Δημήτρης Ανδρεόπουλος: Οταν τα παιδικά όνειρα γίνονται πραγματικότητα...

Δημήτρης Ανδρεόπουλος: Οταν τα παιδικά όνειρα γίνονται πραγματικότητα...

Gazzetta team

Ως παίκτης του Παναθηναϊκού έζησε μεγάλες στιγμές γεμάτες τίτλους και διακρίσεις, ως προπονητής ανέλαβε την ομάδα στα δύσκολα, πάλεψε και στο τέλος δικαιώθηκε οδηγώντας την αγαπημένη του ομάδα στην κορυφή.

Δεν υπάρχει παιδί που να ξεκινάει τον αθλητισμό σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα και να μην ονειρεύεται να αγωνιστεί κάποια στιγμή στην αγαπημένη του ομάδα.

Να καταφέρει να κερδίσει τίτλους με αυτή και αν σταματήσει να συνεχίσει να την υπηρετεί από κάποιο άλλο πόστο και κυρίως αυτό του προπονητή, φτάνοντας και πάλι στην κορυφή.

Είναι ένα όνειρο που λίγο ή πολύ το έχουμε κάνει όλοι όσοι κλωτσήσει μια μπάλα, έχουμε βάλει ένα καλάθι, έχουμε κάνει ένα σερβίς.

Λογικά ένα τέτοιο όνειρο είχε και ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος, όταν από την Κόρινθο άρχιζε να ξεκινάει δειλά δειλά τα πρώτα του βήματα στο βόλεϊ. Ήθελε κάποια στιγμή να παίξει στον αγαπημένο του Παναθηναϊκό και να πανηγυρίσει μαζί του πολλούς τίτλους, ανεβαίνοντας και ο ίδιος επίπεδο και φυσικά να φορέσει και τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος.

Και το νεαρό παιδί από την Κόρινθο κατάφερε να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του στον Παναθηναϊκό. Στους «πράσινους» έμεινε όχι για ένα και δύο αλλά για 16 χρόνια και στο διάστημα αυτό πανηγύρισε 5 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα.

Αγαπήθηκε από τον κόσμο όσο λίγοι, ενώ με την σειρά του ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για το «τριφύλλι», μια ομάδα που βοήθησε, αλλά και τον βοήθησε να ανέβει επίπεδο και να βρεθεί στην Εθνική με την οποία αγωνίστηκε σε 204 επίσημους αγώνες.

image

Από την αρχή...

Ο Ανδρεόπουλος ολοκλήρωσε την μεγάλη του καριέρα το 1999 και έναν χρόνο αργότερα βρέθηκε στο πλευρό του Ρομπέρτο Σερνιότι, πριν αναλάβει τα ηνία της γυναικείας ομάδας του Παναθηναϊκού για δύο χρόνια.

Μια νέα μεγάλη καριέρα είχε αρχίσει, καθώς όσοι τον γνώριζαν καταλάβαιναν πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα καταφέρει να πετύχει και ως προπονητής αυτά που έχει ονειρευτεί.

Τα πρώτα του διαπιστευτήρια όσον αφορά τους άνδρες τα έδωσε σε Λαμία και Φοίνικα Σύρου φτάνοντας με τις δύο ομάδες σε τρεις τελικούς Κυπέλλου, στους οποίους ναι μεν ηττήθηκε, αλλά σημασία έχει πως τις οδήγησε εκεί απέναντι σε ομάδες με σαφώς μεγαλύτερο μπάτζετ.

image

Στα δύσκολα

Σε όποιον πάγκο και αν καθόταν στο μυαλό του υπήρχε η επιστροφή του στον Παναθηναϊκό ως πρώτος προπονητής. Να μπορέσει δηλαδή δηλαδή να οδηγήσει την αγαπημένη του ομάδα στην κορυφή και από άλλο πόστο. Αυτό που γράφαμε στο ξεκίνημα, πως είναι όνειρο πολλών παιδιών που ξεκινάνε ένα ομαδικό άθλημα.

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Δεν έγινε με ευκολία, καθόλου θα λέγαμε, αλλά γι' αυτό το κάνει ακόμα πιο γλυκό. Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος ανέλαβε τον Παναθηναϊκό σε δύσκολα χρόνια. Όταν οι προηγούμενες διοικήσεις με τις ανοησίες τους για να μην πούμε «εγκλήματα» είχαν σφίξει την θηλιά στο λαιμό συνολικά του Ερασιτέχνη, όχι μόνο του βόλεϊ ανδρών.

Ανέλαβε την ομάδα σε μια περίοδο στην οποία επικρατούσε ο φόβος ακόμα και για το αν καταφέρει να κατέβει στο πρωτάθλημα. Αν θα υπάρξουν χρήματα για να πάει σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι. Εκεί όμως είναι που δεν το έβαλε κάτω. Μαζί με παιδιά όπως ο Δημήτρης, ο Σταύρος και ο Γιώργος, πάλεψαν και κράτησαν το τμήμα ζωντανό.

Φυσικά και δεν του έφτανε, ήθελε να φτάσει με τον Παναθηναϊκό στην κορυφή και το κατάφερε. Με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να έχει αναλάβει τα ηνία του Ερασιτέχνη, ανέβηκε το μπάτζετ, όχι σε μεγάλο βαθμό, αλλά το σημαντικό είναι πως υπήρξε σιγουριά. Αυτή η σιγουριά είναι το πιο σημαντικό για κάθε ομάδα και αυτή την σιγουριά την εκμεταλλεύτηκαν στο «τριφύλλι».

Το 2020 μπορεί για τους περισσότερους να είναι μια από τις χειρότερες χρονιές, λόγω πανδημίας, αλλά για τον Δημήτρη Ανδρεόπουλο ήταν ο χρόνος που εκπληρώθηκε ακόμα ένα μεγάλο του όνειρο. Οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 14 χρόνια, στην κατάκτηση του Λιγκ Καπ και έγινε μαζί με τον Στέλιο Καζάζη οι μοναδικοί στο βόλεϊ του Παναθηναϊκού που κατάφεραν να κατακτήσουν πρωτάθλημα με τους... πράσινους τόσο ως παίκτες, όσο και ως προπονητές.

Η δουλειά στις ακαδημίες

Εκτός από την ανδρική ομάδα, στην οποία η δουλειά φαίνεται και δεν έχει να κάνει μόνο με το φετινό πρωτάθλημα, αλλά την συνολική εικόνα των τελευταίων ετών, ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος με τους συνεργάτες του έχουν δώσει μεγάλο βάρος στην ακαδημία του... τριφυλλιού. Μια ακαδημία που δεν υπολειτουργούσε, αλλά ουσιαστικά δεν λειτουργούσε καθόλου και που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα. Δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα Εφήβων και παίκτες που πλαισιώνουν την μεγάλη ομάδα, είναι δείγμα της δουλειάς που γίνεται και που είναι εξίσου σημαντική με έναν τίτλο.

image

Αυτός είναι ο Παναθηναϊκός

Το ό,τι κατάφερε να εκπληρώσει το μεγάλο του όνειρο δεν πάει να πει πως σταμάτησε να ονειρεύεται. Σε καμία περίπτωση θα λέγαμε.

Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος θέλει να συνεχίσει να πετυχαίνει πράγματα με τον Παναθηναϊκό και την Εθνική ομάδα. Να δίνει στο αγαπημένο του «τριφύλλι» όσα περισσότερα μπορεί, ως ευγνωμοσύνη για όσα του έχει προσφέρει. Και ο Παναθηναϊκός του έχει προσφέρει πολλά, όπως μας είχε αναφέρει σε συνέντευξη μετά την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.

Σε ερώτηση για το τι είναι ο Παναθηναϊκός για τον ίδιο, ο έμπειρος προπονητής μας είχε τονίσει:

«Παναθηναϊκός είναι αυτός που με πήρε 18 χρονών παιδί από την Κόρινθο

Είναι αυτός που με μεγάλωσε.

Είναι αυτός που μου έμαθε πως να λειτουργώ.

Είναι αυτός που μου δίδαξε αξίες.

Είναι αυτός που μου έδωσε χρήματα.

Είναι αυτός που μου έδωσε καριέρα.

Είναι αυτός που αργότερα μεγάλωσε την οικογένειά μου.

Ο Παναθηναϊκός για εμένα είναι αυτός που πάντα με προστατεύει.

Αυτό είναι ο Παναθηναϊκός. Μια ομπρέλα που έχω πάνω από το κεφάλι μου που με προστατεύει και μου δίνει μέχρι και τώρα απλόχερα τα πάντα. Και προσπαθώ και εγώ να του επιστρέψω ένα πολύ μικρό κομμάτι χαράς. Δεν τα καταφέρνω γιατί είναι τόσο τεράστιος ο Παναθηναϊκός μέσα στην ζωή μου, που αυτά που του δίνω εγώ είναι ελάχιστα. Αυτός είναι ο Παναθηναϊκός για εμένα».

image

Η Εθνική...

Εκτός του Παναθηναϊκού, ο έμπειρος προπονητής βρίσκεται και το τιμόνι της Εθνικής ομάδας, με την οποία έφτασε στα τελικά του τελευταίου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και προκρίθηκε στους «16» της διοργάνωσης.

Το πιο σημαντικό από όλα όμως, είναι τα λόγια των παικτών.

Ο Ντίμα Φιλίποφ είχε δηλώσει πως «ο Ανδρεόπουλος βρήκε τα κλειδιά μας», ενώ ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Γιώργος Πετρέας: «Ο Ανδρεόπουλος μας έδειξε τον δρόμο για την επιστροφή στις μεγάλες διοργανώσεις». Και στην Εθνική θέλει να πετύχει περισσότερα, το υλικό υπάρχει και δεν είναι απίθανο να τα καταφέρει.

Για την ώρα, εκτός του τίτλου με τον Παναθηναϊκό, ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος κατάφερε να τον ψηφίσουν οι περισσότεροι αναγνώστες μας για Κορυφαίο Προπονητή (όλων των αθλημάτων) του 2020 στα Gazzetta Awards by Garmin, γιατί όπως και να το κάνουμε η αποδοχή και σε τέτοιο βαθμό από τον κόσμο, είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό...