Aθλητής της Χρονιάς: Πώς ο Γιάννης γίνεται ιστορία...

Aθλητής της Χρονιάς: Πώς ο Γιάννης γίνεται ιστορία...

Gazzetta team

Ο Αντετοκούνμπο εξελίσσεται ραγδαία. Μαζί με το ταλέντο αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η προσωπικότητά του.

Οι αρχές, οι αξίες και οι αρετές του καθρεφτίζονται στο παρκέ. Χρησιμοποιεί για καύσιμο την πίεση και έχει πλέον ακόμα περισσότερα κίνητρα.

Να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης των Μιλγουόκι Μπακς που έχουν στηρίξει όλο το οικοδόμημα πάνω του. Να τιμήσει το παράδειγμα του πατέρα του και να φροντίσει την οικογένειά του. Τριπλό, βαρύ, πολύ βαρύ φορτίο και τεράστια ευθύνη.

«Ελπίζω ότι μας βλέπει από ψηλά και να είναι περήφανος. Εύχομαι όταν φύγω από τη ζωή, να έχω κάνει ό,τι έκανε ο πατέρας μου για εμάς…» δήλωνε διόλου τυχαία έπειτα από το προ τριετίας μυθικό ματς με τους Μπλέιζερς, όταν σκόραρε 44 πόντους και έκανε ρεκόρ καριέρας.

Η αύρα του Τσαρλς Αντετοκούνμπο που έφυγε πρόωρα από τη ζωή είναι και θα είναι παρούσα σε όλη τη ζωή του Γιάννη. Φαίνεται στα μάτια του. Πεισμώνει. Παθιάζεται. Ξεσπάει. Αλλά πλέον έχει μεγαλύτερη ωριμότητα και περισσότερο αυτοέλεγχο, έχοντας παράλληλα το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ.

Ο δις MVP και καλύτερος αμυντικός της λίγκας ψηφίστηκε Αθλητής της Χρονιάς στα Gazzetta Awards 2020 by Garmin έχοντας αφήσει το σημάδι του τη χρονιά που έφυγε, ρίχνοντας που και που το βλέμμα εκεί ψηλά.

image

Οταν οι Μπας έσπασαν την «φούσκα»

Το ανατριχιαστικά σκληρό video ντοκουμέντο με τον 29χρονο Αφροαμερικανό Τζέικομπ Μπλέικ, πατέρα 6 παιδιών να πυροβολείται επτά φορές από το πιστόλι αστυνομικού στην Κενόσα του Ουισκόνσιν, σκόρπισε ξανά ανατριχίλα.

Το χώμα που είχε σκεπάσει το κορμί του Τζορτζ Φλόιντ ήταν ακόμα νωπό, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθούσε να επενδύει στη μισαλλοδοξία, να κλείνει τα μάτια στον ρατσισμό, να αβαντάρει την ασυδοσία της αστυνομικής εξουσίας, να υποκλίνεται στη δύναμη των όπλων και να ξεπλένει την ακροδεξιά.

Οι Μπακς ετοιμάζονταν να αναμετρηθούν με το Ορλάντο, οι προπονητές των «Ελαφιών» μίλησαν κανονικά στα ΜΜΕ για το pregame και μάλιστα ο Μπρουκ Λόπεζ και ο Έρικ Μπλέντσο είχαν ήδη βγει για ζέσταμα.

Λίγα λεπτά πριν από το τζάμπολ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι συμπαίκτες του αποφάσισαν να βάλουν στην άκρη το «πρέπει» και να ακούσουν την καρδιά τους. Θυσίασαν ένα κρίσιμο ματς playoffs για να στείλουν ένα μήνυμα που επρόκειτο να σοκάρει με αναπάντεχα όμορφο τρόπο, όχι μόνο το ΝΒΑ αλλά την Αμερική και όλο τον αθλητικό πλανήτη.

«Δεν κατεβαίνουμε να παίξουμε με τους Μάτζικ» ήταν η απόφαση που βγήκε από τα φορτισμένα αποδυτήρια της ομάδας. Η ιδιοκτησία των Μπακς στήριξε με θέρμη την πρωτοβουλία των παικτών, σημειώνοντας όμως πως δεν είχε την παραμικρή ιδέα. Το ίδιο οι προπονητές και οι λοιποί συνεργάτες της ομάδας.

Οι παίκτες των Μπακς πήραν μια απόφαση πρωτόγνωρη στα χρονικά του ΝΒΑ, δίχως να ενημερώσουν προηγουμένως τους επιτελείς της ομάδας και χωρίς να έχουν οποιαδήποτε συνεννόηση με τους συναδέλφους τους σε άλλες ομάδες.

Ήταν μια απόφαση ιστορική, τις προεκτάσεις της οποίας δεν μπορούσαν να διανοηθούν. Ήλπιζαν, λογικά στην αλληλεγγύη συναδέλφων και λοιπών ομάδων αλλά χωρίς προηγούμενη μεθόδευση και συνεννόηση, ήταν αδύνατον να προβλέψουν το ντόμινο που προκάλεσε αυτή η κίνηση, κυρίως εκτός «φούσκας».

Το μήνυμα είχε σταλεί: Τέρμα πια το «παίξε μπάσκετ και σκάσε»! Δεν γίνεται ο αθλητισμός να παραμένει αποκομμένος από το κοινωνικό γίγνεσθαι. Ο αθλητής δεν είναι απλός παρατηρητής, αλλά συμμέτοχος χάρη στη δύναμη που του προσφέρει η αναγνωρισιμότητα.

Οι Μπακς, ο Αντετοκούνμπο και η πλειονότητα των υπόλοιπων ΝΒΑers, ζυμωμένοι για τα καλά σε αυτή την άγρια σημερινή αμερικανική πραγματικότητα, συνειδητοποιούν την ευθύνη του ρόλου τους και μαζί την τεράστια δύναμη για αλλαγή που τους χαρίζει η ιδιότητά τους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι παρήγορο και συνάμα γοητευτικό να νιώθεις ότι μπορείς να επηρεάσεις τις εξελίξεις. Ο Τζορτζ Χιλ ήταν από τους πρώτους παίκτες των Μπακς που βγήκαν και μίλησαν στα ΜΜΕ μετά από την απόφαση για αποχή αλλά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η ιστορική τους κίνηση φέρει την υπογραφή του δικού μας Γιάννη.

Γιατί όσος σεβασμός και αν υπάρχει στο εσωτερικό των «Ελαφιών» για τις φωνές των σκεπτόμενων βετεράνων όπως ο Χιλ, άπαντες γνωρίζουν πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς το «πράσινο φως» του Έλληνα MVP.

Έτσι και αλλιώς, η κατάσταση στις ΗΠΑ έχει πολλούς κοινούς παρονομαστές με όσα (σε άλλες συνθήκες) βίωσαν ο Γιάννης και οι δικοί του, ως απόκληροι μετανάστες στην παγκοσμιοποιημένη Ευρώπη.

Στα 26 του, 7 χρόνια ωριμότερος από την ημέρα που περνούσε την πόρτα του ΝΒΑ και με τις δάφνες του κορυφαίου, ο Αντετοκούνμπο αγκαλιάζει όλες τις πτυχές που του προσφέρει ο ρόλος του ηγέτη, αρχηγού και back-to-back MVP.

image

Βack-to-back MVP και supermax συμβόλαιο

Παρά την εκκωφαντική αποτυχία στα playoffs και τον αποκλεισμό στα ημιτελικά της Ανατολής από τους μετέπειτα φιναλίστ Μαϊάμι Χιτ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είδε ποτέ τον εαυτό του μακριά από τους Μπακς.

«Κανείς δεν θέλει το πρωτάθλημα περισσότερο από εμένα! Απλώς επικεντρώνομαι στη δουλειά μου μέσα στο γήπεδο και κάνω αυτό που αγαπώ» ξεκαθάρισε πριν βάλει την υπογραφή του στο μεγαλύτερο συμβόλαιο όλων των εποχών στην ιστορία του ΝΒΑ, καθώς από το φθινόπωρο του 2021, όταν δηλαδή θα μπει σε ισχύ η νέα συμφωνία με τα «Ελάφια», θα βάλει στον λογαριασμό του 228.2 εκατομμύρια δολάρια.

Μετά, λοιπόν από τη «φούσκα» του Ορλάντο, δεν υπήρξε θέμα που να συζητήθηκε περισσότερο στο ΝΒΑ από το μέλλον του Greek Freak πριν ανακοινωθεί το deal το βράδυ της 15ης Δεκεμβρίου.

Ο Αντετοκούνμπο είναι ο back-to-back MVP και ως εκ τούτου, οι αποφάσεις του όχι απλώς επηρεάζουν αλλά διαμορφώνουν τον χάρτη τα λίγκας.

Ο δυο φορές πολυτιμότερος παίκτης και εσχάτως κορυφαίος αμυντικός του ΝΒΑ έσβησε τη φωτιά πριν καν ανάψει και πλέον το ζητούμενο έχει να κάνει με το μέλλον των Μπακς. Το Μιλγουόκι δεν έχει πιάσει ακόμη ταβάνι επί των ημερών του. Από την τελευταία θέση της Ανατολής την πρώτη σεζόν του Γιάννη (ρεκόρ 15-67 το 2013-14) έφτασαν σε μια εξαετία να τερματίζουν για δυο σερί χρονιές πρώτοι στην Περιφέρεια και με το καλύτερο ρεκόρ σε ολόκληρο το ΝΒΑ!

Το 2019 έφτασαν ως τους τελικούς της Ανατολής για πρώτη φορά μετά από το 2001 ενώ μετρούν 5 συμμετοχές σε playoffs τις τελευταίες 6 σεζόν. Μια ομάδα χωρίς αγωνιστικό υπόβαθρο και δίχως την μπασκετική κληρονομιά των Σέλτικς και των Λέικερς, ένας οργανισμός χωρίς βαριά φανέλα που ήταν για μια 15ετία μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, έκανε τεράστια βήματα προόδου και το οφείλει εν πολλοίς στον Greek Freak.

Οι Μπακς χτίζουν, εξελίσσονται, κάνουν λάθη αλλά βρίσκονται σε μια διαρκώς ανοδική τροχιά, σε μια πορεία με ξεκάθαρο στόχο. Οι προσδοκίες που δημιουργεί αναπόφευκτα η παρουσία ενός MVP κάνουν τον ήχο της αποτυχίας να ακούγεται ακόμα πιο δυνατά. Οι Χιτ τον εγκλώβισαν και ούτε ο ίδιος, ούτε ο Μάικ Μπουντενχόλζερ βρήκαν τρόπους για να ξεφύγουν από τη μέγγενη του Σπόλστρα.

Τα σχόλια για τον MVP της regular season που… εξαφανίζεται στα playoffs προσθέτουν στους ώμους του το επιπλέον φορτίο της απόδειξης. Ο ίδιος ξέρει πως ενδεχομένως δεν έκανε όσα μπορούσε για να φέρει το πρωτάθλημα στους Μπακς και αυτό είναι αρκετό για να φουλάρει τις μηχανές του με κίνητρα. Εξάλλου, όχι τυχαία ζήτησε «να μην με αποκαλείτε MVP μέχρι να κατακτήσω το πρωτάθλημα».

Η παραμονή του στα «Ελάφια» συνδέεται επίσης με τη σχέση του με την κοινότητα του Μιλγουόκι και τον οργανισμό των Μπακς που τον επέλεξαν, τον πίστεψαν, τον αγκάλιασαν, τον καθιέρωσαν σε ακρογωνιαίο λίθο της ομάδας και πρότυπο της κοινωνίας τους.

Οι Μπακς άλλαξαν επίπεδο λόγω της παρουσίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ρόστερ και η αγορά του Μιλγουόκι δρέπει την υπεραξία που χαρίζει απλόχερα ένας σούπερ σταρ πρώτου μεγέθους και δις MVP του ΝΒΑ.

Ο Γιάννης δεν είναι ο τύπος που θα κυνηγήσει το δαχτυλίδι με οποιοδήποτε τίμημα. Για εκείνον, μεγαλύτερη αξία έχει να κατακτήσει τον τίτλο μέσα από μια… οικογενειακή προσπάθεια με τους Μπακς παρά να το κάνει ως μέλος μιας superteam.

image

Επιστροφή στα Σεπόλια

Πλέον κάθε φορά που χαλαρώνει, οι αναμνήσεις εισβάλουν στο μυαλό του. Δεν χρειάζεται πια να συγκεντρωθεί για να θυμηθεί.

Οι στιγμές από το ανοιχτό στα Σεπόλια είναι τόσο έντονες που στήνουν παράσταση και του φέρνουν έναν ζεστό παλμό.

Πόση παιδικότητα, άραγε έχει απομείνει σε έναν τύπο που έχει υπογράψει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην κορυφαία βιομηχανία μπασκετικού θεάματος στον κόσμο; Που έγινε ο ίδιος αρχιτέκτονας των ονείρων του μέσα από την πείνα και τις κακοτοπιές;

Που είχε το θάρρος να ακολουθήσει την περιέργεια του, που ουδέποτε κρύφτηκε ή τράπηκε σε φυγή, φέρνοντας ως δικαιολογία τις δυσκολίες που κλήθηκε να ξεπεράσει.

Η ιστορία του Αντετοκούνμπο, η ιστορία ενός νέου ανθρώπου που εξελίχτηκε σε έναν από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες στον πλανήτη και εν συνεχεία MVP του ΝΒΑ είναι η αιτία χαράς και θαυμασμού.

Όλα ξεκίνησαν στα Σεπόλια. Τη γειτονιά που συνδυάζει τα όνειρα και τις ελπίδες εκατοντάδων παιδιών μεταναστών.

Ο Γιάννης και η οικογένειά του επέστρεψαν τον περασμένο Νοέμβριο προκειμένου να μοιράσουν κούτες με τρόφιμα στην εκκλησία του Αγίου Μελετίου, μακριά από τις κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας.

«Αυτό που έγινε στα Σεπόλια είναι τροφή για τη ψυχή, νιώθω πιο καλά όταν δίνω και προσφέρω στον συνάνθρωπό μου» παραδέχθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην COSMOTE TV για την επιστροφή στα Σεπόλια.

Στο πρώτο σπίτι, τον μόνο οικείο τόπο όπου πάντα θα επιστρέφει, το μέρος που του έδινε δυνάμεις και τον απελευθέρωνε, που τον εκνεύριζε αν έχανε και τον έκανε να νιώθει ανεξήγητα χαρούμενος απλώς και μόνο επειδή βρισκόταν εκεί…