μου και να τους βοηθήσω να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι. Ετοιμάζω και ένα πολύ όμορφο σχέδιο για το μέλλον, με το οποίο θα μπορώ να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου, μέσω της άσκησης, της διατροφής και της φιλοσοφίας, ώστε να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, προς το καλύτερο. Το project αυτο θα υλοποιηθεί, μόλις κλείσει ο κύκλος των αγωνιστικών μου υποχρεώσεων. Μέχρι τότε δεν μου επιτρέπεται να κάνω άλλα όνειρα, πέρα από τον μεγάλο μου στόχο, που είναι η συμμετοχή στο Τόκιο».