Λευτέρης Μπακογιάννης: To fair play της ζωής

Λευτέρης Μπακογιάννης: To fair play της ζωής

Gazzetta team

Είναι καλό σημάδι το να μπορείς στέλνεις την μπάλα στο δεξί γάμα με ευκολία, να έχεις την πιο γρήγορη αντίδραση στην εκκίνηση ή να καρφώνεις με ευκολία την μπάλα στο καλάθι. Aλλά, δυστυχώς, δεν λέει κάτι από μόνο του.

Στον αθλητισμό δεν αρκεί να έχεις μόνο καλές επιδόσεις. Όλοι οι προπονητές το ξέρουν αυτό.

Για να φτάσεις στην κορυφή χρειάζεσαι κι άλλα – πιο αποτελεσματικά – βέλη στον «σάκο» σου. Για να καταφέρεις να ξεχωρίσεις και να γράψεις το όνομά σου σε μια σελίδα της Ιστορίας πρέπει να δουλεύεις σκληρά, να ξέρεις τι σημαίνει πειθαρχία, να είσαι προσηλωμένος στον στόχο σου, να πέφτεις και να σηκώνεσαι... Και το πιο σημαντικό; Να υπερασπίζεσαι μέχρι τέλους το «ευ αγωνίζεσθαι». Γιατί αν δεν σέβεσαι τον διπλανό σου, τον αντίπαλό σου, τους κανόνες και τους θεσμούς είναι σίγουρο ότι θα σκοντάψεις σε κάποιο από τα εμπόδια της πιο απαιτητικής κούρσας του πρωταθλητισμού.

Το fair play, λοιπόν, είναι μια κατηγορία που από το 2017 (τότε προστέθηκε) αγαπάμε ιδιαίτερα στο Gazzetta. Και ακόμη και αν το έχουμε στο μυαλό μας περισσότερο σαν την πιο πρόσφατη κίνηση του (έτερου υποψηφίου) Σωτήρη Νίνη, που έπεσε μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού και όταν οι παίκτες του Βόλου φώναξαν για πέναλτι έκανε νόημα με το χέρι του πως δεν υπήρξε κάτι και το παιχνίδι συνεχίστηκε, οι κινήσεις εντιμότητας πάντα μας συγκινούν – από όπου και αν προέρχονται.

Μάλιστα, όταν μια τέτοια κίνηση φεύγει από τις 4 γραμμές του γηπέδου, η σημασία της φαίνεται πως αυτόματα μεγαλώνει και αγγίζει περισσότερους.

Ο Λευτέρης Μπακογιάννης, ο νικητής της κατηγορίας ''Fair Play'', έδειξε με τον καλύτερο τρόπο σε όλους πως μπορείς να παίξεις δίκαια και εκτός αγωνιστικού χώρου. Στις 3 Απριλίου ο 15χρονος αθλητής ιστιοσανίδας είδε στον λογαριασμό του 464.995 ευρώ (αντί των 5.000 ευρώ που δικαιούνταν η μητέρα του από κρατικό φορέα) και ενημέρωσε αμέσως τους αρμόδιους ώστε να επιστραφούν τα χρήματα. «Ήταν το μόνο πράγμα που σκέφτηκε», είπε η μητέρα του. Μια συγχαρητήρια επιστολή που τον χαρακτηρίζει «παράδειγμα για την κοινωνία» από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και 21.602 ψήφους από τα Gazzetta Awards αργότερα, ο νεαρός αθλητής μπορεί να είναι κατά 459.995 ευρώ λιγότερο πλούσιος, αλλά είναι κατά αρκετούς πόντους «ψηλότερος» από υπερηφάνεια μετά την αναγνώριση μιας τέτοιας πράξης.

«Είναι προφανές ότι η εντιμότητα και η ακεραιότητα αποτελούν καίρια στοιχεία του χαρακτήρα σας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συγχαρητήρια επιστολή, με την οποία δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε όλοι. Ο Λευτέρης άλλωστε δεν έκανε υπολογισμούς μέσα στην καραντίνα για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει ένα τέτοιο πόσο που βρέθηκε στην «τσέπη» του, αλλά πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει εκ μέρους της μητέρας του με τον κρατικό φορέα και να γνωστοποιήσει το λάθος που είχε συμβεί, αναφέροντας ότι η οικογένεια του αποκλείεται να είναι δικαιούχος ενός τόσου μεγάλου ποσού. Στη συνέχεια, που είναι λίγο - πολύ γνωστή, ζήτησε να ενημερωθεί για τις απαραίτητες νομικές ενέργειες που απαιτούνται για την επιστροφή των χρημάτων.

Ο Λευτέρης μυήθηκε στον κόσμο της ιστιοπλοΐας σε ηλικία 12 ετών. Όταν τελείωσε το Δημοτικό, η μητέρα του του έκανε δώρο μαθήματα ιστιοσανίδας επειδή γνώριζε την αγάπη που είχε ο μικρός για τη θάλασσα. Όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος σε συνέντευξή του στον «Ιστιοπλοϊκό Κόσμο» μόλις ανέβηκε στο μικρό σκάφος και ανέπτυξε ταχύτητα κατάλαβε ότι αυτό ήταν το άθλημα που του ταίριαζε. Πάνω στη σανίδα του windsurf αισθάνεται ελεύθερος και απολαμβάνει τον ήλιο που καίει το πρόσωπό του.

Ο αριστούχος μαθητής της Β’ Λυκείου του Pierce – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος ξεκίνησε πριν 5 χρόνια ως αθλητης του ΝΑΟΒΒ στη Βάρκιζα και μέσα σε 2 χρόνια από τις ακαδημίες βρέθηκε στο αγωνιστικό τμήμα. Έχει διακρίσεις σε Διασυλλογικούς Αγώνες και έχει βρεθεί στην 5η θέση σε Πανελλήνιο Πρωταθλημα στην κατηγορία TECHNO 293, under 15. Επίσης, είχε την ευκαιρία να λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2018 που διοργανώθηκε στη Βάρκιζα καθώς και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας που διεξήχθη στην Ισπανία.

Όσο για το σχολείο; Πιστεύει ότι η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό και την ιστιοσανίδα, αν και του «κλέβει» αρκετες ώρες από το διάβασμα, τον έχει βοηθήσει και στα μαθήματα, αφού του έχει μάθει να επιμένει στην προσπάθεια, να έχει υπομονή, να επικεντρώνεται στον στόχο του και να μπορεί να αντιμετωπίζει απρόσμενες καταστάσεις. Αυτή τη χρονιά, βέβαια, προέχει το διάβασμα καθώς έχει ξεκινήσει να προετοιμάζεται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αλλά δεν τον φοβόμαστε.

Όταν έχεις καταφέρει να διακριθείς στη ζωή, η θάλασσα και το σχολείο είναι πιο εύκολη πίστα.