Για σένα μπαμπά...

Για σένα μπαμπά...

Gazzetta team

Ο Αχμέντ Χασάν Μαχγκούμπ. Μας συγχωρείτε... Ο Αχμέν Χασάν Κούκα ή Κόκα είναι ο νέος ήρωας του Ολυμπιακού.

Ο Πέδρο Μαρτίνς τον ρίχνει στο ματς με τη Μαρσέιγ στο 84' βγάζοντας τον Μασούρα, τον παίκτη που πιο πριν είχε στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα αλλά το γκολ του ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Ο Αιγύπτιος επιθετικός τα έκανε όλα κανονικά στο 90'+1' και μετέτρεψε την τόσο γλυκιά σέντρα του Βαλμπουενά σε ασίστ. Μετέτρεψε το ξεκίνημα του Ολυμπιακού στους ομίλους του Champions League σε... όνειρο.

Είναι αυτός που δηλώνει συνεπής στα ραντεβού με τη μοίρα του. Μόνο που δεν αφήνει να τον ορίζει εκείνη. Ο Αιγύπτιος είναι εκείνος που φροντίζει να της δίνει το χρώμα που εκείνος επιλέγει.

bwin – Δες τις μεγαλύτερες διοργανώσεις σε live streaming*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Στο ματς με τη Μαρσέιγ, η μοίρα του είχε δώσει άλλο ένα ραντεβού. Ναι, απ' εκείνα που φτιάχνουν τις πιο όμορφες ιστορίες. Ιστορίες που σε κάνουν να πιστεύεις στη δύναμη που έχει το ανεξήγητο. Ή τέλος πάντως αυτό που το εξηγείς χρησιμοποιώντας έννοιες που είναι πέρα απ' όσα μπορεί να συλλάβει ο κοινός νους.

Οι δείκτες του ρολογιού σχεδόν είχαν συναντηθεί στο 12. Σχεδόν 10 λεπτά μετά το ημερολόγιο θα δείχνει 22/10.

Τότε, πριν από 5 χρόνια, ο Χασάν είχε χάσει τον πατέρα του, τον άνθρωπο που όπως δήλωσε του χρωστάει τα πάντα.

Τότε, ήταν ακόμη 22 ετών και αγωνιζόταν στη Μπράγκα κι ο πορτογαλικός σύλλογος αντιμετώπιζε τη Μαρσέιγ.

Ο Χασάν, μέσα στον πόνο του επέλεξε να παίξει. Και σκόραρε το 1-0 οδηγώντας την ομάδα του σε μια νίκη που και εκείνη ήρθε στο 89' (3-2) χάρη στο γκολ του Άλαν. Η ομάδα του Μίτσελ, που είχε ήδη περάσει από τον ερυθρόλευκο πάγκο.

image

Ο Χασάν... κάνει τους τάφους τοίχους για να περπατάει

Πέντε χρόνια μετά, λίγη ώρα πριν από αυτήν την τρομερή σύμπτωση, ο Χασάν βλέπει τον Μαρτίνς να του κάνει νόημα. Βάζει τη φανέλα με το 9 και μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο.

Εκεί είναι που ο χρόνος σταματάει. Το μυαλό πρέπει να αποβάλλει σκέψεις, η καρδιά πρέπει να σταματήσει να χτυπάει και το κεφάλι πρέπει να βρει την μπάλα στο σωστό μέρος για να τη στείλει στο σωστό σημείο. Κι όλα αυτά στην πρώτη του συμμετοχή στο Champions League.

Ο Μανταντά μαζεύει και πάλι την μπάλα από τα δίχτυα του από γκολ του Χασάν. Ο Χασάν δεν απογοητεύει τη μοίρα, τον εαυτό του, τον πατέρα του.

Δεν ξέρουμε αν έχει διαβάσει κάποιο από τα βιβλία του συμπατριώτη του συγγραφέα και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Καΐρου, Ανίς Μανσούρ αλλά σίγουρα, ο Χασάν, έκανε πράξη αυτό που είχε πει με ανατριχιαστικό τρόπο.

H πρωτοποριακή πλατφόρμα της bwin σε περιμένει με νέες λειτουργίες! |21+

«Ενα από τα χαρακτηριστικά στο Κάιρο είναι ότι καλεί τους ανθρώπους να μετατρέπουν τους τάφους σε τοίχους για να περπατάνε».

Μόνο που ο Χασάν το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου... σκαρφάλωσε στον ουρανό για να αγγίξει τον πατέρα του.

Θα το έκανε, έτσι κι αλλιώς. Είτε σκόραρε είτε όχι. Όπως θα κάνει σίγουρα και σ' άλλες στιγμές στη ζωή του, όταν δεν είναι μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Μόνο που, να μωρέ, κάποια πράγματα είναι έξω από τον έλεγχό σου. Αυτό το παλικάρι, που πήρε το ψευδώνυμο Coca επειδή ως παιδί λάτρευε την κόκα κόλα, σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι έχει επιλεχθεί από κάποια ανώτερη δύναμη να είναι ο εκπρόσωπός της στη γη για να κάνει τον κόσμο να πιστέψει στο ανεξήγητο.

image

Όταν εκείνος όρισε τη μοίρα του

Μεγάλωσε στο Κάιρο, στην πόλη που δεν έχει πεζοδρόμια. Η ομάδα που εντάχθηκε για να αρχίσει να δομείται ποδοσφαιρικά ήταν η Αλ Αχλί. Αν και θεωρούνταν ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στη χώρα του, δεν πήρε την ευκαιρία που περίμενε κι ο ίδιος από τον τότε τεχνικό της ομάδας Μανουέλ Ζοσέ ντε Ζέσους.

«Ο λόγος που δεν έπαιξε για εμάς ήταν ότι είχαμε τους καλύτερους επιθετικούς της Αιγύπτου».

Τότε αποφασίζει να πάρει τα πράγματά του και να πάει στη Ρίο Άβε. Το 2012 υπογράφει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τον πορτογαλικό σύλλογο και στις 19/12 του 2012 πετυχαίνει το πρώτου επαγγελματικό γκολ, αν κι η ομάδα του ηττήθηκε εντός έδρας από την Πάσος ντε Φερέιρα για το Allianz Cup.

H πρώτη του σεζόν ως επαγγελματίας τον βρίσκει να έχει στο λογαριασμό του 10 γκολ, όντας ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στη χώρα.

image

Το δύσκολο καλοκαίρι κι η πρώτη συνάντηση με το κάρμα

Το 2015 παίρνει μεταγραφή στη Μπράγκα, υπογράφοντας εκείνον τον Αύγουστο 5ετές συμβόλαιο.

«Είναι πολύ καλό για μένα. Αυτό το καλοκαίρι ήταν δύσκολο, αλλά είμαι χαρούμενος για την επιλογή μου», θα δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η ζωή δεν τον άφησε να χαρεί εκείνο το νέο ξεκίνημα. Τον Οκτώβριο εκείνου του έτους αγαπημένος του πατέρας φεύγει από τη ζωή. Ήταν 21 Οκτωβρίου, παραμονή ενός σημαντικού ματς για την ομάδα του.

Η Μπράγκα, τότε, έπαιζε για το Europa League με τη Μαρσέιγ. Αποφασίζει να παίξει και μάλιστα σκοράρει. Τα είπαμε παραπάνω για τη μοίρα και το κάρμα.

Στον πανηγυρισμό του ξεσπά σε δάκρυα και φυσικά αφιερώνει το γκολ, εκεί ψηλά στον ουρανό που ήταν πια ο μπαμπάς του.

«Ήταν ξεχωριστή στιγμή για μένα και την οικογένειά μου. Είμαι εδώ λόγω του πατέρα μου, δεν ήθελα να τα παρατήσω. Προσπάθησα να πετύχω ένα γκολ για εκείνον», είπε χαρακτηριστικά και στις 25/10 χάνει το ματς με την Πόρτο για να παρευρεθεί στην κηδεία.

Εκείνη τη σεζόν έρχεται κι ο πρώτος του τίτλος σε συλλογικό επίπεδο. Με την Κ20 της Αιγύπτου ήταν ήδη πρωταθλητής Αφρικής το 2013.

Με τη Μπράγκα, λοιπόν, κατέκτησε το Taca de Portugal, επικρατώντας της Πόρτο με 4-6 στα πέναλτι. Ο Χασάν είχε και μια ασίστ στο 0-1, ενώ δεν έκανε λάθος στη διαδικασία των πέναλτι για το 4-5.

Η σεζόν τελειώνει με 14 γκολ συνολικά.

image

Τα προβλήματα με τον Άμπελ Φερέιρα

Η σεζόν 2016-2017 είναι αυτή που θέλει να ξεχάσει κι ο ίδιος.

Στα μέσα της σεζόν ο Ζόρζε Σιμάο απομακρύνεται από την τεχνική ηγεσία και αναλαμβάνει τα ηνία ο νυν τεχνικός του ΠΑΟΚ, Άμπελ Φερέιρα.



Ενας σοβαρός τραυματισμός και τα προβλήματα με τον τότε τεχνικό του, έκαναν τον Χασάν να δηλώνει αργότερα:

«Πάντα είχα προβλήματα με τον Φερέιρα», σε μια παραδοχή που δύσκολα κάποιος παραδέχεται.

Το 2018, στο ματς με τη Μορεϊρένσε συμπληρώνει τις 100 συμμετοχές με την Μπράγκα.

image

Tο όνειρο

Κάπου εκεί, ο χρόνος του στην Πορτογαλία τελείωνε - έστω κι αν αρχικά έμοιαζε ότι θα είναι για λίγο.

Ο Πέδρο Μαρτίνς θέλει άλλο ένα φορ. Φυσικά, ο κόουτς του Ολυμπιακού εμπιστεύεται την αγορά που ξέρει όσο τίποτα.

Αχμέντ Χασάν Κόκα ή Κούκα για κάποιους. Αυτός είναι ο εκλεκτός του Μαρτίνς.

Στις 26 Αυγούστου κάνει το ντεμπούτο του με την ερυθρόλευκη φανέλα παίρνοντας τη θέση του Πάρντο στο 1-0 με το Λεβαδειακό και στις 24/9 σκοράρει το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα στη δύσκολη νίκη επί του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη με 0-1.

Με τον ΟΦΗ... οργιάζει και σημειώνει χατ-τρικ στο 5-1 του Ολυμπιακού.

Η σεζόν ολοκληρώνεται ιδανικά για τον ίδιο με 32 ματς και 15 γκολ.

Την επόμενη σεζόν επιστρέφει στην Πορτογαλία. Αλλά για λίγο.

Ο Μαρτίνς, το Γενάρη του 2020 τον φέρνει και πάλι στον Πειραιά και πάλι ως δανεικό.

Σημειώνει 8 γκολ για τους ερυθρόλευκους, περνώντας ουσιαστικά τα τεστ... προτίμησης του κόσμου. Που δεν τον έβρισκαν και τόσο εμπορικό. Ο Μαρτίνς είχε βρει το εργαλείο που ήθελε: Ενα τέλειο backup του Ελ Αραμπί για να έχει μια διάδα στην επίθεση που θα παράγει γκολ. Ο ένας ως βασικός κι ο άλλος από τον πάγκο.

Ο Χασάν δεν έχει πρόβλημα να έρχεται από τον πάγκο. Ξέρει ότι στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει είναι το... γκολ. Κι αυτό ο Αιγύπτιος έχει αποδείξει το έχει. Πετυχαίνει γκολ. Άλλες φορές γκολ που δίνουν νίκες, όπως εκείνο τότε στη Νέα Σμύρνη, σαν και εκείνο στο Περιστέρι, όπως αυτά με τον ΟΦΗ στο 2-1 των περσινών play offs.

Πάνω απ΄ όλα ο Χασάν είναι ένα παιδί που είναι πιστός σε ό,τι αγαπάει.

Στο ποδόσφαιρο που του προσφέρει μια ζωή άνετη, κάνοντας αυτό που άλλα παιδιά ονειρεύονται αλλά δεν τα καταφέρνουν.

Πιστός και στις συναντήσεις με τη μοίρα. Πιστός και στην οικογένειά του, που είναι πάνω από κάθε γκολ, πάνω από κάθε νίκη.

Ο Χασάν έδεσε μόνιμα στον Ολυμπιακό στις 21 Αυγούστου του 2020.

Δύο μήνες μετά, στις 21 Οκτωβρίου, απέδειξε ότι τα 2.000.000 ευρώ που δόθηκαν γι' αυτόν είναι... τίποτα μπροστά στα συναισθήματα που έβγαλε, δακρύζοντας λίγο αργότερα στην κάμερα μιλώντας για την άλλη μια τόσο ιδιαίτερη στιγμή που ένιωσε.

Για την άλλη μια στιγμή που όλοι όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο καταλάβαμε ξανά πως αυτό το άθλημα δεν είναι ένα τόπι που κλωτσάνε 22 εκατομμυριούχοι.
Πάνω απ' όλα στον Ολυμπιακό πραγματοποίησε ένα μεγάλο όνειρο που είχε ο μπαμπάς του: Να τον δει πρωταθλητή. Στον Πειραιά ο Κούκα κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην καριέρα του και τώρα στόχος του είναι να μεγαλώσει το παλμαρέ του.
image

Ενας... Φαραώ στους Φαραώ

Το 2013 ο Μπομπ Μπράντλεϊ γίνεται ο προπονητής που του δίνει την ευκαιρία να γίνει μέλος της Εθνικής ομάδας, με τον παίκτη να είναι τότε μόλις 20 ετών, 5 μηνών και 9 ημερών.

Ήταν το φιλικό με τη Χιλή, με τον νυν επιθετικό του Ολυμπιακού να μένει στον πάγκο.

Κόντρα στην Ουγκάντα, η Αίγυπτος νικάει 3-0 κι ο Χασάν πετυχαίνει το πρώτο του γκολ με την εθνική ομάδα.

Μέχρι σήμερα μετράει 25 συμμετοχές, 5 γκολ και 2 ασίστ.

Μέσω της εθνικής γνώρισε τον Σαλάχ με τον οποίο είναι και κολλητοί! Μάλιστα ο σταρ της Λίβερπουλ, είχε έρθει και στη χώρα μας για διακοπές μαζί με τον φίλο του.

Ο Χασάν, δείχνει πάντα την ευαισθητοποίησή του ως άνθρωπος μέσω των social media, όταν υπάρχει ένα σοβαρό θέμα όπως πρόσφατα η τραγική έκρηξη στο Λίβανο.

image

Το μήνυμα στον μπαμπά

«Καθώς δεν μιλάω πολύ για την προσωπική μου ζωή, αυτό που πρόκειται να διαβάσετε τώρα είναι κάτι που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν. Δεν θα ήμουν εδώ που είμαι τώρα αν δεν ήταν ο πατέρας μου. Ήταν εκείνος που με πήγε να παίξω στην Ελ Αχλί όταν ήμουν 6 ετών, κάτι που τον έκανε να αισθάνεται τόση περηφάνια μπροστά σε όλους. Συνήθιζε να παρακολουθεί όλα τα παιχνίδια και τις προπονήσεις μου και όποτε βρισκόταν στη δουλειά και δεν μπορούσε να παρευρεθεί, πάντα προσλάμβανε κάποιον για να βιντεοσκοπήσει τον αγώνα έτσι ώστε να μπορεί να τον παρακολουθήσει αργότερα. Η αγάπη του για μένα και την επιτυχία μου, ήταν άνευ όρων.

Δεν θα ξεχάσω τα λόγια του: "Θέλω να κάνεις εμένα, την οικογένειά σου και τη χώρα σου περήφανη, μην επιστρέψεις προτού πετύχεις αυτό για το οποίο ταξιδεύεις".

As I don't talk much about my personal life, what you are about to read now is something that just a few people know... I wouldn't have been where I am now if it wasn't for my father. He was the one that took me to play at ElAhly when I was 6, which left him feeling so much pride in front of everyone. He used to watch all my games and training sessions and whenever he was at work and couldn't attend them, he would always hire someone to record the match so that he can watch it later on. His love for me and my success were unconditional. When I grew up and got an offer abroad, he supported me as usual and told me somethings that i will never forget until I die “ I want you to make me , your family and your country proud , don’t come back before u achieve what you are travelling for “. In the first month, one day after I finished my training session and was going back home, I found police cars and firefighting cars at my building. A few minutes later, I found out that my apartment was literally "on fire". I lost everything that I had inside in that fire, so I called my father to tell him that it's getting harder and that I can’t cope with the language and that I thought that this might have even happened as a sign that I shouldn't stay abroad and head back home. “I’m coming tomorrow”,he told me that and came with some new clothes and money so that I could buy what I want. He said “I came here to remind you of our promise; you are not coming back before making me and Egypt proud of you. You think everything would be easy? What happened will just make u stronger." Without my dad , I wouldn’t have achieved anything. I wish you were here with me...may your beautiful soul rest in peace. Until we meet again my beloved father

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ahmed Hassan Kouka (@hassankouka9) στις


Τον πρώτο μήνα αφού τελείωσα την προπόνηση και επέστρεψα στο σπίτι, βρήκα αυτοκίνητα της αστυνομίας και πυροσβεστικά οχήματα. Λίγα λεπτά αργότερα, ανακάλυψα ότι το διαμέρισμά μου είχε πάρει φωτιά. Έχασα όλα όσα είχα μέσα, γι’ αυτό τηλεφώνησα στον πατέρα μου για να του πω ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο και ότι δεν μπορώ να ανταπεξέλθω με τη γλώσσα. Και ότι αυτό μπορεί να συνέβη ως ένα σημάδι ότι δεν έπρεπε να μείνω στο εξωτερικό και να γυρίσω στο σπίτι. "Έρχομαι αύριο", μου είπε και ήρθε με μερικά νέα ρούχα και χρήματα για να μπορέσω να αγοράσω ό,τι θέλω. Μου είπε "Ήρθα εδώ για να σου υπενθυμίσω την υπόσχεσή μας: δεν θα επιστρέψεις πριν κάνεις περήφανο εμένα και την Αίγυπτο. Νομίζεις ότι όλα θα ήταν εύκολα; Αυτό που συνέβη θα σε κάνει πιο δυνατό".

Ας αναπαυθεί ειρηνικά η όμορφη ψυχή σου. Μέχρι να ξανασυναντηθούμε, αγαπημένε μου πατέρα
».

Στη bwin κάνεις παιχνίδι με χιλιάδες ειδικά στοιχήματα, ενισχυμένες αποδόσεις και αξεπέραστο live. |21+