Η κορυφαία ομάδα για το 2020 ήταν ο Ολυμπιακός!

Η κορυφαία ομάδα για το 2020 ήταν ο Ολυμπιακός!

Gazzetta team

Ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς που χτίστηκε για να νικάει και να μην... σταματάει!

Ο Ολυμπιακός που χαιρόσουν να τον βλέπεις ανεξάρτητα από ποια ομάδα υποστηρίζεις. Σε μια σεζόν που διήρκησε σχεδόν... 14 μήνες (ημερολογιακά), ο Ολυμπιακός κατάφερε να επιστρέψει στην κορυφή του πρωταθλήματος, να πανηγυρίσει το νταμπλ στον... επεισοδιακό τελικό (λόγω αλλαγών έδρας και ημερομηνιών) κόντρα στην ΑΕΚ, ενώ πέτυχε σπουδαία πρόκριση μέσα στο «Emirates» κατακτώντας το Λονδίνο εις βάρος της Άρσεναλ!

Μια ομάδα που πέτυχε 5 προκρίσεις, τελείωσε αήττητη την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και γνώρισε ελάχιστες φορές την ήττα είναι αυτή που κέρδισε την ψήφο σας. Για την ακρίβεια τις 41.569 ψήφους. Τις περισσότερες από κάθε υποψήφιο ή υποψήφια στα Gazzetta Awards 2020 by Garmin.

Μια ομάδα που χαιρετάει το 2020 ως πρωταθλήτρια χειμώνα και ούσα η μόνη που εκπροσωπεί το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, μιας και βρίσκεται στους «32» του Europa League.

Μια ομάδα, που άλλαξε πρόσωπα αλλά όχι συνήθειες: Να νικάει και να κατακτά τους στόχους της. Προς το παρόν, τουλάχιστον, αυτό μας δείχνει και με τις κινήσεις που θα γίνουν το Γενάρη, ο Μαρτίνς, θα έχει την ευκαιρία να κάνει και καλύτερο το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας του.

Πως όμως ξεκίνησε αυτό το... παραμύθι; Η ερυθρόλευκη διαδρομή μέσα από ματς σταθμούς και πρόσωπα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για να γίνει ο Ολυμπιακός και πάλι... νικητής!

image

Κυρίαρχος στην Ελλάδα

Το τρένο του Πέδρο Μαρτίνς ήταν ασταμάτητο στο φετινό πρωτάθλημα. Στην πρώτη χρονιά ανάδειξης πρωταθλητή μέσω play off, οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν τον τίτλο χωρίς να χωράει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι άξιζαν τον τίτλο.

Μετά τη σεζόν 2016-2017, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην κορυφή προσθέτοντας στην τροπαιοθήκη του ένα ακόμα πρωτάθλημα, το 45ο της ιστορίας του.

Η πορεία του ήταν αήττητη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, έχοντας μόλις 6 ισοπαλίες.

Στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό είχε από μία νίκη και μία ισοπαλία.

Στα play off ηττήθηκε μόλις μία φορά από τον ΠΑΟΚ με 3-2 στη Θεσσαλονίκη.

Το Κύπελλο

Στα 7 ματς του Κυπέλλου αντιμετώπισε την Καλαμάτα, την οποία νίκησε 2 φορές, όπου στο εντός έδρας ματς επέστρεψε κι ο Φορτούνης στη δράση ύστερα από τον τραυματισμό του.

Η Λαμία τον... φρέναρε στο γήπεδό της και στο Καραϊσκάκης τον ζόρισε αλλά ηττήθηκε τελικά με 3-2. Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 3-2 στην Τούμπα αλλά οι Πειραιώτες νίκησαν 2-0 στο γήπεδό τους και πήραν την πρόκριση.

Στον... επεισοδιακό τελικό στις 12/9/2020, όπου χάσαμε το μέτρημα από τις φορές που άλλαξε ημερομηνία, ο Ολυμπιακός ήταν ο θριαμβευτής.

Επικράτησε 1-0 της ΑΕΚ στο Βόλο με τον Ραντζέλοβιτς να κρίνει το τρόπαιο.

Πρόκειται για μία σεζόν που ξεκίνησε, λοιπόν, στις 23 Ιουλίου του 2019 και ολοκληρώθηκε στις 12/9 του 2020! Ημερολογιακά και μόνο αν το δεις κράτησε αυτή η σεζόν κοντά στους 14 μήνες!

Συνολικά ο Ολυμπιακός είχε:
59 ματς σε όλες τις διοργανώσεις
40 νίκες
8 ήττες
11 ισοπαλίες

image

Πήγε για την υπέρβαση στην Ευρώπη

Μία... ατέλειωτη χρονιά η οποία ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου με το ματς την Πολωνία επί της Βικτώριας Πλζεν. Το ματς εκεί έληξε χωρίς σκορ (0-0).

Από εκεί και πέρα, οι «ερυθρόλευκοι», πανηγύρισαν 5 νίκες σε ισάριθμα ματς.

Το τρομερό, δε, είναι ότι πέτυχαν 13 γκολ σε 5 ματς και δέχτηκαν μόλις 1 κι αυτό στο τελευταίο της σειράς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προκριματικών και των τριών προκρίσεων:

Βικτόρια Πλζεν-Ολυμπιακός 0-0
Ολυμπιακός-Βικτόρια Πλζεν 4-0
Μπασακσεχίρ-Ολυμπιακός 0-1
Ολυμπιακός-Μπασακσεχίρ 2-0
Ολμπιακός-Κράσνονταρ 4-0
Κράσνονταρ-Ολυμπιακός 1-2

Eπιστροφή στ' αστέρια και Europa League στο... τσακ!

Η πρόκριση στους ομίλους του Champions League κι η επιστροφή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έφερε τον Ολυμπιακό αντιμέτωπο με μεγαθήρια όπως οι Μπάγερν Μονάχου κι η Τότεναμ.

Η ομάδα του Μαρτίνς έβαλε δύσκολα στην ομάδα του Ποκετίνο, με το ματς του Φαλήρου να έρχεται 2-2.

Το ματς που έβαλε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας ήταν η ήττα με 3-1 από τον Ερυθρό Αστέρα. Ακολούθησαν οι - εντός προγράμματος - ήττες από Μπάγερν Μονάχου (εντός και εκτός) και Τότεναμ εκτός με 4-2.

Ο... τελικός για την 3η θέση με τον Ερυθρό Αστέρα εκτυλίχθηκε σε θρίλερ. Σχεδόν 32.000 ερυθρόλευκες καρδιές που ήταν στο Καραϊσκάκης εκείνο το βράδυ... πήγαν να σπάσουν, για να έρθει στο 87' ο Ελ Αραμπί με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να στείλει τον Ολυμπιακό στο Europa League.

Η κορυφαία ευρωπαϊκή νίκη της ιστορίας του!

Στους «32» του Europa League, ο Ολυμπιακός βρίσκει στο δρόμο του έναν γνώριμο αντίπαλο, την Άρσεναλ.

Στις 20 Φεβρουαρίου, οι «κανονιέρηδες» του Μικέλ Αρτέτα έρχονται στον Πειραιά και στο 81' ο Λακαζέτ καταφέρνει να δώσει τη νίκη στην ομάδα του.

Ποιος θα πίστευε ότι ο Ολυμπιακός θα τα φέρει όλα... τούμπα και θα τρελάνει την Ευρώπη; Ποιος θα πίστευε ότι θα έριχνε μια ηχηρή... κανονιά σε μια ομάδα που παραδοσιακά είναι στους δυνατούς της Ευρώπης και του αγγλικού πρωταθλήματος και μάλιστα σε νοκ άουτ ματς. Και μάλιστα με το σκορ του πρώτου ματς υπέρ της.

Ο Σισέ στο 53' σκοράρει και στέλνει το ματς στην παράταση! Στο 113' ο Ομπαμεγιάνγκ κάνει το 2-1 και -θεωρητικά- κάνει τους πάντες να πιστέψουν «αυτό ήταν» - για την ομάδα του Μαρτίνς. Αυτοί οι παίκτες με τα ερυθρόλευκα και τον Πορτογάλο μαέστρο στον πάγκο, δεν το είπαν ποτέ αυτό, όμως.

Στο 119' η μπάλα φτάνει στον Ελ Αραμπί από τη σέντρα του Μασούρα και από εκεί στα δίχτυα του Λένο!

Ενα γκολ που μπήκε για να γράψει ιστορία και να στείλει τον Ολυμπιακό στους «16» της διοργάνωσης.

Η Γουλβς, ο κορονοϊός και το... γιατί

Ο Ολυμπιακός καλείται να ξεπεράσει άλλο ένα αγγλικό εμπόδιο. Απέναντί του η Γουλβς του Ποντένσε, που είχε μετακομίσει εκεί πριν λίγο διάστημα. Εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης, ελέω κορονοϊού, στις 12 Μαρτίου γίνεται το πρώτο ματς με τους «λύκους».

Ο Ελ Αραμπί σκοράρει για το 1-0 στο 54' κι ο Νέτο στο 67' ισοφαρίζει και δίνει σαφέστατο προβάδισμα πρόκρισης στην ομάδα του.

Στη ρεβάνς της Αγγλίας, ο Ολυμπιακός πήγε... λαβωμένος. Επαιξε χωρίς τους Σα και Σεμέδο και εν τέλει πλήρωσε το ολέθριο λάθος του Αλέν, ο οποίος στο 8' έκανε μια πολύ κακή εκτίμηση και έδωσε στον Χιμένες την ευκαιρία να κάνει το 1-0. Ο Μαντί Καμαρά παραβίασε την εστία της Γουλβς στο 28ο λεπτό, αλλά το γκολ δεν μέτρησε καθώς σφυρίχτηκε οφσάιντ έπειτα από χρήση του VAR.

Κάπου εκεί έσβησε το ευρωπαϊκό όνειρο.

Απολογισμός στην Ευρώπη (μαζί με τα προκριματικά):
16 ματς
7 νίκες
3 ισοπαλίες
6 ήττες
5 προκρίσεις (3 στα προκριματικά του Champions, 1 από τους ομίλους και 1 στα νοκ άουτ του Europa League)

image

Οι «πυλώνες»

Ζοσέ Σα

Αν χτίσεις ένα σπίτι, το βασικό είναι τα θεμέλια. Τα μπετά. Σε μια ομάδα όπου θεμέλια βάζεις τερματοφύλακα. Κι ο Ολυμπιακός στα... χέρια του Πορτογάλου βρήκε τον άνθρωπο στον οποίο δόμησε την άμυνά του.

Ο «Mr. Clean Sheet» είχε σε 49 εμφανίσεις 29 αγώνες με τα δίχτυα του... καθαρά!

Δέχτηκε συνολικά 30 γκολ εκ των οποίων τα 9 ήταν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος (έπαιξε και στα 26 ματς).

Τα 14 ήταν στους ομίλους του Champions League, το 1 στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, τα 3 στο Europa League και τα 3 στα play off του πρωταθλήματος. Στο Κύπελλο δεν δέχτηκε γκολ.

Ρούμπεν Σεμέδο

Ενα στόπερ το οποίο... έτρωγε την μπάλα και «καθάριζε» αντιπάλους. Ύστερα από χρόνια ο Ολυμπιακός βρήκε τον ογκόλιθο που του έλειπε.

Τα σίγουρα πόδια που θα απομακρύνουν τον κίνδυνο. Επαιξε σε 45 ματς, σκόραρε 5 γκολ (2 στα προκριματικά, 2 στους ομίλους, 1 στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος).

Τον στερήθηκε η ομάδα στη ρεβάνς με τη Γουλβς. Ίσως μιλούσαμε διαφορετικά αν δεν τον υπολόγιζε ο Μαρτίνς σε εκείνο το ματς.

Κώστας Τσιμίκας

Μέτρησε 46 ματς. Μια ακούραστη μηχανή, που... τράβηξε κουπί και κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει μια σούπερ χρόνια με τη μεταγραφή του στην πρωταθλήτρια Αγγλίας, Λίβερπουλ και τον Ολυμπιακό να βάζει από το deal στον τραπεζικό του λογαριασμό περίπου 15.000.000 ευρώ. Οι σέντρες του, τα ανεβάσματά του, τα μαρκαρίσματά του, το πάθος του... Εδωσαν αυτό που θέλει κάθε ομάδα από το μπακ της!

Ο «Τσίμι» σήμερα ζει το όνειρό του στο Λιμάνι του Μέρσισαϊντ, αλλά για να φτάσει σ' αυτό το σημείο, φρόντισε στο Λιμάνι του Πειραιά να αποδείξει ότι η τόση δουλειά που έκανε όλα αυτά αυτά τα χρόνια, από την ακαδημία μέχρι την Ολλανδία έπιασε τόπο και μάλιστα με τον πλέον ιδεατό τρόπο. Σήμερα, προπονείται υπό τις οδηγίες του Κλοπ και στα 24 του στοχεύει στη θέση του βασικού στους «reds».

Ανδρέας Μπουχαλάκης

Ο παίκτης από τον οποίος... ξεκινά η 11άδα του Μαρτίνς. Μία σταθερή αξία στον άξονα, με 52 συμμετοχές, 1 γκολ και 3 ασίστ.

Ξέρεις τι να περιμένεις και τι όχι. Η εμφανίσεις του την περσινή χρονιά τον έκαναν να είναι μέσα στους παίκτες που ξεχώρισαν.

Γκιγιέρμε

Το απόλυτο κομπιούτερ στον άξονα. Ο ρυθμιστής του παιχνιδιού του Μαρτίνς. Άπλωνε παιχνίδι, έκοβε αντιπάλους, περνούσαν από τα πόδια του σχεδόν όλες οι πρώτες πάσες και βοηθούσε στην ανάπτυξη.

Μέτρησε 46 ματς, 3.958', με 7 γκολ και 2 ασίστ. Ο Τσάβι είδε στα... πόδια του τον παίκτη που θα άλλαζε επίπεδο την Αλ Σαντ και γι' αυτό και έδωσε 6.000.000 ευρώ στα ερυθρόλευκα ταμεία.

Μαντί Καμαρά

Σε 51 συμμετοχές είχε 7 γκολ και 5 ασίστ. Ομως δεν είναι μόνο αυτό. Ο μέσος από τη Γουϊνέα είχε πολύ σημαντικό ρόλο στα πλάνα του κόουτς όντας ο παίκτης που ανέβαζε την πίεση στον αντίπαλη στο δεύτερο μισό του γηπέδου.

Τα πολύτιμα τρεξίματά του κι η ικανότητα στο να φτιάχνει χώρους και φάσεις τον έκαναν να κοστολογείται σήμερα κοντά στα 20.000.000 ευρώ. Τράβηξε τα βλέμματα πολλών ομάδων όπως η Μίλαν και δύσκολα θα καταφέρει ο Ολυμπιακός να τον κρατήσει στο ρόστερ του.

Ματιέ Βαλμπουενά

Ακούστηκε ότι έρχεται από τη Φενέρμπαχτσε στον Ολυμπιακό για να κάνει μία από τις τελευταίες «αρπαχτές» της καριέρας του.

Ο Γάλλος... μίλησε μέσα στο γήπεδο. Ήταν το κλειδί του Μαρτίνς στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Έκανε να μη φανεί καθόλου η απουσία του Κώστα Φορτούνη, που ήταν τραυματίας και με τη δική του παρουσία, ο Ολυμπιακός πετούσε από νίκη σε νίκη.

Τα δικά του πόδια έφτιαξαν σε 42 ματς... 23 γκολ, ενώ ο ίδιος πέτυχε 2.

Στα 35 του χρόνια (σ.σ. σήμερα είναι 36), ο Βαλμπουενά απέδειξε την τεράστια κλάση του ότι ήταν καθοριστική η παρουσία του στο παιχνίδι του Μαρτίνς.

Ελ Αραμπί

Καλά τα σίγουρα χέρια του Σα, σούπερ κι ο ογκόλιθος Σεμέδο, πολύ σημαντικό το... έμβολο Τσιμίκας, απαραίτητο το μηχανάκι Καμαρά και βασικός ο ρόλος του εγκεφάλου Γκιγιέρμε, αλλά και καθοριστική η παρουσία του μοχλού Βλαμπουενά. Χωρίς τον... εκτελεστή Ελ Αραμπί, όμως, τίποτα απ' όλα αυτά δεν θα ήταν ίδια.

Ο Μαροκινός, δέχτηκε με τον ερχομό του στον Πειραιά κι αυτός κριτική και φρόντισε να... κλείσει στόματα.

Σε 51 ματς είχε 27 γκολ. Σημαντικότερο φυσικά, εκείνο στο Λονδίνο που οδήγησε τον Ολυμπιακό στους 16 του Europa League. Δεν κατάφερε να βρει δίχτυα στο Κύπελλο. Σκόραρε κόντρα σε όλες τις ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος - εκτός του Ατρόμητου και χάρισε στην ομάδα του σημαντικές νίκες, όπως το διπλό (0-1) στην Τούμπα.

image

Η... συνέχεια

Το 2020 βρίσκει τον Ολυμπιακό στα ίδια επίπεδα. Μπορεί να έχασε παίκτες όπως οι Τσιμίκας, Ελαμπντελαουί και Γκιγιέρμε. Μπορεί να μη του έχουν βγει οι κινήσεις του καλοκαιριού.

Όμως, αυτή η ομάδα του Μαρτίνς είναι... εδώ.

Η σεζόν ξεκίνησε επίσημα με το ματς κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης στο Φάληρο, όπου ήρθε η νίκη με 3-0.

Στις 23 του ίδιου μήνες υποδέχεται την Ομόνοια και βάζει τις βάσεις για πρόκριση στους ομίλους του Champions League, την οποία και εξασφαλίζει με το 0-0 του ματς στην Κύπρο.

Η νίκη με τη Μαρσέιγ στην πρεμιέρα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ήταν αρκετή για να πάρει η ομάδα του Μαρτίνς την 3η θέση και να συνεχίσει στο Europa League - εκεί όπου πρέπει να περάσει το εμπόδιο της Αϊντχόφεν.

Στην Ελλάδα; Με το Κύπελλο ακόμη να μην έχει ξεκινήσει, ο Ολυμπιακός σε 12 ματς (εκκρεμεί το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ), έχει 32 βαθμούς με 10 νίκες και 2 ισοπαλίες (1-1 με ΑΕΚ και ΠΑΣ Γιάννινα) και έχει στο -3 τον Άρη.